Silky Smooth White… euh… Pink.. Chili
We zijn best wel fervente chili knagers. Het is een makkelijk te bereiden recept dat nooit kan mislukken en desalniettemin erg smakelijk is. Maar zelfs dan gaat het wel eens een beetje vervelen, dat gerulde gehakt, die chili, kidney of bruinebonen en dergelijke. Dus zijn we, mevrouw Veelkantie en ikzelf, eens gaan denken hoe we nou eens een beetje een alternatieve chili konden brouwen waarbij we een paar sleutel elementen in 'gewone' chili vervangen voor hele andere ingrediënten.
En dat is wat ons betreft prima gelukt. Maar dan moet het ook nog een naam hebben. Want we willen natuurlijk wel met de eer gaan strijken. Dus wat zou het gaan worden? Ja, eureka, we hebben het... 'Silky Smooth White Chili'!
Nou ja... white... Het is meer light pink geworden. Dat was natuurlijk onvermijdelijk. Tomaat, paprika en roodachtige kruiden. Dan pakt het natuurlijk nooit wit uit. Maar bent u een kniesoor? Mooi, nou wij ook niet!
Veel belangrijker is natuurlijk of deze alternatieve chili lekker is. En dat was beslist het geval. Het was een chili, maar ook weer niet. Hij was heerlijk romig en zacht maar toch lekker pittig van smaak. En nog belangrijker voor u is natuurlijk 'ja het zal allemaal wel, maar wat hebben jullie dan in die chili gedaan, dan zullen we zelf wel even uitmaken of die rare roze chili überhaupt wel te vroten, of misschien zelfs lekker is'.
We maken er een beeldverhaal van. Ondertussen weet u wel dat u op de afbeeldingen moet klikken voor een uitvergroting en met uw muis over de afbeeldingen gaat om de onderliggende tekst leesbaar te maken.
Nou had ik wel foto's gemaakt van het kant en klare gerecht mooi op een bord, maar die foto's zijn helaas niet gelukt. Onze digitale camera is nodig aan vervanging toe. Ik denk dat ik die maar eens aan de kerstman ga vragen. Op die foto had u mooi kunnen zien dat het gerecht door het even doorkoken, even pruttelen en dan af laten koelen tot een eetbare temperatuur wat steviger, dikker en ook wat donkerder was geworden.
Goed, u zult het met deze foto's moeten doen. Maar de hamvraag blijft natuurlijk wat we er zelf van vonden.
Een 'gewone' chili is vaak wat scherp, een beetje rullig door het gehakt en de smaken van de ingrediënten zijn dan wat lastig te onderscheiden van elkaar. Deze chili was het tegenovergestelde daarvan. Vandaar ook dat we de woorden (ja ja in het Engels want ook wij willen wel eens populair doen) zijdezacht in de benaming gebruiken. Deze chili is namelijk romig en zacht van smaak maar toch pittig. Je kunt ook prima alle ingrediënten tot op zekere hoogte individueel van elkaar onderscheiden van smaak. Het doet veel minder machtig aan. En dat geeft dit gerecht beslist een hele prettige extra dimensie. Het hapt gewoon lekker weg. Met een stuk lekker (liefst zelfgebakken, bijvoorbeeld ciabatta) brood of gewoon met iets van tortilla's. Lekker dopen en soppen. Heerlijk! Jazeker. Deze rare zachtroze romige chili is wat ons betreft een blijvertje!
Geef een reactie