«

»

Jul 04 2012

Bericht afdrukken

Sticky Spicy (BBQ) Chicky

Het was vanavond experimenteer tijd. Ik heb namelijk begrepen dat er Veelkantie bezoekers zijn die wel van een beetje veel flink spicy houden. Dus speciaal voor hen een simpel vleesgerechtje.

Het begint allemaal met kipfilet. Circa één per persoon en nog één of twee stuks voor de mensen die wel een beetje meer lusten. De kipfilets kruiden we verder helemaal niet, want dat komt later pas als we de ‘bast’ gaan aanbrengen tijdens het grillen. We smeren de kipfilets alleen in met flink wat gepureerde chilipeper of met sambal Oelek. Dat laten we een uurtje lekker in de sambal marineren. Langer mag natuurlijk altijd, maar wel goed koelen, want zeker met warm weer is kipfilet zo bedorven. En we willen niet ziek worden of zelfs erger.

Ondertussen maken we even onze Veelkantieall purpose barbecuesaus’ (even doorscrollen tot het kopje ‘Een mooie, al dan niet pittige, ‘basting saus’ annex Barbecue Saus’) aan maar laten wat weg en voegen wat toe. We laten de kaneel en de foelie weg. We voegen flink wat zoetzure chilisaus en wat verse knoflook toe. Dat brengen we allemaal even aan de kook en roeren dit goed door. Daarna mag het gewoon afkoelen. En we steken uiteraard de barbecue aan om alvast goed warm te worden. En dan kunnen de kipfilets op de barbecue.

We doen ook even een kerntemperatuur meter in de dikste kipfilet want we willen natuurlijk geen rauwe kip eten, en de kipfilet ook niet te droog garen. 74 à 76 graden Celsius intern is uitstekend. We regelen de barbecue af op zo’n 150 graden Celsius want we willen de kip ‘low & slow’ garen.

Eerst laten we even de sambal oelek in de kip indrogen zodat we dit er niet afvegen als we gaan ‘moppen’ (insmeren met de barbecue- annex ‘basting’ saus). Na 15 tot 20 minuten smeren we de kip voor het eerst in met de ‘basting’ saus. Dat mag best lekker dik. En dan herhalen we dit ritueel telkens weer als de vorige laag ‘basting’ saus een beetje donker en dik begint te worden. Hieronder even wat foto’s van de verschillende keren ‘moppen’ van de kipfilets. Totaal vijf keertjes.

Klik op de foto voor een vergroting en ga over de foto met de muis voor de onderliggende tekst

Natuurlijk kunt u nog een zesde keer, of zo vaak als u wilt, ‘moppen’. Het is maar hoe dik u de laag om de kipfilet wilt hebben. Als u maar zorgt dat de laag de kans krijgt een ‘bast’ te worden en wat te bruinen. Want dat is het hele doel van het ‘basten’. Het is een beetje inschatten van uw kant hoe lang de kipfilet nog nodig heeft om goed gaar te worden. De ‘basting’ laag heeft bij circa 150 graden Celsius minimaal zo’n 20 tot 30 minuten nodig om een beetje in te harden en te bruinen.

Is de kipfilet eenmaal klaar en op temperatuur dan schept u deze het beste van het rooster af om de mooie ‘bast’ niet te beschadigen. Dat zou wel zonde zijn, want we deden onze best er erg op.

Ik had het in dit geval nog redelijk mild gehouden want de dames Veelkantie zijn niet zo gek op heel pittig als meneer Veelkantie. Je kunt de uitkomst qua pittigheid, ondanks het insmeren met sambal, nog goed beïnvloeden door de hoeveelheid sambal, en/ of cayennepeper en/ of of tabasco die je door de ‘all purpose barbecuesaus’ doet. Hoe meer hoe pittiger de Sticky Spicy Chicky is 😉

Wij vonden het erg lekker, met een heerlijke salade met geitenkaas en stokbrood enzovoort erbij…

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/07/04/sticky-spicy-bbq-chicky/

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. hylander

  Dat ziet er onwijs lekker uit 🙂

  1. Meneer Veelkantie

   Hylander,

   Nou, dat zal ik je vertellen… dat was het ook 😉

 2. Ellen

  Ohh 7uur in de ochtend en het water loopt uit mijn mond als ik dit zie zo lekker.
  Dit wordt een gerecht voor in een weekend als we met meer personen zijn heerlijk.
  Alleen… ik kan mijn bbq niet instellen op 150 graden heb maar een gewone simpele bbq, is niets mis mee ook lekker.
  Ik heb wel een kern termometer
  hmmmm hoe ga ik dit aanpakken? Heeft u ideeën? Natuurlijk kan ik bedenken dan de oven … dan ontbreekt de zo lekkere bbqsmaak

  1. Meneer Veelkantie

   Ellen,

   Als je het hebt over een ‘gewone bbq’, heb je het dan over een ‘Weber’ model?

   Is het antwoord op de vraag een ja dan kun je deze eerdere reactie op een ander topic eens doornemen. Daar zitten vast ook handige tips tussen voor jou.

 3. Ellen

  Nee hoor de meest simpele bbq die er is, en…. zonder deksel

  1. Meneer Veelkantie

   Ellen,

   Geen probleem. Indirect grillen, dus het vlees niet direct boven maar naast de gloeiende massa leggen, kerntemperatuurmetertje in de kont en gaan. Heb je het idee dat het toch nog allemaal te snel gaat dan verwijder je het vlees nog iets verder van de gloeiende massa. Wel even zo nu en dan het vlees draaien (niet keren) om ervoor te zorgen dat ook de ‘bast’ aan de andere kant van de, in dit geval kipfilet, voldoende hitte krijgt om te drogen en bruinen. Probleem opgelost 😉

Laat een reactie achter