Eetbare Guacamole Lepeltjes Maken
Een flinke poos geleden vertelde wij u al hoe u zelf de lekkerste Guacamole maakt. Op het moment van schrijven hebben 3.823 mensen dit recept gelezen, en wie weet, misschien wel nagemaakt en heerlijk gegeten.
Maar waar aten deze mensen deze heerlijke Guacamole mee? Tortillachips? Dat moet origineler kunnen dacht ik zomaar eerder op deze avond. Dus ik wat brainstormen!
Zou het niet tof zijn om eetbare Guacamole lepeltjes te hebben ter grote van een theelepel om de Guacamole mee op te lepelen en compleet met lepeltje op te eten?
Nou bestaat er wel al zo’n soort product. Namelijk de Spoonachos. Best een heel geweldig product om te zien, maar niet geschikt om lekker Guacamole mee te lepelen met vrienden of familie. Want die dingen zijn enorm groot (4 x 8 centimeter) en hebben meer het formaat van een soeplepel. De Spoonachos zijn prima geschikt om lekker chili en dergelijke mee te verorberen. Maar geen Guacamole. Of u moet natuurlijk een pond of 3 à 4 Guacamole maken voor uw gasten
Zie de afbeelding hiernaast voor de ware grote van de Spoonachos en hou uw hand er eens bij om een indruk te krijgen van het enorme formaat van de Spoonachos.
Dat moet een stuk kleiner en bescheidener kunnen. En dat kan, en het is klaar in 1 handomdraai. Oké, 2 dan…
Ik ga even met grote stappen door de procedure heen om zelf de eetbare Guacamole lepeltjes te fabriceren. Want het heeft echt totaal helemaal niets om het lijfje.
Zoek eerst even in de rommella in uw keuken of u nog zo’n goedkoop waardeloos uitsteekfiguurtje heeft om koekjes mee te maken en dergelijke. Heeft u nog een rondje? Mooi, die gaan we buigen! Verbuig deze zo dat u op zeker moment een beetje de vorm van een lepeltje, liefst in het formaat van een theelepeltje, hebt. Mooi zo!
Nu heeft u een pak klein formaat maïstortilla’s nodig. Die verkoopt, om welke vage reden dan ook, niet iedere supermarkt dus het kan even zoeken zijn. Nou zou het vast ook wel kunnen met bloemtortilla’s (dat zijn die witte) maar dat heb ik niet uitgeprobeerd. Ik begreep echter van lezeres en commentatrice Paula dat je heel goed tortillachips kunt maken van bloemtortilla’s. Nu zouden wij zelf altijd gaan voor de maïstortilla’s, maar bij gebrek aan beter gebruikt u bloemtortilla’s in hetzelfde formaat. Maar nogmaals, ik kan u niet zeggen of dit lekker is en ook zo werkt, want ik probeerde dit niet uit.
Het moet nu wel heel gek gaan als u nog niet door heeft wat de volgende stap is. Precies. U steekt met het uitsteekvormpje lepelvormpjes uit de tortilla’s. Als u het een klein beetje uitkient dan kunt u uit acht klein formaat maïstortilla’s minstens 50 tot wel 52 lepeltjes uitsteken.
Steek ze eerst allemaal even uit voordat u naar de volgende stap gaat. Dat zal u later veel tijd en gehannes kunnen schelen. Want we gaan nu de tortilla lepeltjes even kort, hooguit 3 minuten, frituren in zonnebloemolie.
Gooi er telkens een stuk of 8 in de frituurpan. Gebruikt u een gewone pan met olie dan moet u maar even kijken hoeveel erin passen. Het is de bedoeling dat de lepeltjes niet aan elkaar kleven.
Nu kan het zijn, want ik gebruikte verder geen vorm of iets dergelijk om de lepeltjes echt ook een kommetje mee te geven dus wij hadden grotendeels min of meer ‘rechte’ lepeltjes, dat u de lepeltjes perse wel een kommetje mee wilt geven. Realiseer u wel, dat gaat een hoop tijd kosten, maar ach… het is uw feestje. Om dat te bereiken kunt u de tortillalepeltjes voor het frituren tussen twee lange dessertlepels klemmen. U klemt dan de breedste kant van de tortilla lepeltjes tussen de kommetjes van de dessertlepels. Nu steekt u de dessertlepels met daartussen het tortilla lepeltje even 30 seconden in de hete olie. Pas op, het zal niet spetteren, maar het is boven de olie wel heet. Vandaar ook de dessertlepels! Nu is het tortilla lepeltje in vorm en kunt u deze zonder dessertlepels even verder af frituren.
Ik heb een stuk of vier gedaan op de ‘dessertlepelmethode’ en de tortilla lepeltjes bleven mooi in vorm. Net echte korte theelepeltjes, maar dan van maïstortilla gemaakt. Het was echter enorm bewerkelijk, dus tijdrovend, dus ik heb gewoon de tortilla lepeltjes in de olie gegooid. Daardoor werden ze weliswaar niet allemaal even mooi, maar ach, moet dat dan? En anders zoekt u toch gewoon de mooiste er tussenuit? Frituur de lepeltjes even op 180 graden Celsius tot u ze niet meer ziet bruisen. Even laten drogen en dan zijn ze eet klaar.
U kunt de tortilla lepeltjes het beste kort voor het nuttigen bereiden. Gefrituurde tortilla heeft de neiging op den duur wat taai te worden. Nu zou het wel best kunnen dat u ze in de oven even op kunt piepen en weer krokant kunt maken, maar dat heb ik vandaag niet uitgeprobeerd. Dat laat ik lekker aan u over om te proberen en leuk verder te experimenteren. Denk dan ook aan het kruiden van de lepeltjes direct na het frituren. Lijkt me erg lekker. Ik verneem het graag van uw
Goed, met een minuut of tien exclusief het opwarmen van de olie maar inclusief het uitsteken en frituren van de lepeltjes, had ik circa 51 tortilla lepeltjes geproduceerd. Dus nu alleen nog smullen!
En nee, wij hebben de mooie niet gescheiden van de minder mooie. Niets is immers perfect… toch!
Geef een reactie