«

»

feb 17 2012

Bericht afdrukken

On- of gezondheidsclaims vaak propaganda of reclame

Voedselonderzoeken zijn vaak lariekoek

De consument is in de war. Haast wekelijks worden ogenschijnlijke zekerheden qua voeding en drank ondermijnd door het zoveelste wetenschappelijke onderzoek. Als we de berichten van de laatste maand moeten geloven zou wijn - goed voor het hart - mondkanker veroorzaken. Melk, de laatste jaren door sommige wetenschappers de witte moordenaar genoemd, zou de hersenen stimuleren.

Wie weet nog wat gezond is? En is het niet een kwestie van tijd voor er ook iets engs bekend is over broccoli, aardappels en wortelen? “De consument ziet door de bomen het bos niet meer”, stellen Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid van het RIVM en Roy van der Ploeg, persvoorlichter van het Voedingscentrum. Metro vroeg hun wie of wat de burger nog kan geloven.

“Als ik de consument was zou ik niet zo veel waarde hechten aan individuele onderzoeken”, zegt Verhagen. “Onderzoekers stappen al snel met hun resultaten naar de pers. Het is belangrijk om je te realiseren dat lang niet alles wetenschappelijk onderbouwd is.”
Van der Ploeg is het daarmee eens. “Er zijn heel veel partijen die belang hebben bij een bepaalde uitkomst over een product. Pas als meerdere correct uitgevoerde onderzoeken onafhankelijk van elkaar hetzelfde resultaat geven, is er sprake van wetenschappelijke consensus en kun je burgers goed voorlichten.”

Vooralsnog zal de consument genoegen moeten nemen met veel tegenstrijdige conclusies, waarvan de waarheid moeilijk te achterhalen is. “Gebruik bij eten en drinken vooral ook het boerenverstand”, geeft Van der Ploeg aan. “De Schijf van Vijf is nog steeds de leidraad voor een gezond en gevarieerd eetpatroon.”

Lees het volledige artikel hier Stemmen kunt u hier op Standpunt.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/02/17/on-of-gezondheidsclaims-vaak-propaganda-of-reclame/

12 reacties

Naar het reactie formulier

 1. henk

  @veelkantie

  waarom een foto van klazien bij dit bericht???
  verkondigde zij ook onzin,of juist niet?? ik begrijp het (nog)niet

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Ze verkondigde totale lariekoek.

 2. henk

  dan verschillen we in deze van mening… ik zelf houdt van wilde kruiden en wat er omheenhangt..

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Prima. Als je van mystieke ‘kruidenvrouwtjes’onzin wil houden, wie ben ik dan om je dat plezier te ontzeggen ;)

 3. henk

  @veelkantie; ik begrijp het mystieke kruidenvrouwtjes onzin niet…
  ik maak hier uit op dat het gebruik van kruiden zoals klazien het vertelde(ze is helaas te jong overleden) jij onzin vindt..
  er zijn toch vele kruiden die hun genezende werking hebben bewezen.. of is dat ook onzin//

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Klazien is 78 geworden, dus zo jong is dat nou ook weer niet. Bovendien kan ik me geen beter bewijs bedenken dat haar ‘middeltjes’ haar leven met geen dag verlengde dan het feit dat ze, ten gevolgen van de ziekte van Kahler, morsdood is.

   Klazien was een klassieke kwakzalvster met religieuze tik. En als ze dat niet was dan was ze, net A. Vogel, een gewiekste oplichtster. Ze pretendeerde dat ze met zogenaamde ‘huis tuin en keukenmiddeltjes’ zo ongeveer alles kon genezen dat er aan fysieke en emotionele ellende bestaat. Levensgevaarlijk in de categorie ‘de blauwe tovertrol uit Tiel’ Jomanda en C. Moerman die letterlijk goed behandelbare kankerpatiënten de dood in joegen met hun gezever.

   Er bestaan zeker kruiden die werkzaam of behulpzaam kunnen zijn bij gezondheidsklachten. Maar farmacognosie is heel iets anders dan homeopathie. Want daar waar het eerste een wetenschap is, is de tweede pure kwakzalverij en doorgaans ook oplichterij.

   Bovendien is het, zoals gezegd, bepaald niet ongevaarlijk. Heel veel kruiden zijn in onbewerkte vorm ronduit giftig terwijl ze na bewerking en verwerking in zeer gedoseerde en geconcentreerde met andere middelen vermengde vormen juist weer heel heilzaam kunnen zijn. Ook pretenderen kwakzalvers, waaronder homeopaten, dat kruiden geen bijwerkingen zouden hebben en gerust langdurig kunnen worden gebruikt. Dat heeft heel wat mensen de lever gekost na het gebruik van bijvoorbeeld zoiets zogenaamd ‘onschuldigs’ als valeriaan en Kava Kava.

   Daarbij geven dit soort figuren, zoals Klazien, Moerman, A. Vogel en talloze andere kwakzalvers, vaak ronduit idiote ‘adviezen’. Het opeten van een koeienoog, het soep of thee trekken van geitenstront, het inslikken van een spin, bidden, en nog tal van andere belachelijke en niet zelden gevaarlijke ‘adviezen’ om alledaagse maar ook zeer ernstige kwalen te ‘genezen’.

   Zo onschuldig is het niet beste Henk. En ik denk niet dat het onzin is, het is onzin. Gevaarlijke onzin!

 4. henk

  tja…… zoals ik al eerder schreef,, jij en ik verschillen hierin van mening, dat geeft niks.. ik respecteer je evengoed.
  heb net nog even het stukje over spinnen eten gelezen,maar hierbij verwijst ze naar een boek geneeswijze in oude tijden.. en een boek van a.vogel….
  en bidden heeft nog nooit iemand kwaad gedaan…. wel de gekte die eromheen hangt.
  zo nu lekker koken.. singkong,

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Ik heb geen respect voor idiotie. Sorry.

   En dat spinnenverhaal bracht ze niet zomaar als ‘folklore’ te spraken maar als advies. Net als talloze van haar ‘adviezen’ te idioot voor woorden, en bovenal gevaarlijk waren.

   Bidden lijkt me nogal zinloos. Aangezien er geen god bestaat. Want ook dat is onderdeel van de ‘ik geloof’ idiotie.

   Maar nogmaals. Als jij in dit soort zaken wenst te geloven, wie ben ik om jou jouw pleziertje te ontzeggen? Maar wees voorzichtig. Het kon je het leven wel eens kosten.

 5. henk

  ik wilde het niet doen, maar reageer toch…..
  dat van de spinnen staat in het boekje allerhande dingen over de natuur, als je dat ooit eens nazien wilt.
  een advies is een advies en geen gedwongen iets.. net als jij vaak advies geeft, en waar een ander lekker mee moet doen wat hij of zij wilt.
  nu denk jij meteen van… maar met mijn advies vallen geen doden!! tja klazien gaf ook altijd het advies om de dokter vooral te blijven bezoeken!
  en bidden………… tja relegie……. jij zegt er bestaat geen god!! jij bent zeker van dat feit, ik weet het niet, maar ik hoop dat er meer is.. zo niet dan niet.
  en of een god allah,boeda,of 1 van de vele andere lichtpuntjes van vele mensen heet zal mij een rookworst zijn.
  ik denk alleen dat je met jou opmerking ïk geloof”ïdiotie veel mensen op het hart trapt.
  als de mensen het geloof van een ander zou respecteren, al gelooft de ander in een rond balletje.. dan zou de wereld er volgens mij een stuk mooier uitzien.
  jij gelooft niet, en daar ben jij gelukkig mee……… ik hoop en daar ben ik gelukkig mee. ok??

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Goed dat je toch reageerde.

   Iedereen die een advies geeft, zeker als dit het leven en het welzijn sterk kan beïnvloeden, heeft een verantwoordelijkheid. De ‘adviezen’ van Klazien waren doorgaans op het randje en regelmatig er overheen van hetgeen goed is voor de mens. Het ontmoedigde mensen vooral om hulp te zoeken bij gezondheidsproblemen en vooral zelf te gaan lopen rommelen met (niet zelden helemaal niet zulke ongevaarlijke) ‘kruiden’ en achterhaalde methodes die in de Middel Eeuwen niet zouden misstaan. Dat is niet alleen onverantwoordelijk maar ook moorddadig. Klazien was een mediageile geslepen kwakzalfster. Dat moet gewoon gezegd worden. Dat voel ik namelijk als mijn verantwoordelijkheid.

   Ik neem mijn verantwoordelijkheden serieus. Zo heb ik destijds de bacon gemaakt zonder toevoeging van nitrietzout. Ik heb echter in de blogpost duidelijk aangegeven dat ik het gebruik van nitrietzout aan zou raden om botulisme te vermijden. Want wat ik doe is mijn zaak, maar als andere daar iets dodelijks van op kunnen lopen dan is het een andere zaak. Ook al is de kans nog zo gering als in dit geval.

   Ja ik ben er heel zeker van dat er niet zoiets als een god of opperwezen bestaat. En als hij al bestond zou hij voor een mensenrechtbank moeten komen voor de ondenkbaarste misdaden tegen de menselijkheid en tot de dood veroordeeld moeten worden. Want zomaar even 250.000 mensen in het werelddeel waar jij nu leeft vermoorden middels een tsunamie om hen te straffen voor hun ongeloof dan wel de zonde van de eerste mens is volgens iedere norm een gruwelijke misdaad. En dan heb ik het maar over één van de vele miljoenen zo niet miljarden misdaden die god heeft begaan.

   Geen enkele god is in werkelijkheid een lichtpuntje in wie dan ook zijn leven. Religie in welke vorm dan ook is verantwoordelijk voor de zwartste bladzijden in onze menselijke geschiedenis. Als ik met deze feiten mensen op het hart trap dan is dat zo. Ik ben en voel me niet verantwoordelijk voor andermans geloof in sprookjes en vreselijke godheden die de meest weerzinwekkende gruwelijkheden op en over mensen uitstort omdat zijn zogenaamde experiment mislukte. Ik hoef en ik ben absoluut niet van voornemens om ook maar de minste respect op te brengen voor de wanen van mensen. Wanen die de wereld alle dagen tot een gruwelijke plaats om te leven maken. Wanen die iedere dag weer mensen aanzetten elkaar op de meest weerzinwekkende manieren van het leven te beroven. Bijvoorbeeld in Indonesië waar moslims zelfs kleine kinderen onthoofden in de waan dat er een allah is die dat van hen verlangt.

   Ik ben inderdaad gelukkig dat ik die wanen niet heb. Ik ben er minder gelukkig mee dat er zo ontzettend veel mensen zijn die deze wanen wel hebben en het ook nog eens koesteren als het hoogste goed en als lichtpuntje in hun armzalige leventjes. En dat ga ik niet onder stoelen af banken steken beste Henk. Of je het nu leuk vind of niet.

   Dat gezegd hebbende benadruk ik nogmaals dat jij een vrij mens bent die moet doen en laten wat je wil. Jouw vrije wil als mens respecteer ik dus volledig (zolang dit mij mijn vrije wil niet ontneemt). Wie ben ik om jou dat te ontzeggen? Maar verwacht van mij geen respect voor idiotie.

 6. henk

  @veelkantie;

  ik begrijp wat je zegt, of ik het daar geheel mee eens ben laat ik in het midden, er is al genoeg over dit eigenlijk ontopic reactie van mij geschreven, en we kunnen er nog wel vele mailtjes aan wijden, maar dat lost denk ik niks op… jij jou , en ik mijn mening,…. en dat is mooi en goed!
  mooier had geweest als we er een fles goede whisky bij opentrekken, en een lekkere borrelhap…………………….. en dan maar van leer trekken..hahaha
  ik ga nu lekker mijn bedje in, morgen weer vroeg op, en dan hoop ik weer mooie en nieuwe recepten en reacties te lezen..

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Snap het. Samen eens een flinke neut drinken, een goede discussie en wat lekkers van mevrouw Henk erbij zou geweldig zijn. Maar ik snap dat drie tickets eerste klas met Garuda je net, maar dan ook maar net hoor, even te ver gaat ;)

   Welterusten en tot morgen ;)

Laat een reactie achter