«

»

jul 30 2012

Bericht afdrukken

Hoe jezelf te redden als je in iets dreigt te stikken

Lekker eten en snoepen heeft niet alleen voordelen. Een van de nadelen kan zijn dat je iets, wat je door moet slikken, per ongeluk probeert in te ademen, en je dan ergens fors in verslikt. Dat kan levensbedreigend zijn. Zeker als je juist op dat moment eventjes alleen bent.

Nu zijn er zat technieken, zoals de Heimlichmanoeuvre, als er iemand bij is als je, je verslikt waardoor iemand je luchtpijp weer vrij kan maken. Maar wat nou als je moederziel alleen van bijvoorbeeld een salmiak bal zat te genieten en die schiet opeens in het verkeerde gaatje? Wat doe je dan om jezelf van een verstikking te redden?

Hieronder treft u twee instructievideo’s, plus nog wat waardevolle en aanvullende tips en trucjes van uw eigen meneer Veelkantie, aan hoe u uzelf in zo’n, in alle opzichten, zeer benauwde positie tenminste kunt (proberen te) redden van een nare en best gênante dood door een geblokkeerde luchtweg.

Gebruik in ieder geval uw tijd wijs. U heeft nog maar kort de tijd om uzelf te redden, dus verspil niet uw energie, laatste krachten en zuurstof met het leeg laten lopen en verbergen van de opblaaspop waarmee u net druk in de weer was, en grijp onmiddellijk in! Iedere seconde telt nu!

U moet natuurlijk hoe dan ook het hoofd koel houden. Raakt u in paniek dan slinkt uw kans op succes met minstens 90%. U denkt namelijk niet meer na en zult dan ook niet de juiste handelwijze toepassen om uzelf te bevrijden van het obstakel. Kortom, hou het hoofd altijd koel! Door de paniek neemt uw adrenaline niveau ook schrikbarend toe. Nou kan dat in veel gevallen heel gunstig zijn, maar niet als u stikkende bent en het uzelf betreft. Want als uw lichaam in de overdrive gaat verbruikt u veel meer energie en zuurstof. De kans bestaat dan dat u van uw spreekwoordelijke stokje gaat. En dan is het gegarandeerd gebeurd met u! Dus… Boelkloedigheid!

Nu de basistechnieken. Ik noem het basistechnieken omdat er nog wel het één en ander over valt op te merken. Die aanvullende op en aanmerkingen, en tips, plaats ik onder de getoonde video’s.

Ten eerst blijkt dat u de genoemde de Heimlichmanoeuvre ook op uzelf kunt toepassen. Zie maar:

Nou is bovenstaande lastig, zeker als je geen adem meer kunt halen, en mogelijk ook niet zo effectief omdat de hoeveelheid lucht die je zelf vanuit de maag door de longen kunt persen erg beperkt is. Niet in de laatste plaats omdat je, als je in nood bent, je spieren aanspant. En zeker als je net zulke extreem ontwikkelde, met een goeie zorgvuldig opgebouwde isolatielaag (zeg maar vet) ingekapselde, sixpack hebt als uw meneer Veelkantie is de kans op succes redelijk minimaal.

Maar er is nog een andere, misschien veel effectievere manier, om jezelf te redden van verstikking:

Nu kleven aan bovenstaande techniek ook grote nadelen. De kans bestaat namelijk dat je op je ribben land. In dat geval ontneem je jezelf juist alle lucht en is je kans op overleven eerder een stuk kleiner dan groter. Zeker als je ook nog eens het doel mist, namelijk de obstructie uit je luchtweg persen. Dus geef ik u nog wat aanvullende technieken die voort breien op deze techniek.

Als u dan toch boelkloedig bent en blijft, zoek dan de dichtstbijzijnde leuning van het bankstel op, of een ander object waarop u zich gericht kunt laten vallen. Bijvoorbeeld een krukje, trapje, leuning van een bed of de leuning van een kinderstoeltje of iets dergelijks. Zorg dat het niet te scherp of te puntig is, want we willen proberen schade te voorkomen, waardoor het gevaar alleen maar groter zou kunnen worden in plaats van kleiner. Maar heeft u echt even niets anders voor handen dan iets waarmee u uzelf eventueel kan beschadigen dan heeft u geen andere keuze, Niets doen is fataal. En van de meeste verwondingen geneest u na verloop van tijd wel weer. Nu laat u zich gericht met de maagstreek, want daarvandaan moet de stoot lucht komen om door uw slokdarm omhoog te persen komen en het object uit uw luchtpijp te persen, op het object vallen.

Doet u het goed dan perst u een flinke stoot lucht vanuit uw maag door uw longen omhoog en, met voldoende kracht, perst u gelijktijdig hetgeen uw luchtweg blokkeerde uit uw luchtweg. Was het niet effectief genoeg onderneem dan net zolang pogingen tot u er wel in geslaagd bent uzelf te bevrijden van de obstructie in u luchtweg. Immers, alles is beter dan doodgaan op deze manier!

Zelf nog aanvullende tips of misschien video’s en dergelijke? Plaats ze dan graag in de reacties!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/07/30/hoe-jezelf-te-redden-als-je-in-iets-dreigt-te-stikken/

2 reacties

 1. Jedidja

  Hoezo in het Engels, terwijl dit een Nederlandse site is??
  Ik heb het nu twee keer gehad. Eerste keer had ik na 9 uur s avonds een paar frietjes op. s nachts was er maagzuur (door dat late, vette eten) in mijn luchtpijp beland en werd ik snakkend naar adem wakker.. Gelukkig was ik toen nog getrouwd en sloeg mijn man, met enkele slagen op mijn rug, het eruit. Erna was ik nog wel 15 minuten kotsmisselijk, maar alles bleef erin en ik leefde nog…
  De tweede keer was ik verkouden. Had veel last van slijm in de keel. s Nachts, als je slaapt, hoest je niet. Dus werd ik wakker (waarschijnlijk op de rug gelegen, net als die eerste keer) nadat er slijm in mijn luchtpijp geraakt was. Benauwd rende ik in een impuls naar de slaapkamer van mijn dochter, die me slaapdronken op mijn rug klopte. Daarna was het ook weer ok met me. Maar wat een schrik. Na deze tweede keer (lag een jaar of 10 tussen) durfde ik niet meer te gaan slapen en schrok dus steeds wakker, áls ik weer in slaap viel. De volgende dag een middeltje gehaald wat slijm oplost….
  Graag zou ik reacties van anderen ook lezen, want dit is een zeer angstig gebeuren. Ik ben nu weer verkouden en wist niet hoe snel ik weer dat middeltje (pilletjes) moest halen, bang om weer benauwd wakker te worden.

 2. Meneer Veelkantie

  Jedidja,

  Because the videos are not available in Dutch. So I used the English spoken. And because most Dutch speak English it’s no problem. But you will always have whiners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *