Feed on
Posts
Comments

Four Century EggsEen Chinese delicatesse, die gemaakt wordt van een eendenei, noemt men Duizendjarig Ei. Waarom men dit Ei zo noemt is een raadsel, want de eieren zijn circa 100 dagen en geen duizend jaar oud. Een Duizendjarig Ei maakt men onder meer door een eendenei circa 100 dagen te bewaren in een mengsel van houtskool en ongebluste kalk. Echter, een meer gebruikelijke methode is het ei te plaatsen in een mengsel van klei en water. De klei om het ei hardt uit waardoor het ei gedurende een tamelijk lange periode te bewaren is. Het resultaat is een ei waarvan het eiwit een geleiachtige vorm heeft, transparant amberkleurig is en het eigeel donkergroen tot zwart is. Overigens is de naam ‘Duizendjarig Ei’ niet door Chinezen bedacht maar vermoedelijk door Westerlingen. Chinezen noemen deze eieren Songhuadan (松花蛋) of Pidan (皮蛋). Respectievelijk ‘Pinusboombloesem ei’ of ‘Ei met vel’.

(De link naar Duizendjarige Eieren is ingezonden door bezoeker DD – Waarvoor danken).