«

»

dec 15 2010

Bericht afdrukken

Ik eis als atheïst religieusvrij voedsel!Ik sta erg dubbel in het bericht dat bepaalde producenten, in dit geval gaat het om kaas (video), rekening houden met halal-eisen van in dit geval islamieten. Als islamieten halal willen eten, ook al is het een wassen neus, dan moeten ze dit vooral doen.

Waar ik minder ambivalent tegenover sta is het feit dat halal en andere vormen van ritueel slachten per definitie opzettelijke dierkwelling impliceert gezien het feit dat de dieren zonder verdoving de kelen worden doorgesneden.

Ik ben weliswaar een die hard vleeseter, maar ik ben evenzogoed van mening dat we de dieren minstens met een minimum aan respect mogen behandelen. Geen onnodig lijden is daarvan onderdeel.

Ik schreef over dit onderwerp al eerder het artikel: "Halal is niet kosjer".

Waarvan me werkelijk de nekharen overeind gaan staan is het feit dat Nederlandse maar ook buitenlandse producenten ook niet-islamieten halal voedsel voorschotelen.

Ik ben atheïst. In dat kader wens ik op geen enkele manier onderworpen te worden aan de religieuze regels van welke geloofsgroep dan ook. Ik ben ook van mening dat ik die keuze bewust moet kunnen maken om geen voedsel te eten dat aan de een of andere godheid is opgedragen, of dat onderworpen is aan de een of andere bizarre religieuze regelgeving.

Ik heb echter deze vrije keuze niet omdat veel producenten, met name het halal-kenmerk niet vermelden op verpakkingen in niet-islamitische landen. Het herkennen van voedsel dat onderworpen is aan allerhande religieuze regelgeving is daarvoor onherkenbaar.

Ik heb daar serieuze gewetensbezwaren tegen! Ik ben ook van mening dat deze bezwaren niet zomaar weggewoven mogen worden met smoesjes als: 'het smaakt niet anders', 'het is niet ongezonder', 'je merkt er niets van', enzovoort. Het is allemaal niet relevant. Feit blijft namelijk dat ik als atheïst gedwongen onderworpen blijk te worden aan andermans religieuze wanen.

De smoesjes gaan ook niet op en zijn eenvoudig te weerleggen. Als ik namelijk weet dat een dier onnodig heeft moeten lijden omdat mijn medemens aan religieuze wanen lijdende is, dan smaakt het desbetreffende voedsel me wel degelijk minder. Ik zie als atheïst religie in de breedste zin van de betekenis als gevaar voor de (geestelijke) volksgezondheid. Dus als ongezond! En het feit dat ik inderdaad niet in de gaten heb dat ik in het geniep onderworpen blijk te worden aan andermans religieuze wanen is geen argument voor maar juist TEGEN dit soort praktijken.

Ik ben dan ook van mening dat producenten wettelijk verplicht moeten worden om op iedere verpakking te vermelden of iets al dan niet onderworpen is aan religieuze wanen en wanpraktijken. Ik heb ook als atheïst immers het volste recht op volledige keuzevrijheid!

Op de verdachtmaking dat ik lijdende zou zijn aan islamofobie of aan angst voor willekeurig welke  religieuze dwingelandij dan ook,  kan ik volmondig Ja dat Klopt zeggen. Het bovenstaande feit, namelijk dat je als atheïst desnoods in het geniep onderworpen blijkt te worden aan religieuze wanen, wanpraktijken en dwingelandij, is namelijk wederom een bevestiging van het feit dat het hier om een zeer reële angst gaat die verder gaat dan ik ooit heb durven vrezen.

En ik heb het dan nog niet eens gehad over al die andere schandalige praktijken die in naam van welke godheid dan ook worden begaan in de wereld en waarvoor men de ogen wenst te sluiten!

Video:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2010/12/15/ik-eis-als-athest-religieusvrij-voedsel/

3 reacties

  1. Tjeerd001

    @Veelkantie weet je wát jij bent een azijnzeiker,mét je (voor)oordeel en dom gepraat over van alles én nog wat!!!.Mr.Weetbeter:(

  2. P.Broek

    Het blijft moeilijk, want hoe moet je nou dieren met respect behandelen, terwijl je eigenlijk gewoon wilt opeten…..

  3. zeekonijn

    Eet dan gewoon wat meer varken. Geen enkel dier waar je zoveel verschillende smaken vlees uit kunt halen… Koteletten, ribbetjes, hammetje, haasje, wangetjes… Smakelijk :)

Laat een reactie achter