«

»

Okt 27 2012

Bericht afdrukken

Voorbereidingen voor het familiediner zitten eropWat een gedoe vandaag. Net op het moment dat we voor 8 man vreterij in huis hebben gehaald gaat de koelkast weer kuren vertonen. Zelfde probleem als laatst, dus er zat niets anders op dan het ding leeg en uit elkaar te halen en met de föhn te ontdooien. En niet alleen hadden we voor 8, of eigenlijk wel 10 man want zo zitten we nu eenmaal in elkaar, grotendeels bederfelijke handel in huis gehaald, maar we moesten ook nog heel wat zaken voorbereiden.

Dus het ene moment was ik de koelkast aan het demonteren en aan het ontdooien, om het andere moment een gerecht te staan koken. Vandaar dat ik deze blogpost o.a. onder de categorie Koken voor Klussers heb gezet.

En maar zeggen dat mannen niet kunnen multi-aanklooien! Maar gelukkig heb ik altijd rots in mijn maagzuurbrandingen mevrouw Veelkantie nog. Want die heeft heel hard gewerkt vanavond. Die maakte achtereenvolgens de bacon cheese spread, de tzatziki, de vulling voor het nagerecht, de roomboter knoflook en kruidenboter en bakte eveneens alvast de kipvleugeltjes voor, die we morgen onder de grill afmaken.

Ondertussen sloopte ik de koelkast uit elkaar om deze, alweer voor de tweede keer in minder dan 3,5 maanden, met een föhn te ontdooien, heb ik de groente gesneden voor de keftedakia (oh ja... mevrouw Veelkantie maakte óók nog de gehaktballetjes af waaraan ik was begonnen) en heb deze gekookt. Nu kan de keftedakia morgen zo weer opgewarmd en bij het warme en koude buffet geserveerd worden.

Daarna werd het tijd om ruim 2,5 kilo, 1,5 centimeter dikke joekels van hamschijven in de olijfolie en de droge rub te zetten. Dan hebben ze lekker een nachtje de tijd om te marineren. Morgen gaan die op de smoker om naar schatting een uurtje of vier te garen zodat ze uit elkaar vallen van gaarheid en een knapperig korstje hebben. Zeg maar Pulled Hamschijf. Lekker met wat salade en een pittig sausje in een halve mega-pita!

En of dat nog niet genoeg was hebben we ook nog getest hoe een Bladerdeeg Cupje tezamen gebakken met de Appel Peren Kaneel vulling, in plaats van het Cupje blind te bakken en de vulling los te bereiden in de pan, uit de oven zou komen. En we mogen wel zeggen dat we daar heel tevreden over zijn. Heerlijk!

Gisteren maakte we onder andere ook al twee smaken Peppadew. De ene met een vulling van een kruiden knoflook spread op basis van roomkaas en met een vulling van geitenkaas en feta op basis van slagroom. De pepertjes kochten we in een grote pot. Op deze wijze hebben we 25 gevulde Peppadew's voor de prijs waar je normaal een potje van hooguit 10 stuks voor koopt. Het moet immers ook financieel wel leuk blijven.

Goed, de voorbereidingen zitten erop. Morgen is de dag zelf dat alles op tafel moet komen. Dan maken we onder andere een heerlijke verse gemengde salade waaraan men zelf van alles en nog wat aan kan toevoegen. We maken een geweldige Griekse aardappel tonijn schotel. Ik rook en gaar de hamschijven helemaal naar z'n grootje op de Offset Smoker, en plukken dit dan uit elkaar zodat je een soort van Pulled Pork krijgt, en dat kan men dan met een sausje en wat salade in gehalveerd halve XXL Pita broodje doen.

En zoals u begrijpt hebben we daarnaast de krokante overgare kipvleugeltjes, de keftedakia, vers stokbrood met allerhande smeerseltjes en als nagerecht het Cupje met de Appel Peren Kaneel vulling en een bovenlaagje van gekarameliseerd suiker met daarnaast een bolletje drie soorten chocolade ijs, besprenkeld met wat harde karamel gruis en poedersuiker. En daarbij natuurlijk een lekker heet bakje koffie met misschien wel een glaasje amandel likeur. Het kon dus wel eens een behoorlijk eet en drink festijn worden.

Oh ja... hoe is het afgelopen met de koelkast, hoor ik u denken. Nou prima. Heb het kreng weer eens uit elkaar gesloopt, met de föhn ontdooid, schoon en droog gemaakt, weer in elkaar gezet, op temperatuur laten komen en weer ingeruimd. En hij doet het nu weer als een zonnetje. Maar voor hoe lang? Na de vorige keer heeft het precies drie maanden en tien dagen geduurd voordat hij vandaag weer exact dezelfde kuren ging vertonen als de vorige keer. En dat voor een koelvriescombinatie die net aan twee jaartjes jong is... We mogen inmiddels wel zeggen dat het dus een onvoorstelbaar onding is die ik u erg van harte kan afraden.

Gelukkig zat het weer mee, want het was vanavond tegen zo niet onder het vriespunt buiten, dus hebben we de voedingsmiddelen tijdelijk in een koelbox en bakken in de tuin kunnen zetten, en diende ook de achterbak van de auto als koelbox, want anders hadden we wel eens met een hele berg bedorven spullen kunnen blijven zitten. En dan werd het toch echt een broodje zelfgebakken shoarma voor de familieleden.

Gelukkig is dat echter niet nodig

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/10/27/voorbereidingen-voor-het-familiediner-zitten-erop/

Laat een reactie achter