«

»

apr 17 2011

Bericht afdrukken

Blikbroodje in de vorm van een bloem

Gisteren rommelde ik tussen het maken en bakken van de Saucijzenbroodjes en Frikandelbroodjes door ook nog een beetje met een broodvormpje dat ik eerder kocht.

Ik kwam het tegen bij Albert Heijn voor € 4,99 per stuk. Het is een bakvormpje in de vorm van zeg maar een bloem. Althans, vanaf boven gezien dan. Het is geschikt voor brood en diverse andere deegsoorten, maar nadrukkelijk niet voor Brownies deeg en andere plakkerige deegsoorten, zo vermelde het papiertje dat erbij zat.

De vorm doet denken aan blikbrood. Blikbrood, u raad het al, bak je normaal in een leeg conservenblik. Je kunt bijvoorbeeld eerst de inhoud van het blik, bijvoorbeeld gepelde tomaten of iets dergelijks, door het deeg mengen en het deeg vervolgens weer in het conservenblik doen om te bakken. Het is een grappige manier van broodjes maken die populair is onder BBQ'ers omdat men dit op de barbecue kan bakken.

In principe werkt het als iedere andere bakvorm. Je vet de vorm goed in, je doet het deeg erin na te zijn gerezen, je zet het in de oven en na een poosje komt er een broodje uit. Alleen de vorm is nogal radicaal anders. En er zitten twee dekseltjes bij.

Het is geen hele grote bakvorm. Het vormpje is 22 cm lang en circa 8 cm in diameter. En dat vind ik best jammer. Ik zou er wel een grote bakvorm van willen hebben ter grote van een brood.

Waar het leuk voor is, is om er een soort van 'stokbroodje' in de vorm van een bloem van te maken. Tenminste, als je er plakjes van snijd dan zijn het net bloemvormpjes. Leuk met iets van een mooi soort beleg erop. Eventueel uit te steken met dezelfde vorm.

Even terug naar het maken van het broodje, want we maakten natuurlijk eerst het deeg. We gebruikte een eenvoudig recept. Even de ingrediënten.

Ingrediënten:

 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 afgestreken theelepel suiker
 • 1 theelepel zout
 • 2 tot 3 eetlepels warme melk
 • 2 theelepels olijfolie
 • 125 ml warm water
 • Meng eventueel extra ingrediënten door het deeg.

Werkwijze:

Weeg het bloem af, meng het zout en suiker er doorheen en maak een kuiltje in het midden. Giet in het kuiltje de melk, de olijfolie en het water en meng dit ruimschoots tot een gladde deegbal. Let op, dit deeg plakt behoorlijk. Strooi wat bloem op het werkblad en kneed de deeg goed door. Laat het een half uurtje rijzen.

Om de bakvorm in te vetten is in dit geval iets lastiger vanwege de vorm. Je kunt gewoon niet in alle rondes en hoekjes met je kwast komen. Smelt daarom wat boter zonder het te laten bruinen, giet wat in de vorm en rol de vorm horizontaal tot deze in z'n geheel ingevet is. Smeer eventueel met een kwast nog een beetje de plekjes en de dekseltjes in.

Doe het deeg in de ingevette vorm en laat het nog minstens een half uurtje rijzen. Vult de bakvorm voor niet meer dan 2/3 met deeg want het brood zal tijdens het bakken nog wat rijzen en dan knallen de dekseltjes eraf tijdens het bakken.

Bak het broodje in circa 35 minuten af in een voorverwarmde oven bij 190 graden Celsius. U kunt er achter komen of het broodje gaar is door er even op te kloppen. Klinkt het massief dan is het nog niet gaar, en klinkt het hol dan is het broodje gaar.

Haal de bakvorm uit de oven en laat het even afkoelen dan krimpt het broodje iets en krijgt u het zonder geweld uit de vorm. Druk of schud vervolgens het broodje uit de vorm, snij deze mooi in plakjes en beleg ze eventueel met iets lekkers. Leg de belegde broodjes op een mooie schaal en serveer dit aan de gasten of laat hen zelf de broodjes belegen. En smullen maar!

Ik sneed het broodje even met de hand maar doe dit volgende keer met de machine of met een veel scherper mes want dan zien de broodjes er iets mooier uit. Voor de foto smeerde ik er wat kruidenkaas op, maar u kunt vast wel spannendere soorten van beleg bedenken.

U kunt in principe de bakvorm vullen met iedere soort brooddeeg die u wil. U kunt eventueel wat extra ingrediënten erdoor mengen om het een wat interessanter broodje te maken.

Ik ben zelf van voornemens om het broodje eens in de kern te vullen met een lekkere vulling. Wat het gaat worden weet ik nog niet, maar ik vertel u dat t.z.t. uiteraard in geuren, kleuren en met voldoende foto's om u bij te verlekkeren. Ik heb wel al zo ongeveer bedacht hoe ik dat vullen van de kern ga aanpakken, maar gemeen als ik ben bewaar ik dat nog even voor de volgende keer.

Het was overigens best een lekker broodje. Ik zou alleen het broodje volgende keer iets langer bakken. Vond het nu, alhoewel het broodje prima gaar was, iets te compact. Ik had geen interessant deeg gebruikt, dus echt spannend was het niet, maar als experimentje was het prima.

U mag deze post overigens tevens zien als review van het bakvormpje. Die werkte uitstekend alhoewel ik er in eerste instantie niet zo'n vertrouwen in had. Prima dingetje dus.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/04/17/blikbroodje-in-de-vorm-van-een-bloem/

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Es

  Oh ja! Nou ik heb er nog nooit succes mee gehad en heb ze meegegeven aan de kringloop. Persoonlijk vond ik het ondingen, maar blijkbaar lag het toch echt aan mij. Ziet er grappig uit! Heb je ook de stervorm en *ben vergeten welke vorm er nog meer bij zat*?

  1. Meneer Veelkantie

   Es,

   Misschien lag het wel aan het deeg. Wie zal het zeggen.

   Nee, ik heb alleen deze bakvorm. Andere hadden ze niet bij de AH.

 2. Tetske

  zet je het blikje rechtop in de oven of liggend??

  1. Meneer Veelkantie

   Dat maakt op zichzelf niet zoveel uit. Wij deden het liggende maar staande zal hetzelfde resultaat geven.

  2. Tetske

   dank je wel!

Laat een reactie achter