«

»

aug 19 2014

Bericht afdrukken

Waarom u de kranten (en media) niet moet gelovenVia Twitter stuitte ik op een artikel waarin ik weer de onderstaande video van de Open Universitei aantrof waarin uiteengezet wordt waarom u de kranten, en de media, niet moet geloven. Een video met een interessante voordracht van emeritus hoogleraar internationale communicatie Cees Hamelink, die ironisch genoeg, opent met een leugen.

Want zo beweerd Hamelink dat toenmalige vier sterren generaal Colin Powell gelogen zou hebben toen hij stelde dat de Iraakse dictator Saddam Hoessein zou beschikken over WMD's (Weapons of Mass Destruction). En dat is niet juist.

Saddam Hoessein heeft gedurende zijn dictatorschap vele miljoenen Irakezen vermoord. Hij gebruikte daarbij met enige regelmaat gifgas en andere biologische wapens om hele dorpen uit te moorden. Hij beschikte dus wel degelijk over dergelijke wapens. Daarbij daagde hij ook voortdurende de VS uit door te stellen dat hij raketten liet ontwikkelen, en liet ook 'plannen' uitlekken, om zijn bereik te vergroten en bijvoorbeeld Israël te kunnen treffen met gifgas en biologische wapens. Er was dan ook meer dan voldoende reden om aan te nemen dat Saddam Hoessein niet blufte.

Zo ziet u maar dat zelfs een emeritus hoogleraar internationale communicatie vatbaar is voor populaire verdraaiingen van de feiten. Iets waar de schrijver van het artikel, waarnaar ik eerder verwees en waar ik de video aantrof, 'onderzoeksjournalist' Eric Smit kennelijk pas heel laat achter kwam. Tot die tijd dacht Smit dat het in de wereld helpen, en het geloven van, allerhande misinformatie en complot- en samenzweringstheorieën vooral voorbehouden was aan gekken en dwazen. Dat is best wel een zorgelijk gegeven an sich. Een zogenaamde 'onderzoeksjournalist' en 'mede-oprichter van Quote' die pas na jaren ontdekt dat de primaire bron van misinformatie en allerhande bizarre theorieën niet perse gekken maar de Mainstream Media is. Ik durf de vraag wel te stellen wat dit zegt over de 'onderzoekende' journalistieke kwaliteiten van meneer Smit als je zolang met oogkleppen de wereld hebt aanschouwd en verslagen.

Tot voor kort dacht ik vooral dat het gekkies en aluhoedjes waren die veel met complottheorieën bezig waren, maar dat blijkt al lang niet meer zo te zijn. Dat is nooit eerder tot mij doorgedrongen. Stom. Heel erg stom. Er is zelfs al jaren een oorlog gaande tegen de mainstream media – bij voorkeur aangeduid als MSM – en die wordt niet alleen door klinisch krankzinnigen als Micha Kat gevoerd (wat ik dus dacht).

Goed, dit even terzijde. Het gaat natuurlijk om de video. Die moet u zeker zien. Maar bedenk u daarbij dan dat ook de 'feiten' die daarin voorkomen in verschillende gevallen absoluut geen feiten zijn. Dus blijf altijd scherp en kritisch!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/08/19/waarom-u-de-kranten-en-media-niet-moet-geloven/

Laat een reactie achter