«

»

Aug 30 2011

Bericht afdrukken

Zelf Foe Yong Hai maken



Eerder op de dag fabriceerde wij 40 loempia’s voor een buurvrouwtje bij ons op het plein voor de bruiloft van haar zoon. En zoals het gaat, ‘wie appelen vaart, die appelen eet’. Dus maakten we aansluitend ook nog een paar loempia’s voor onszelf voor het avondeten.

We dachten er echter niet zoveel te kunnen maken. Dat bleek achteraf wel mee te vallen (16 stuks). Dus bedachten we dat we er wel een gerecht bij konden eten. Een gerecht dat we nooit eerder zelf maakten, dus het werd een beetje een experimentje. Namelijk het Chinese Aziatische ei-gerecht Foe Yong Hai.

Ik had voor mezelf een beetje uitgedacht hoe ik ervoor kon zorgen dat het geen ordinair gebakken ei zou worden met beleg erop. Nu nog kijken of dat in praktijk ook zo uitpakten. Hoe dan ook, de basis is eieren. Behoorlijk wat eieren. In dit geval 10 kleine of 7 tot 8 grotere geklutste eieren en wat kruiden.

Maar daar moet uiteraard ook nog iets in als vulling. En dat werd uiteraard kip(filet), wat gesnipperde ui en een flinke hoeveelheid schijfjes champignons.

Tezamen met wat peper en zout deed ik dat in een koekenpan om de ui wat glazig te bakken, de kip te garen en de champignons eveneens wat te garen. En ik deed er voor de smaak, want die zijn licht zoetig, wat doperwten uit een blikje bij.

Dat eenmaal gaar legde ik het even opzij, want nu was het eerst zaak om het ei te gaan bakken. Of eigenlijk liever garen. Dus deed ik wat ei in een koekenpan en daarop wat van de vulling.

Toen het ei eenmaal wat was gestold schoof ik het ei naar één kant van de koekenpan, flapte één kant van het ei even opzij en vulde de koekenpan nogmaals met een laagje ei.

Toen ook dat ei gestold was herhaalde ik de procedure nogmaals maar dan aan de andere kant.

Dit kunt u eigenlijk net zo vaak herhalen als u zelf wilt. Uiteindelijk kunt u de vulling in z’n geheel in ei inpakken op deze manier. U heeft dan een gevuld ei, ofwel Foe Yong Hai.

Ik had zoveel vulling dat ik er wel twee keer een flink portie Foe Yong Hai van kon maken.

Deze legde ik terug in de pan en voegde de op voorhand gemaakte saus er aan toe. Ik had voor het gemak, en omdat we tegen die tijd al uren in de keuken stonden, gewoon een pakje saus gehaald. De saus was echter iets te donker naar mijn smaak, maar dat kon de pret niet drukken.

Zo liet ik dit nog even met de deksel op de pan door pruttelen op het laagste vuur zodat we instaat waren de loempia’s te frituren (in zonnebloemolie bij minimaal 170 graden Celsius) en de bami die mevrouw Veelkantie maakte af te ronden. Maar toen was het dan echt zover!

Helaas was de foto van het resultaat wat overbelicht. Maar u kunt mooi de ui, de doperwten en natuurlijk de mooie grote stukken gare en malse kip zien zitten in het ei.

We hebben nog wat over van de Foe Yong Hai, en zoals u weet gooien wij niet snel wat weg, dus ik heb daar maar een close-up van gemaakt in de hoop u een iets beter beeld te geven van onze Foe Yong Hai. Let wel, het gerecht is op deze foto al koud en kleiner gemaakt zodat we het makkelijker kunnen opslaan in bakjes.

De gezinsleden waren zeer tevreden over het resultaat. Het smaakte ook werkelijk naar de Foe Yong Hai zoals je dit bij de Chinees kunt eten of afhalen. Erg lekker!

Dit gerecht ga ik zeker nog wel een paar keer maken om de techniek en het eindresultaat, vooral in optische zin want het was nu al erg lekker, te verbeteren. Uiteraard bent u daar tegen die tijd weer getuigen van als ik het resultaat op Veelkantie plaats om u ervan mee te laten genieten.

Hieronder nog even de financiële verantwoording. Dit gerecht is volgens onderstaande hoeveelheden, aangevuld met Bami of Nasi, voldoende voor 5 flinke eters.


Product

Hoeveelheid

Prijs

Waar

Eieren 8 grote of 10 kleinere € 1,32 Boni 
Kipfilet 300 gram € 1,35 De Worstenmakerij of andere kilo slager
Ui 1 grote of 2 kleine € 0,15 Boni 
Champignons 1 bakje (250 gram) € 0,89 Boni 
Doperwten 1 klein blikje € 0,49 Boni 
Foe Yong Hai Saus 1 pakje € 0,79 Boni 
 

____________

Totaal

______

€ 4,99

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/08/30/zelf-foe-young-hai-maken/

2 reacties

  1. therese

    lekker kook met samen met kokenmoeder

    ik gerecht van foe yong hai

    1. Meneer Veelkantie

      Therese,

      Leuk. Maar pas je wel op dat jij, of je begeleider jullie vingers niet verbranden 😉

      Eet alvast smakelijk! Laat je nog even weten of het lekker was?

Laat een reactie achter