«

»

Aug 11 2012

Bericht afdrukken

Poffertjes voor Lunch, Avondeten of FeestjePoffertjes in de PanU ziet momenteel niet erg veel gerechten voorbij komen op Veelkantie. Daar is een eenvoudige verklaring voor. We zijn namelijk naar De Efteling geweest. En dat is, niet alleen voor ons natuurlijk maar we leven van een erg bescheiden inkomen, meestal een flinke aanslag op het budget. We moeten het nu dus even een klein beetje rustig aan doen.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we niet gewoon wel moeten eten. En het liefst nog lekker ook. En ja, dan val je vrij snel terug op 'armoedevoer'. En een typisch 'armoede' gerecht was vroeger bij ons thuis al Poffertjes. Het vult goed, het is zeker niet ongezond en het is met wat roomboter en poedersuiker en/ of stroop nog erg lekker ook.

Recept Poffertjesbeslag voor 100 tot 130 Poffertjes:

Poffertjesbeslag maken is een buitengewoon eenvoudig recept. Veel meer dan een 600 ml melk, 400 gram bloem, 10 gram (droge) gist, 70 gram gesmolten boter, wat Zout en 2 eieren en een scheutje stroop of wat (vanille)suiker heb je niet nodig. Je maakt een beslagje van de bloem, lauwe melk en gist en vervolgens meng je daar het snufje zout door. Daarna meng je in kleine beetjes per keer de gesmolten boter, de stroop en het losgeklopte ei doorheen. Is het beslag volgens uw idee wat te dun dan kunt u altijd nog wat bloem toevoegen, en is het te dik dan voegt u nog wat melk toe tot het beslag de consistentie heeft die u wenst. Laat het beslag nu een half uurtje tot een uurtje rijzen en uw poffertjesbeslag is klaar.

Of:

Dankzij meneer Koopmans kun je al vele tientallen jaren, zo niet veel langer, gewoon Poffertjesmix kopen in de supermarkt. En dat is nog makkelijker en nog goedkoper dan zelf met bloem e.d. stoeien! Een pak Poffertjesmix kost gemiddeld € 1,30 en alles dat je zelf nog hoeft toe te voegen is melk, eieren en een beetje olie.

Poffertjes Bakken:

Poffertjes bakken is wederom erg eenvoudig. Wij gebruiken daarvoor een, waarschijnlijk inmiddels antieke, massieve zware gietijzeren Poffertjesplaat ofwel pan met onderop Koopmans Meelfabrieken Leeuwaarden die al sedert mijn oma in de familie is. Daarom noemen we het ook Oma's Poffertjespan 😉

Oma's Poffertjespan

Natuurlijk kan het ook met een moderne aluminium- of een Poffertjespan met antiaanbaklaag, maar wij vinden de gietijzeren pan het fijnste om mee te bakken. Het duurt weliswaar wat langer voordat de pan goed op temperatuur is, maar dan bakt het ook als een zonnetje en kun je het vuur laag zetten terwijl de pan op een mooie temperatuur blijft die ideaal is om Poffertjes te bakken.

Om het beslag in de pan te gieten kun je een soeplepel gebruiken, maar nog handiger is het om bij de Blokker of iets dergelijks een spuitflesje te kopen. Hoe je het ook doet, je giet de kuiltjes in de pan voor ongeveer driekwart vol met het beslag en laat de Poffertjes net zo lang bakken tot de bovenkant nog net aan wat vloeibaar is. Wacht je te lang dan krijg je geen mooie luchtige aan één kant niet bolle Poffertjes.

Omdraaien als de Poffertjes aan de bovenkant nog wat vloeibaar zijn

Het omdraaien van de Poffertjes kunt u doen met een satéprikker of met een vorkje met het liefst niet meer dan twee tanden (gebaksvorkje bijvoorbeeld) omdat de Poffertjes anders aan het vorkje blijven zitten en u mogelijk uw vingers verbrand bij het eraf pulken van de Poffertjes.

En dan is het een kwestie van even geduld hebben tot de Poffertjes door en door gaar zijn. Om dat te beoordelen kijkt u gewoon zo nu en dan even bij een Poffertje of deze aan de andere kant ook mooi bol en bruin is.

De Poffertjes zijn bijna klaar

Nu is het een kwestie van de Poffertjes uit de pan prikken en op een bordje deponeren.

De Poffertjes zijn klaar

Nu alleen nog wat roomboter en wat poedersuiker en/ of stroop erop en de Poffertjes zijn klaar om van te smullen!

Smullen maar

Wij aten de Poffertjes voor de lunch. Maar het is natuurlijk ideaal voor op kinderfeestjes en voor als u gewoon eens voor het avondeten trek hebt in iets eenvoudigs en voedzaams dat ook nog eens spotgoedkoop is.

Het eenmaal aangemaakte beslag kunt u circa 2 uur gekoeld bewaren. Daarna gaat het desintegreren. Dus mijn advies is om het beslag helemaal op te bakken, ook als u of de kinderen geen trek meer heeft, en vervolgens de Poffertjes gebakken en al in de koelkast te bewaren. Doe dat niet langer dan een dag of twee tot drie. U kunt Poffertjes ook in de vriezer bewaren. Dan blijven ze zeker wel een maand of twee goed.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/08/11/lekker-poffertjes-voor-lunch-avondeten-of-kinderfeestje/

3 reacties

 1. MdJ

  Ik doe beslag voor pannekoeken e.d. ook wel eens in een lege plastic heinz ketchup fles.
  Niet doen met Remia/huismerk flessen, die nieuwe spuitmonden zijn er niet geschikt voor.
  Zo heb ik ook bijv. ook soep in botervlootjes in de diepvries.

  Poffertjes pan zou ik ook ergens hebben moeten liggen… Jum

 2. Tilly

  Poffertjes volgens jullie recept gemaakt…. T smaakte weer ouderwets lekker! En…. Met een ouderwetse gietijzeren pan….

 3. fernanda

  Ik moet echt z´n pan gaan aanschaffen. Idee voor kerstcadeau voor mezelf natuurlijk.

Laat een reactie achter