«

»

okt 19 2011

Bericht afdrukken

Test Knorr Wereldgerechten–Russische Stroganoff

We hebben besloten om alle, 26 stuks in totaal op dit moment, Knorr Wereldgerechten voor u te testen. Een per week. We vergelijken Knorr Wereldgerechten niet met concurrenten of gelijksoortige producten, maar testen de gerechten op de smaak, kwaliteit, kwantiteit, originaliteit en op authenticiteit.

Het alweer tiende gerecht dat wij proberen is Knorr WereldgerechtenRussische Stroganoff.

Stroganoff, of liever Stroganov, is naar verluidt vernoemt naar een saus die rond 1880 tot winnende recept werd uitgeroepen bij een kookwedstrijd in Sint Petersburg. De saus werd naar verluidt vernoemd naar een telg uit de beroemde en beruchte Russische Stroganov familie.

Kookboek van Elena MolokhovetsNiet dat de Russische diplomaat graaf Pavel Aleksandrovitsj Stroganov ook daadwerkelijk iets te maken had met het recept of de kookwedstrijd, maar de kok werkte voor eerdergenoemde Stroganov. En dan ging de eer naar de werkgever en niet naar de kok. Zo ging dat destijds.

Tenminste, dat is het verhaal. De realiteit zit anders in elkaar, want al in 1861 kwam het recept voor het eerst voor in een kookboek van Elena Molokhovets. Het recept heten toen ‘Govjadina po-strogonovski, s gorchitseju’. Rundvlees in Stroganov-saus met mosterd. Precies, u leest het goed… rundvlees. En dat is dan ook één van de voornaamste dingen die mis is met de Knorr variant.

Een authentieke Stroganov bestaat, voor zover we het over het vlees hebben, uit met wat bloem bedekte gesauteerde stukjes rundvlees (denk aan biefstuk of gelijkwaardig of beter) in een saus van mosterd, bouillon en een toefje zure room. Daar at men traditioneel Russische krokant gebakken dunne sliertjes aardappel op of bij het gerecht.

beef stroganovU begrijpt dat het hierboven gerecht in geen velden of wegen te herkennen valt in de Stroganoff die we heden te dagen eten. Dat gerecht is vakkundig verbouwd door met name Chinezen tot wat we nu min of meer kennen als een soort van stoofpot met rijst, pasta of aardappelpuree.

Dat kunnen we Knorr natuurlijk niet kwalijk nemen. Maar Knorr gaat nog een stap verder door geen rundvlees te gebruiken, maar varkensvlees! En dat lijkt me grof en luidkeels vloeken in de culinaire kerk. Er is ook geen enkele reden om varkensvlees te gebruiken. Men schrijft voor om varkensfilet te gebruiken. In de reguliere handel is dat nauwelijks goedkoper dan biefstuk. Het is ook niet dat varkensvlees malser is of blijft dan gesauteerde biefstuk. Het blijft ons dus een raadsel.

Hoe dan ook, Knorr komt met een Stroganoff met varkensvlees dus dat is wat we testen. Laten we dus eerst eens kijken wat we van Knorr krijgen voor onze € 2,62.

We zien:

 1. 1 zakje Aardappelpuree à 75 gram
 2. 1 zakje Sausmix à 48 gram
 3. 1 zakje Groentemix à 24 gram
 4. 1 zakje Dressingmix à 12 gram

Kunt u deze ingrediënten los goedkoper verkrijgen? Nee, eigenlijk niet. Maar dat is meer omdat bepaalde ingrediënten niet makkelijk los te verkrijgen zijn in de reguliere handel. Zeker niet omdat de ingrediënten zo goedkoop zouden zijn. Want het is wederom allemaal aan de zeer karige kant.

U moet uiteraard nog aardig wat zaken zelf toevoegen.

Zelf Toevoegen:

 • 350 gram Varkensfilet
 • 250 gram Champignons
 • 1 Rode Paprika
 • 1 Grote Ui
 • 1 Komkommer (voor de salade)
 • 150 ml Yoghurt (voor de salade)

We bereiden het gerecht nagenoeg geheel volgens de bereiding die aangegeven staat op de verpakking. We nemen alleen hier en daar de vrijheid om wat zout en peper toe te voegen om het geheel iets smakelijker te maken. Zonder die toevoeging zou het gerecht redelijk flauw uitvallen. Daarnaast nemen we, gezien de zeer bescheiden hoeveelheid, de vrijheid geen 350 maar 500 gram varkensfilet toe te voegen. Dat heeft overigens geen effect op de smaak omdat we het vlees niet hoeven te marineren met een bepaalde vooropgestelde hoeveelheid marinade of kruiden.

De Bereiding:

 1. Snij de komkommer in blokjes en meng dit met de dressing en 150 ml Yoghurt
 2. Snij de Paprika in reepjes, de Champignons in plakjes en snipper de Ui
 3. Snij de Varkensfilet in reepjes
 4. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan of wok en bak hierin de reepjes Varkensfilet gaar en bruin (voeg vooral een klein klontje bakboter, wat peper en zout toe aan de reepjes Varkensfilet anders is het vlees te flauw – VK)
 5. Voeg de gesneden groenten toe en bak dit circa 2 à 3 minuten mee met de Varkensfilet
 6. Voeg de inhoud van het zakje Sausmix en vervolgens 300 ml water toe en breng het geheel al roerende aan de kook en laat het circa 3 tot 5 minuten doorkoken (let op! Voeg steeds een beetje water toe tot het de consistentie heeft die u lekker lijkt. Voegt u blindelings 300 ml water toe dan heeft u, mede door het vocht van de groenten, al snel een slappe flauwe soep als resultaat - VK)
 7. Zet voor de Aardappelpuree 600 ml water op in een kookpan en voeg het zakje Groentemix toe en breng het water aan de kook
 8. Zodra het water met de Groentemix kookt haalt u de pan van het vuur en mengt er met een garde of lepel het zakje Aardappelpuree doorheen en laat het even rusten
 9. Roer de Aardappelpuree nog eens goed door en serveer het vlees met de saus, de salade en de aardappelpuree apart van elkaar (of maak gewoon borden op in de keuken en negeer de bemoeizucht van Knorr met de wijze waarop u het gerecht wenst op te dienen – VK)

En dit is uiteindelijk het resultaat, met dien verstande dat wij veel meer vlees serveerde dan Knorr voorschreef. En gelukkig maar…

Laten we het gerecht eens beoordelen. En ik ga maar eens een extra kopje ‘hoeveelheid’ toevoegen, want daarmee was het deze keer zeer dramatisch gesteld.

Hoeveelheid: Had mevrouw Veelkantie zich volledig aan de hoeveelheden gehouden zoals Knorr voorschrijft dan had dit gerecht nog niet voldoende geweest voor 2 personen, terwijl de verpakking aangeeft dat het voldoende zou moeten zijn voor 2 tot 3 personen. Volgens de verpakking zou een portie 420 Kcal zijn, maar daar geloven wij helemaal niets van! Het zou volgens de verpakking 21% van uw dagelijkse calorieëninname zijn. Voor een vrouw dan wel te verstaan! Dat betekend dus, als het al waar zou zijn… dat u als vrouw gedurende dag nog 79% van de aanbevolen calorieëninname ergens anders vandaan zou moeten halen voordat u aan deze avondmaaltijd begint. Voor een man zou het tegen de 85% lopen. ALS HET AL ZOU KLOPPEN!

Naar het vlees moet u even niet kijken, want zoals gezegd voegde wij zelf nog 150 gram vlees toe aan de aanbevolen hoeveelheid op de doos. Maar kijkt u eens naar het absurde kloddertje aardappelpuree (3 eetlepels) en vergelijk dat eens met de kwart partjes van de flinke komkommer ernaast. Zou u daar als flinke kerel die hard heeft gewerkt genoeg hebben? I don’t think so!

Kortom, de hoeveelheid is meer dan waardeloos! En dat is meer regel dan uitzondering bij Knorr!

De Saus en het Vlees: Daar valt, gelukkig, weinig op aan te merken. Behalve dan dat we het zelf wat op smaak hebben gebracht met wat peper en zout. En het feit dat Knorr aangeeft dat u varkensfilet moet gebruiken in plaats van gewoon wat biefstuk. Nu betalen wij voor de varkensfilet een schijntje in vergelijking met de reguliere supermarktprijzen (zie onze financiële verantwoording hieronder), maar normaal gesproken verschilt dit in de supermarkt nauwelijks van de prijs van biefstuk. Waarom niet gewoon biefstuk voorschrijven? Omdat het duurder klinkt?

Met de toevoegingen was de saus en het vlees erg goed te eten. Behoorlijk smakelijk zelfs. Dus daar zullen we verder geen commentaar op leveren.

De Aardappelpuree: We kunnen u aanraden om de Groentemix te wellen voordat u het mee gaat koken in het water voor de Aardappelpuree. Er zaten namelijk nog wat harde stukjes groente in de aardappelpuree. Nu is een beetje bite helemaal niet erg, maar dan niet op een stukje niet te kauwen gevriesdroogde ongare groente. Verder was de aardappelpuree redelijk smakelijk, maar het kon best nog wel een beetje peper en zout gebruiken om het echt lekker te maken.

De Salade: De Salade was vooral erg zuur en waterig. Dat komt omdat het onvoldoende dressing was en omdat de komkommer uiteraard erg veel vocht afgeeft. Voeg daarom om te beginnen naar smaak wat kruiden toe aan de salade en verwijder bijvoorbeeld de kern van de komkommer voordat u dit door de dressing met Yoghurt mengt. Dat zou de salade erg ten goede komen.

Conclusie: Om te beginnen heeft dit gerecht met varkensvlees, een in essentie slappe saus, flauw vlees, een redelijk flauwe aardappelpuree en een salade die werkelijk helemaal nergens op slaat niets met een Russische Stroganoff te maken. Dat wil niet zeggen dat u het niet wat kunt opleuken met wat kruiden naar smaak en in achtneming van de tips die verborgen zitten in de bovenstaande teksten, maar zoals Knorr het kennelijk bedoeld heeft zou het gerecht niets zijn.

Met de toevoegingen werd het uiteindelijk toch nog wat. Het werd zelfs wel aardig goed om te eten. Maar dan struikelen we onherroepelijk over de absurde hoeveelheid. Met een beetje goede wil en flink wat trek eet een bouwvakker, die de hele dag in de kou heeft staan buffelen, dit gerecht in zijn eentje op. U moet er ook niet aan denken dat u een flinke zoon in de pubertijd heeft want dan heeft de rest van het gezin het nakijken. En dan evengoed gaat hij een uurtje later van zijn zakgeld een flinke zak patat halen. Kortom… WAARDELOOS!

Zouden wij dit gerecht nog eens kopen? Nee. Kort maar krachtig, NEE! We hebben het lekker weten te maken maar zelfs dan was het nauwelijks voldoende om het ook echt te proeven. Nee het gerecht was niet vies zoals nagenoeg geen enkele Knorr Wereldgerecht vies is. De gerechten zijn soms zelfs best wel lekker. Maar is dat, niet perse vies en soms zelfs wel lekker dus je kunt er nauwelijks aanstoot aannemen want daarvoor zijn de gerechten niet smaakvol en uitgesproken genoeg, wat Knorr ons te bieden heeft?

Rest ons de financiële verantwoording. De prijs is op basis van 1 verpakking en de daarop aangegeven hoeveelheden (net aan voldoende voor circa 1,5 volwassen personen).


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Knorr Wereldgerechten Russische Stroganoff 1 pak € 2,62 Plusmarkt
Varkensfilet 350 gram € 2,43 De Worstenmakerij of een andere kiloslager
Champignons 250 gram € 0,89 Jumbo 
Yoghurt 150 ml € 0,12 Jumbo 
Ui 1 stuk € 0,10 Turkse Supermarkt
Komkommer 1 stuk € 0,39 Turkse Supermarkt
Rode Paprika 1 stuk € 0,15 Turkse Supermarkt
 

____________

Totaal

______

€ 6,70

 

Zie ook:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/10/19/test-knorr-wereldgerechtenrussische-stroganoff/

2 reacties

 1. MdJ

  Ik heb enkele maanden geleden deze ook eens gemaakt, en sluit me bij deze review aan. De smaak was goed, maar het was te weinig. Over het algemeen neem ik altijd ietsje meer vlees dan word vermeld, ongeacht welk recept. Gelukkig had ik nog 2 zakjes (brrr..) aardappelpurree in de kast anders had ik ‘s avonds laat nog een broodje of 2 moeten eten.

 2. P.Spanings

  Ik heb deze maaltijd gewoon wat meer ingrediënten gebruikt en varkenshaas als vlees.
  Heb kook room bij de saus gedaan en het vlees gewoon gekruid is voor 2 personen en heerlijk gerecht.
  Dit was mijn tip.

Laat een reactie achter