«

»

sep 26 2010

Bericht afdrukken

Dolmadakia

DSC03369Buiten een heerlijke appeltaart maakten we vanmiddag ook een flink portie dolmadakia. Dolmadakia is een Grieks gerecht van wijnbladeren gevuld met gehakt, ui en rijst.

We kennen ook een Turkse variant, en dan heten ze dolma's. Ook in Iran, Armenië, Kroatië, Bosnië, Bulgarije, Servië, Roemenië, Macedonië en Moldavië en talloze andere landen en regio's kent men ook een gelijksoortige variant. De variant met wijnbladeren noemt men dan sarma. Behalve in Nederland…

Wij maken de Griekse variant. Of er werkelijk veel verschil zit tussen deze en de andere varianten weten we niet, maar voor ons gaat op dat we de dolmadakia maken met lamsgehakt. En dat is best een bewerkelijk klusje. Maar we nemen u stap voor stap mee.

Nu kunt u op het internet veel recepten voor dolmadakia, dolma's of sarma's vinden, maar dan schrikt u zich rot. Want men heeft het over 40 minuten koken, dan een uur afkoelen, weer 45 minuten koken… enzovoort. Wij nemen echter de kortste route met exact hetzelfde resultaat. Het scheelt u zo anderhalf uur of meer.

U neemt om te beginnen een kommetje met rijst.

DSC03284

Dat vult u tot net boven de rijst met flink warm water zodat de rijst alvast kan wellen.

DSC03286

Terwijl we de rijst laten wellen snijden we twee middelgrote uien en vier teentjes knoflook klein.

DSC03295

Nu fruiten we de uien en de knoflook eerst even goed aan.

DSC03298

Dan voegt u het gehakt toe. U kunt daarvoor iedere soort gehakt gebruiken. Rundergehakt, half om half gehakt en zelfs kippengehakt. Maar wij kozen voor de meest originele soort. Namelijk lamsgehakt.

DSC03301

Ondertussen dat de gehakt aan het garen is, en regelmatig even goed omroeren met een vork, snij ik de mint/ munt even fijn.

DSC03311

Ondertussen is het gehakt aardig gaar geworden.

DSC03312

Nu kunnen we de gewelde rijst erbij voegen.

DSC03313

Als we dit goed gemengd hebben halen we de pan van het vuur en beginnen met het erdoor mengen van de andere ingrediënten. Zoals de mint/ munt.

DSC03314

En de peterselie, kaneel, peper, zout en paprikapoeder.

DSC03315

Als laatste voegen wij nog een flinke schep tomatensaus toe. Dit kan gewoon een tomatensaus zijn die u voor de pasta gebruikt. En niet te vergeten, circa een kwart koffie of theekopje citroensap!

DSC03317

We mengen de boel nog eens goed door.

DSC03318

Dit laten we nog een poosje intrekken met de deksel op de pan.

Nu kunnen we ons over de wijnbladeren ontfermen. Wij kochten deze in een pot. U kunt ze misschien ook ergens vers krijgen, maar dan moet u ze ook nog koken en andere toestanden, dus een pot is wel zo makkelijk.

DSC03319

Het nadeel van een pot is dat je veel formaten krijgt, en redelijk wat bladeren waarmee je niet zoveel kunt. Maar let op, ook daarvoor hebben we een doel. Eerst sorteren we de bladeren maar eens op maat.

DSC03323

Hebben we dat gedaan dan spoelen we de bladeren even af onder heet water. Hierdoor verliezen ze niet alleen hun bittere en zure smaak, maar worden ze ook nog wat zachter.

DSC03320

De bladeren die echt te klein of kapot zijn kunnen we gebruiken als bodembedekking voor de pan waarin de dolmadakia gaan om gaar te koken. Dit zodat de dolmadakia tijdens het garen niet aan de bodem van de pan plakken of verbranden.

DSC03322

Nu gaan we de bladeren vullen. En dat is een kunstje apart. Meneer Veelkantie heeft een poging ondernomen, maar heeft helaas te stijve en dikke vingers. Mogelijk door de artritis. Dus mevrouw Veelkantie doet het u even voor.

Leg een blad op een snijplank of het aanrecht.

DSC03341

Leg er een zekere hoeveelheid, circa een hele eetlepel, vulling op.

DSC03342

Vouw nu de onderkanten van het blad naar binnen.

DSC03343

Rol het blad één keer om naar binnen.

DSC03344

Sla nu de rechterkant naar binnen.

DSC03345

En nu de linkerkant.

DSC03346

Sla het blad twee keer om.DSC03347

DSC03348Verdeel de dolmadakia goed over de pan zodat ze enigszins klem liggen tegen elkaar. Dat voorkomt dat ze uitrollen tijdens het koken. 

DSC03349

Een kapot blad kunt u repareren met een verder onbruikbaar blad. even een voorbeeld.DSC03350

DSC03351Heeft u alleen nog kleine wijnbladeren dan legt u er gewoon twee naast elkaar.

DSC03352 U rolt alle vulling in de wijnbladeren tot de vulling op is. En dan heeft u een pan vol.

DSC03354 Vul nu de pan met water tot net even boven de dolmadakia, en leg een bord op de dolmadakia om ervoor te zorgen dat deze niet kunnen uitrollen tijdens het koken.

DSC03355 Doe de deksel op de pan en kook de inhoud circa 30 tot 45 minuten tot de rijst goed gaar is.

Giet tijdens het koken van de dolmadakia wat olie in een koekenpan om wederom wat uien te fruiten.

DSC03360Doe bij de gefruite uien het restant van de tomatensaus en eventueel wat gekruide gehaktballen van het restant van de lamsgehakt. Zo heeft u ook nog eens wat keftedakia voor de lekker!

DSC03364

Zijn de dolmadakia gaar dan legt u deze op een bord om een beetje af te koelen.

DSC03368

Als deze wat afgekoeld zijn kunt u deze serveren met een beetje van de tomatensaus als bedje.

DSC03369

We kunnen niet anders zeggen dan dat ze fantastisch smaken. We hebben bij menig Grieks restaurant wel eens mindere kwaliteit dolmadakia gekregen. En neemt u van ons aan, we hebben bij heel wat Griekse restaurants en eethuisjes gegeten door heel Europa heen.

Jammer genoeg proefden we deze alleen een beetje voor. De dolmadakia liggen nu in de koelkast. We aten immers vanavond heerlijke bami van mevrouw Veelkantie. Maar morgen tussen de middag komen de dolmadakia zeker aan de beurt. Maar dat gaat zeker heerlijk worden. Dat weten we nu al.

Eet vooral heel smakelijk!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2010/09/26/dolmadakia/

3 reacties

 1. tessa

  Hallo!
  Hoeveel gram gehakt en rijst is hier voor nodig?

  1. Meneer Veelkantie

   Hallo!
   Een pondje moet genoeg zijn.

 2. chinar

  Mmmmmm , heerlijk ,

Laat een reactie achter