«

»

sep 24 2012

Bericht afdrukken

Test: Encona SauzenMeneer Veelkantie is geen hele grote sausjes liefhebber. Ik proef liever meer van het gerecht dan de altijd net te sterk overheersende smaak van de sausjes. Een saus moet completeren en niet domineren. Dat is anders voor de andere leden (mevrouw en dochter Veelkantie) van ons testpanel. Die lusten wel graag een sausje ergens bij. Voor dochter Veelkantie is een gerecht zelfs niet compleet als er geen sausje bij zit. Echter, ze houden dan weer niet zo heel erg van al te pittige peperige sausjes.

Desalniettemin testen wij voor u ook deze drie Encona sausjes. Die ontegenzeggelijk allemaal, of het etiket nou mild of hot niet zegt, redelijk aan de pittig kant zijn.

Normaal kosten deze sausjes € 1,65 (althans, bij de Jumbo) per flesje van 142 ml. En dat is voor deze peperige sausjes, gezien de hoeveelheid, ook nog eens pittige duur. Daarvoor mag een sausje dan wel behoorlijk veel toegevoegde waarde hebben om deze prijs waar te maken. Gelukkig was het deze keer (bij de Jumbo) 3 voor de prijs van 2, dus nam meneer Veelkantie er 3 mee.

Hieronder de testresultaten van deze sausjes. Maar let op! Deze sausjes zijn getest naar onze smaak!

Encona - Thai Sweet Chilli Sauce

Prijs:              € 1,65 (bij de Jumbo)

Inhoud:          142 ml

Smaak:           Medium Heet

Smaaktest: Een zoete chilli saus kan erg lekker zijn bij kip en onder andere Aziatische gerechten. Wij eten het bijvoorbeeld erg graag bij onze zelfgemaakte loempia's. We hebben diverse smaken getest, maar kwamen toch telkens terug bij  flessen van Inproba. Die volstaat voor ons prima. Bovendien heb je 750 ml voor de prijs van € 0,74 (bij de Boni).  Dat is omgerekend nog geen € 1,- per liter. Ter vergelijking kost de Encona Sweet Chilli Sauce € 11,62 per liter! Dit flesje kost u dus 11,5 keer zoveel als de Inproba saus. Dat is absurd. Dan mag het wel een heeeeeeeeel lekker sausje zijn. Maar dat is het helaas niet. Het zoete aan deze chilli saus is wel heel erg ver te zoeken. Je proeft zelfs sowieso erg weinig van deze saus. Ook niet als je deze gewoon op een theelepeltje doet. Je proeft vooral de peper. Meneer Veelkantie is wel wat gewend qua pittig, maar mild is nog te sterk uitgedrukt is voor deze saus. De smaak is vooral erg slap in ieder opzicht. Om te beginnen verdient de saus het predicaat mild niet. Want mild is toch een andere uitdrukking voor 'behoorlijk pittig maar te doen'. Zonde van het geld!

Encona - Texan Chilli BBQ Sauce

Prijs: € 1,65 (bij de Jumbo)

Inhoud: 142 ml (165 gram)

Smaak: Medium Heet

Smaaktest: Het grappige is dat op de site van Encona (Engelse site) alleen de 285 ml knijpfles staat afgebeeld. Kennelijk kennen ze deze smaak niet in de glazen 142 ml flesjes in het Verenigde Koninkrijk. We vonden deze saus wel te vergelijken met de Lidl Grillmeister Smokey BBQ Sauce qua smaak. Die was alleen veel dunner en de liquid smoke smaak was minder dominant. Bij de Encona saus heeft de liquid smoke smaak een nogal chemisch karakter. Wat wel weer fijn is, is dat het azijn in deze Encona saus een stuk minder dominant is dan in de Lidl saus. De Encona saus is ook behoorlijk dik . In dit geval, in tegenstelling tot de Sweet Chilli Sauce, is de saus goed pittig en peperig. Vreemd genoeg staat er wel dezelfde pittigheidsindicatie op beide flesjes. In geval van de Sweet Chilli Sauce is dat volkomen onterecht. Het is best een lekker sausje. Maar is het ook € 1,65 per flesje van 142 ml waard? In verhouding is het best wel duur. Voor ongeveer hetzelfde geld koop je de Lidl saus met een inhoud van 285 ml. Dat is dus 2x zoveel! Maar oké, dit is wel weer meer een saus dan de Smokey BBQ Sauce van de Lidl.

Encona - West Indian Original Hot Peper Sauce

Prijs: € 1,65 (bij de Jumbo)

Inhoud: 142 ml

Smaak: Heet

Eigenlijk is dit de een beetje de Encona variant van Tabasco. Maar dan een beetje de 'poor man's edition' aangezien Tabasco een saus is, op basis van de gelijknamige pepers, die volgens een speciaal doch geheim recept in eiken vaten gerijpt en bereid worden. Ik heb nou niet bepaald de indruk dat Encona dit doet. En dat is niet het enige waar deze saus mank gaat. Volgens de ingrediëntenlijst zit er naast Habanero ook Scotch bonnets pepers in de saus. Grappig genoeg geen van beide pepers die erg veel, of eigenlijk niet, gebruikt worden in de Indiase keuken. Het is dus maar de vraag hoe men aan de benaming 'West Indian Original Hot Peper Sauce' is gekomen. Er is nagenoeg niets Indiaas aan. Dat gezegd hebbende kan ik niet ontkennen dat het een goeie pittige saus is die de indicatie hot net aan kan hebben. Het is pittig maar niet dusdanig pittig dat ik van mening ben dat het predicaat hot en de indicatie op het etiket volkomen terecht is. Het is echter in dit geval niet duur, € 1,65 voor een flesje van 142 ml. Vergelijkbare sauzen in deze hoeveelheid kosten gemiddeld zo'n € 5,- tot € 10,-.  Een twijfelgevalletje.

Conclusie:

Met de laatste woorden onder de Hot Peper Sauce wil ik eigenlijk ook de conclusie beginnen. Het zijn namelijk allemaal twijfelgevalletjes. In het ene geval, zoals bij de Encona Sweet Chilli Sauce slaat de twijfel heel sterk door naar een nee. Te slap, te flauw, niet smaakvol en absurd duur voor deze saus. In geval van de Encona - Texan Chilli BBQ Sauce twijfelen we ook. Het is weliswaar geen slechte saus, beetje te chemisch smaakje, maar ook aan de pittig dure kant. Ik noemde de Lidl saus als een redelijk vergelijkbare saus, maar er zijn nog veel goedkopere alternatieven die niet onderdoen of van min of meer vergelijkbare kwaliteit zijn voor de Encona saus. De West Indian Original Hot Peper Sauce kwam nog het beste uit de bus. Maar dan niet omdat het zo'n uitstekende en echt heel pittige saus is, wat je toch verwacht met het predicaat hot op het etiket, maar omdat het in verhouding erg goedkoop is in vergelijking met redelijk vergelijkbare hete pepersauzen. De test heeft ons niet aangemoedigd om ook de andere resterende 12 sauzen van Encona te testen. Maar wie weet komen ze nog eens in ons bezit en dan vullen we deze review natuurlijk gewoon aan. Hoe dan ook, we zouden geen van de Encona sauzen die we hebben getest nog eens kopen. Ze zijn eerlijk gezegd niet lekker en exclusief genoeg om daar zoveel meer aan uit te geven.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/09/24/test-encona-sauzen/

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Jim

  Wat West Indie met India te maken zou moeten hebben snap ik niet echt.

  1. Meneer Veelkantie

   Jim,

   Je hebt in principe gelijk, maar voor de stelling maakt het niets uit. Ook in de Indische keuken kom je deze pepers niet tegen.

   Klanten zullen het moeten doen met de vaak getekende, in de vorm van een pictogram of iets dergelijks, indicatie van de pittigheid van het product. Je treft op flesjes saus zelden of eigenlijk nooit de scoville-inschaling van de gebruikte pepers aan.

 2. Jim

  Mijn tip: Voor goede pittige sauzen en extracten probeer producten die hoog in de Scoville schaal liggen i.p.v. tegen de ondergrens :)

 3. Hieronumys

  West Indië staat voor het Caraïbisch Gebied (zie Columbus etc.), waar de genoemde pepers wel groeien. Dit staat ook achter op het flesje vermeld.

  1. Meneer Veelkantie

   Hieronumys,

   Je hebt bijna gelijk, want ik heb die N achter India over het hoofd gezien. Het gaat dus inderdaad om het Caribische gebied.

   Nou groeit echter alleen de rode Habanero variant in het Caribische gebied. En aan de kleur van de saus te zien hebben we het over de gele/ oranje variant. En die komt voor in het Yucatan, Belize, Panama, Costa Rica en de zuidelijke west Amerikaanse staten Texas, Idaho en Californië.

   De Scotch bonnet is een iets ander verhaal. Die komt zo ongeveer op een groot deel van de aarde voor, waaronder het Caribische gebied en de Malediven, maar ook Zuid en West Afrika. Het KAN betrekking hebben op het Caribische gebied. Maar ook helemaal niet. Het is maar waar men de peper vandaan haalt.

   Kortom, West Indian blijft in dit geval nogal een ruim begrip die de lading maar zeer deels dekt.

   Ik geef mijn fout grif toe, maar we hebben dus beide een beetje gelijk en ongelijk. Maar zaten er beide evenzo aardig naast ;)

Laat een reactie achter