«

»

Dec 06 2012

Bericht afdrukken

Gepocheerde en daarna gebruinde gevulde kiprollenGevulde kiprollen met spekaardappeltjes en een rucola melange met geitenkaasMisschien is onderstaande gerecht wel iets voor uw kerstdiner? Namelijk gevulde (met een vulling naar uw keuze) gepocheerde en daarna in boter gebruinde kiprollen. Deze zijn op een veelheid manieren te eten. U kunt ze alleen pocheren en niet in de boter bruinen, u kunt ze vervolgens laten afkoelen en in plakjes snijden, en al dan niet op iets van een toastje met eventueel een sausje als borrelhapje serveren, U kunt ze al dan niet met of zonder bruinen en in plakjes gesneden bij uw buffet serveren. Of u kunt, zoals wij dat deze avond deden, gewoon lekker in de boter bakken en heel bij de maaltijd eten. Heerlijk met in ontbijtspek gerolde krieltjes en een rucola melange, tomaatjes, komkommer en geitenkaas of feta erbij. We laten het helemaal aan uw wensen over.

Het grote voordeel van dit gerecht, hoe en waarbij u dat ook wenst te eten, is dat je het de avond ervoor prima kunt voorbereiden. U maakt de rollen en pocheert deze vervolgens, laat ze afkoelen en bewaard deze in de koelkast en haalt ze de volgende dag een uurtje of anderhalf voordat u ze gaat bruinen/ opwarmen en serveren uit de koelkast om een beetje op temperatuur komen. Het kan u de dag zelf heel veel tijd schelen.

De bereidingswijze is werkelijk kinderlijk eenvoudig. Ik licht hieronder toe:

[print_this]

Gepocheerde en daarna gebruinde gevulde kiprollen

Benodigdheden:

 • Ingesneden kipfiletPer kiprol circa 60 gram half om half gehakt
 • Per kiprol 1 middelgrote kipfilet
 • Afhankelijk van de hoeveelheid gehakt één à twee eieren
 • Wat paneermeel
 • Kruiden naar uw smaak
 • Huishoudfolie
 • Aluminiumfolie

Bereidingswijze:

 1. Gehaktmengsel over de kipfilet spreidenSnij met een scherp mes de kipfilets voorzichtig in aan de zijkant tot u ongeveer halverwege de kipfilet bent. Sla deze nu open en snij zo nodig in de snede de kipfilet nog verder in zonder dat het onderste en bovenste deel los komen van elkaar. U wilt namelijk een mooie dunne plak uitgespreide kipfilet hebben.
 2. Nu legt u deze plak kipfilet tussen twee lagen huishoudfolie en slaat met een vleeshamer of anders met de bodem van een steelpannetje op de kipfilet tot deze mooi dun en daarmee ook nog een flink stukje groter geworden is. Pas op, sla recht met de vleeshamer of pannetje want anders slaat u mogelijk gaten in de kipfilet en zou deze eveneens op plekken te dun gaan worden waardoor later de vulling er doorheen zou komen. Dat is niet de bedoeling zoals u begrijpt.
 3. Even een randje omslaan en dan oprollenNu laat u de ingesneden en platgeslagen kipfilets even, gewoon tussen de huishoudfolie waarin u deze plat sloeg, rusten en maakt u ondertussen het gehakt (of andere mengsel), waarmee u de kiprollen wilt vullen, aan. Doe dat zoals u normaliter ook gehakt aan zou maken als u er ballen van gaat draaien. Dus een eitje erdoor, beetje paneermeel erbij en met de kruiden naar uw keuze op smaak brengen en goed doormengen.
 4. We kunnen nu gaan vullen. Maar eerst geeft u er nog een paar klappen op omdat de kipfilet mogelijk weer een beetje teruggeveerd is. Leg nu de kipfilet op een nieuwe laag huishoudfolie en breng een dunne laag van het aangemaakte gehakt, lekker makkelijk met een vork, op de binnenzijde (dus de ruwere kant) van de platgeslagen kipfilet aan en spreid dit goed uit.
 5. Opgerolde kipfilet met spiraalsgewijs de gehaktlaag in het centrumNu gaan we de kipfilet met de laag gehakt oprollen. En dat is even een kunstje op zichzelf. U pakt één kant van de huishoudfolie vast en slaat een randje van de kipfilet naar binnen (zorg dat er geen huishoudfolie tussen zit). Nu pakt u, in de huishoudfolie, dit omgeslagen randje op en rolt deze om (wederom, zorg dat er geen huishoudfolie tussen de kipfilet blijft zitten) totdat u een rol kipfilet met daarin spiraalsgewijs het gehakt heeft zitten. Als u het een beetje handig heeft aangepakt dan heeft u nu de huishoudfolie om de buitenkant van de opgerolde en gevulde kipfilet zitten. Uiteraard is het niet de bedoeling dat er zich huishoudfolie in of tussen de kipfilet bevind. Dat is namelijk niet lekker, ongezond en best lastig eten.
 6. Zo maakt u alle gevulde kiprollen. Nu draaien we de kiprollen, gewoon met de huishoudfolie erom, in een stevig stuk aluminiumfolie. Stevig in aluminiumfolie rollen en de uiteinde in tegengestelde richting flink aandraaienU mag de aluminiumfolie er best stevig omheen wikkelen want het moet ervoor zorgen dat de gevulde kiprollen hun model behouden tijdens het pocheren. U draait nu de uiteinde van de aluminiumfolie in tegengestelde richting om zodat het een beetje op een bonbon gaat lijken. Hiermee zorgt u eveneens dat de kiprollen een beetje mooi model, min of meer een worstmodel, zullen krijgen en zullen behouden tijdens het pocheren. Probeer de aluminiumfolie niet zo stevig te draaien dat het scheurt.
 7. Nu gaan we de gevulde kiprollen in de huishoud- en aluminiumfolie pocheren. En dat doen we in een flinke pan, bijvoorbeeld de hapjespan, die we tot net even boven de rollen met water vullen. Pocheren in de pan bij circa 80 gradenLukt dat niet helemaal dan kunt u de rollen altijd nog even draaien tijdens het pocheren zodat alle kanten evenwijdig garen. We brengen het water in de pan tot even onder de kook (circa 80 graden, gebruik desnoods en als u die heeft een temperatuurmetertje) en laten dan de kiprollen erin glijden. Het water mag nu niet koken maar u dient dit zo stabiel mogelijk rondom de 80 graden te houden. U pocheert de gevulde kiprollen gedurende circa 10 tot 12 minuten als u deze nog wilt bruinen. Wilt u de gevulde kiprollen niet bruinen dan pocheert u ze gedurende circa 20 minuten. Niet langer en niet bij een hogere temperatuur want dan kunnen de kiprollen droog uitvallen. Meneer Veelkantie deed ze zelf, omdat het natuurlijk voor ons ook 'trail & error' is, wel iets te lang waardoor ze iets wat droog waren. Gelukkig waren de kiprollen desalniettemin heerlijk.De gepocheerde gevulde kiprollen
 8. Als u de kiprollen zo, al dan niet koud, zonder verdere bruining wilt serveren dan bent u nu klaar. U neemt de aluminiumfolie en huishoudfolie van de kiprollen af en dept de kiprollen even droog. Laat de kiprollen in z'n geheel afkoelen en leg deze daarna in de koeling weg tot u ze gaat serveren. Warm deze desgewenst voor serveren op (let op, niet te lang anders worden ze droog) of snij deze koud aan mooie plakjes voor bij een salade, op een toastje, enzovoort.
 9. Wilt u de gevulde kiprollen bruinen dan gaat u in principe op dezelfde manier tewerk. Alleen laat u deze nu niet afkoelen maar voorziet deze even, wederom niet te lang wegens het droog worden van de kipfilet, in een pan met wat ruim boter van een mooi bruin laagje. Gevulde-gepocheerde-en-gebruinde-kipfilet-rol-met-gehaktHet verdient aanbeveling om de kiprollen dan nog licht te kruiden aan de buitenkant. Bijvoorbeeld met wat peper en zout of een lekkere kipkruiden. Snij er altijd even eentje aan om te kijken of de gevulde kiprol door en door gaar is. Het is dus altijd handig om er eentje extra te maken. Is deze niet helemaal door en door gaar maar de rollen zijn wel al bruin, leg dan even een paar minuten een deksel op de pan om het garen te bevorderen. Maar in principe moet de gaartijd volstaan!
 10. Nu kunt u ervoor kiezen om de gevulde kiprollen heel of in plakjes aan uw gasten te serveren. En dan geheel naar eigen keuze met andere bestandsdelen. Zoals bijvoorbeeld de genoemde in ontbijtspek gerolde krieltjes en een rucola melange, tomaatjes, komkommer en geitenkaas of feta erbij. Eet smakelijk.
Gevulde kiprollen met spekaardappeltjes en een rucola melange met geitenkaas

[/print_this]

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/12/06/gepocheerde-en-daarna-gebruinde-gevulde-kiprollen/

7 reacties

Naar het reactie formulier

 1. superwinch

  meneer veelkantie is weer goed bezig !!!! Ga dit zondag ook eens proberen
  Gr, Bob

 2. Jorieke

  Oh lekker zeg, dat gaan we eens proberen. Er moeten hier nog wat hanen de vriezer in, dus dan houd ik mooi wat filet achter om te experimenteren. Wat zouden nog meer lekkere vullingen zijn? Misschien hebben de vaste lezers nog lekkere ideeën?

 3. Mevrouw Veelkantie

  Wat dacht je van een kipfarce, of rauwe ham en roomkaas, of zongedroogde tomaatjes en pesto, of geitenkaas met fijngehakte walnootjes en honing….etc etc
  De combinaties zijn net zo eindeloos als jouw creativiteit! 🙂

 4. Ballie

  Nog even een heeeeeeeeeeeeeeeeeeel late reactie. Ben een beetje druk geweest de afgelopen weken…

  Dit ziet er best lekker uit, maar ik zou ze op een lagere temperatuur bereiden, en een langere tijd. In dit geval zou ik ‘m 3 uur op 65 graden laten staan. Daarna kun je ‘m nog heel kort (maximaal 30 seconden per kant, dus in zeg maar in ongeveer in 1 á anderhalve minuut) in heet vet aanbruinen. Als het goed is heb je dan een lekker mals stukje vlees.

  1 Ding: je moet het vlees dan wel vacuum verpakken. Het beste gaat dat in zo’n zip-lock diepvrieszak. Daar doe je het vlees in. Het liefst zonder folie. Maar doe er een scheutje (in dit geval) kippenbouillon bij). Dan voorzichtig in een grote kom met water laten zakken. Alle lucht wordt dan verdreven. Als de zak bijna onder is (zorg dat er geen water in de zak loopt, zorg je dat de zak wordt afgesloten. Ondertussen de zak (schuin) verder in het water laten zakken terwijl je de sluiting dicht drukt.

  Kijk gerust eens op youtube naar “Sous Vide”, daarvan zijn best wel filmpjes te vinden. Zoals deze:
  http://www.youtube.com/watch?v=dfjipH1boA8

  Daarin wordt ook deze wijze van vacumeren getoond.

  Voor bereidingstijden en temperaturen, kun je hier eens kijken:
  http://www.sousvidesupreme.nl/receptenenkooktijden_tabel.asp

  1. Meneer Veelkantie

   Ballie,

   Ik heb hele sterke twijfels of de kipfilet nog wet te eten is na drie uur garen op 65 graden… Ik vrees van niet.

   Maar ik heb nog een groter bezwaar tegen jouw ‘advies’. Mensen moeten namelijk om jouw advies op te kunnen volgen al snel € 500,- tot € 650,- uitgeven voor een Sous Vide apparaat…

   Het is je misschien ontgaan, maar dit is een budget-koken blog.

   Overigens is het, alhoewel beste een handige methode, geen vacuümeren wat de man doet in de video. Hij perst met behulp van waterverplaatsing zoveel mogelijk lucht uit de ziplockzak, maar het is alles behalve vacuüm.

   Ik hou het lekker bij onze eigen methode. Dat werkt perfect en kost een scheet en drie knikkers 😉

 5. Ballie

  Ik vergeet nog wat. Ik zei het folie eraf laten, maar je moet natuurlijk wel zorgen dat ‘ie niet open gaat. Doe dat met vleesvinddraad, dat ook voor rollades wordt gebruikt, of gewoon een draadje katoen…

 6. Ballie

  Als je inderdaad zo’n apparaat aan wil schaffen, dan ben je inderdaad wel een paar honderd euro armer, dat zou ik er zelf ook niet aan uit willen/kunnen geven. Maar er zijn ook andere manieren om water langere tijd op een bepaalde temperatuur te houden.

  Denk bijvoorbeeld eens aan een koelbox. Deze houden nl niet alleen de kou heel goed binnen, maar ook de warmte.

  In principe wordt bij kip een temperatuur van 63.5 graden aangegeven, maar omdat de temperatuur waarschijnlijk wel iets zal zakken in zo’n box, (er is immers geen energiebron aanwezig om de temperatuur te reguleren, en het naar verhouding koude product zal zeker invloed hebben op de watertemperatuur), doe je er water in dat anderhalf á twee graden hoger ligt.

  Maar het is geen moeten hoor. Ik wil alleen de mogelijkheden aangeven. Ik ben zelf op dit idee gekomen, door deze blog van kookpunk:
  http://kookpunk.tumblr.com/post/17767695958/sous-vide-koken-voor-ruimtevaartnegationisten

Laat een reactie achter