«

»

sep 01 2010

Bericht afdrukken

Vreemde Voedsel Feiten – Casu Marzu is verrotte Pecorino met madenPecorino is een Italiaanse schapenkaas. De naam is afkomstig van het Italiaanse woord Pecora, dat schaap betekent. Op deze kaas bestaan tal van varianten. Bijvoorbeeld de met zeewater gewassen Pecorino Romano die daaraan zijn zoute smaak te danken heeft. Of de zoetige Pecorino Sardo. Maar er is ook nog zoiets als Casu Marzu. Wat letterlijk Sardijns voor rotte kaas is. Zo rot dat de maden er doorheen kruipen. En niet per ongeluk want Casu Marzu is een delicatesse volgens veel mensen. En de maden worden er expres ingebracht door de bovenkant van de kaas open te snijden en zo vliegen de kans te geven hun eitjes, waaruit later maden groeien, in de kaas te leggen. De maden eten zich een weg door de kaas en poepen dit ook weer uit. Door deze gang door de maden breken veel van de vetten af en maken de kaas zeer zacht, soms stroperig, terwijl er vaak vocht (lagrimag genoemd) uit sijpelt. De kaas bewaard men vervolgens tot ver na de houdbaarheidsdatum, dus verrotting. Het eten van Casu Marzu is niet zonder gevaar. Zo kunt u een sterk allergische reactie hebben op deze zeer scherpe kaas. Eveneens kunnen de maden het eten overleven en voor gezondheidsproblemen zorgen. En… de kaas hoeft maar iets te ver door rotten om giftig te worden. Vandaar ook de het produceren en verkopen van deze madenkaas verboden is volgens de regels van de Europese Unie en Italië. Echter, op Sardinië maakt men de kaas nog volop op traditionele wijze en eet deze eveneens in grote kwantiteiten. Elders in de wereld bestaat er een levendige zwarte handel in Casu Marzu.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2010/09/01/vreemde-voedsel-feiten-casu-marzu-is-verrotte-pecorino-met-maden/

Laat een reactie achter