«

»

Jul 06 2012

Bericht afdrukken

Ingezonden: Zelf (Whiskey) Rookhoutjes Fabriceren



Vaste Veelkantie bezoeker Hylander, voorheen Peter met een grote P tot er zich ook een peter met een kleine p in de reacties melden, stuurde een hele leuk tip in met de vraag of dit, zelf (Whiskey) Rookhoutjes maken, iets voor het blog is, en of ik er dan iets leuks van kon maken. Jazeker, en uiteraard wil ik dat graag doen. Niet in de laatste plaats omdat dit u en mij een hoop geld kan schelen, want (Whiskey) rookhout is bepaald niet goedkoop. Maar is wel weer enorm lekker.

Dus ontving ik gisteren van Hylander de foto’s en de instructies. Aan mij nu de taak om het één en andere duidelijk, leesbaar en ook nog begrijpelijk over te brengen. Alhoewel dat laatste bepaald geen probleem zal zijn, want de foto’s spreken min of meer voor zichzelf en de uitleg van Hylander liet aan duidelijkheid totaal niets te wensen over. Altijd tof, mensen die duidelijk, én creatief zijn 😉

Alles dat u nodig heeft is goedkoop hout, bijvoorbeeld de zakken openhaardhout van de bouwmarkt (let op dat er alleen eiken, beuken, essen en andere onbekende en geen exotisch houtsoorten in zitten). En wat u ook nodig heeft is nog een lekkere goedkope fles B-Merk Whiskey.

Nu zoekt u de mooiste stukken hout uit de zak openhaardhout, en dat kan het eiken zijn want dat is dan wel weer het meest origineel want daarvan maakt men de Whiskey Rookhoutjes normaal van, en legt dit eventueel en indien nodig te drogen in uw schuur. Meestal is dit niet nodig want doorgaans is het openhaardhout in de zakken of netten oven gedroogd door de leverancier van de bouwmarkt. Doorgaans kunt u daarom direct al beginnen met de fabricage van uw rookhoutjes. Maar niet van de hele blokken!

Eerste dat we even gaan doen is de blokken openhaardhout klein maken en splijten in stukjes. Het mooiste formaat is dat ter grote van een wegwerpaansteker, zoals u op de foto boven ziet. U kunt de blokken eikenhout, waar u de bast van heeft verwijderd als deze erop zat, in mooie plakken zagen van een paar centimeter dik, of de blokken splijten met een handbijltje. Hylander laat op onderstaande foto’s zien dat het ook eenvoudiger kan, met een beitel en een hamer, mocht u niet over bijvoorbeeld een handzaag (of zelfs zaagmachine) of een handbijltje beschikken.

Nu staat u op een cruciale splitsing op uw levensweg. Uw belangrijkste beslissing van de dag. Want wat wil u gaan produceren? Gewone rookhoutjes of zeer aromatische Whiskey Rookhoutjes.

In het eerste geval, u gaat dus voor de gewone rookhoutjes maar we kijken heus niet op u neer, is het heel simpel. Doe de rookhoutjes in een flinke pot en vul deze helemaal af met water zodat alle rookhoutjes helemaal ondergedompeld zijn. Doe de deksel erop en laat nu de rookhoutjes een hele nacht in de pot met water staan zodat het rookhout het water goed kan opzuigen. De volgende dag, een uurtje of langer voor gebruik, haalt u de houtjes uit de pot en laat deze goed uitlekken en een klein beetje drogen aan de frisse buitenlucht.

In het tweede geval, u gaat dus voor de zeer aromatische Whiskey Rookhoutjes en zijn best een beetje trots op u, is het ook niet lastig. Zet de rookhoutjes rechtop op een schotel of in een diep bord (doe er desnoods losjes een stukje touw omheen om ze bij elkaar te houden zodat ze niet omvallen) en overgiet dit met de Whiskey van uw keuze. Laat dit zo ook de hele nacht staan zodat de Whiskey op de schotel of in het bord goed in de houtjes kan trekken. Zuip eventueel het restant van de Whiskey op.

De volgende dag beschikt u nu dus over, of de gewoon of de Whiskey Rookhoutjes, om uw vlees, vis of andere te roken en garen etenswaren te voorzien van een mooie lekkere diepe rooksmaak.

Maar let wel op. De rookhoutjes, of het nou de gewone of de Whiskey betreft, zijn niet eindeloos houdbaar. De kans bestaat dat het hout op zeker moment gaat beschimmelen. Of er moeten hele mooie eetbare paddenstoelen op groeien, eventueel met een Whiskey smaak, maar anders is het verstandig om de beschimmelde rookhoutjes weg te kieperen. Schimmel is meestal niet zo lekker. Het is dus zaak om zeker niet te weinig, maar ook niet veel teveel rookhoutjes per keer te maken.

Hylander, ik hoop dat ik niets vergeten ben en alles duidelijk is, en anders verneem ik het van je. Hoe dan ook bedankt voor het inzenden en ik hoop van andere bezoekers nog eens te vernemen of men tevreden was over de (Whiskey) rookhoutjes die men op basis van dit stukje fabriceerden.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/07/06/ingezonden-zelf-whiskey-rookhoutjes-fabriceren/

8 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ellen

    Yeahh dat is een goeie tip.
    Dankjewel.
    Ik ben nl. WEL in het bezit van een klein rookoventje, formaat schoenendoos.

  2. Andy

    jajaajajaja dat komt me bekent voor goed bezig.

    TIP:
    En o ja als je zakken hout koopt b.v deze http://www.sierra-nevada.nl/
    4 voor 15 euzie beetje duur maar ach
    moet je wel weten wat wat is

    eiken is mestaal wat grijzig
    beuken is rose /rood
    essen is wit achtig

  3. hylander

    Mooi verhaal, compliment !
    En zo is er weer wat kennis gedeeld met gelijkgestemden 🙂

    1. Meneer Veelkantie

      Andy,

      € 15,99 voor 4 zakken, ofwel € 4,00 per stuk zou in principe niet duur zijn. Probleem is alleen dat de informatie op de webshop erg onduidelijk is. Want is het nou één zak met vier verpakkingen à € 15,99, of is dat de prijs per verpakking? Is het vier verpakkingen in een zak, of vier zakken in een verpakking en weegt het dan totaal 8 kilo of 8 kilo per zak verpakt per 4 stuks in een verpakking? In het eerste geval is het peperduur, in het tweede geval spotgoedkoop. Kortom, onduidelijkheid te over.

      De zakken bij de bouwmarkt, zoals de Gamma, kosten gemiddeld tussen de € 3,69 en de € 3,99 (maar regelmatig in de aanbieding) en wegen naar mijn inschatting tenminste 8 of meer kilo per stuk. Die bevatten altijd eiken, beuken en essen. Dus dat lijkt me wel te volstaan. Kun je heel wat rookhoutjes van maken 😉

      Hylander,

      Dank je, maar het is wel jouw verhaal. Dus ik moet jou bedanken 😉

  4. Andy

    Veelkantie neen
    Het is 15 euzie voor 4 zaken
    En heb ze zelf besteld was leuk hoor de dpd kwam ze brengen was ik lekker niet thuis
    afgegeven bij de buurtjes .LOL die riep van buum kom eens ff helpen staat er een doos van 32 kilo hout in de gang hahahahaah.
    moet zeggen ha ze besteld is keurig gegaan hoor.

    groet Andy

    1. Meneer Veelkantie

      Andy,

      In dat geval is het niet duur. En als het inderdaad gratis thuisbezorging is dan is het ook nog eens erg makkelijk.

  5. Ribhead

    Goeie tip! Dit vraagt dus om experimenteren met andere dranksoorten! (Calvados, rum, wijn etc)

  6. hylander

    Gerookte wijn smaak ? Wijn kan je ook gewoon in de lekbak doen die onder je vlees staat 🙂

Laat een reactie achter