«

»

feb 19 2014

Bericht afdrukken

Anti-bacterieel is eigenlijk Pro-bacterieelbacteriën

Veel mensen denken gezond bezig te zijn door anti-bacteriële producten, in de vorm van zeep, handlotion, e.d. te gebruiken. Wat men zich daarbij niet realiseert is dat men daarmee de evolutie en vorming van 'super-bacteriën' bevorderd en daarmee dus (op korte maar zeker langere termijn) levensgevaarlijk en juist hoogst ongezond bezig is.

Dat zit zo: Je kunt heel veel bacteriën doden met producten waarin bijvoorbeeld tricolosan of andere bacteriën dodende chemicaliën verwerkt zitten. Allemaal doden lukt echter nooit helemaal. Het uitroeien van 'potentiële' ziektemakers is derhalve niet mogelijk. Gevolg is dat, al zou slechts 0,01 procent van de bacteriën overleven, je de natuurlijke selectie in de evolutie van bacteriën bevorderd. Je houd namelijk alleen de bacteriën over die bestand zijn tegen het middel!

Deze 'resistente' bacteriën vermenigvuldigen zich vervolgens weer waardoor er weer sterkere chemicaliën nodig zijn om deze bacteriën de das om te doen. Daarmee forceer je de evolutie van bacteriën alleen maar deze natuurlijke selectie te herhalen. Er zit echter een grens aan hoe snel wij anti-bacteriële middelen kunnen ontwikkelen. Bovendien zit er een grens aan de kracht van anti-bacteriële chemicaliën willen deze niet ook schadelijk zijn voor onszelf.

Op termijn benadelen wij onszelf dan ook enorm. Want wij bevorderen zo de natuurlijke selectie van bacteriën die resistent zijn voor nagenoeg alle zo niet alle middelen die wij kunnen verzinnen om deze bacteriën uit te roeien.

Er is ook nog een andere optie in plaats van hopeloze pogingen te ondernemen allerhande 'potentieel' ziekmakende micro-organisme uit te roeien. Namelijk gewoonweg uw lichaam en uw natuurlijke verdedigingsmechanismen ongehinderd hun werk te laten doen en minder extreem, want wij zijn te schoon op onszelf, schoon te willen zijn.

Dat wil niet zeggen dat u zich niet meer hoeft te wassen, integendeel, maar dat u minder of liefst geen producten gebruikt die bacteriën en andere micro-organisme onderdrukken of verdelgen. Als u uzelf normaal wast zoals u dit gewend bent, maar dan zonder anti-bacteriële doucheschuim, zepen, handlotions enz. dan zult u de groei en aanwezigheid van 'potentieel' ziekteverwekkers meer dan voldoende remmen waardoor uw lichaam, en uw natuurlijke afweermechanisme, de gelegenheid krijgt antistoffen te produceren en zo de verdedigingslinies te versterken.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/02/19/anti-bacterieel-is-eigenlijk-pro-bacterieel/

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Kees

  Staan een hoop onjuistheden en aannames in het stuk zoals het nu geschreven is.

  1. Meneer Veelkantie

   Kees,

   Nou brand los met het benoemen van de ‘aannames’ en ‘onjuistheden’.

 2. Kees

  Een enkel voorbeeld…Er staan nergens bronvermeldingen. Zoals: “veel mensen denken…” (eerste alinea/zin). Hoeveel mensen denken dat?

  1. Meneer Veelkantie

   Kees,

   Dat is geen aanname maar algemene kennis. Dat was ‘m Kees?

   Als je denkt reden te hebben om te twijfelen dan staat niets je in de weg om in de boeken te duiken of Google of andere zoekmachine te raadplegen. Als je dan onjuistheden aantreft en het tegendeel kunt aanwijzen dan pas ik het graag aan.

 3. Kees

  Jeetje wat jammer, ook een beetje erg. Ik had dit ook niet verwacht, maar jammer dat het nu al zo snel is afgelopen. Vanochtend niet geschoren zeker? Pak de volgende keer iets anders dan die van Hitchen. Die van Godwin is trouwens ook niet aan te raden…

Laat een reactie achter