«

»

Apr 26 2012

Bericht afdrukken

Zelf Corn Dogs Maken (twee recepten)Corn DogMeneer en mevrouw Veelkantie wilde nu wel eens weten waar de altijd lyrische berichten over Corn Dogs over gaan. Want als je met name Amerikanen moet geloven zou het weliswaar een zeer bescheiden fast food gerecht zijn, maar geweldige ‘culinaire’ ervaring zijn.

Het probleem is echter dat er net zoveel recepten voor ‘echte klassieke’ Corn Dogs bestaan als er aan aantallen Corn Dogs jaarlijks over de toonbank gaan in de VS. Dus welk recept moeten we gaan gebruiken? Best lastig dus!

Uit de eindeloze stoet aan recepten hebben we uiteindelijk twee basisrecepten uitgekozen en vertaald naar de in Nederland beschikbare ‘grondstoffen’. Inderdaad twee. Want de Veelkantie’s gaan niet over één nacht ijs. En inderdaad ‘de hier beschikbare grondstoffen ofwel ingrediënten’.

Hotdogs en FrankfurtersNiet dat het om zulke exotische ingrediënten zou gaan, maar wij hebben totaal geen cultuur in deze. Dus hier tref je niet even zomaar bijvoorbeeld lekkere grote en vooral hele dikke Frankfurters, ofwel de worst die in de Corn Dogs zit, aan maar allemaal in feite knakworstjes in wat verschillende soorten en maten.

De in Nederland beschikbare ‘knakworsten’, althans als je niet de hoofdprijs wilt betalen, komen allemaal op hetzelfde neer. Er is nauwelijks sprake van enige significante smaakverschillen. Je hebt gewoon de keuze tussen heel klein of dun, of groot en nog steeds veel te dun om ook een echte mooie Corn Dog van te bereiden.

Giant Hotdog (boven) & Frankfurter (onder)We hebben uiteindelijk maar gekozen voor twee soorten. Zogenaamde ‘giant’ Hotdogs, die helemaal niet zo ‘giant’ zijn als de opdruk van het etiket beweerd, en Frankfurters die minder lang en nog dunner waren dan de zogenaamde ‘giant’ Hotdogs. Beetje teleurstellend.

Goed, dat waren de ‘wieners’ waarmee we het moesten doen. Maar toen de volgende uitdaging. Want tref in Nederland maar eens gewone enigszins grof gemalen Maïsmeel aan. We kozen uiteindelijk voor ‘Polentameel’.

MaïsmeelDe naam Polenta is, zoals in zoveel gevallen, een totaal misbruikte term. Want koop je Polenta in een zak? Wat men met de naam Polenta op de verpakkingen wil uitdrukken is niet dat je Polenta koopt, want droge (instant) Polenta in meel of korrelvorm moet volgens mij nog uitgevonden worden, maar je koopt Maïsmeel dat zich heel goed zou lenen om er Polenta van te maken.

Vraag menigeen wat Polenta is en men komt tegenwoordig met een omslachtig verhaal dat het grofgemalen maïsmeel zou betreffen. Hetgeen onzin is. Polenta is een gerecht en heeft niets met de maling van het maïs te maken. Je kunt pakken ‘Polentameel’ krijgen dat heel grof (gries 600–1000 µm) gemalen is, maar ook ‘Polentameel’ dat net zo fijn als tarwebloem gemalen is.

Verder is het gewoon een kwestie van smaak, en de ene maling leent zich net even wat beter voor bepaalde gerechten dan de andere maling. Zo simpel is ‘t gewoon.

Als je bovenstaande echter niet weet kun je, je in Nederland een flinke breuk zoeken naar kennelijk schaars verkrijgbare Maïsmeel. Het winkelpersoneel is daarbij ook niet erg behulpzaam, want vraag naar Maïsmeel en men zal je niet naar het vak met ‘exotische producten’ doorverwijzen alwaar de zogenaamde ‘Polentameel’, dus in feite niets anders dan Maïsmeel, staat.

Wij kozen voor een Maïsmeel (onder de noemer Polenta) van een gemiddeld grove maling (gries 475–600 µm) omdat we in video’s en foto’s bij de recepten voor Corn Dogs op internet zagen dat men vooral deze grofte van maling gebruikt. En daar gaan we natuurlijk niet zomaar van afwijken.

Dat allemaal even gezegd en gezeurd hebbende gaan we over tot de twee uitgekozen recepten:

Recept A:

 • 1 deel zelfrijzend bakmeel (of gewone bloem maar dan moet u een rijsmiddel toevoegen)
 • 1 deel maïsmeel
 • 1 deel melk
 • 1 ei
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/4 theelepel peper
 • Eventueel naar smaak suiker toevoegen

Recept B:

 • 5 delen Amerikaanse pannenkoekmix
 • 2 delen maïsmeel
 • 4 tot 6 delen melk of water (afhankelijk van het recept op de doos pannenkoekmix)
 • 2 eieren
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/4 theelepel peper

De recepten verschillen weliswaar van elkaar, maar de bereidingswijze blijft hetzelfde. Hieronder tonen wij u dat aan de hand van afbeeldingen en teksten (over afbeeldingen gaan met de muis):

Doe de bloem (eventueel het rijsmiddel) of de pannenkoekenmix en het maïsmeel in een beslagkom

Meng de ingrediënten, maak een kuiltje en doe daarin het losgeklopte ei

Doe een deel van de melk (of het water) in de beslagkom

Meng met de mixer de ingrediënten door elkaar

U heeft nu een erg dik beslag maar u voegt nu beetje bij beetje melk (of water) toe tot u de juiste dikte heeft

Het beslag heeft de juiste dikte als het niet aan uw lepel blijft kleven maar ook er niet heel vloeibaar vanaf loopt

Laat het beslag min. 15 minuten rusten. Gebruikt u bloem of zelfrijzend bakmeel maak dan het beslag net even iets dunnen dan wenselijk is. Het bloem en maïsmeel neemt nog vocht op waardoor het uiteindelijk de juiste dikte heeft. Is het beslag te dun, voeg dan nog wat (maïs)meel toe, en is het te dik voeg dan nog wat melk (of water) toe tot het de juiste consistentie heeft.

Nu is het wel zo dat als u een dikke beslag laag om de worsten wilt dat u het beslag wat dikker moet houden. Wilt u een niet al te dikke beslag laag hebben dan kunt u onze dikte aanhouden.

Ondertussen dat de twee soorten beslag staan te rusten rijgen wij even de worstjes aan stokjes.

We rijgen de Frankfurter(tje)s en de Giant Little Hotdogs aan de stokjes

Nadat de twee soorten beslag voldoende gerust hebben is het tijd geworden voor het echte werk. Dus om te beginnen gieten wij beide soorten beslag in een zo hoog mogelijk glas, in ons geval waren dat twee flinke halve liter bierpullen, zodat we makkelijk de worsten kunnen onder dippen.

Twee soorten beslag in glazen

We dopen de worst aan het stokje onder in het beslag

Even een beetje laten uitlekken en dan de frituurpan in!

Na het onder dippen en enigszins uitlekken gaan de worsten met beslag laag in de frituurpan, of in een pan met een goede laag (zonnebloem of andere) olie. We raden u niet aan om uw mooie verse frituurolie en net schoongemaakte frituurpan te gebruiken want er lekt best wel wat van het beslag in de olie, en dat geeft rommel. Wij gebruiken daar ook speciaal een oude frituurpan voor.

Een paar minuten frituren is voldoende. Een exacte frituurtijd kan ik u niet geven, behalve dat de Corn Dogs klaar zijn als de buitenkant mooi krokant en goudbruin is. Dan zijn ze wel gaar en klaar.

Even de Corn Dog laten uitlekken en afkoelen op keukenpapier

Na het uitlekken en wat afkoelen (kunnen erg heet zijn) is het alleen nog een kwestie van opeten.

De Corn Dog aan de binnenkant

Wat vonden wij ervan?

Wij vonden zelf Recept B het lekkerste. Desalniettemin snappen we niet waar die Amerikanen zich zo druk om maken. Want het was eigenlijk gewoon een knakworst met een deeglaagje er omheen. Niet heel erg bijzonder dus. Dan pakken wij ze nog liever in, in bijvoorbeeld bladerdeeg.

Nu kun je het beslag natuurlijk wel behoorlijk opleuken door er allerhande kruiden en aanvullende ingrediënten in te verwerken. Bijvoorbeeld een fijn gesnipperd uitje, knoflook of wat chilipeper. En je kunt natuurlijk de saus en andere zaken van jouw keuze bij of over de Corn Dogs doen. Dat zou deze Corn Dogs al snel een stuk spannender maken dan wij deze nu, en op deze manier, vonden.

Dat gaan wij echter niet meer doen. Want we vonden het een leuk experiment, en we hebben ons weer een avondje kostelijk vermaakt, maar wij vinden het eerlijk gezegd niet de moeite waard.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/04/26/zelf-corn-dogs-maken-twee-recepten/

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Yvonne

  Beste Veelkantie,
  Ik herinner mij dat de Turkse supermarkt die ik wel eens bezoek allerlei soorten (malingen) maisgries verkoopt. Over de slechte verkrijgbaarheid: maismeel, zo fijn als bloem, is heel lastig te malen. Molenstenen lopen vast op de relatief zachte mais, dus wellicht dat dit bijdraagt aan de schaarste van fijn maismeel.
  Mijn complimenten voor de truc met de bierglazen. Slim gevonden!
  groet,
  Yvonne

  1. Meneer Veelkantie

   Yvonne,

   Inderdaad. Bij de Turk heeft men dit soort zaken doorgaans wel. In de supermarkten vaak ook wel, maar dan zoals gezegd onder de noemer ‘Polenta’.

   Malen ze maïs vers? Ik heb het idee dat men het gedroogd of gevriesdroogd maalt. En molenstenen zijn toch al aardig uit de mode, toch 😉

   De truc met de bierglazen hebben we zelf ook maar afgekeken hoor 😉

 2. Yvonne

  Ach, ja, ik kom nog wel eens bij zo’n ouderwetse molen.

  1. Meneer Veelkantie

   Yvonne,

   Tegenwoordig werkt men gelukkig niet meer met molenstenen. Zaken die zich niet makkelijk laten malen, zoals natte producten en dergelijke droogt, vriesdroogt of voegt men vloeibare stikstof aan toe zodat het voldoende droog, hard of bevroren is om te malen in een molen. Zo produceert men bijvoorbeeld ook soepen, sauzen, jus en andere instant producten in poeder- of granulaatvorm waarin men bijvoorbeeld vloeibare runder-, varkens- of kippenvet verwerkt. Waaronder ook bouillonblokjes (die worden later in vorm geperst). Door het toevoegen van vloeibare stikstof bevriest het mengsel waardoor het makkelijk door een molen loopt. En het mooie is dat het ook een droge stof blijft in de meeste gevallen.

   Kijk, zo komt mijn VAPRO (Procesoperator en techniek in de industrie) opleiding toch nog een keer van pas 😉

 3. MdJ

  Paar week geleden wat programmas gezien over amerikaans eten. Het grootste verschil is dat bij de lekkersten, er flink wat kruiden en andere zaken door het beslag gaan. Denk aan bier beslag enzo. En in sommigen gingen frankfurters, andere kielbasa worsten enzo. Sommigen waren ook eerst op de plaat gebakken.
  Ze varieeren er dus flink mee, en ik denk dat ze die variatie juist zo lekker vinden.

 4. Vaantje

  Als je moeite hebt om maïsmeel te vinden, dan kun je funchimeel (geel maïsmeel) bij de Antilliaanse toko halen. De witte is niet geschikt, die is zeer fijn net als bloem. Succes!

 5. Meneer Veelkantie

  Bedankt voor de tip.

 6. Tess

  Hallo, ik heb dit recept geprobeerd maar is inderdaad niet heel speciaal.. Ik heb in de USA gewoond, dus ik weet hoe hun corndogs smaken, die smaken toch echt heel anders en lekkerder vind ik persoonlijk.. Misschien leuk voor iemand die een eigen zaak wil beginnen, maak een leuke snackbar met de ECHTE corndogs en chilifries en andere echt amerikaanse lekkernijen..
  Mis die namelijk wel echt in Nederland.
  Net als de Funyons Chips.. Je hebt hier wel uienringen-chips, maar die lijken in de verste verte niet op de echte Funyons..
  Erg jammer dat die dingen niet beschikbaar zijn in nederland..
  In amerika heb je gewoon winkels die bijv. stroopwafels, haribo en andere nederlandse (en ook duitse, belgische etc) lekkernijen verkopen..
  Daar kon ik eigenlijk alles krijgen wat ik uit Nederland “miste”, erg jammer dat dat andersom niet kan..
  Anyways, toch een leuk artikel

Laat een reactie achter