«

»

jun 22 2012

Bericht afdrukken

Review: Brada Touch Draadloze Vleesthermometer (Update)De lente, meteorologisch gesproken is het zelfs als zomer, is tot op heden een waar drama te noemen. Maar de Veelkantie´s laten zich niet uit het veld slaan. Dus doen we (nu nog) alsof onze neuzen bloeden en gaan uit van een fantastische zomer en barbecue seizoen.

Dat betekend dat we, om toekomstige plannen (zoals het maken van Pulled Pork ) deze zomer te realiseren, kleine investeringen doen in zaken die het leven van een kook- en barbecuefanaat erg makkelijker kunnen maken.

Zoals een draadloze vleesthermometer om de kerntemperatuur van het vlees op een afstand te meten.

Nu zijn deze apparaatjes doorgaans flink aan de prijs. Maar tot mijn vreugde trof ik een Brada Touch Draadloze Vleesthermometer aan bij Leen Bakker voor slechts € 24,95. Een echt koopje dus! Tenminste, als het apparaatje werkt natuurlijk. En dat heb ik natuurlijk even voor u getest.

Laat me eerst het redelijk mooi vormgegeven apparaatje maar eens in zijn volle glorie aan u zien:

Hoe werkt het apparaatje?

Zowel in de unit, zeg maar de ‘basis’, als in het apparaatje zelf gaan twee 3xA (mini penlites) baterijen. Vier dus in totaal. Het principe is eenvoudig. De ‘basis’, waar dus ook de voeler in moet, de voeler die dus in de kern van het vlees geplaatst moet worden,  is de zender en het losse apparaatje is de ontvanger. De ‘basis’ meet de kerntemperatuur en de ontvanger laat dit aflezen.

Op het apparaatje, de ontvanger dus, stel je via de meat knop in welke soort vlees je gaat garen, roken of grillen. Je kunt kiezen uit rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees, kippenvlees, kalkoenvlees en varkensvlees. De ontvanger geeft dan zelf al de benodigde kerntemperatuur aan. Maar dan heb je nog de keuze om dit aan te passen via de taste knop. Je kunt kiezen uit rare, medium rare, medium en well done. Het mooie is wel, dat je in gevallen waarbij het vlees bacteriologisch niet veilig zou zijn, bijvoorbeeld medium bij kippenvlees, je deze taste keuze niet kunt maken. Het apparaatje zal je dus ervoor behoeden een verkeerde keuze te maken, waardoor het eindeproduct onveilig zou zijn. Dat doet het apparaatje voor iedere mogelijke keuze in het vlees.

Overigens staat het apparaatje je ook toe om de gewenste kerntemperatuur naar eigen voorkeur te verlagen of te verhogen via de HR en de MIN knop. Druk je echter op de mode knop dan kun je een timer instellen via de HR en de MIN knop. Zo kun je de bak, rook of grilltijd op voorhand bepalen, of een tijd instellen waarop je inderdaad fysiek de staat van het baksel moet controleren.

Bereik:

Volgens de verpakking zou de zender tot wel 35 meter werken. Natuurlijk hebben we ook dat even voor gecontroleerd. Dus terwijl ik buiten een aansteker onder de voeler, verbonden aan de ‘basis’ hield, las mevrouw Veelkantie ruim 35 meter verder de ontvanger af. En het werkte uitstekend. De aangegeven meters bereik in de handleiding en op de verpakking klopt dus uitstekend. Waarschijnlijk is het zelfs iets meer dan 35 meter, maar houd men het veiligheidshalve op deze afstand. Nou kan dat wel minder zijn als de batterijen een beetje verzwakt zouden raken.

Oordeel:

Vooralsnog lijkt het dus een wereldaankoop te zijn, bij Leen Bakker voor slechts € 24,95. Maar natuurlijk gaan wij, zodra ik even de kans zie, het apparaatje in de praktijk teksten. Uiteraard, mocht daartoe aanleiding zijn, dan laat ik u weten of de ervaringen in de praktijk anders uitwijzen.

Update - De praktijktest:

Het kan u bijna, in ieder geval als vaste bezoeker van Veelkantie, niet ontgaan zijn. Deze week gaarde en rookte meneer Veelkantie een varkensschouder van 3,9 kilogram, inclusief bot, vet en vel, op zijn 21 Inch XXL Offset Smoker tot uiteindelijk netto, exclusief bot, vet en vel, 1,7 kilogram Pulled Pork. Het vlees bleek prachtig en erg goed gelukt te zijn. Het was zelfs bijzonder en lekker.

Gedurende de hele gaar en rook tijd, en dat was een flinke lange ruk qua tijd want het garen en roken alleen al nam bijna 18 uur in beslag, heeft de Brada Touch me mogen assisteren bij het vaststellen van de kerntemperatuur en dus het stadium van gaarheid van deze varkensschouder.

Ik heb geen enkel moment aan de gelezen temperatuur hoeven twijfelen want ik had het volste vertrouwen in de Brada Touch. Maar… vertrouwen is goed maar controle is beter, dus heb ik met een ander apparaatje waarvan ik weet dat deze goed functioneert, de Brada Touch gecontroleerd en bleek de door de Brada Touch aangegeven kerntemperatuur exact tot de graad correct te zijn.

Aangezien het garen en roken van de varkensschouder de hele nacht doorging werd het op zeker moment aardedonker achter in de tuin. Het ingebouwde zaklampje kwam toen heel goed van pas.

Kortom, ik mag dus zeggen dat de Brada Touch een absolute aanwinst is en ik er erg blij mee ben.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/06/22/review-brada-touch-draadloze-vleesthermometer/

19 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ribhead

  Hallo Meneer Veelkantie,

  Dank je wel voor de tip! Ik was al op zoek naar een thermometer met probe (liefste draadloos) maar deze waren vaak >€80.

  Gr,
  Ribhead

  1. Meneer Veelkantie

   Ribhead,

   Inderdaad, kende hetzelfde probleem. Inmiddels kan ik zeggen dat het een top dingetje is. Functioneert als een zonnetje. Zal binnenkort deze blogpost updaten met mijn ervaringen.

 2. Andy

  Tanks heb het metertje vandaag besteld bij onsen leen op Barendrecht hij had mn niet in huis maar computer zie dat er 900 op voorraad zijn morgen zou hij m in huis hebben.

 3. Edwin

  Tanx voor de tip. Heb nu de Ikea vleesthermometer, ook heel goed(koop) maar niet draadloos. Zal eens kijken of onze Leen ze nog heeft.

 4. Andy

  Nou zo als beloofd hij is er heb alleen nog vraagje bij meat staat VEAL ik neem aan dat dat kalfsvlees is of ben ik echt maf.
  Ga m morgen gelijk gebruiken heb een procureur z been gaat zo in de marinade en denk zo’n 10 uur in mijn 240 kilo zware zwatreopkolengestooktebuitenmagnatron.

  1. Meneer Veelkantie

   Andy,

   Even afgezien of je al dan niet maf bent, want een beetje maf vind ik altijd een pluspunt bij mensen, is VEAL inderdaad kalfsvlees ;)

   Om niet bijdehand te willen zijn… procureur is varken, dus moet het apparaatje op PORK staan. Ik weet niet hoe gaar je de procureur wilt hebben, maar je kunt de gewenste kerntemperatuur omhoog bijstellen op het apparaatje.

   240 kilo zwaar? Gristus mensuh… wat voor apparaat mag dat wel niet zijn dan?

 5. Andy

  Ha Veelkantie heb net zitten prutsen met het metertje prima ding en tuurlijk men kan niet bijdehand genoeg zijn LoL .
  En ik ga mn Pork naar dikke 85 graden brengen Low&slow 90 tot 130 graden Max
  en aangezien hij niet te dik is hoop ik het in 10 uurtjes te redden.
  Tipje als je mn zo dra je uit je bedje komt uit de koel kast haalt scheelt dat al gauw 5 tot 12 graden. afhankelijk van een heleboel omstandigheden.
  Heb m vaker gemaakt (en zo als je zegt de hele buurt eet mee ) probeer steeds iets anders
  heb nu een Rub van paprika zout peper komijn (ben ik dol op)ui poeder knoflook
  en een met een standaard saus van de makro merk Kraft THICK N SPICY
  ruikt geweldig

  1. Meneer Veelkantie

   Andy,

   Ben nieuwsgierig. Hoop dat het een beetje droog blijft. Alhoewel, een dikke plensbui is dan ook wel weer humor ;)

 6. Andy

  Zo mn low & slow was klaar,( mn procu ) en hij was heerlijk en het eten er van ging sneller als t maken
  En het Brada metertje van Leen werkt prima. zeker voor t geld gewoon goed dingetje
  En Tsja is het het waard 13 uur stoken voor stukkie knor
  JA/ NEE Veelkantie zij t al een klusje goeie ribben en je hebt t zelfde is een stukje goedkoper.
  Moet wel zeggen heb denk ik maar 4 a 5 kilo kolen gebruikt aanzienlijk minder als veelkantje
  en wel een beetje eiken/ beuken hout maar denk een stammetje of 3 gekloofd.
  maar geen bootvol zo als Veelkantie
  Ach en t heel de dag stoken is leuk bezig zijn en een enorme plens bui kom maar op ik sta droog.
  Over droog staan gesproken

  Groetjes Andy

  1. Meneer Veelkantie

   Zo Andy,

   Ik moet natuurlijk het fotografische bewijs nog van je ontvangen, maar je staat al in de http://tinyurl.com/76k6heo – Pulled Pork Hall of Fame ;)

 7. Meneer Veelkantie

  Andy,

  Top dat het allemaal gelukt is en de Brada Touch ook jou prima bevallen is. Betrouwbare reviews hé, daar heb je wat aan ;)

  Dertien uur, is toch ook een aardig rukje. Mooi dat je minder kolen hebt verbruikt. Het is allemaal duur zat toch?

  Je hebt gelijk. Een procureur of een schouder roken en garen is leuk, moet je een keer gedaan hebben, maar kan toch niet op tegen onze spareribs. Stuk goedkoper, in ook jouw geval in minder dan de helft en in mijn geval in minder dan een derde van de tijd klaar, en om te smullen zo lekker. Zou je het vlees van de ribben af plukken, wat prima gaat als je heb een uurtje of vijf rookt, dan heb je in wezen min of meer hetzelfde vlees en dezelfde smaak.

  Ik heb overigens niet zo idioot veel hout gebruikt. Zou niet precies weten hoeveel stammetjes want ik heb het van te voren gekloofd, maar zou wel eens een stammetje of 5 hooguit geweest kunnen zijn op 18 uur roken. Dus dat valt erg mee.

  Oh en proost ;)

 8. Bart

  Dag Veelkantie,

  Bij Pulled Pork is het natuurlijk ook belangrijk om de temperatuur van je smoker te weten, aangezien die vaak hoger is dan de kerntemperatuur die het vlees ooit zal worden is hier het temperatuur bereik belangrijk. Ik zou deze Brada willen kopen om de dome remote te meten ipv de pork (die vliegt met 12 uur minimaal idd toch niet weg). Weet je zo wat de maximale temperatuur van de probe is? Ik hoop hoger dan de 130 graden van de fantast anders heb ik hem zo in de vernieling zitten in een onbewaakt moment….’t wordt deze als de maximale temperatuur goed is of anders de Marverick ET732, maar da’s dan ook een andere prijsklasse…

  1. Meneer Veelkantie

   Bart,

   Ik kan de Brada instellen tot 250 graden Celsius. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij dat ook haalt. De gebruiksaanwijzing geeft aan dat 250 graden het maximum is want daarboven zou er schade kunnen optreden (aan de voeler). Vanmiddag deed de Brada even vreemd. Kon hem niet meer instellen. Aan de meter op de deksel van de smoker kon ik zien dat het inderdaad tegen de 250 graden aan was (meter wijkt altijd een beetje af). Na het afkoelen deed de Brada het gewoon weer.

   Kortom, ik denk wel dat deze meer aan kan dan de fantast. Het is voor die € 24,95, als je natuurlijk niet financieel krap zit of moet leven, best de moeite waard om het te proberen.

 9. Bart

  Bedankt voor het antwoord, 250C is ruim voldoende daar ik de queue tussen de 110-122 probeer te houden, maar toch jammer als je even niet oplet en hij schiet naar 150C en je probe is stuk. Dan is zelfs 24,95 te veel.
  Maar met dit bereik en voor dat geld kun je idd geen bult vallen, ik ga hem proberen thanks!
  P.s. voor wat betreft vreemd doen heb ik van andere mensen ook begrepen dat er rare dingen gebeuren als de batterijen leeg raken.

  1. Meneer Veelkantie

   Bart,

   Mogelijk was het de batterijen. Ik heb ze vervangen en het apparaatje lijkt het nu gewoon goed te doen. Ik schrok wel even wat ik heb drie varkens-bovenpoten op de offset smoker liggen, en de vorige kerntemperatuurmeter had ik al weggegeven. Maar ik belde met Leen Bakker en ik kon hem zo om komen ruilen want je hebt 2 jaar omruilgarantie op de Brada. Gelukkig was het niet nodig ;)

 10. Dennis

  Goede berichten over de Brada gelezen, overtuigd!!! en naar Leen gereden… Nee meneer dat hebben we niet, nooit in het assortiment gehad. Kennelijk is deze in Noord Holland niet te krijgen.

  Groetjes Dennis

  1. Meneer Veelkantie

   Dennis,

   Vreemd. Maar je kunt hem nog altijd via de website van Leen Bakker bestellen.

 11. Nardus

  Ik heb inmiddels ook mijn brada teruggebracht bij Leen na 10 sessies, werkte altijd prima meet zeker tot 200 graden. Nu weer een nieuwe gebruik hem nooit meer als dome probe. Mijn Hema oven thermometer van 5 euro kan dat beter.

  1. Meneer Veelkantie

   Nardus,

   Ik dacht op zeker moment ook dat de Brada defect was, maar toen realiseerde ik me ook dat de temperatuur in de BBQ eventjes hoger was dan 250 graden waardoor het ding raar ging doen. Na even afkoelen deed hij het vervolgens weer prima. Maar het is natuurlijk wel een vleeskerntemperatuurmeter en geen metertje om de temperatuur in de BBQ te meten. En de kans dat het vlees meer dan 250 graden vanbinnen zal worden lijkt me nogal klein ;)

Laat een reactie achter