«

»

aug 06 2011

Bericht afdrukken

Bespaartips

Ik wil een rubriek bespaartips opzetten. Daar heb ik uw hulp bij nodig om dit enige body te geven. Heeft u  aan voedsel gerelateerd bespaartips dan kunt u deze aanmelden in de commentaren onder deze blog-post, via het contactformulier of via twitter. Uw tips zullen dan opgenomen worden in een rubriek met verzamelde bespaartips in de hoop mensen daarmee van dienst te kunnen zijn. De eerste drie voorzetten zijn van onszelf.

  1. Koop, ook al zit u wat krap bij kas, altijd de uitschieters in de aanbiedingen. Zo kochten wij onlangs 8 verse runderhamburgers bij Albert Heijn voor slechts € 2,78. Dat is meer dan de helft goedkoper dan normaal voor een stukje zeer goed vlees. De hamburgers bewaren we in de vriezer tot een moment dat we iets krapper zitten en eten deze dan lekker op. Zo hebben we ook in krappe tijden altijd goed te eten. Het jagen op koopjes betaald zich altijd terug.
  2. Neem altijd de reclamefolders van supermarkten door. U treft daar vaak zeer aantrekkelijke aanbiedingen in die bedoeld zijn om klanten naar de winkel te lokken. U bent echter niet verplicht ook andere boodschappen bij deze winkel te kopen. Schaam u vooral ook niet om bonnetjes uit krantjes te knippen voor soms zeer aantrekkelijke aanbiedingen.
  3. Wij laten vaak de aanbiedingen dicteren wat wij eten. Met een beetje creativiteit maken we er dan wat van. U kunt op deze manier iedere dag weer veel geld besparen. Stamp de gemiddelde prijzen van producten in uw hoofd. Kijk altijd even verder in een supermarkt. Snuffel een beetje rond. Zo ontdekt u dat er bij verschillende supermarkten soms bizarre verschillen zitten in de prijzen van één en hetzelfde product. Het kan soms wel een paar honderd procent schelen.
  4. Bekijk regelmatig een groente- en fruit kalender: eet vooral dingen van het seizoen (niet alleen goedkoper, vaak ook lekkerder).

  5. Koop exact zoveel in als je echt nodig hebt. Weggooien is zonde. Of heb een plan wat u met hetgeen dat overblijft gaat doen.

  6. Wees ook creatief met restjes: sommige gerechten (hartige taart, tortilla, groentesoep) lenen zich goed voor restverwerking.

  7. Voor sommige dure producten zijn zelfs nieuwsbrieven waarin te vinden is in welke winkel ze deze week in de aanbieding zijn.

  8. Probeer eens een huismerk – voor sommige producten maakt het qua kwaliteit niets uit. Bij andere producten natuurlijk wel, dus wees kritisch.

  9. Fruit met een ‘plekje’? Ruim eruit snijden en hup, smoothie maken!

  10. Uw tip hier?


Deze blogpost is 1340 keer bekeken

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/08/06/bespaartips/

11 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Yvonne

    4. Bekijk regelmatig een groente- en fruit kalender: eet vooral dingen van het zeizoen (niet alleen goedkoper, vaak ook lekkerder).
    5. Doe boodschappen op de fiets. Voor de prijs van 1 volle tank benzine zijn grote, stevige boodschappentassen te koop die jaren meegaan. Met elk ritje bespaar je benzine.
    6. Koop exact zoveel in als je echt nodig hebt. Weggooien is zonde.
    7. Wees ook creatief met restjes: sommige gerechten (hartige taart, tortilla, groentensoep) lenen zich goed voor restverwerking.
    8. Voor sommige dure producten zijn zelfs nieuwsbrieven waarin te vinden is in welke winkel ze deze week in de aanbieding zijn (voorbeeld: luiers – ok, lang niet voor iedereen interessant!)
    9. Probeer eens een huismerk – voor sommige producten maakt het qua kwaliteit niets uit. Bij andere producten natuurlijk wel, dus wees kritisch.
    10. fruit met een ‘plekje’? Ruim eruit snijden en hup, smoothie maken!

  2. Meneer Veelkantie

    Yvonne,

    Heb ze erbij gezet met hier en daar een aanvullende opmerking.

    Bedankt ;)

  3. Fort

    Hoi Veelkantie,
    Ik raadpleeg – zeer – regelmatig de website http://www.voordeelmuis.nl
    Zeer handige site die – ik meen wekelijks – de folderaanbiedingen verzamelt en op de site weergeeft. Zowel voor food als non-food.

    Succes met de site!
    Fort

  4. Fort

    Hoi (bezoekers van) Veelkantie:
    Zojuist heb ik weer het dagboek van meneer Veelkantie gelezen. Dagelijks ben ik op deze site te vinden om te zien wat voor grappigs, aanstootgevends, lekkers of wat dan ook er weer is te vinden. Dat doe ik nu sinds een aantal maanden.
    Ik heb geconstateerd dat het aantal bezoekers de afgelopen maanden aanzienlijk is opgelopen, waaruit ik kan opmaken dat deze site populair is.
    Ik zou het dan ook zonde vinden wanneer het voortbestaan van deze site in het geding kom.
    Om een bijdrage te leveren aan de bespaartips, wil ik bij deze laten weten dat ik bereid ben een kleine (geldelijke) bijdrage te leveren aan het voortbestaan van deze site. Ik hoop dat er meerdere (vooral de terugkerende) bezoekers zijn die net als ik een kleine bijdrage kunnen missen.

    Met vriendelijke groet,
    Fort

  5. Meneer Veelkantie

    Hoi Fort,

    Eerst maar eens… Hoe was je vakantie? heb je het naar je zin gehad met je gezinnetje? Vertel!

    Jouw aanbod en oproep is heel aardig. Ik zou alleen niet weten hoe ik dat moet organiseren. Ik mag gezien mijn uitkeringssituatie geen geld accepteren.

    Bovendien was het meer een verzuchting. Doet altijd weer een beetje zeer als je een dikke rekening in de bus krijgt. We krijgen de centen altijd wel weer bij elkaar. We zijn wat dat betreft door de wol geverft en zeer creatief ;)

    Maar ik kan jouw aanbod wel heel erg waarderen. Laat dat duidelijk zijn!

  6. Meneer Veelkantie

    Yvonne,

    Mijn vrouw wees me op een nogal typische bespaartip van jouw hand.

    Doe boodschappen op de fiets. Voor de prijs van 1 volle tank benzine zijn grote, stevige boodschappentassen te koop die jaren meegaan. Met elk ritje bespaar je benzine.

    Mijn vrouw had een vraag… Waar koop jij jouw ‘stevige boodschappentassen’? ;)

  7. Yvonne

    Bij de goed gesorteerde fietsenmaker. In totaal hebben we hier 4 ‘pak-af’ tassen, die dus op 2 fietsen meegaan (samen boodschappen doen, veel gezelliger). Wat betreft de prijs: dat ligt waarschijnlijk aan de tank die ik gewoonlijk vol gooi: auto is formaat koektrommel :-D

  8. Meneer Veelkantie

    Yvonne,

    Met andere woorden heb je het over fietstassen van een euro of 35 à 40? Daar moeten veel mensen een week, soms wel langer, van eten.

  9. Yvonne

    Nee, fietstassen kosten 15-20. Aan 1 tas heb je te weinig, dus heb gelijk de prijs van 2 tassen vermeld. Is wel veel geld, inderdaad. Maar daar staat tegenover dat ik 2 van de vier tassen al sinds 2003 heb – en nog amper sporen van slijtage. Hoeveel benzine ik daar niet al mee heb uitgespaard! En ook jaren sportschool-abonnement. :-) Dat was naar mijn mening een goede investering. De andere tassen zijn pas een jaar geleden gekocht, toen we een baby kregen. Meer boodschappen, maar ik ga echt niet met de auto!

  10. Meneer Veelkantie

    Yvonne,

    Klopt dan toch wat ik zeg? Fietstassen voor € 35,- à € 40,-. Is inderdaad een hele berg geld als dat normaal gesproken jouw budget om te eten voor een hele week of soms wel langer is. In dat geval doen een paar van die nylon tassen van bijvoorbeeld een supermarkt (lekker groot, zit zo’n hengsel aan dat je aan je stuur kunt hangen en een bodem die je op de bagagedrager kunt zetten en kosten circa € 1,- per stuk) ook de truc.

    Ik merk wel, en dat is zeker geen kritiek want ik gun het je meer dan van harte, dat je het niet slecht hebt. En dat is mooi. Maar daardoor is het ook lastig je in de positie van mensen in armoede te verplaatsen. Die hebben de keuze om een week niet te eten om jouw fietstassen te kopen, of gewoon met bijvoorbeeld van die nylontassen boodschappen te doen. Als je begrijpt wat ik bedoel ;)

    Wij kennen de ‘luxe’ dat wij zowel grote rijkdom en grote armoede hebben gekend. Kan dus over beide meepraten.

    We hebben het tegenwoordig door mijn chronische ziekte ook niet bepaald breed, maar wij zijn dan weer keien in budgetteren. Wij weten zelfs van praktisch niets groots en meeslepend te leven ;)

    We staan ook andere mensen bij met raad en daad die in moeilijkheden zijn geraakt, en daar is tegenwoordig praktisch niets voor nodig, om uit de ellende te raken of ellende te voorkomen. Het is heel bevredigend om te zien dat dit, mits men natuurlijk onze adviezen volgt, iedere keer weer lukt. Tijdje geleden kregen we een etentje aangeboden als bedankje toen men eenmaal uit de rode cijfers was. En dat is gewoonweg tof.

    In het verleden deed ik dat ook voor ondernemers, maar daar heb ik nu geen toegang meer toe nu dat wij al een aantal jaar ondernemers af zijn.

    Uiteraard is fietsen goedkoper dan autorijden. En gezonder. Zou ik de keuze hebben dan ging ik ook fietsen of lopen. Helaas heb ik die keuze niet. Lopen is voor mij momenteel een grotere luxe dan een auto ;)

  11. Yvonne

    Beste Veelkantie,
    Wij weten zelfs van praktisch niets groots en meeslepend te leven –> dat is een gave! :-) Ik wens je behalve lekker eten (gezien je blog komt dat wel goed) ook een betere gezondheid en betere tijden toe.

    Maar misschien heeft een andere fan van je blog toch iets aan de bespaartip? Ik zie nog erg veel mensen (die wel gezond zijn) met weinig geld met de auto boodschappen doen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *