«

»

Jan 21 2013

Bericht afdrukken

Meneer Veelkantie heeft twee dikke worsten!Gekruide met kaas gevulde en gegrilde kipworstVorige week ontving ik van Mega Food Stunter een email. Of ik zo vriendelijk wilde zijn om zaterdag bij de kraam in Lelystad langs te komen om wat spulletjes op te komen halen om te proeven, testen en reviewen. En of men daar op de eigen Mega Food Stunter site naar mag linken.

Nou, dat laat meneer Veelkantie zich geen twee keer zeggen. Want ik mag dan wel weer tot de werkende klasse behoren sinds enige tijd, maar dat wil in Nederland zeggen dat je er, dankzij onze roverheid per saldo een paar tientjes per maand op vooruit gaat. Met mazzel!

Weer thuisgekomen bleek ik een plaatgebak (lekker handig want we krijgen aankomende zaterdag een huis vol visite), 9 varkenssatés, twee emmertjes Australian ijs en twee kipworsten van ze meegekregen te hebben.

Vooral die kipworsten trokken mijn aandacht. Het betrof rauwe kippengehakt in een ludieke verpakking. Namelijk in de vorm van een worst. Je kon volgens de man bij de kraam de gehakt uit de worst halen en er bijvoorbeeld kipgehaktballen van maken. Ik moest maar even kijken. Als ik er maar iets leuks mee deed.

Wat is dat nou...Meneer Veelkantie had echter hele andere plannen met deze rauwe kipworsten. Ik zou de kipworsten gewoon in z'n geheel koken, eentje kruiden en vullen met kaas, en die andere zo laten en beide onder de grill leggen.

We hebben de worsten direct zaterdag laten ontdooien. En zondag waren ze dus aan de beurt om allereerst gekookt te worden. Maar dat gaf een probleempje. De worsten zijn gevuld met 500 gram kipgehakt, (vrouwen of mietjes) polsdik en pasten dus niet eens in de grootste en hoogste soeppan pan die wij hadden. Wat nu dan?

Nou, gewoon de pan zover mogelijk vullen, de worsten rechtop in de pan, de boel onder de kook houden (circa 85 graden Celsius) en na een kwartiertje koken gewoon omdraaien en nog een kwartiertje à 20 minuten koken!

En dat werkte werkelijk perfect. Ze waren mooi egaal gaar. En gloeiend heet, zo mocht ik snel opmerken.

Ik heb de worsten eerst goed af laten koelen. Want zou ik direct het plastic opensnijden dan bestaat er de kans, door de druk die het uitzettende gekookte vlees opbouwt in het plastic, dat de worsten over de lengte zouden openbarsten. En dat ze niet alleen lelijk maken, maar ook mijn volgende plannetje verpesten.

De twee gekookte kipworsten

Het lichte kleurverschil in beide gekookte kipworsten komt overigens doordat de ene langer uit het plastic was dan de andere. Met name zuurstof doet dan de rest. Ofwel, die maakt het vlees dan wat donkerder.

De kipworst met het gat over de lengte en lekkere oude kaasHet volgende plannetje was om één van de worsten van voor naar achteren, in de lengte, te doorsteken met een stuk PVC buis om er zo een gat in te maken waarin ik dan wat kaas kon doen. Dat zou dan lekker gaan smelten tijdens het grillen en na wat afkoeling stollen waardoor er een met oude kaas gevulde kipworst zou ontstaan.

Nu kun je bij het koken beter geen oude kaas gebruiken, want daar zit onvoldoende vet en vocht in waardoor het al snel korrelig uitpakt, maar in dit geval was het juist ideaal. Aangezien het geheel opsloten zat met kippenworst zou dat wel vet en vocht aan de kaas geven, dus uitdrogen voorkomen, en het stolt ook weer lekker snel. Even afgezien van het feit dat het erg lekker is.

Het vullen was even een lastig klusje, want ik had maar twee maten PVC buis in huis. Het was dus te groot of net even iets te klein. Ik koos dus maar voor net even iets te klein. Dus dat werd proppen. Maar de magische handen (geloof me maar op mijn woord) van mevrouw Veelkantie deden de rest van het klusje.

Vullen met oude kaas

Nu hadden we dus één helemaal naturel worst, althans... het gehakt bleek al heel goed gekruid in het plastic te zitten, en één met oude kaas gevulde worst. We zouden ze zo natuurlijk beide onder de grill kunnen leggen. Maar... Dat was te simpel. Ik wilde de met kaas gevulde kipworst nog ietsjes bijzonderder maken.

Een met oude kaas gevulde en gekruide en een onbewerkte gekookte kipworstWe bestrooide de met oude kaas gevulde kipworst dus nog eens met kipkruiden, gewoon van Verstegen, en smeerde de kipworst daar goed mee in en veegde de overbodige kruiden weer een beetje van de gevulde kipworst af. Anders zou het mogelijk te zout worden.

Het grote voordeel van het zouten van vlees is dat het, het oppervlakte van het vlees een beetje doet drogen. Hierdoor krijg je bij bakken, braden maar zeker bij grillen, een lekker wat knapperige buitenkant en bubbelt deze ook onder de grill. Dat leek me een mooi contrast met het stevige maar sappige zachte kippenvlees in de worst.

De volgende stap was de worsten onder de grill te leggen op 200 graden in een op 200 graden voorverwarmde oven. Zo gezegd ook zo gedaan... Grillen die boel!

We draaide, gedurende dertig minuten in totaal, de worsten iedere tien minuten even een slag om, om zo alle kanten mooi gelijkmatig te grillen. De onderstaande twee kip-grill-worsten was het mooie resultaat.

De gegrilde kipworsten

Tja, na wat afkoelen was het natuurlijk proeven geblazen. Eerst maar eens de gekruide en met oude kaas gevulde kipgrilworst. En mensen toch... wat was deze kipgrilworst zalig! Echt te lekker voor woorden!

Gekruide met kaas gevulde en gegrilde kipworst

Nu waren we een beetje bang dat de ongekruide en niet gevulde kipgrilworst tegen zou vallen qua smaak. Maar dat was gelukkig niet het geval. Alles behalve zelfs! Zoals gezegd is de gehakt in de worsten al gekruid, en dat maakte dat ook deze kipgrilworst te zalig voor woorden is. Nog veel lekkerder dan de grilworsten die je willekeurig waar dan ook kunt kopen. En nog heerlijk warm ook... Oh Man man man!

De niet-gevulde en ongekruide kipgrilworst

Vanmorgen moest ik natuurlijk ook nog ontbijten. En inderdaad, dat deed ik eveneens met kipgrilworst op mijn brood. En ja, ook koud zijn deze kipgrilworsten te heerlijk voor woorden. Wat een ontbijtje zeg!

Ik moet echt zorgen dat ik mijn handen nog op een paar van deze worsten weet te leggen, voordat ze op zijn, dus misschien glip ik er morgenochtend wel even tussenuit om op de markt in een ander deel van Lelystad (Lelycenter) naar de Mega Food Stunter kraam te gaan om nog een paar van deze rauwe kipworsten in te slaan. Niet alleen omdat ze maar € 1,- per stuk kosten, voor een pond kipgehakt nogwel, maar ook omdat we deze worsten op deze wijze bereid gewoon aankomende zaterdag aan de familie voorgezet moeten hebben. Want ze zijn al zo jaloers dat zij geen Mega Food Stunter bij hun op de markt hebben, en nu gaan ze me nu wel echt haten, als ze onze fantastische kipgrilworsten geproefd hebben.

Beste Mega Food Stunter.... bedankt. Als ik zo vrij mag zijn? Koop a.u.b. nog een partij van deze kipworsten in! Al is het maar om aan de familie van mevrouw Veelkantie te schenken als soort van zoenoffer 😉

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/01/21/meneer-veelkantie-heeft-twee-dikke-worsten/

1 reactie

  1. Pieter Vermalen

    Het ziet er heerlijk uit. Dat zou ik ook graag eens willen proberen.

Laat een reactie achter