«

»

Sep 26 2012

Bericht afdrukken

Michiel’s rokerige weekend vol kip, worst & ribsOp 7 september jongstleden vroeg bezoeker en Veelkantie lid Michiel mij, via de vragenrubriek, of ik hem wat tips kon geven voor wat betreft het voorbehandelen en roken van kipfilet. Naar aanleiding daarvan schreef ik de blogpost Kipfilet roken en garen op de smoker. Onderstaande verslag is daar het resultaat van.

Het mooie van een foodblog hebben is dat je zo nu en dan mensen weet te inspireren. Zo is het kennelijk ook het geval geweest bij bezoeker, lid, reageerder en nu ook contribuant Michiel. En die willen dan heel graag hun 'overwinningen' met mij, maar ook met u delen. En meneer Veelkantie is daar verzot op! En ik weet zeker... u  ook!

Van Michiel ontving ik, zoals een paar weken geleden afgesproken, een verslagje van een rook en grilsessie die hij onlangs hield. Hij had dit al eerder in willen zenden, was het niet dat Michiel helaas in het ziekenhuis belanden. Inmiddels lijkt het gelukkig weer een beetje beter met Michiel te gaan. En hij was meneer Veelkantie nog niet vergeten. Nu wilde Michiel dit verslagje plaatsen als reactie, maar daar stak meneer Veelkantie mooi een stokje voor! Want dit verslag is te mooi, te gedetailleerd en te geïllustreerd om het in de reactievelden te laten verdwijnen. Daarom beste Michiel... jouw verslag met jouw foto's op de homepage van Veelkantie!

Hieronder het verslag van Michiel zoals hij het heeft ingezonden:

Het is al weer enige tijd geleden dat ik de kip op de offset smoker heb gelegd. Belofte maakt echter schuld en zodoende toch nog het verslag. Ik heb twee methodes getest op twee opeenvolgende heerlijke zomerdagen: De 'appelsap methode' en de 'Veelkantie methode'.

De 'appelsap methode' komt erop neer dat ik kipfilet gedurende 24 uur in appelsap met zout heb gezet alvorens ze te roken. Bij de 'Veelkantie methode' heb ik de kipfilet verpakt in rauwe ham en om het af te maken gevuld met kruiden roomkaas.

Dag I

Op zaterdag was de 'appelsap methode' aan de beurt.

24 Uur van tevoren had ik 6 kipfilets in een diepvrieszak met een halve liter appelsap en een eetlepel zout in de koelkast gezet.

Als aanvulling op de kipfilet had ik 10 verse worsten gescoord bij de slager. Een uur voordat ze op de smoker gingen heb ik de kipfilet uit de appelsap gehaald en op een bord afgedekt op kamertemperatuur laten komen, net als de verse worst. Ondertussen de smoker met Lidl Grillmeister houtskool (mooie grote brokken trouwens!) opgestookt tot ongeveer 140 graden Celsius.

Rond 15:30 heb ik alles op de smoker gelegd vergezeld van een bak water (baat het niet dan schaadt het niet). De kipfilet heb ik ingesmeerd met olijfolie, de worst is gewoon 'onbewerkt' op de smoker gegaan Mijn digitale kerntemperatuurmeter heb ik in de grootste kipfilet gestoken en de alarm temperatuur op 72 graden ingesteld.

Vervolgens de smoker naar een steady 125 graden gestookt en een beukenhoutje op het vuur voor de smaak. Verder was het een kwestie van af en toe wat houtskool en rookhout toevoegen, de temperatuur constant houden en af en toe sprayen met olijfolie.

Om 17:50 werd de gewenste kerntemperatuur van 72 graden bereikt en konden we aan tafel. De worst mocht nog even wat meer tijd doorbrengen op de smoker.

De kip had een lekkere rooksmaak en was heerlijk mals, sappig en gaar.

20 minuten later was de worst aan de beurt. Deze vertoonde een mooie rookring, en smaakte verrukkelijk en sappig.

Mijn eindoordeel voor de 'appelsap methode:' zeer geslaagd.

Dag II

De volgende dag stonden gerookte kip volgens de 'Veelkantie methode' en 'baby backribs' op het menu.

Zondag ochtend heb ik de 3 kipfilets voorbereid. Om te beginnen heb ik de kipfilets twee kanten op 'opengeklapt' door ze tweemaal schuin in te snijden. Hierdoor kreeg ik een plak kipfilet die overal ongeveer even dik was. Vervolgens heb ik deze plak aan 1 kant besmeerd met kruiden roomkaas en opgerold.

Daarna heb ik ze als een slavink aan alle zijden bekleed met overlappende plakken rauwe ham.

Van de 'baby backribs' had ik vrijdag het vlies al verwijderd om ze vervolgens voorzien van mijn zelfgemaakte dry rub en olijfolie ingepakt in folie in de koelkast te zetten.

Rond 12:00 de ribs uit de koelkast gehaald om ze op kamertemperatuur te laten komen en de smoker in gereedheid gebracht.

Om 13:00 gingen de ribben op de smoker die ik weer op 125 graden hield met af en toe een beukenhoutje en wat houtskool. Uiteraard van tijd tot tijd even gesprayd met olijfolie.

Om 15:30 kregen de ribs gezelschap van de 3 kipfilets waarvan er wederom 1 voorzien was van de digitale kerntemperatuurmeter met het alarm ingesteld op 72 graden.

Om 17:00 werden de spareribs nog een keer gesprayd en daarna gingen ze ingepakt in aluminiumfolie terug op de smoker.

Precies om 18:00 gaf de thermometer in de kipfilet een kerntemperatuur van 72 graden aan.

In vergelijking met de 'appelsap methode' leek het vlees iets fijner van structuur. Ook nu was de smaak heerlijk en de kipfilets waren gaar, sappig en heerlijk mals. De combinatie met de kruidenroomkaas maakte het helemaal af.

Rond 18:25 was het eerste pakketje ribs aan de beurt, de tweede bleef nog lekker op de smoker liggen. Deze was erg smakelijk en het vlees kwam makkelijk van de botjes. Toch waren ze niet zo heerlijk als het tweede pakketje dat 20 minuten langer bleef liggen. Die waren naar mijn idee nog sappiger en zachter.

Al met al was ook deze rooksessie zeer plezierig. De 'Veelkantie methode' voor de kipfilet was een groot succes en was van beide kipfilet bereidingen de lekkerste, alhoewel de 'appelsap methode' zeker niet te versmaden is.

Met vriendelijke groet,

Michiel

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/09/26/michiels-rokerige-zomerweekend-vol-kip-worst-en-spareribs/

19 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Michiel

  *Bloos*

 2. EMF

  Leuk om te lezen dat deze tips nagevolgd worden “met foto’s”
  en ook dat dit op verschillende manieren is gedaan.
  Top Michiel

 3. Bartje

  Ziet er goed (en smakelijk) uit!

 4. Ribhead

  Top man! Komende zondag gaat de ton bij mij weer eens aan (iemand nog ideeen?) Ik zat te denken aan babybacks, hele kippen en een rollade!

 5. Tom

  prachtig verslag.wat zullen jullie gesmuld hebben.

 6. Mevrouw Veelkantie

  Ziet er allemaal weer heerlijk uit! Krijg er echt zin in! Alleen Meneer Veelkantie even zo gek krijgen…..

 7. Michiel

  Dank. It’s a lousy job, but somebody’s gotta do it :-P~~

  1. Meneer Veelkantie

   Michiel,

   Hahaha… de patser 😉

 8. Jos W.

  Geweldig! Ook bij mij gaat het komend weekend de Veelkantie-kip-met-kruidenroomkaas-en-rauwe-ham op de BBQ. Inderdaad erg inspirerend met zulke prachtige foto’s.

  1. Meneer Veelkantie

   Jos…

   Oké… Bij deze mijn permissie (kuch)… maar wel foto’s maken hé 😉

 9. Mir

  Ziet er meer dan prima uit, euhhh heeft iemand een doekje voor mij 😉

 10. Michiel

  @Jos W. Is het nog gelukt met die kip?

 11. Caveman

  Gisteravond voor het eerst de 16″ Oklahoma gebruikt na eerst een paar keer proefdraaien zonder vlees voor het inbranden. Het kipfilet recept leek mij een mooie opener. Het op temperatuur krijgen en houden van de smoker viel mij ontzettend mee. Rond half 5 in de middag was er een mooie 125-140 graden in de smoker. Kipfilet erop gelegd en ondertussen beetje klussen. Af en toe temperatuur checken maar die was heel stabiel. Wat mij opviel was de temperatuur van de kipfilet maar niet boven de 40-45 graden kwam, gemeten met vleesthermometer. Ook na 3 uur kwam de garings temperatuur niet binnen bereik. Vervolgens de temperatuur verhoogt door extra kolen te storten. Temperatuur ging naar 200 graden in de smoker maar het vlees ging niet boven de 50 graden. Om 10 uur heb ik de filet er maar af gehaald, deze was wel sappig en had een mooi kleurtje aan de buitenkant maar was volgens de thermometer nog lang niet gaar(74 graden).
  Maar goed zoals gezegd was de eerste keer dus ik blijf het gewoon proberen. Iemand enig idee waarom de kipfilet niet gaar is geworden? Ik had de kipfilet open gevouwen om te marineren en daarna met een sate prikker weer dubbel gevouwen.

  1. Meneer Veelkantie

   Caveman,

   Volgens de temperatuurmeter was de kip nog niet gaar, maar in de praktijk wel? In dat geval is de temperatuurmeter gewoon kaduuk 😉

   Kipfilet zou zelfs bij 70 graden na een uurtje of 2 al door en door gaar moeten zijn. Laat staan bij 200 of meer graden in de ketel.

 12. Caveman

  Zeker met kip met ik voorzichtig als ik niet zeker ben of het gaar is. Ik ga in ieder geval wel een andere thermometer kopen om dit uit te sluiten. Er komen zonnige dagen aan volgens mij dus gewoon lekker experimenteren komt het vanzelf goed!

 13. Michiel

  Klinkt mij ook in de oren als een gevalletje doet het voor geen (thermo)meter. Succes met de volgende pogingen 🙂

 14. Michiel

  Om je thermometer te controleren kun je deze trouwens in de stoom van kokend water houden. Zou 100 graden moeten zijn. In het kader van meten is weten

 15. Maarten

  Ik heb nu het recept van de kipfilet in kruidenkaas, in ham gewikkeld in de smoker liggen. Ben heel benieuwt.

  1. Meneer Veelkantie

   Ben benieuwd Maarten. Foto is altijd leuk 😉

Laat een reactie achter