«

»

mei 14 2011

Bericht afdrukken

Test briketten versus houtskool versus brandhoutp align="justify">Het lijkt erop dat ik mijn mening inzake de beste brandstof voor een (Offset Smoker) Barbecue iets moet herzien. Het één en ander heb ik kunnen afleiden uit een test die in de afgelopen dagen deed met briketten, houtskool en brandhout.

Aanleiding van de test was het feit dat ik mijn nieuwe 21" XXL Offset Smoker Barbecue aan het uitproberen ben. Daarbij bleek dat de veel groter Smoker nauwelijks warm te stoken was met briketten. Dit terwijl briketten voor mijn vorige 16" Smoker prima volstonden.

Briketten blijven het meest ideale brandstof voor de meeste kolengestookte barbecues. Doordat briketten geperst zijn smeulen deze doorgaans bijzonder lang. Maar om een XXL Smoker op temperatuur te krijgen heb je een brandstof nodig die heter brand dan briketten. Houtskool is zo'n brandstof.

De uitkomst van de test was een verrassing voor me. Het houtskool dat ik gebruikte bleek bijzonder lang, langer zelfs dan briketten, de warmte op een constante temperatuur vast te kunnen houden.

Om de test eerlijker te laten verlopen nam ik zowel de briketten alsook het houtskool van één merk. THM (Tasmania Handel-Maatschappij) om precies te zijn. Van beide producten gebruikte ik 2 kilozakken en ik stelde twee zakken per test ter beschikking. Bij het houtskool had ik echter de volledige 4 kilo niet nodig.

In beide gevallen heb ik de test gedaan in een volledig koude Smoker en onder gelijke weersomstandigheden om zodoende de testen niet te beïnvloeden. In beide gevallen heb ik de temperatuur in het grillcompartiment gemeten.

De Briketten

Toen ik circa een kilo withete briketten uit de kolenstarter en een kilo koude kolen daar bovenop in de Fire Box storten bleek dat de temperatuur niet boven de 50 graden Celsius uit kwam. Ik heb de briketten tweemaal 15 minuten gegeven om de Smoker te verwarmen en goed door te smeulen. Het was en bleef 50 graden Celsius. Toen ik er nog een kilo briketten bij deed steeg de temperatuur naar circa 75 graden Celsius en bleef daarop hangen. Na de vierde kilo steeg de temperatuur naar circa 120 graden Celsius en bleef daarop hangen. Deze temperatuur is voldoende om bijvoorbeeld vlees langzaam te roken dan wel te garen. De temperatuur bleek circa 1,5 uur op 120 graden Celsius hangen en daalde daarna langzaam maar zeker.

Het Houtskool

Ik herhaalde exact dezelfde procedure met het houtskool. Dus eerst circa een kilo houtskool witheet gemaakt in de kolenstarter en tezamen met een koude kilo houtskool in de Fire Box gestort. In eerste instantie leek ook met het houtskool de temperatuur te blijven hangen op circa 50 graden Celsius. Na circa 15 minuten steeg de temperatuur echter flink door tot circa 110 graden Celsius. Toen ik na het tweede kwartier er nog een kilo houtskool bij gooide steeg de temperatuur naar circa 140 graden Celsius. Ik heb daarna niet nogmaals houtskool op het vuur gegooid omdat deze temperatuur prachtig is om te roken en te garen. En daar ging het tenslotte om. De temperatuur bleef circa 1,5 uur gelijk, net als bij de briketten, en zakte daarna langzaam af. Na een uur of 2 was de temperatuur echter nog altijd zo'n 110 graden Celsius. En dat verbaasde mij toch behoorlijk omdat de ervaring nu eenmaal is dat houtskool weliswaar meer hitte genereert dan briketten, maar ook veel sneller opgebrand is. Vermoedelijk heeft dit ermee te maken dat de THM houtskoolbrokken van een flink formaat zijn. Het is geen brokjes zoals je meestal ziet bij houtskool.

Kortom, ik was zeer tevreden met het houtskool. En dat zal dan ook de aangewezen brandstof worden voor in mijn 21" Offset Smoker Barbecue.

Maar ik deed natuurlijk ook nog een test met brandhout.

Het Brandhout

De meest klassieke en rustieke wijze van barbecueën, en zeker van roken van vlees, vis, groenten of andere eetbaarheden is natuurlijk het zogenaamde 'All Wood' roken en grillen. De term zegt het al. U gebruikt dan alleen maar hout en geen briketten of houtskool.

De zakken haardhout van de Gamma voldoen in principe aan alle wensen als het aankomt op brandhout. Het gaat om diverse soorten hardhout in een zak. Het bestaat in de regel uit eiken, beuken en berkenhout. Om te roken kun je in principe iedere hardhout- of half-hardhout soort wel gebruiken. Maar de verschillende houtsoorten geven wel ieder een eigen smaak aan het gerecht. Een mengelmoesje van hout is daarom niet slecht.

Het exclusief met alleen maar hout roken is een kunst apart. Zo dien je eerst met kleinere stukjes te beginnen en in het midden van de Fire Box een vuurtje te maken tot het hout tot smeulend houtskool is gereduceerd. Met hout kun je namelijk erg lastig roken en de smaak zal te sterk zijn.

Als de houtstukjes gereduceerd zijn tot gloeiende houtskool dan kunt u er wat forsere, maar zeker niet te grote stukken, hout op leggen. Niet teveel in één keer, dus beetje bij beetje, want anders produceert u eveneens en wederom teveel rook en dan kunnen uw gerechten zeer bitter gaan smaken. Het beste hakt u met een bijl een lomp hout aan stukken en voegt telkens een stukje of twee toe als de vorige gereduceerd is tot houtskool.

Het is een kunst apart waarvoor je feeling moet hebben of moet ontwikkelen. Het is daarom raadzaam om eerst eens met bijvoorbeeld kipfilet te stoeien tot u de slag te pakken heeft voordat u uw mooie stukken duur vlees verprutst door het te bitter te maken.

In principe heeft deze wijze van roken hetzelfde effect als met houtskool. Met dien verstande dat houtskool een veel mindere rooksmaak geeft aan het gerecht. Maar dat is weer op te lossen door er wat stukjes hout of houtsnippers op te gooien. En ook in dat geval is het oppassen geblazen dat u niet teveel rook produceert want ook dan zal uw gerecht erg bitter uitvallen.

Zoals gezegd heeft het 'All Wood' branden dezelfde eigenschappen als het branden met houtskool. Het grote nadeel van 'All Wood' is dat u wel even een poosje bezig bent met het reduceren van het hout tot een smeulende houtskoolmassa. Je kunt dit proces wat versnellen door het hout in de kolenstarter te plaatsen en op dezelfde manier aan te steken als u met briketten of houtskool zou doen.

Kolenstarter gebruiksaanwijzing:

Stort de briketten of het houtskool in de kolenstarter. Leg circa drie aanmaakblokjes op het rooster en steek deze aan. Zet nu de gevulde kolenstarter over de drie aanmaakblokjes heen en wacht circa 15 minuten tot de briketten of het houtskool witheet is en er een aslaagje op de briketten of het houtskool zit. Wacht hoe dan ook tot de zwarte rook verdwenen is. Dat wilt u zeker niet in uw eten hebben. Stort nu de gloeiende massa op het kolenrooster.                      Dwarsdoorsnede Kolenstarter         

Ook voor wat betreft de eigenschappen qua hitte geeft het 'All Wood' roken vergelijkbare resultaten als houtskool. Het voordeel van hout tegenover houtskool is dat hout veel langer zal branden dan houtskool. Zeker als u telkens verse stukken hout op het vuur gooit.

Het 'All Wood' roken of grillen heeft niet zoveel voordelen in vergelijking met het roken of grillen met houtskool. Als u het al doet is het voor de lol en om op zo'n conventionele wijze als mogelijk te roken of grillen. Zoals gezegd bent u dan wel even een poosje bezig. En het risico dat u het vlees of de andere gerechten verpest door teveel rook is natuurlijk altijd aanwezig.

Mijn Conclusie:

Ik heb besloten om, in ieder geval voor het roken van vlees en dergelijke, over te schakelen op houtskool en dit aan te vullen met wat hout om een wat krachtigere rooksmaak te genereren.

Briketten trekken het nu eenmaal niet om de XXL Smoker voldoende te verwarmen, of het kost me een vermogen aan briketten. Ik kan prima uit de voeten met houtskool. Tenminste, als dit van het formaat is dat THM te bieden heeft. De THM houtskoolzakken zijn overigens op diverse plekken verkrijgbaar, waaronder bij de Action en de Boni. Bij de Action zijn deze in de regel het goedkoopste (€ 1,49 per zak van 2 kilo).

Met alleen maar hout roken blijft natuurlijk leuk en aantrekkelijk omdat dit de meest traditionele manier van roken en grillen is. Maar het is ook buitengewoon omslachtig en tijdrovend. Dat gaat het dus niet worden, of ik moet echt eens zonder houtskool komen te zitten.

Kunt u alleen houtskool krijgen dat uit kleine stukjes bestaat, hetgeen dus binnen no time weg is, dan kunt u dit aanvullen met wat briketten om de duur van het gloeien op te rekken.

Om direct dan wel indirect te grillen ofwel te barbecueën kan ik zowel houtskool alsook briketten gebruiken. Briketten blijven immers handzaam, compact, gelijkmatig en staat gerant voor een flinke poos gelijkblijvende hitte. Maar ik ben wel blij dat ik de toegevoegde waarde van houtskool weer heb ontdekt.

Zie ook:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/05/14/test-briketten-versus-houtskool-versus-brandhout/

12 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Fort

  Hoi Veelkantie,
  Leuke stukjes heb je weer geschreven de laatste tijd. Dagelijks ‘wip’ ik even langs op je site om te zien of er weer wat nieuws is….

  Vandaag had ik eindelijk tijd om mijn smoker in te branden/te proberen.
  Wat een ellende zeg…!!! Nee, niet schrikken, ik geef het niet meteen op. Waarschijnlijk (zeg maar hoogstwaarschijnlijk) heeft dat alles te maken met mijn onervarenheid.

  Wat was het geval?
  Nadat ik de smoker grotendeels had voorzien van een laagje gekookte lijnolie heb ik een hoeveelheid houtskool in de starter opgewarmd. Nadat ze goed heet waren heb ik ze in de vuurkamer gemikt, gebruik makend van een mandje om e.e.a. bijeen te houden (zie: http://www.yongda.nl/image/cache/data/producten/14018-500×500.jpg).
  In de tips/handleidingen/richtlijnen lees ik namelijk dat ik moet voorkomen dat het houtskool/briketten in aanraking komt met de wanden van de vuurkamer. Volgens mij is dat overigens een onmogelijke taak, gezien het feit dat er altijd kleine stukjes zijn die door het rooster vallen, maar dat terzijde.
  Enfin, mijn houtskool had ik dus in het mandje geplaatst.
  Na enige tijd ging de temperatuur richting de 60 graden. Om te meten gebruikte ik de temperatuurmeter van Ikea: de Fantast (zie: http://ecx.images-amazon.com/images/I/41n2QFlCAtL._SL500_AA280_.jpg). Handig en mooi apparaatje.
  Al gauw daalde de temperatuur en kwam niet boven de ca. 55 graden.

  Ongeduldig als ik ben besloot ik er een stuk of 7 briketten bij te gooien (eerst in de starter ‘klaar’ gemaakt) en een stuk beukenhout. Ik dacht: “hoe meer, hoe beter”.
  Maar ook nu kwam de temperatuur niet veel hoger.
  Schuiven had ik volledig open, net als de schoorsteen.

  Na enige tijd heb ik er een stuk of 20/22 Ecobrasa briketten opgegooid. Het hout er weer afgemikt en de vorige lading houtskool en briketten waren inmiddels gehalveerd. De temperatuur ging richting 70 graden, maar daar bleef het ook bij. Langzaam zakte de temperatuur naar 60 en veel heter is het niet meer geworden.

  Ik heb het vermoeden dat ik veel te weinig houtskool/briketten gebruik. Het liefst mik ik de vuurkamer helemaal vol (of voor de helft), maar ik zit een beetje met de waarschuwing dat de houtskool/briketten de wanden niet mogen raken.

  Morgen misschien de herkansing. Ik moet toch echt eerst leren de smoker op temperatuur te krijgen (en houden) voordat ik een allerheerlijkst stukkie vlees/kip/vis verpieter!

  Nog een goed weekeinde Veelkantie!
  Fort

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Fort,

   Wat gaf de temperatuurmeter in de deksel aan? En dat vergeleken met de temperatuur digitale thermometer? En waar en hoe heb je de temperatuur gemeten met de digitale thermometer?

   Ik zou het kolenmandje weg mikken. De gaatjes zijn veel te klein. Hierdoor kan er onvoldoende zuurstof bij de kolen, met name die onderop liggen, en verstikt het as de kolen. Waren de kolen wel helemaal opgebrand, of trof je hele stukken kool aan die nog niet waren verbrand? Ik denk dat het rooster van de fire box het beste geschikt is voor de doorlating van zuurstof en het laten afvallen van het as van de reeds opgebrande kolen.

   Je wacht het beste tot de kolen in de kolenstarter in ieder geval niet meer roken, hoogstens wat witte rook, de meeste kolen een aslaagje hebben en er duidelijk blauw/ oranje/ wit vuur boven de kolenstarter uit te zien is. Dan zijn de kolen op z’n heetst. Zodra je deze kolen in de fire box gooit moet de smoker zelf eerst nog opwarmen, dus het kan hoe dan ook zeker nog 20 minuten duren voordat de smoker eenmaal een beetje van de warmte oppikt. Bovendien moeten de kolen die nog niet helemaal gloeiden in de starter ook nog gaan gloeien, dus trek circa een half uurtje uit in totaal, na het storten van de kolen in de fire box voordat je de temperatuur beoordeeld.

   Goed, één probleem (het kolenmandje) heb ik al snel gezien. Het andere probleem is een te grote hoeveelheid kolen/ brandstof. Hoe vreemd het misschien ook klinkt, meer kolen maakt het niet perse heter. Integendeel zelfs. Door teveel kolen/ brandstof verstik je de kolen/ brandstof die eronder ligt, en het as van de kolen/ brandstof die bovenop liggen verstikken eveneens de kolen/ brandstof die eronder ligt. Bovendien duurt het een behoorlijke tijd voordat de kolen, als je deze koud erop gooit, ook gaan gloeien. Overigens zou ik het eens met briketten proberen. In mijn 21″ werkt houtskool beter, maar in de 16″ had ik betere ervaringen met briketten.

   In principe kun je het beste een kolenstarter vol gebruiken. Dat zou in principe voldoende hitte moeten produceren om de temperatuur naar circa 100 tot 120 graden te brengen. Hetgeen de ideale temperatuur is om vlees en andere zaken te roken/ garen. Wil je een hogere temperatuur via de fire box bereiken dan wacht je tot de reeds brandende kolen voor circa de helft opgebrand zijn en doet dan wederom een kolenstarter kolen er bovenop. Dat zou ongeveer goed moeten zijn voor circa 150 tot 175 graden.

   Laat ook in eerste instantie de schoorsteen nagenoeg zo niet geheel dicht staan. Nu vliegt je warmte die je hard nodig hebt om de smoker op te warmen, zeker na het weer van vandaag, zo de schoorsteen uit. Later kun je de schoorsteen, tezamen met de schuif in het deurtje van de fire box gebruiken om de temperatuur te reguleren. Maar pas dan als de smoker op temperatuur is.

   De enige reden waarom de kolen de wand niet mogen raken is omdat dan op die plekken het verf weg zal branden en in tweede instantie die plekken gaan roesten. Ik zou er maar maling aan hebben want neem van mij aan dat de fire box in het bijzonder, maar ook het grillcompartiment als je daarin gaat stoken zonder ‘kolenbakken’, toch wel gaat roesten en de verf er toch wel zal afbranden. Dat lap je gewoon eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld voor het begin of het einde van het seizoen wel weer op met wat schuurwerk en een spuitbus vuurvaste lak. Je kunt de smoker niet mooi houden. Dat is vergeefse moeite.

   Met deze tips moet je alweer een heel eind komen. En vergeet even mijn vragen niet te beantwoorden, want ook aan de hand van deze antwoorden kan ik het ‘probleem’ beoordelen en je vragen beantwoorden.

   Ik verneem het graag van je ;)

 2. Fort

  Goeiemorgen Veelkantie,

  Dank voor je uitvoerige antwoord, word ik weer helemaal blij van.
  Hieronder mijn antwoorden op jouw vragen:

  - Wat gaf de temperatuurmeter in de deksel aan?
  ***Circa 64 graden (2 streepjes onder de 98

  - En dat vergeleken met de temperatuur digitale thermometer? En waar en hoe heb je de temperatuur gemeten met de digitale thermometer?
  ***Temperatuurmeter van de smoker kwam ongeveer overeen met de digitale thermometer. Ik heb gemeten door de pen door een ui te steken en deze in het midden van de rookkamer te leggen (op de bodem, want de roosters had ik verwijderd).

  -Waren de kolen wel helemaal opgebrand, of trof je hele stukken kool aan die nog niet waren verbrand?
  ***Zojuist even gekeken, want vannacht heeft het nog nagegloeid. Er liggen inderdaad een aantal stukken onverbrande kool/briket.

  -In principe kun je het beste een kolenstarter vol gebruiken.
  ***De door mij bij Ecologisch bestelde kolenstarter (zie http://www.eco-logisch.nl/Ecobrasa-Starter-klein-1716) vind ik wat aan de kleine kant. Ik heb bij het bestellen niet op het formaat gelet. Deze is voor 1 kg wat veel lijkt, maar volgens mij niet helemaal genoeg is.

  - Laat ook in eerste instantie de schoorsteen nagenoeg zo niet geheel dicht staan.
  ***Ik had dus alles (op advies van Gaswinkel) volledig opengezet. Advies begrijp ik wel, maar er stond vrijwel geen wind, dus kon er weinig worden aangewakkerd.

  -De enige reden waarom de kolen de wand niet mogen raken is omdat dan op die plekken het verf weg zal branden en in tweede instantie die plekken gaan roesten.
  *** De volgende keer mik ik mijn briketten lekker op het bijgeleverde rooster, zonder gebruik van mandje of wat dan ook. Dank voor je tips hierover.

  Wederom dank voor je geduld en uitleg. Mandje gaat er in ieder geval uit, waarschijnlijk scheelt dat al een boel. Toen ik gisteren het mandje flink schudde en er dus wat as wegviel, klom de temp enigszins.

  Nog een goed weekeinde Veelkantie!
  Fort

  1. Meneer Veelkantie

   Fort,

   Nu was het gisteren behoorlijk waardeloos weer. Regen en andere zaken. Daardoor is de smoker erg koud en nat, en kan het veel langer duren voordat de smoker op temperatuur komt. Dat is dus iets om rekening mee te houden want dat kan natuurlijk veel uitmaken.

   De bodem van het grillcompartiment is niet echt de juiste plaats, maar de digitale thermometer lijkt wel te bevestigen wat je op de analoge thermometer in de deksel aflas. Ik ga daar verder dan ook niet over zeuren. De conclusie is gewoon dat de smoker nooit goed op temperatuur is gekomen, dus moeten we naar andere oorzaken kijken dan de thermometers en de positie ervan.

   Het feit dat je onverbrande kolen aantrof wil aangeven dat de kolen verstikt zijn geraakt door teveel andere kolen en door het as van andere kolen. En door het mandje. Nu zijn de kolen gaan smeulen in plaats van gloeien. En smeulen geeft nauwelijks enige warmte van betekenis.

   De conclusie die ik daaruit trek is dat de kolen A. veel te dicht op elkaar lagen, B. er teveel kolen in het mandje lagen, C. het mandje de kolen verstikt, D. het as van de kolen de andere kolen verstikten, en D. dat houtskool in ieder geval niet de juiste brandstof is als je op deze wijze, dat wil zeggen in een mandje zoals jij gebruikt, wilt stoken.

   Waarom ik zeg dat houtskool bij deze wijze van stoken niet de juiste brandstof is, is omdat houtskool een flinke hoeveelheid gruis en (hele) kleine deeltjes bevat. Stort je dit op een hoopje in een zeg maar een schaaltje dan sluit dit gruis om te beginnen de gaatjes in het schaaltje af. Ook gaat het gruis tussen de brokken houtskool in zitten waardoor er geen of te weinig doorluchting ontstaat tussen de kolen. Door eerst een goed met de kolenstarter te schudden voordat je deze aansteekt valt het meeste gruis er wel doorheen. Bij het aansteken en branden in de kolenstarter verbrand je de meeste piepkleine stukjes houtskool wel, waardoor er eveneens meer ruimte tussen de kolen ontstaat. Maar dan heb je weer last van veel as. Door nu het houtskool ruim op het grofmazige kolenrekje in de fire box te gooien valt het meeste gruis, de kleine stukjes en het as er wel doorheen. Vandaar dat stoken op het kolenrooster de beste methode is en blijft.

   De schoorsteen moet het van trek hebben. Als er nauwelijks wind staat zal er ook minder trek op de schoorsteen zijn. Maar dat mag niet zoveel uitmaken. De kolen, althans het vuur, trekt zuurstof aan via het ventilatieroostertje in het deurtje. Het grootste probleem wat ik tot op heden heb kunnen constateren is dat er onvoldoende ventilatie was tussen en onder de kolen. Wederom komt dit door het mandje, het feit dat de kolen te dicht op elkaar lagen en je teveel kolen in één keer hebt gebruikt.

   Hou je bovenstaande in gedachten en breng je dat in praktijk dan zal het zeker veel beter gaan. Dus wanhoop vooral niet ;)

   Oh ja… op zichzelf is het een prima kolenstarter die je hebt gekocht. Een beetje een kopie van de Weber, maar dan kleiner. Is niets mis mee. Een kilo houtskool of briketten is op zichzelf prima en voldoende om de smoker via de fire box richting de 100 graden Celsius te brengen. Het zou wat heter mogen zijn, ergens richting de 120 tot 135 graden, maar in principe is 100 graden Celsius voldoende hitte om je vlees te roken of langzaam te laten garen. Met de kolenstarter is niets mis. Je hebt geen andere nodig.

   Wel geef ik je nog een tip. Wat je namelijk kunt doen, om een wat hogere temperatuur  en een langere brandduur te krijgen, is alvast wat koude kolen op het rooster van de fire box te storten en daarop de hete kolen uit de kolenstarter te storten. De hete kolen steken dan vanzelf de koude kolen eronder en er omheen aan in een laag tempo. Zo kun je behoorlijk wat tijd roken en grillen op een redelijk gelijkmatige temperatuur.

   Wil je zoveel mogelijk voorkomen dat de hete kolen de wanden van je fire box aantasten, hetgeen nauwelijks te voorkomen is, pak dan de kolen, na het in de fire box storten van de kolen, even op met een tang en verleg deze gewoon. Doe wel een vuurvaste handschoen aan, want het kan erg heet zijn.

   Met al deze tips moet je weer een heel eind komen ;) Oh, en als je foto’s hebt dan zie ik deze heel graag. Dat mag per mail ([email protected]) of geopload via een service. Aan de hand van foto’s kan ik nog beter de eventuele ‘problemen’ (lees: uitdagingen) analyseren.

   1. Meneer Veelkantie

    Hoi Veelkantie,

    Yessss…. Goed nieuws! Vanmiddag heb ik een nieuwe poging gedaan om mijn stoker naar een hogere temperatuur te krijgen dan gisteren. Allereerst heb ik de probe op het rooster geplaatst, zodat de temperatuur op een hoger punt (waar ook het vlees zal liggen) werd gemeten. Het rvs-mandje heb ik (inclusief de kolenresten en asresten van gisteren) met een welgemikte worp in de kliko gemikt. De kolenstarter goed gevuld met alleen briketten (Royal patio van Blokker), goed heet laten worden en direct op het rooster in de vuurkamer gelegd.

    Ging allemaal erg goed, ik zag de digitale thermometer lekker oplopen. In korte tijd zat ik al op een hogere temperatuur dan ik gisteren de hele dag had gehad. Tussendoor heb ik foto’s gemaakt om de digitale stand te vergelijken met de analoge stand van de smoker-thermometer. Daarbij viel er toch wel wat verschil te constateren tussen de digitale en de analoge thermometer. Ik ga er van uit dat de digitale nauwkeuriger is.

    Tussendoor heb ik nog 2x een kleine hoeveelheid briketten toegevoegd (nadat ik ze eerst in de starter had laten gloeien).
    Hieronder een foto van de smoker en starter en de hoeveelheid briketten na de eerste en de tweede toevoeging. Bovenaan dit bericht zie je mijn beginhoeveelheid.

    Hartstikke bedankt voor de tips Veelkantie, ik was blij dat het me toch gelukt was de smoker naar een hogere temperatuur te krijgen. Daarbij heb ik regelmatig ‘gespeeld’ met het deurtje en de schuiven van zowel de vuurkamer als de schoorsteen om te zien welk effect de luchttoevoer zou hebben. De 150 graden heb ik nog niet gehaald, laat staan de 200 die werd geadviseerd voor het inbranden (het laatste uur).

    Ik heb dus briketten gebruikt vandaag. Ik zat het niet zo zitten om de zaak houtskool te gebruiken, zat teveel klein spul in en gisteren knetterde het als een gek. Was trouwens een zak van Lidl. Ik heb wel eens grotere stukken houtskool meegemaakt, volgens mij van Action. Morgen ga ik weer verder met experimenteren, als het weer een beetje meewerkt. Dan ga ik proberen de temperatuur weer wat hoger te krijgen.

    Mocht er nog tijd (en droog weer) zijn, dan wil ik proberen de MOINK-ballen te maken. Lijkt me leuk om te beginnen… Tot zover Veelkantie. Nogmaals mijn dank voor de informatie en tips!

    Nog een fijne avond, Fort

    1. Meneer Veelkantie

     Hoi Fort,

     Zoals je ziet heb ik jouw email met daarbij de foto’s omgezet in een reactie van jouw hand. Ik neem namelijk aan dat dat de bedoeling was. Als dat niet het geval is dan haal ik deze weer weg.

     Ten eerste uiteraard gefeliciteerd. Ik wist dat je het kon ;)

     Goed dat je het mandje een slinger hebt gegeven. Leuk bedacht, maar het gaat niet werken. Je ziet nu ook dat als je de kolen wat meer ruimte geeft, het liefst gewoon op het kolenrooster van de fire box, dat het direct een stuk beter gaat.

     Het verschil tussen de digitale en de analoge thermometer in de deksel is wel te verklaren. Het scheelt zo 20 tot 30 centimeter in hoogte tussen de twee thermometers. Dat kan zo 15 of meer graden Celsius schelen. En uiteraard is een digitale thermometer, mits deze uiteraard goed werkt, nauwkeuriger.

     Ik zie dat je de temperatuur in ieder geval hebt op weten te krikken tot circa 130 graden Celsius (262 graden Fahrenheit) en dat is een meer dan uitstekende temperatuur om lekker spareribs en talloze andere dingen te roken. Dus dat is helemaal goed!

     Je zou, als de briketten eenmaal lekker gloeien en deels al opgebrand zijn, eens wat koude briketten erop kunnen mikken. Na circa 10 tot 15 minuten zal je zien dat de temperatuur dan weer oploopt en naar de circa 150 graden loopt. Gewoon een beetje mee spelen en op den duur vind je vanzelf wel uit wat het beste werkt.

     Leuk om te zien dat er progressie in zit. Je gaat zeker nog heel veel plezier beleven van je smoker!

     Ik zou zeggen, hou het in het begin lekker simpel. Inderdaad, zaken als Moinkballen, een lekker gekruid kipfiletje, wat worstjes, enzovoort om de techniek wat onder de knie te krijgen. Uiteindelijk kom je op den duur, en dat kan snel gaan, vanzelf toe aan het wat complexere werk.

     Oh ja, en geen dank ;)

 3. Fort

  Hoi Veelkantie,

  Het zag er vanochtend somber uit…. In tegenstelling tot gisteren begon de dag met flinke motregen en grijze hemel. Gelukkig werd het ‘s-middags droog en besloot ik toch de smoker weer aan te steken om dan eindelijk eens wat te eten te bereiden. Het zijn de MOINK-ballen geworden.
  Moest nog wel even een AH vinden die open was, want ik had niet alle ingrediënten in huis.
  Het bereiden ging goed. Zowel de voorbereiding (maken van de ballen) als de bereiding zelf. Ik kon er uiteindelijk niet veel op omdat ik tijdens het bbq-en van alles heb gegeten om de honger te stillen….
  Ook het op temperatuur krijgen van de smoker ging weer goed. Dit keer alleen Ecobrasa briketten gebruikt, maar ben wel meteen begonnen met 2x de starterhoeveelheid. Temp steeg vrij snel naar de 100 en verder. Om de smoker nog warmer te krijgen zal ik echt een grotere hoeveelheid briketten moeten gebruiken, maar da’s voor latere zorg.
  Heb regelmatig gechecked of de temperatuur goed ging, deze schommelde uiteindelijk tussen de 110 en 124 graden.
  De ballen heb ik eerst ca. 1,5 uur bij 110 graden laten garen. Daarna ingesmeerd met een saus, waarna ik de ballen nog een half uurtje heb laten liggen (temperatuur was toen gedaald naar ca. 100 graden en bleef daar).
  Hieronder enkele foto’s die niet helemaal scherp zijn omdat ik ze met een mobieltje heb genomen. Kon even niet 1 van de 4 digitale camera’s vinden omdat dochters en moeder gisteren de camera’s hebben gebruikt (LOL).

  1. Meneer Veelkantie

   Fort,

   Tof om te horen dat alles nu een beetje naar wens gaat. Komt vanzelf helemaal goed ;)

   Dat je tijdens het grillen je al voleet met allerhande bijzaken heeft natuurlijk te maken met de timing. Dat moet je nog een beetje onder de knie krijgen, zo blijkt. Alhoewel, ik zit er ook nog met regelmaat naast. Duurt altijd langer dan je denkt. Voorbereidingen, tijd om te marineren, opstoken BBQ, enzovoort. Voordat je het weet ben je alweer een uur of meer verder. Zo gaat dat.

   Overigens lenen Moink-ballen zich er uitstekend voor om indirect te grillen via het grillcompartiment i.p.v. via de fire box. Is kwestie van keuze maken. Wil je het snel dan doe je het via kolen in het grillcompartiment (scheelt zo meer dan een 1 tot 1,5 uur bereidingstijd), wil je het laag & traag dan grill je ze via de fire box. Denk echter dat het grillen van zoiets als Moink-ballen, maar ook saté en andere eenvoudige zaken, via de fire box niet zoveel toegevoegde waarde heeft, zeker niet als je het vlees niet rookt, in vergelijking met indirect.

   Je hoeft niet perse een grotere hoeveelheid briketten of houtskool te gebruiken om het heet te krijgen. Het is meer een kwestie van timing. Je gebruikt de eerste batch (kolenstarter vol) om de smoker op temperatuur te laten komen, vocht te verdampen en de kou eruit te jagen, en dan een tweede batch kolen (wederom kolenstarter vol) om de temperatuur door te trekken naar hogere graden Celsius.

   Zorg vooral dat de luchtdoorlaatbaarheid van de kolen op het kolenrek, in zowel fire box alsook in het grillcompartiment als je dat gebruikt, goed is. Meer zuurstof zal het gloeien bevorderen en dus meer hitte genereren. Dus een beetje ruimte tussen de kolen kan geen kwaad. Gooi je de fire box vol dan bevorder je niet de luchtdoorlaatbaarheid maar knijp je die eerder meer af.

   Is een beetje natuurkunde ;)

   Waren ze overigens lekker? Want daar hoor ik je niet over. Je ballen, en dat zeg ik niet snel tegen een man, zien er wel lekker uit ;)

 4. Hilfe

  Ik zit in een dip.
  Afgelopen zaterdag de boel gestart, net als de vorige keer, dacht ik. Alles verpest door een verstikkende rooksmaak. Zojuist met aandacht het stuk + de reacties hierboven gelezen. Ik moet ook weer houtskool gaan ontdekken, want ik stook al weer jaren met briketten. Vers hout van onze houtkachel is toch niet echt geschikt of je moet uren, maar dan ook uren, van tevoren gaan stoken.

  Mijn befaamde spiezen varkenshaas piri-piri touch met eigen twist, naar de gallemiezen! Mijn BBQ-ego gedeukt en een afgang ten opzichte van vrouw en kinderen. Leuk !

  Oefening baart kunst, zegt men, dus houd ik moed.

  1. Meneer Veelkantie

   Hilfe,

   Wanhoop niet! Inderdaad, oefening baart kunst, en een beetje kennis van zaken is ook nooit weg ;)

   Nu kan de ‘verstikkende rooksmaak’ meer dan één oorzaken hebben. Het kan van de aanmaakblokjes, van de briketten of het houtskool, of van het hout dat je op de kolen gooide komen. Goede nieuws is dat je alle drie de problemen eenvoudig kunt verhelpen.

   Ik kan het niet uit je tekst opmaken, maar ik heb het vermoeden dat je de briketten in de smoker/ BBQ hebt aangestoken met aanmaakblokjes. Koop een kolenstarter! Lees hier hoe je daarmee omgaat. En lees in deze reactie waarom je de kolen niet in de firebox of BBQ op moet stoken.

   Mocht dat niet het geval zijn dan heb je teveel rookhout of het verkeerde hout gebruikt. Teveel is natuurlijk eenvoudig op te lossen. Gewoon minder hout en vooral ook wat kleinere stukjes hout per keer erop gooien. Het hoeft ook niet volcontinu te roken. Je kunt het ook ruiken als je bij de smoker staat als je teveel of verkeerd hout (bijvoorbeeld naaldhout) op het vuur hebt gegooid. Dan ruikt de rook heel scherp en onaangenaam. Lees hier meer over het gebruik van rookhout.

   Als je, je niet kunt vinden in bovenstaande adviezen dan verneem ik graag meer van hoe je te werk bent gegaan om te achterhalen hoe en waar het probleem is ontstaan.

   Oh ja… de ‘afgang’ tegenover vrouw en kinderen… Och, als je ze de volgende keer iets heel lekkers voorzet, bijvoorbeeld jouw perfect gelukte befaamde spiezen varkenshaas piri-piri touch met eigen twist, dan hebben ze het je ook zo weer vergeven ;)

 5. Hilfe

  Beste meneer Veelkantie,

  Dit had ik even nodig. Bedankt.

  Het is een samenloop van van alles; nog niet de rust, die noodzakelijk is; verkeerde materialen en tijdgebrek.

  Ik moet gewoon leren om eerder met rust de BBQ-smoker te starten. Al jaren gebruik ik de schoorsteentjes, omdat die verrekte handig zijn. Verkeerd hout gebruikt. Je kunt simpelweg niet verlangen dat eenvoudig stookhout voor de kachel, opeens jou culinair resultaat gaat geven. Te laat begonnen en dus te vroeg het vlees erop. De familie zat al met het bestek in de aanslag en dat geeft toch een zekere druk.

  En nog dit; ik gebruik al jaren briketten van Lidl en/of Aldi en/of Kwantum en/of Action. Geweldig spul vooral die van Lidl. Nu ben ik gezwicht – ik weet echt niet waarom – voor een aanbieding van Weber briketten bij Gamma. Ik houd helemaal niet van Weber. Spijt, als haren op mijn hoofd. Wat een snertbriketten.

  Kortom, ik ga weer aan de slag.

 6. Luuk

  Afgelopen donderdag een smoker gekocht, 21″, van 3,5mm staal. Mooi ding! Donderdag direct in de brand gestoken om in te laten branden – gewoon met hout. Ging om de temperatuur toch? Uiteindelijk na paar uur branden was hij mooi hoog op temperatuur, en heb ik er vlees op gelegd. Dat ging perfect!

  Vol goede moed had ik gisteren (vrijdag) weer een BBQ, al het vlees / groente verpest door een te sterke rook smaak. Ik had er namelijk gewoon lekker eikenhout in. Gelukkig nog gas BBQ waarop ik de rest heb afgebakken.

  Onwetendheid, en geluk dat ik donderdag al uren had gefikt waardoor er weinig rook was..

  Vandaag paar zakken houtkool + zo’n schoorsteentje kopen.

Laat een reactie achter