«

»

aug 22 2014

Bericht afdrukken

Richard Dawkins – ‘Down-kind NIET ter wereld te brengen’Richard Dawkins gooit weer eens, volkomen onbedoeld overigens, flink de knuppel in het hoenderhok. Hij stelde, op een vraag van een vrouw op Twitter, dat het immoreel is om een kind waarvan voor de geboorte vastgesteld dat het Down Syndroom heeft geboren te laten worden als je de keuze hebt om het te laten aborteren. Hieronder de tweets:

We kunnen Richard Dawkins geen ongelijk geven. Het geromantiseerde idee van kinderen met Down die altijd lief zijn en iedereen willen knuffelen bestaat niet. Ze zijn er wel, maar het is veruit de minderheid. Heel veel kinderen met Down hebben hele complexe medische aandoeningen waaronder niet alleen de kinderen zelfs maar ook de ouders lijden.

Heel veel kinderen met Down hebben ernstige persoonlijkheidsstoornissen waaronder agressie en andere niet zulke 'lieve' karaktertrekken en eigenschappen. Het zijn bepaald niet de 'leuke grappige zelfstandig functionerende Corky's' die je in films en in televisieprogramma's doorgaans ziet. Bovendien blijven ook kinderen met Down geen kinderen.

Ze hebben een sterk gereduceerde levensverwachting, maar als ze volwassen worden in fysieke zin, dan zijn ze een zorg voor de ouders. Niet alleen omdat de kans op tal van Down gerelateerde ernstige aandoeningen toeneemt maar ook omdat de zorg voor deze inmiddels volwassen kinderen voor de ouder wordende ouders een hele zware taak is. Veel ouders met een inmiddels volwassen Down kind hebben, zeker als ze tot op hoge leeftijd voor hun Down kind zorgen, grote zorgen wie voor hun kind gaat zorgen als ze er zelf niet meer zijn. Dat geeft een enorme emotionele last.

Veel kinderen, en latere volwassenen, met Down verblijven een groot deel zo niet het hele leven in zorginstellingen. En zullen tot hun dood veel begeleiding, zorg en medische interventie nodig hebben. Buiten het verdriet, de pijn, de angst en de ellende die dit meebrengt voor zowel de ouders als de Downies zelf, is er natuurlijk ook het financiële aspect waar we niet omheen kunnen. Een Kind, en later een volwassenen, met Down kost de gemeenschap vele miljoenen euro's van de wieg tot het graf. Ook dat is een aspect dat wij, misschien niet als eerste, best wel mee mogen wegen.

Zeker als wij alle bovenstaande zaken meewegen en men een keuze heeft om al deze ellende te voorkomen door de vrucht met Down weg te laten halen voordat het ter wereld komt. Dat doelbewust niet doen is egoïstisch en immoreel.

Daar valt toch, als je de zaken nuchter en objectief bekijkt en alle en aller belangen weegt, weinig tegenin te brengen. Helaas zijn er echter heel veel mensen die zaken niet nuchter en objectief bekijken en hun eigen, al dan niet religieuze dan wel ideologische, belangen zwaarden laten wegen dan het belang van de ouders en vooral het kind met Down. En dan kun je het gerust aan kranten als de Telegraaf overlaten om het vuur van onredelijkheid flink op te stoken. En desnoods, zoals men doet, de tekst zo hier en daar wat te verbasteren om 'de verontwaardiging' extra aan te zetten.

'Breng kind met down niet ter wereld'

Immoreel, dat is wat de Britse Richard Dawkins vindt van ouders die een kind met het syndroom van Down op de wereld zetten. Want waarom een ongezond kindje op de wereld zetten als je de keuze hebt om de zwangerschap vroegtijdig af te breken?

Een vrouw, zwanger van een kindje met het syndroom van Down, vraagt Dawkins op Twitter om advies. Wat moet ze doen: het kindje houden of de stap zetten naar een abortuskliniek. * "Laat het kindje weghalen en probeer het opnieuw. Het zou immoreel zijn om dit baby'tje op de wereld te zetten terwijl je de keuze hebt om de zwangerschap af te breken", luidde het advies van Dawkins.

Felle kritiek

Dit advies werd de bioloog en religiecriticus niet in dank afgenomen. Op social media barste de discussie los. "Mensen met het syndroom van Down kunnen een prima leven leiden en een waardevolle bijdrage leven aan onze samenleving", reageerde een organisatie die zich inzet voor kinderen met het syndroom van Down.

Dawkins haalde ook de woede van families met deze aandoening op de hals. "Om te suggereren dat ongeboren baby's met het syndroom van Down moeten worden gedood, is beledigend voor kinderen met het syndroom van Down en hun families."

Aanbeveling

Ondanks de felle kritiek probeerde Dawkins zijn opmerking nog te verdedigen op zijn blog. Volgens de bioloog was er geen sprake van een aanbeveling. "Het ging niet om een advies, maar om wat ik in haar geval had gedaan", aldus Dawkins.

Bron: Telegraaf

* Gemanipuleerde tekst: De vrouw is niet zwanger van een foetus met Down zo kunt u ook uit haar tweet opmaken!

Zoals te doen gebruikelijk breekt er een zogenaamde 'shitstorm' los op social media. En ook in de reacties onder het Telegraaf artikel breekt de spreekwoordelijke 'pleuris' uit. U kunt hieronder eens rustig door alle reacties scrollen.

Gelukkig staan er ook heel veel hele verstandige reacties tussen. Maar het mag duidelijk zijn dat een nuchtere, objectieve en eerlijke discussie over dit en ieder ander onderwerp erg lastig is en wordt als mensen, mede opgehitst door de zogenaamde 'kwaliteitsmedia', vanuit de onderbuik en andere emoties reageren in plaats uit rede en ratio.

Overigens heeft Richard Dawkins op zijn site nog een nadere verklaring geschreven. Die is absoluut het lezen waard!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/08/22/richard-dawkins-down-kind-niet-ter-wereld-te-brengen/

Laat een reactie achter