«

»

dec 30 2011

Bericht afdrukken

‘Wereldverbeteraar’ Jamie Oliver gaat alweer natimageIk mag Jamie Oliver niet. Ten eerste is het geen topkok. Ten tweede heeft de man liegen, in ‘het kader van het goede’ als zijn tweede natuur. En ten derde heeft Jamie Oliver zichzelf gebombardeerd tot ‘wereldverbeteraar’, en noemt zichzelf in het kader daarvan ‘The Naked Chef’ om zijn zogenaamde ‘oprechtheid’ te benadrukken.

Oliver voert met zijn zogenaamde ‘Food Revolution’ een heuse oorlog tegen ‘overgewicht’ en met name Britse en Amerikaanse scholen vanwege het vermeende slechte school eten dat de kinderen zouden krijgen.

Oliver mag zichzelf dan ook graag portretteren als een soort van grote leider, zoals ook blijkt uit zijn Mao Zedong achtige propagandaposters. Wat maakt het uit dat onder Mao 70 miljoen Chinezen werden vermoord…

Heeft u al eens een zogenaamd ‘30 minuten gerecht’ uit het boek van Oliver proberen te maken? Dan weet u dat je veel eerder 130 minuten of veel langer nodig heeft om zijn zogenaamde snelle gerechten te bereiden. En nee, dat ligt dan niet aan uw onervarenheid want ook ervaren koks waren zelfs met een keukenuitzet van tienduizenden euro’s niet instaat de gerechten uit het boek en de daaraan gelieerde televisieshow te bereiden in 30 minuten. Oliver is dus een jokkebrok.

Naked Lie

Maar dat is niet het enige waarover Oliver graag mag liegen. Want Oliver heeft een missie. Een maatschappelijke missie. Een ideologische missie. Namelijk ‘het volk’ te onderrichten over voedsel!

Al eerder plaatste ik een blogpost dat Jamie Oliver kinderen en volwassenen voorliegt over wat er in kipnuggets gaat. In een propagandavideo beweerde hij dat er hele kippenkarkassen verwerkt zouden zitten in kipnuggets. Ten eerste is dit absolute lariekoek. En ten tweede lieten de kinderen zich niet zomaar uit het veld slaan. Ze vonden de kipkarkassennuggets, waar uiteindelijk zelfs bij Oliver zelf GEEN karkassen ingingen want die zeefde hij eruit, gewoon ook lekker. Dus ging Oliver op z’n bek. Oliver liegt dus in het kader van zijn propaganda. En dat moet je niet doen.

Zoals alle zogenaamde ‘wereldverbeteraars’ is Oliver iemand die graag predikt maar niet praktiseert. Want het voedsel dat Oliver bereid is niet echt gezond en niet ‘low on calories’…

Onderzoek van U.S. Nutritionists wijst uit dat het broodje gehaktbal van Jamie Oliver twee keer zoveel calorieën bevatten als een Big Mac.

Onderzoekers noemen ook het kookboek '30-Minute Meals' van Oliver dan ook hét slechtste kookboeken van 2011.

Susan Levin, één van de wetenschappers betrokken bij het onderzoek naar Jamie's kookpraktijken, stelt dat de topkok veel te veel room, boter, kokosmelk en rood vlees gebruikt. Door deze toevoegingen bevatten de gerechten van Oliver veel calorieën en zout en in veel gevallen slechter zijn dan fastfood en fabriekseten.

Jamie Oliver werd bekend van zijn strijd tegen slecht voedsel in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Daar ging hij bij scholen op bezoek en verbaasde hij zich over het vette eten in de schoolkantines.

Bron

Jamie Oliver is dus een propagandist met evangelische trekjes die er zelf een rotzooi van maakt. Dat verbaast mij niets. Als je al tegen kinderen liegt om te scoren, hetgeen dan ook nog eens misgaat omdat zelfs die kinderen je doorhebben, dan ben je gewoon een geldbeluste kwakzalver.

Zie ook:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/12/30/wereldverbeteraar-jamie-oliver-gaat-alweer-nat/

16 reacties

Naar het reactie formulier

 1. SasKookt

  Ik vind jouw halfslachtige poging om een man die het goed bedoelt de grond in te boren anders minstens even zielig hoor… Wat maakt het uit dat iedereen hem leuk vindt? Als je al uit zijn boeken gekookt hebt, zou je moeten weten dat meeste van zijn gerechten gewoon lekker zijn én goed te doen zijn voor minder ervaren koks. Iets wat de meeste “topkoks” zoals jij ze noemt niet lukt.

  1. Meneer Veelkantie

   SasKookt,

   Toch wat gluten binnen gekregen schat? Moet je mee oppassen hoor!

   Weet je wie iedereen ook leuk vond? (vul zelf een godwin in).

   Grappig overigens dat ik nou precies niets heb gezegd over de smaak van zijn eten. Durf ik ook niet over te oordelen want ik kook niet uit kookboeken en aangezien ik Oliver een leugenachtige hufter vind voel ik me ook niet echt geroepen om zijn gerechten te proberen.

   Oliver bedoeld het niet goed. Hij probeert gewoon met zijn New Age propaganda, dat tegenwoordig kennelijk zo aanspreekt, in het gevlei te komen bij de aanhangers van ‘het gezonde duurzame milieuvriendelijke maatschappelijk verantwoorde eten’. Dat verkoopt namelijk beter. Dat hij daarvoor geen propaganda leugen schuwt zegt wat mij betreft meer over de knurft dan zijn kookkunsten. Dat hij niet praktiseert wat hij predikt, zoals eigenlijk alle zelfverklaarde ‘wereldverbeteraars’ doen, doet voor mij de deur dicht.

   Maar dat is natuurlijk als je met je verstand zaken beoordeeld en niet op het gevoel in je schaamstreek afgaat.

 2. Thijs

  Helaas, een deel van je verhaal zelf is absolute lariekoek. Er gaan namelijk WEL DEGELIJK hele kippenkarkassen in deze producten. Niet alleen bij mcDonalds, maar in elk vergelijkbaar product, zoals als kipburgers, -nuggets, -cordon bleu en -schnitzels. Ik zuig dit niet uit mijn duim, als design engineer ben ik ooit zijdelings betrokken geweest bij processen als deze.
  Het “vlees” wordt vermalen en de karkassen worden onder hoge druk vloeibaar gemaakt, waarna het geheel tot een verpompbare substantie wordt gemengd. Deze substantie wordt in mallen gespoten en voorgebakken. Er blijft nagenoeg niets over, behalve de ingewanden en zeer gering residu van de botten. Eet smakelijk.

  Er lijkt in veel van je stukjes een behoorlijke discrepantie tussen wat “is” en wat je vindt…. zou het niet zinvol zijn om je schrijfsels zorgvuldiger te funderen?

  1. Meneer Veelkantie

   Thijs,

   Aperte onzin!

   Het vlees ‘werkt’ men onder mechanische ‘druk’ los van het karkas. Wringen zou een betere benaming zijn. Karkassen ‘onder hoge druk vloeibaar’ maken lijkt me technisch en natuurkundig volstrekt onmogelijk. En is ook lariekoek. Zeg ik zomaar als fijn mechanicus met een voorliefde voor technische natuurkunde.

   Onderstaande video’s schijnen wat licht op het separator proces:

   Bij deze techniek verwijderd en separeert men mechanisch het vlees van het karkas. Als je goed kijkt zie je dat de machine het bot en andere, de harde oneetbare, restanten apart afvoert. En komt GEEN hoge druk aan ten pas en de botten worden geenszins vloeibaar. De druk die de machine bij dit proces gebruikt komt van het wormwiel (schroef) systeem. In onderstaande video legt men het proces nog eens uit:

   Je ziet dat het vlees en het bot keurig gescheiden is na het separeren.

   Overigens zou het mij verder een worst zijn (desnoods van separatorvlees) als er wel bot in kipnuggets of andere separator producten zouden zitten. Zie niet in wat er mis mee zou zijn. Heb je enig idee hoeveel prachtige producten men maakt van dierlijke botten? En wat is nou precies het bezwaar tegen deze technieken? Dat ontgaat me totaal. Met gezondheid heeft het niets te maken. Met overgewicht ook niet. Ik zie ook geen morele bezwaren. Wat rest is verzuurde, in de regel linkse, vuige propaganda tegen een bepaalde industrietak.

   Vanuit milieu oogpunt zou het zelfs een prachtige revolutie zijn als men het bot van slachtdieren ‘vloeibaar’ zou kunnen maken. Want je gebruikt dan praktisch de hele kip of ander dier. Nou, wat zou er mooier zijn dan dat.

   Dus ik snap dat linkse gekrakeel niet. Vinden ze technieken uit om zo min mogelijk afval te produceren en er voor mensen heel goed eetbare en zelfs lekkere producten van te maken… is het weer niet goed ;)

   Waar ik wel een groot bezwaar tegen heb is doormiddel van leugenachtige propaganda mensen, en in het geval van Oliver zelfs kinderen, indoctrineren en het idee aanpraten dat bijvoorbeeld kipnuggets of andere prachtige producten vies of ongezond zouden zijn. Hetgeen absolute onzin is. Als je dan toch al met je kinderen bij een fastfoodketen gaat eten dan zou ik iedereen aan willen raden om vooral kipnuggets te eten. Mooi mager en gezond vlees!

   Kortom beste Thijs, je kletst uit je (kippen?) nek.

  1. Meneer Veelkantie

   Thijs,

   Bijna goed. Bijna… Jammer dat het artikel dan toch weer verwijst naar een propaganda site van de één of andere malloot die een hoop onzin vertelt en men het niet wenst te houden bij die ene site die de kale feiten zonder propagandistische kwinkslag weergeeft.

   Maar goed, ik begrijp dat je jouw ongelijk bij deze toegeeft? Mooi. Je had ook geen andere keuze want onder druk van de feiten worden leugens altijd vloeibaar ;)

 3. Thijs

  Gezien vrijwel alle respons die je geeft op commentaren op je schrijfsels lijkt dat het enige waar het jou om draait; gelijk hebben. bij deze: je hebt gelijk hoor.

 4. MdJ

  Hij heeft het ook. Omdat jullie flauwe argumenten meteen de wind in worden geslagen dmv. goed uitgezochte informatie bronnen van Veelkantie zelf, zijn we gelijk op de teentjes getrapt. Als men zelf eens verder dan z’n neus lang is gaat zoeken gaat er een wereld voor je open. Dan zie je door de praatjes en de propaganda heen. Een prima voorbeeld is de zogenaamde toegevoegde dingen in BigMacs en frikandellen.

  Ik heb enkele recepten van Oliver geprobeerd, en het smaakt allemaal prima. Echter bereidingstijd en ingredienten passen niet in zijn eigen overtuigingen.

  1. Meneer Veelkantie

   Dank je MdJ ;)

   Beste Thijs,

   Het ontgaat je waar het werkelijk om draait. En dat is niet perse mijn gelijk krijgen. Het gaat erom om propaganda te onderscheiden van de feiten en werkelijkheid.

   Reden waarom? Mensen worden opgezadeld met bergen onzin en angsten aangepraat waardoor ze bijna geen hap meer door de keel krijgen. Waardoor men zich schuldig gaat voelen als men gewoon van het leven geniet. Ik mag deze verpesters van andermans eetlust en levenslust graag exposeren. Gewoon aantonen dat het allemaal lariekoek is. Hopen dat mensen ophouden met de Olivers en andere druiloren van deze wereld die politieke en monetaire motieven hebben te geloven.

   En, en dan herhaal ik mezelf nog maar eens:

   Waar ik een groot bezwaar tegen heb is doormiddel van leugenachtige propaganda mensen, en in het geval van Oliver zelfs kinderen, indoctrineren en het idee aanpraten dat bijvoorbeeld kipnuggets of andere prachtige producten vies of ongezond zouden zijn. Hetgeen absolute onzin is

 5. Sap

  Het wordt allemaal wel erg zwaar gemaakt, propaganda of niet, Jamie (en zijn team !) zijn commercieel, en zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk boeken en alles waar zijn naam op staat te verkopen. En daar horen discussie-verleidende onderwerpen kennelijk bij. Of er nu volledige karkassen in hamburgers zitten of het toch een broodje aap betreft, het laat je in elk geval nadenken, en fastfood is nu eenmaal slecht.

  Toch is Jamie zijn enthousiasme en levendigheid dat wat iedereen in de keuken zou moeten hebben, zonder al te serieus te worden. Het leren kennen van verse producten en smaakmakers is door hem een stuk meer bereikbaar.
  Een hamburgertje van de MacD kan weliswaar minder calorieën bevatten, het bevat verder dan ook helemaal niets, en na een half uur kan je weer in de rij om een portie te halen. In een gehaktbal, aangevuld met groente, is veel completer.
  En ja, 30 minuten lukt ook mij niet, maar smaak en voldaan voldoen.

  1. Meneer Veelkantie

   Sap,

   Oh oké… dus met commerciële of politiek ideologische belangen op het oog is het in orde om leugens te vertellen, onzin te verkondigen en al doende een hele bedrijfstak te beschadigen? Heb zo’n idee dat Oliver dit andersom niet zou kunnen waarderen en er misschien wel een zaak van zou maken. Lekker de boel uitbuiten en zich in een slachtofferrol persen en uitmelken om wederom commerciële belangen.

   Eigenlijk ben je best een zielig mens als je Oliver Sick Twist nodig hebt om de weg naar de groenteboer of de vers-afdeling van de supermarkt te vinden.

   Waar halen mensen toch het idee vandaag dat fastfood slecht is? Want het is lariekoek. Kennelijk is die ‘commerciële’ dan wel politieke propaganda toch niet zo onschuldig en onschadelijk als jij wil doen voor komen. Hele volksstammen leven tegenwoordig met het idee dat fastfood slecht of ongezond zou zijn, terwijl men dit op niets anders kan baseren dan onzin propaganda. Want als je het feitelijk onder de loep neemt is er werkelijk niets aan de hand met fastfood. Dat je het niet driemaal daags, zeven dagen in de week en 365 dagen per jaar moet eten spreekt voor zichzelf en gaat op voor alles, inclusief de zogenaamde ‘gezonde’ voedselsoorten.

   Een hamburger van McDonald’s bevat zat, want waar maken die propagandisten zich anders zo druk over, en prima ingrediënten, geen schadelijke stoffen en zal niet zoveel verschillen met een zelfgemaakte hamburger. Als je na een half uur weer in de rij staat dan ben je gewoon een onverzadigbare veelvraat, want de zeldzame keren dat wij eens een menuutje kopen bij een fastfoodketen zitten we stampvol en hoeven de rest van de avond niets meer.

 6. MdJ

  Ach voor de meeste mensen (niet gezinnen) is naar de McDonalds gaan een McKroket of een BigTasty naar binnen werken en dan denken dat dat een maaltijd is.

  Ik eet zelfs liever een bak kip van de KFC dan dat ik die gepaneerde kipvormpjes van een supermarkt moet bakken. Dat is terzijde trouwens.

  Als zo’n programma je moet laten nadenken over wat je eet, dat bewijst alleen maar meer het commerciele doeleinde van het programma. Vooral als het broodje-aap verhalen betreft.

  Een leuk Amerikaans programma is trouwens Top Secret Recipe van Todd Wilbur. Die man die is altijd bezig typische Amerikaanse fast food na te maken (domino’s, bigmac, burger king, kfc). Hij komt dan ook bij de bedrijven of gaat op onderzoek uit. Zelfs dan zie je dat het allemaal heel netjes is, en dat de ingredienten echt prima zijn. “Rant over” over dit topic aan mijn kant :)

 7. Sap

  Uiteindelijk staan we niet zover van mekaar af, als het gaat om te ontdekken wat er meer te verkrijgen is, en hoe dit te prepareren is, op je eigen manier. Hoe je daar achter komt is wellicht wat anders, en ja, daar kan een kookboek van Jamie je bij helpen, waarom niet. Dat geldt voor elk kookboek. Je laten inspireren door kook-workshops, goede restaurants, AH-menu-tips, top-chefs op tv of een boek van Jamie is mij om het even, als je er maar plezier in hebt. Uiteindelijk draait al het aangebodene om commercie en hoe efficient je een product aan de man brengen. Dat geldt zeker ook voor de grote fastfoodketens en supermarkten.

  Een objectief beeld is dan ook moeilijk te verkrijgen, als je de bedoelingen kent achter de reklame van fastfoodketens, koks die boeken proberen te slijten en supermarkten. Beetje vreemd dat je alles propaganda noemt, daar propaganda juist gebruikt wordt voor niet-commerciele doeleinde (maar goed, dat is een andere discussie). De missie slogans van bv MacDonalds of KFC, maar ook reklame op pakjesvoer (zie foodwatch.nl), doen de waarheid anders brengen, om onschuldige, niet zo kritische mensen als Veelkantie, het product te doen kopen en consumeren, die met industrialistische metaliteit is vervaardigd (snel, goedkoop, boeit-niet-als-ze-het-maar-kopen). Het collectief negeren van kritiek of grotere maatschappelijke problemen, zijn ze een meester in (net als oliemaatschappijen).
  Nog een portie cognitieve dissonantie erbij, en ze hebben stralende koop-slaafjes voor een heel leven lang, en je hoeft er niets voor te doen, gewoon pakje kopen, water erbij, roeren met je vork en opeten (jaja, het wordt hier wat simplistisch gebracht). Dat je er niet ziek van wordt staat buiten kijf, maar om het gebalanceerd, gezond en verantwoordelijk te noemen is juist wat Veelkantie propaganda noemt.
  Het geweld van kookprogrammas op TV, overkill van top-koks op tv, onoverzichtelijk aantal google hits op het woordje ‘wat eet ik vandaag’ voedt Veelkantie’s missie, maar de ‘infosfeer-wereld’ is begonnen, en daarmee moet ieder individu zelf bepalen, filteren en zoeken naar die informatie die hij/zij denkt wenselijk is.

  Wat verwonderd is dat de missie van deze site spreekt over ‘tegen de stroom in’ te zijn, terwijl elders fastfoodketens en etenspakjes worden beschermd met een niet gering fanatisme.

  1. Meneer Veelkantie

   Mevrouw of meneer Sap (familie van?),

   Tegen diarree, ook de verbale dan wel tekstuele variant zoals u kennelijk heeft, bestaan middelen.

   Ik vis er maar even wat kreten uit:

   Beetje vreemd dat je alles propaganda noemt, daar propaganda juist gebruikt wordt voor niet-commerciele doeleinde (maar goed, dat is een andere discussie).

   Noem ik alles propaganda dan? U kent duidelijk het verschil tussen reclame en propaganda. Reclame is eenduidig. Namelijk een product of dienst aan de man brengen. That’s it… Propaganda is veel minder eenduidig. Want daarmee heeft men doorgaans politieke ideologische (in de regel linkse) bedoelingen mee. Maar aangezien het zogenaamde ‘alternatieve’ circuit een enorme miljarden industrie op zichzelf is kun je vaststellen dat ideologische propaganda doorgaans ook monetaire, commerciële, industriële en zelfs levensbepalende (vooral vrijheidsbeperkende) politieke doelen dient. Het moge duidelijk zijn dat figuren, kwakzalvers en valse profeten als Oliver, Moore, maar ook Al Gore, zowel politieke ideologische als monetaire en commerciële doelen dienen. Dat is ook het voornaamste verschil tussen kapitalisme en socialisme. Kapitalisme dient geen politiek doel daar waar socialisme voornamelijk politieke doelen dient en waterdrager is voor een miljarden industrie en haar tigtal multinationals.

   … niet zo kritische mensen als Veelkantie…

   Het zal u in uw ideologische drift ontgaan zijn, maar als er één kritisch is dan is het meneer Veelkantie wel. Leest u de reviews nog eens door, zou ik zo zeggen. Ik denk dat bijvoorbeeld de firma Knorr mijn bloed inmiddels wel kan drinken.

   Ik zal het u sterker vertellen. Ik ben vele malen kritischer dan u en uw linkse geloofsgenootjes. Want daar waar u en de uwe zo ongeveer kritiekloos ieder zogenaamd ‘alternatief’ geluid slikt als hosties en u en de uwen zeer eenzijdig zijn in de kritiek, plaats ik daarbij zeer kritische kanttekeningen. Ik pak dus, zo nodig, zowel de commerciële alsook de ‘alternatieve’ politiek ideologische industrie aan. Alleen zul je zeldzaam aantreffen dat de zogenaamde ‘kapitalistische’ commerciële industrie het doel heeft uw leven ingrijpend, en bij voorkeur middels indoctrinatie technieken, leugenachtige propaganda en morele dwang, te veranderen en aan te passen aan hun ‘overtuiging’. Dat terwijl dit juist het voornaamste kenmerk en doel is van de ‘alternatieve’ politiek ideologische industrie. Want idioot genoeg heeft u er kennelijk grote bezwaren tegen dat de ‘kapitalistische’ commerciële industrie mensen middels reclame dingen ‘opdringen’, maar heeft u er andersom juist totaal geen bezwaar tegen als de ‘alternatieve’ politiek ideologische industrie dit doet middels leugens, bedrog, politiek en morele dwang, het de samenleving injecteren met ireële angsten en wanen, enzovoort. Want die Oliver bedoeld het toch zo goed, en het is zo’n leuk ventje, enzovoort.

   Gezien het aantal tegensputterende ideologisch gemotiveerde (zelden steekhoudende op feiten maar ‘gevoel’ gebaseerde) reacties die ik hier en elders altijd krijg lijkt het me dat ik inderdaad nogal tegen de stroom des tijds in zwem. Dat ontkennen zegt niet zoveel over mij en mijn intenties, maar alles over uw ideologische kokervisie en motieven.

 8. Sap

  Het verzanden in politieke tegenstellingen, met een aantal rake suggestieve bevindingen, is afleiding van het onderwerp om met plezier en interesse eten te bereiden, op je eigen manier. Inderdaad, kritisch, dat is dit weblog zeker, en dat is ook precies wat met ‘niet zo kritisch als’ bedoeld was. Jammer dat dit blog toch eenzijdig is, ondanks een flauw ‘ik pak iedereen aan, zo nodig’.
  De bitterheid straalt van de Veelkantie reacties af, getergd, met veel fanatisme…
  Laat ik dan ook met een vrolijk, zoet, ‘feel good’ recept eindigen, daar hebben we misschien allemaal wat aan (en als je het goed doet, ben je ook nog eens binnen 30 minuten klaar):
  Voor 4 personen
  • 450 g farfalle
  • 1 ei
  • 1 dl slagroom
  • zeezout en zwarte peper uit de molen
  • 12 plakken pancetta of magere rookspek, grofweg in stukken gesneden
  • 3 handen vol doperwtjes, vers of uit de diepvries
  • 2 takjes verse munt, alleen de blaadjes
  • 2 handen vol vers van het stuk geraspte Parmezaanse kaas
  Breng om te beginnen een grote pan gezouten water aan de kook, strooi er de farfalle in en kook die volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Klop het ei met de slagroom en wat zout en peper in een kom door elkaar. Doe de pancetta of het rookspek in een pan en bak krokant en goudbruin. Wanneer de farfalle bijna gaar is, mogen de laatste anderhalve minuut de erwtjes erbij. Laat alles in een vergiet uitlekken en bewaar een beetje van het kookvocht. Doe de pasta bij de pancetta en roer het grootste deel van de fijngesneden munt erdoor – als de pan niet groot genoeg is, kun je de pasta ook in een grote voorverwarmde kom husselen.

  Nu moet je direct het ei-roommengsel bij de pasta te doen. Heel belangrijk is dat je dat doet terwijl de pasta nog heet is. Op die manier zorgt de warmte van de pasta ervoor dat het ei gaart zonder dat het de structuur van een roerei krijgt. De pasta laat het ei net voldoende stollen om de saus fluweelzacht te maken. Hussel en maak de farfalle als dat nodig is van elkaar los met wat kookvocht. Roer er peper en zout naar smaak door, strooi er Parmezaanse kaas en de rest van de muntblaadjes over en zet de zaak zo snel mogelijk op tafel.

  Succes!

  1. Meneer Veelkantie

   Sap,

   Je mag vinden wat je wil. We leven in een vrij land. Tenminste, nu nog wel. Maar de moraalridders en zedenmeesters van het linkse woord rukken op en zullen niet rusten tot iedereen onder de knoet van het ecologisme (als New Age staatsideologie) is gebracht. En als dit op den duur niet meer lukt met doemprediken, emotionele en morele chantage door een hel op aarde te voorspellen en de mens via absurde wetten af te knijpen en vrijheden te ontnemen zal het ontaarden in wat het altijd al was en is. De Groene Khmer. Tot die tijd zal ik er alles aan doen om de voormannen en vrouwen en de fellow travellers te exposeren voor wat het zijn. Leugenaars, kwakzalvers en valse profeten. Noem het verbitterd fanatisme. Ik noem het verzet daar waar verzet geboden is.

   Bedankt voor het recept. Komt me erg bekend voor ;)

Laat een reactie achter