Feed on
Posts
Comments

We hebben besloten om alle, 26 stuks in totaal op dit moment, Knorr Wereldgerechten voor u te testen. Een per week. We vergelijken Knorr Wereldgerechten niet met concurrenten of gelijksoortige producten, maar testen de gerechten op de smaak, kwaliteit, kwantiteit, originaliteit en op authenticiteit.

Het zevende gerecht dat wij proberen is Knorr WereldgerechtenChinese Beef Shanghai.

Heeft u wel eens Shanghai Beef of Beef Shanghai gegeten? Zo ja, dan weet u net als ik dat dit Knorr Wereldgerecht helemaal totaal niets te maken heeft met Beef Shanghai. Dit Knorr gerecht staat net zover af van echte Beef Shanghai als van stamppot boerenkool.

shanghai-beefShanghai Beef of Spicy Beef is een prachtig gerecht waarin zeer mager rundvlees gaat. Bijvoorbeeld biefstuk, maar het liefst nog malser zoals bijvoorbeeld entrecote. Eet u dit gerecht in een goed Chinees restaurant dan maakt men het gerecht klaar aan tafel. Dit doet men dan in een glazen kom, zodat u het allemaal goed kunt volgen, met daarin zeer hete stenen in olie. Men gaart eerst reepjes groenten (bijvoorbeeld knoflook, rode peper, lente ui, gewone ui, bamboescheuten, komkommer, taugé en/ of andere groenten naar smaak) in de olie en dan doet men daarbij ook het (in sojasaus, oestersaus, suiker, wat maiszetmeel, wat (sesam)olie gemarineerde) zeer dunne reepjes rundvlees in een paar minuten gaar en bruin. Daarna voegt men nog wat groenten toe dat niet zo lang nodig heeft. U eet dit door het gerecht direct uit de schaal te scheppen. Hier een videovoorbeeld voor u. Hier een voorbeeldvideo van thuisgemaakte Shanghai Beef.

Goed, dat gezegd hebbende en de plaatsvervangende schaamte voor de gehaktballetjes in saus die Knorr Beef Shanghai durft te noemen opzij zettende gaan we verder met dit ‘wereldgerecht’.

Wat krijgt u zoals voor € 2,25?

DSCF4908

In de verpakking treffen wij aan:

 1. 1 zakje Mie à 170 gram
 2. 1 zakje Kruidenmix à 14 gram
 3. 1 zakje Sausmix à 55 gram
 4. 1 zakje kruidige olie (voor door de gare Mie) à 3,5 ml

Zelf toevoegen:

 • 350 gram Rundergehakt
 • 1 prei
 • 100 gram Taugé

We bereiden het gerecht geheel volgens de voorschriften op de verpakking. En deze voorschriften luiden als volgt:

Bereiding:

 1. Snij de gewassen prei in kleine ringen.
 2. Meng de kruidenmix met het gehakt en draai hiervan 2 tot 3 centimeter grote balletjes van.
 3. Bak de gehaktballetjes in 2 à 3 minuten gaar in een pan met een klein scheutje olie.
 4. Voeg nu de prei toe en laat dit circa 2 minuten meebakken.
 5. Voeg de taugé toe en laat dit circa 1 minuut meebakken.
 6. Voeg de inhoud van het zakje saus toe en vervolgens 350 ml water. Breng het geheel aan de kook en laat het nog 2 à 3 minuten zachtjes doorkoken.
 7. Kook de mie in circa 3 minuten gaar in ruim kokend water.
 8. Giet de mie af in een vergiet en doe deze terug in de pan.
 9. Voeg het zakje kruidige olie toe aan de mie in de pan en schep dit goed door.
 10. Serveer de mie en de gehaktballetjes apart.

Het moet wederom gezegd worden dat het erg weinig eten is voor de 3 man waarvoor het voldoende zou moeten zijn volgens de verpakking. Wat we al hadden verwacht gebeurde ook. Na een uurtje tot anderhalf uur rammelde onze magen weer en plunderden we de voorraadkast op zoek naar eetbare dingen. Volgens de verpakking zou één portie 570 calorieën bevatten. Dat lijkt ons zeer sterk. Er zit nauwelijks iets in het gerecht dat tot een optelsom van deze hoeveelheid calorieën kan leiden. Met de calorieënmeter erbij komen wij niet verder dan even iets meer dan 400 calorieën per portie als je dit daadwerkelijk door drie zou delen. Hetgeen wij ook deden want we aten er met z’n drieën van. Deze maaltijd is dan ook geen 30% van de hoeveelheid calorieën die een vrouw, want daar gaat Knorr vanuit, per dag mag hebben. Het is net aan 21%. Voor een volwassen man is het nog geen 17% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën die hij dagelijks binnen mag krijgen. Knorr lijkt dus te staan voor het geluid dat je maag na een uurtje maakt na het eten van één van hun Wereldgerechten.

Goed, dat ook terzijde. Het complete gerecht na bereiding ziet er zo uit.

Kunt u zich de foto en de video’s herinneren van hoe echte Beef Shanghai eruitziet na bereiding? Het lijkt in geen velden of wegen op het gerecht dat u hierboven ziet staan. Maar… hoe smaakt het? Is het lekker? Daarop hieronder het antwoord.

De Mie: Met mie kan niet zoveel misgaan. Toch is deze mie bijzonder plakkerig waardoor je nauwelijks de kans krijgt om de ‘kruidige olie’ die overigens niet zo kruidig is er doorheen te mengen. Het is ook na het uit elkaar trekken met een vork een redelijk massieve bal deeg. Jammer. Maar de mie smaakt op zichzelf nog niet zo beroerd. Een beetje aan de flauwe kant.

De Saus met gehaktballen: Ondanks dat we het enigszins flauw vinden, echte Beef Shanghai mag best een beetje pittig en zoutig zijn, is het wel lekker. Zoals gezegd lijkt het in geen velden of wegen op Beef Shanghai en zelfs niet op de verpakking van Knorr, en het zou ook absoluut niet zo mogen heten, is het best heel goed te eten.

Het Complete Gerecht: Echte Beef Shanghai is een ware belevenis en een exotische smaakexplosie. Dat is dit niet. Alles behalve. Maar hoe graag ik het verstandelijk ook zou willen… ik kan gewoon niet zeggen dat deze nep Beef Shanghai niet lekker is. Goed, het is wat aan de flauwe kant, maar daar kunt u zelf met wat toevoegingen (zout, peper en misschien wat sambal en sojasaus tijdens het koken) heel wat aan sleutelen. Alhoewel dit natuurlijk niet nodig zou moeten zijn. We zouden wel de variatie- en groententips op de zijkant van de verpakking uitvoeren mochten we dit gerecht nog eens eten. Niet alleen komt het dan in de buurt van een volwaardige maaltijd, hetgeen het nu absoluut niet is, en het zou er ook veel smakelijker van kunnen worden. Dat en het zelf wat kruiden aan toevoegen kan dit gerecht goed redden.

Conclusie: Voor mij gaat op dat ik het gerecht niet heel snel weer zou eten. In deze vorm zal het nooit tot mijn favorieten gaan behoren. Met de opleuk tips kan het nog wel iets worden. Mevrouw en dochter Veelkantie vonden het wel dusdanig lekker dat ze het gerust nog eens zouden eten. Uiteraard eet ik dan mee, maar dan wel graag met wat rode paprika, wat champignons en wat meer zout, peper en sojasaus er doorheen.

Rest mij de financiële kant van de zaak. De prijs is op basis van 1 verpakking (voor 1,5 personen).


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Knorr Wereldgerechten Chinese Beef Shanghai 1 pak € 2,25 Albert Heijn 
Rundergehakt 350 gram € 0,96 De Worstenmakerij of een andere kiloslager
Prei 1 stuk € 0,10 Turkse Supermarkt
Taugé 100 gram € 0,15 Op de markt
 

____________

Totaal

______

€ 3,46

 

Zie ook:

Leave a Reply