«

»

apr 16 2011

Bericht afdrukken

Zelf Saucijzenbroodjes maken

Omdat wij gisteren toch Frikandelbroodjes aan het maken waren was het een mooie gelegenheid om ook weer eens wat Saucijzenbroodjes in elkaar te knutselen.

Ik had al eens eerder een blogpost geplaatst over hoe je zelf saucijzenbroodjes maakt, maar die is kennelijk gesneuveld bij het verhuizen van een WordPress.com naar een eigen domein. Bij deze kan ik dat mooi weer even rechtzetten.

Net als met het maken van de eerdergenoemde Frikandelbroodjes is het te simpel voor woorden om zelf Saucijzenbroodjes te fabriceren. Het grote voordeel van het zelf maken van Saucijzenbroodjes en dergelijke is dat u dit doet tegen een fractie van de kosten als dat u verse Saucijzenbroodjes in de winkel, en al helemaal bij de bakker koopt.

Bovendien is het leuk om te doen. En zoals ik al aangaf bij de blogpost over het fabriceren van Frikandelbroodjes, kinderen vinden het vaak heel leuk om u een handje te helpen. Je zelfgemaakte Saucijzenbroodje eten geeft wat extra's en ze steken er nog iets van op ook.

De benodigdheden bestaan uit wat half om half gehakt, een rol of plakjes bladerdeeg, wat peper, zout en wij doen er altijd wat komijnzaadpoeder in, beetje al dan niet gedroogde peterselie en een eitje plus nog een losgeklopt eitje. De kruiden kunt u eventueel ook vervangen voor een zakje kant en klare kruidenmix dat u zo in de supermarkt kunt kopen.

Om te beginnen mixt u de kruiden en een eitje door het gehakt.

U kunt eventueel wat paneermeel toevoegen, maar het is niet perse nodig.

Van het gehakt rolt u een aantal rolletjes en legt deze in de breedte op het vel bladerdeeg.

Nu snijd u, bijvoorbeeld met een pizzasnijder, een ruime hoeveelheid bladerdeeg af tussen de gehaktrolletjes.

Nu smeert u de randen van het bladerdeeg wat in met water, dan plakt het beter, en vouwt u het bladerdeeg om het gehaktrolletje heen en drukt dit stevig aan.

Heeft u dit met alle stroken bladerdeeg en gehaktrolletjes gedaan dan neemt u nogmaals het pizzames ter hand en halveert u de Saucijzenbroodjes en fatsoeneert u de zijkanten.

Nu smeert u de Saucijzenbroodjes in met het losgeklopte eitje. Hiervan gaan ze bij het bakken mooi glimmen en het geeft ook nog wat extra smaak.

Nu mogen de Saucijzenbroodjes op bakpapier zo'n 25 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius. En weldra heeft u een lekker portie heerlijke zelfgemaakte Saucijzenbroodjes!

En reken maar dat het smullen is! En u brand u de fikkies niet als u er niet vanaf kunt blijven.

Eet en knutsel vooral smakelijk!

Zie ook:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/04/16/zelf-saucijzenbroodjes-maken/

27 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Daniëlle

    Kun je mij misschien vertellen waar ik zo’n rol bladerdeeg kan kopen. Ik ken nl alleen de plakjes.

  2. Meneer Veelkantie

    Daniëlle,

    Bij Albert Heijn, bij de Jumbo en bij Turkse Supermarkten.

  3. Peter

    Wat is er nou lekkerder dan een vers afgebakken saucijzenbroodje…..

    Ik heb in mijn hoofd even met de smaken geëxperimenteerd en ik denk dat ik het volgende ga doen:

    Komijnzaadpoeder vervangen door shoarma kruiden. Dipsausje maken van creme fraiche en een teentje knoflook,wat peterselie en eventueel een champignonne soepje er naast.

    I

  4. Meneer Veelkantie

    Peter,

    Ik heb het idee dat jouw reactie niet helemaal doorgekomen is. Als dat zo is plaats de aanvulling dan nog even en dan plak ik het eraan vast.

    Verder klinkt het best lekker, dus ik verneem graag van je of het in praktijk ook zo is ;)

  5. Peter

    Reactie was compleet, geen idee waar die letter I vandaan komt.
    Misschien was het een cts,je (can’t type shit)
    Ik denk dat ik de broodjes volgende week even ga maken en dan zal ik de uitkomst hier even posten.

    Trouwens..wat is het merk van die rollen bladerdeeg?

    groet,

    Peter

  6. Meneer Veelkantie

    Peter,

    Hahaha, CTS… die kende ik nog niet ;)

    Bij de Jumbo hebben ze bladerdeeg op rol van het merk Tante Fanny. Van Albert Heijn is het geloof ik het merk Bakini als ik me niet vergis.

    Overigens werken plakjes bladerdeeg ook prima. Misschien zelfs wel iets beter leert onze ervaring. Even twee op elkaar leggen en uitrollen op een bebloemde ondergrond to ze het gewenste formaat hebben.

    Ik verneem het graag ;)

  7. Peter

    Ah thxs voor de info, heb hier een jumbo en appie in het dorp dus dat gaat wel lukken :)

  8. paula

    Ik waag me momenteel aan saucijzenbroodjes from scratch, dat wil zeggen , inclusief zelfgemaakt bladerdeeg.

  9. Meneer Veelkantie

    Paula,

    Dat is knap ;)

  10. paula

    Ze lijken bij lange na niet op die op de foto.

  11. Meneer Veelkantie

    Paula,

    Kun je me een foto sturen via het contactformulier (onder contact in de menubalk)? Kan ik eens mee kijken.

  12. paula

    Ik zou wel willen maar ik heb geen camera momenteel.

  13. paula

    Over 2 dagen heb ik weer een camera , maar dan zijn de saucijzenbroodjes op of zijn ze in de oven van de vuilnisbelt.

  14. Meneer Veelkantie

    Paula,

    Dat is even jammer nu. Maar ik snap dat ze niet geworden zijn zoals je in gedachten had?

  15. paula

    Het bladerdeeg is niet echt omhoog gekomen, dus het zijn nogal platte broodjes.
    Volgende keer koop ik wel bladerdeeg.
    Even een vraag : hoeveel gehakt gebruikt u in bovenstaand recept?

  16. Meneer Veelkantie

    Paula,

    Bladerdeeg is ook niet bepaald makkelijk. Je moet het eindeloos vaak kneden en vouwen om het luchtig te krijgen zodat het goed rijst. Maar petje af dat je een poging hebt gewaagd.

    We hebben ongeveer een pondje gehakt gebruikt.

  17. sisi

    Behalve dat zelf maken voordeliger is. krijg je geen bende E nummers enz naar binnen.
    Je weet tenminste wat je eet.

  18. Meneer Veelkantie

    Sisi,

    Zeker wel. Je krijgt tig-tal E-Nummers naar binnen. Alleen weet je dat niet omdat je als particulier bepaalde bestanddelen nooit bij z’n E-Nummer zult noemen. Verdiep je eens hier en hier in en ontdek dat E-Nummers helemaal niet zulke bijzondere, enge en gevaarlijke zaken zijn als de propagandisten beweren.

  19. Hester

    Dat ziet er heerlijk uit, de broodjes gaan zo de oven in en dan laat ik wel weten of ze lekker waren.

  20. Meneer Veelkantie

    Hester,

    En…. ben erg nieuwsgierig…

  21. Hester

    Ze waren heel lekker en velen hebben er van geboren met het Sinterklaas feest. Ik zou ze alleen iets pittiger willen maken, wat zou ik er dan nog bij kunnen doen aan kruiden behalve Spaanse peper?

  22. joke

    wil het morgen maken

  23. Rob

    Dat is weer lekker heb ik weer…….bladerdeeg waar haal ik dat nu weer vandaan? Dat is hier hetzelfde als zoeken naar sneeuw in de Sahara!
    Toch ga ik op zoek want het ziet er heerlijk uit!

  24. Mevrouw Veelkantie

    InRoMa,

    Je kunt bladerdeeg zelf maken, maar dat is best een bewerkelijk en tijdrovend klusje…
    Recepten en werkwijze kun je wel op internet vinden.

    Veel succes met zoeken of zelfmaken!

  25. BB Jaga

    Ik maak mijn (mini) saucijzenbroodjes altijd met verse worst of saucijzenworstjes (velletje er af) lekker smeuïg en precies goed op smaak.

  26. Meneer Veelkantie

    BB Jaga,

    Ah, de meest luie methode… Like that ;)

  27. BB Jaga

    Neuh ik vind het gewoon lekkerder ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *