«

»

apr 01 2013

Bericht afdrukken

Review Chinees Wok Restaurant Nieuw China LelystadRestaurant Nieuw China LelystadGisteren waren meneer en mevrouw Veelkantie 24 jaar gehuwd. En nog heel gelukkig ook. Een mijlpaal om gevierd te worden met een schandalige hoeveelheid drank en waanzinnig veel eten tegen zo'n laag mogelijke prijs. En waar kom je dan al snel op uit? Precies, dan ga je 'All You Can Eat Wokken' bij een Chinees Restaurant.

Laat ons op voorhand stellen dat onze missie meer dan geslaagd is. Het scheelde weinig of we explodeerde, zo vol waren we aan het einde van de drie uur durende rit.

De Chinees waarvan we de omzet hebben verhoogd maar de winst daarop zwaar hebben gedrukt was Chinees Indonesisch Restaurant Nieuw China aan het Agoradek te Lelystad. Een restaurant waar we al vanaf de oprichting in 1993 met enige regelmaat komen. Is het niet om te eten in het restaurant dan wel om de maaltijd af te halen. En we mogen zeggen dat we nooit iets tekort zijn gekomen en de missers die men maakten in deze 20 jaar op maar twee vingers te tellen zijn.

We hadden voor 3 uurtjes All In Wokken geboekt voor slechts € 28,- per persoon. Voor dat geld mag je onbeperkt eten en drinken. Alhoewel men het drinken wel een beetje in de hand probeert te houden door niet al te vaak aan je tafeltje te staan om de bestelling op te nemen. Maar over het eten heeft men natuurlijk totaal geen controle, dus je kunt schaamteloos je wangen vullen met de meest lekkere wok en andere gerechten. En we kunnen zeggen dat men een zeer ruime keuze heeft aan gerechten en wok-ingrediënten!

Maar laten we het eerst over het exterieur en het interieur en de bediening hebben. Want daar valt wel iets over op te merken. Het exterieur is al ruim 20 jaar hetzelfde. Men heeft het onlangs alleen oud-roze geschilderd. En of dat nou zo'n succes is... Het restaurant zit op een vreselijke onooglijke plek. Het is gebouwd bovenop een al erg lelijke parkeergarage en het gebouw waarin men zit had bij oplevering z'n beste tijd al gehad. Met het interieur is het niet veel beter. Men heeft wat minimale veranderingen, eigenlijk meer verschuivingen, aangebracht om het restaurant om te turnen van een klassiek Chinees Indonesisch en Kantonees Restaurant naar een nu erg populair Wok Restaurant. Dat heeft men overduidelijk met een minimum aan investering gedaan of moeten doen. De inrichting is klassiek Chinees, zoals je dit zo ongeveer ziet in ieder Chinees Restaurant, maar de inrichting is absoluut aan een ingrijpende herinrichting en vernieuwing toe. De inrichting en meubelen zijn na 20 jaar intensief gebruik eigenlijk wel een beetje op.

Oké, kritiek op de inrichting is één ding. We kunnen gerust een hoop begrip opbrengen voor de economisch lastige situatie waarin de horeca verkeerd op dit moment. En we zijn niet vergeten dat met name het Chinese restaurant gebeuren minstens een decennia lang door een diep dal gegaan is nadat de interesse van de Hollanders afnam. Met het wokken heeft men de sector een nieuwe impuls gegeven maar die is niet zo krachtig dat de jarenlange crisis die het gevolg was al voorbij is. Bovendien kun je nergens, zelfs niet bij de snackbar, zo goedkoop en zo overdadig en goed eten als bij een Chinees Restaurant. Kortom, het moet uit de lengte of de breedte. We kunnen er verder wel mee leven. We komen tenslotte voor het eten!

Waar je de besparingen ook terug kunt vinden is in het personeel. Dat is niet meer wat het ooit geweest is. Jazeker, het zijn schatjes. Maar niet echt gemotiveerd. En dat kan ook bijna niet anders want we hebben het over met name meisjes van zo rond de 15 jaartjes jong. Helaas investeert men geen tijd in het jonge bedieningsgrut. Er zou best wat aan de manieren gedaan kunnen worden en er zou wat meer zicht mogen zijn op de wijze waarop men de klanten benaderd. Goed, men is tegenwoordig met het wok-gebeuren niet veel meer dan opruimertjes van de vieze bordjes en brengen zo nu en dan de drankjes rond. Helaas zien de Chinese jongeren niet zoveel toekomst meer in het restaurantgebeuren, dus is men veelal aangewezen op externe krachten. En dat is best een gemis. Want de kinderen van de Chinese restauranthouders groeide vroeger op in het bedrijf en leerde naast het lopen ook al direct hoe men de gasten moest bedienen. Het werd er zogezegd met de paplepel ingegoten. Dat is helaas niet meer het geval. Best wel jammer eigenlijk.

De overheid maakt het Chinezen ook niet erg makkelijk in Nederland. Zo mag men geen koks meer importeren uit China. En dat terwijl de Chinezen in Nederland, maar ook elders in de wereld, allemaal even ijverig zijn, je nooit een onvertogen woord over ze zal horen, ze in geen enkel geval tot welke categorie probleem-jongeren of ouderen behoren en ze zelden of eigenlijk nooit aanspraak zullen doen op de sociale voorzieningen. Je zou toch willen dat de overheid met alle bevolkingsgroepen zo kritisch zou zijn. We kunnen wel een paar andere bevolkingsgroepen in Nederland opnoemen waar onmiddellijk en onverbiddelijk een import-stop op zou mogen komen. Helaas importeert de overheid liever problematische bevolkingsgroepen waarmee te zeulen valt, waaraan er met veel geld en ambtenaren 'gesleuteld' moet worden en die makkelijker te manipuleren zijn om zo de banenmachine van de overheid zelf aan de gang te houden.

Het gevolg voor Nieuw China was en is dat er een Nederlandse jonge jongen achter de teppanyaki-grillplaat stond. Die had zich, zonder enige opleiding, opgewerkt van afwasser naar kok. En dat deed hij best wel goed. Maar toch... Als we Chinees eten dan willen we graag door Chinezen bediend worden. Net zogoed als we met lede ogen toezien hoe de 'Italiaanse' Pizzeria's in Nederland door Turken zijn overgenomen.

Dit allemaal terzijde, want laten we het eens over de gerechten hebben. Even een foto impressie!

We zijn werkelijk absoluut en totaal niets tekort gekomen. Want er was sprake van zo'n overvloed aan keuze dat je mond ervan openviel. We laten even de buffetten aan u voorbij trekken.

Buffet 1: met een overdaad aan kant en klare gerechten waaronder uiteraard Foe Young Hai, Saté, Gebakken Banaan, Rijst, Nasi, Bami, Mihoen, Babi Spek (waarover uzelf de Pangang saus kon doen naar keuze), Babi Ketjap (echt heerlijk!) enzovoort. Erg goede smakelijke gerechten. Er was ook aan de kinderen gedacht met frietjes, kip-nuggets en stukjes frikandel. Helaas werd met name de Mihoen op den duur, naarmate de avond vorderde, snotterig door het lange verwarmen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Buffet 1

Soep-Buffet: Dat stelde helaas niet zoveel voor. 2 soorten soep, met wat ingrediënten erbij die u zelf door uw soep kon mengen, en nog wat stukjes stokbrood waarmee je elkaar flink kon bezeren. Wat we echt triest vonden waren de kuipjes Jumbo kruidenboter. Lepel ze dan minstens even leeg in een kommetje... Dat vonden we overigens ook over de enorme collectie aan plastic saus flessen van diverse supermarkt huismerken, zoals curry, mayonaise en ketchup, die aan de andere kant van Buffet 1 stonden. Zoveel moeite moet het niet zijn om die even in een wat aantrekkelijkere fles of een bakje te doen. We hadden een beetje het gevoel dat we in de supermarkt of minstens bij een aftandse snackbar terecht waren gekomen.

Soep, brood, chips en knoflookboter

Buffet 2: Dit buffet was zo groot en er was zoveel keuze dat we de onderste foto even in drieën knippen.

Buffet 2

Buffet 2-A: U ziet een flinke hoeveelheid vlees, vis en schelpdieren die u kunt laten wokken door een meneer die flink aan het kletteren was met de schuimspaan in de wok. U ziet onder andere dunne plakjes Biefstuk, Kipfilet, Varkensfilet, Garnalen in twee soorten en maten, Surimi (nep-krab), Inktvis en Kabeljauw.

Buffet 2-A

Buffet 2-B: U ziet Komkommer, 3 kleuren Paprika, Bamboescheuten, Mini-Maïs, Champignons (op vocht), Shiitake (op vocht), iets waarvan ik vergeten ben wat het ook was, Sperziebonen, Courgette en Peultjes.

Buffet 2-B

Buffet 2-C: U ziet Verse Broccoli, Verse Uienringen, Verse Taugé, Verse gesneden Mini-Paksoi, Verse in plakjes gesneden Champignons en Verse in ringen gesneden Prei. Mooi om mee te combineren in de wok.

Buffet 2-C

Buffet 3 - Sushibar: Men heeft ook een Sushibar. Overigens heeft deze eigenaar ook een Sushi-Restaurant in Lelystad. Sushi lusten we niet dus ik kan u er ook niet zoveel over vertellen. Het zag er vers en mooi uit.

Buffet 3 -Sushibar

Buffet 4 - Teppanyaki bar: Dit buffet was speciaal bedoeld voor de Teppanyaki Grillplaat. U ziet grote Tiger-Shrimps, grote Blue Shell Mosselen, Kabeljauwfilet, Sliptong, Zalm, Lamskoteletten en Ossenhaas.

Buffet 4 - Teppanyaki bar

Nagerechten Kast: Dit was een flinke gekoelde kast met onder andere een flinke collectie aan Petit Fours om als nagerecht te dienen. Helaas raakte de voorraad wel erg snel op en werd helaas niet meer aangevuld.

Nagerechtjes

Soft-IJs Machine: Men beschikt ook over een softijs machine waar u zelf erg lekker ijs kunt tappen.

Soft-IJs Machine

Toppings Buffet voor op/ bij het Soft-IJs: Een flinke collectie vruchtjes en aan de zijkant (niet in beeld) aan andere zaken, zoals chocolade saus en sprinkels, voor over en bij het ijs. Maar helaas geen slagroom!

Vruchtjes en sprinkels e.d. voor bij het ijs

U ziet, qua eten zijn we bepaald niets tekort gekomen. Alles was even vers en lekker. De vele ingrediënten leende zich uitstekend om zelf een lekker gerecht samen te stellen en dit te laten wokken. Daarbij heeft men keuze uit maarliefst 9 wok sauzen waarin men de ingrediënten kan laten wokken. Ook de Teppanyaki was uitstekend. We hebben werkelijk heerlijk gegeten. En uiteraard veel en veel teveel weggewerkt... BURP!

Alleen, zoals al eerder opgemerkt, wilde het met het serveren van de drankjes niet zo erg lukken. Of dit nou, zoals ik min of meer suggereerde, beleid was of omdat het kwam omdat de twee dames in de bediening niet echt voorruit te branden waren... We weten het niet. Wat we wel weten is dat we er telkens lang op moesten wachten en we diverse keren zelf de bediening erop hebben moeten attenderen. Dat terwijl men toch regelmatig aan ons tafeltje stond om het servies af te ruimen. Dat vonden we wel een minpuntje.

Conclusie:

We hebben ons echter meer dan uitstekend vermaakt en werkelijk subliem gegeten. Dus al met al... We vinden Nieuw China een absolute aanrader. En als je de vergane glorie van het exterieur en interieur negeert en je zit de trage bediening gewoon een beetje achter de kont dan kun je, je meer dan uitstekend eten bij Nieuw China. We zouden dit zeker nog een keer doen. Tenminste, als de kilo's er weer af zijn.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/04/01/review-chinees-wok-restaurant-nieuw-china-lelystad/

3 reacties

 1. MdJ

  Een eerlijke review. En voor mij heel herkenbaar. Hier in de buurt zit er net zo één. Inclusief interieur, exclusief exterieur.

  Ik denk dat iedereen wel zo’n chinees restaurant herkent met de zelfde eigenschappen. Uit elke wind streek.
  Het is wel jammer. De meesten hier gaan toch naar de snackbar of de McDonalds maar bij de chinees kan je je echt goed vol eten met lekker vers eten voor minder.

  Ook al zijn een 3e van de snackbars hier van de chinees.
  Het vreselijke interieur van de chinees heeft toch z’n charme.

  De plaats waar ze zitten maakt wel uit. Een plaatselijke snackbar is jaren geleden overgenomen door een chinees, die loopt nu beter omdat ze ook chinees verkopen. Richting het centrum is een chinees omgetoverd tot een chinees die ook snacks verkoopt en die loopt nu ook beter.
  De plaatselijke shoarma boeren hebben nu allemaal een pizza oven. Maar ik heb niet het idee dat zij nou beter lopen. De meesten halen het toch bij de Italiaan hier.

 2. Edwin

  uiteindelijk eet je gewoon gekookt vlees met een sausje om er een beetje smaak aan te geven. Dan toch maar a la carte van de chinees. Tenminste ik ga er vanuit dat dat anders klaargemaakt wordt?

  1. Meneer Veelkantie

   Edwin,

   Het is een verkeerde veronderstelling dat het eten gekookt wordt. Men kookt het eerst een beetje voor (anders zouden de groentes te rauw zijn) in een aparte pan en daarna wokt men het met wat olie en eventueel een woksaus op hoog vuur.

   Ook de veel zo niet de meeste andere gerechten van de kaart worden zo bereid. Dus je hebt er geen voordeel aan als je a la carte gaat bij de Chinees.

Laat een reactie achter