«

»

okt 04 2012

Bericht afdrukken

Salmonella Waarschuwing & Adviezen

Salmonella besmettingen worden steeds zeldzamer door streng toezicht bij de productie van voedsel en voedselcomponenten. Toch kan het nog een enkele keer voorkomen dat er besmette producten in omloop komen. Dit is in principe vrij zeldzaam. De meeste besmettingen met Salmonella vinden 'thuis' plaats door het nemen van onvoldoende hygiënische maatregelen en kruisbesmettingen tussen rauwe besmette en onbesmette, en gekookte onbesmette en besmette producten. U kunt zelf vaak een besmetting voorkomen!

Wat, waar en hoe?

De Salmonella bacterie kan in principe in alle soorten voedsel voor komen. Dus vlees, zuivel en groente. Ook vlees, zuivel en groente soorten die niet bevattelijk zijn voor de Salmonella bacterie kunnen, door kruisbesmetting met besmette producten, drager zijn van de ziekmaker.

Industriële Besmetting: 

Zoals gezegd is een besmetting in de voedselindustrie relatief zeldzaam, maar niet uitgesloten. Zo is er momenteel een media-storm gaande rond met Salmonella besmette Harderwijkse zalm- en zalmproducten.

Om welke producten gaat het in dit geval?

Het gaat om in principe vrijwel alle (gerookte) zalmproducten die u in vrijwel alle in Nederland opererende supermarkten kunt aantreffen. Het gaat om de supermarkten Albert Heijn, Aldi, Jumbo, C1000, Dekamarkt, Vomar, Hoogvliet, Plus, Emté, Coop en Boni en hieronder genoemde producten, merken en de leveranciers.  

Ondernomen stappen:

Nu zijn er al heel veel stappen ondernomen door onder andere Foppe, de Voedsel en Waren autoriteiten en supermarkten om de producten uit de schappen te nemen, maar voorzichtigheid blijft geboden. Heeft u nog zalm of zalmproducten in de koeling of de vriezer liggen die vermoedelijk via Foppe bij uw supermarkt of leverancier zijn terecht gekomen dan is voorzichtigheid geboden. De leveranties naar de genoemde outlets ligt momenteel volledig stil, dus u zou geen nieuwe besmette producten meer moeten kunnen verkrijgen. Maar alles van voor deze leveringsstop is en blijft verdacht. Breng deze producten terug naar de supermarkt of leverancier waar u deze gekocht heeft of gooi de producten in ieder geval weg. Neem geen enkel risico!

Welke gevolgen kunnen een Salmonella besmetting hebben?

Een Salmonella besmetting is geen pretje. Het is erg afhankelijk van hoeveel besmet product, dus bacteriën, u heeft binnen gekregen, uw gezondheidstoestand en leeftijd, en de soort Salmonella bacterie hoe ziek u van een Salmonella besmetting zult worden. Dat kan variëren van geen tot nauwelijks merkbare klachten, tot zelfs de dood in het meest ernstige geval, als u bijvoorbeeld erg verzwakt bent door ziekte of ouderdom.

Ook kan de bacterie de bloedbaan binnendringen en voor zeer ernstige complicaties, zoals aantasting van organen, botten en gewrichten of zelfs een enkele keer hartproblemen, abcessen, bloedvergiftiging en botontsteking veroorzaken. Door ernstige diarree en/ of overgeven kan ook uitdroging optreden wat shock en nierfalen tot gevolg kan hebben. Pas op! Dit kan dodelijke zijn! Wees daarom waakzaam bij klachten!

Andere besmettingshaarden:

Zoals gezegd is een industriële besmetting relatief zeldzaam, maar vaak wel erg omvangrijk. Er is maar weinig wat u als particulier en consument daartegen kunt doen. Zeker in geval van producten die min of meer rauw gegeten worden, zoals de bovengenoemde zalmproducten, of de bietenspruiten die enkele maanden geleden besmet raakten met de EHEC bacterie. Maar de industrie is slechts één van de factoren.

Zoals eveneens aangegeven vinden 95% van de besmettingen met Salmonella of ander ziekmakende bacteriën in de privé en persoonlijke sfeer plaats. Daar waar uw invloed op een industriële besmetting, hoe zeldzaam ook, maar zeer beperkt is, is een besmetting in de privé sfeer met de juiste maatregelen heel goed te voorkomen en te vermijden. Hieronder een aantal aanwijzingen hoe u besmetting kunt voorkomen.

Hoe een besmetting te voorkomen?

 • Salmonella bacteriën kunnen zich in de uitwerpselen van mens en dier bevinden. Uiteraard moet u daarom altijd na de toiletgang uw handen goed wassen. Maar zeker als in uw directe omgeving sprake is van een (vermoedelijke) Salmonella besmetting is dit stukje fatsoen van elementair belang!
 • Was tussen het behandelen van verschillende, met name rauwe, voedselproducten (dus vlees, vis en groente) altijd uw handen grondig.
 • Raak, als u besmet bent, geen voedsel aan of laat iemand, die besmet is, geen voedsel behandelen of bereiden om besmetting te voorkomen!
 • De grootste en gevaarlijkste bron van besmetting is vlees of vis dat niet gaar (of anderszins besmet) is. Bak voedsel altijd voldoende door. Zie hieronder de minimale kerntemperatuur van vleesproducten.
 • Gebruik voor verschillende producten verschillende snijplanken en messen. Of was tussentijds de snijplank en het mes heel grondig af.
 • Laat met name rauwe vleesproducten niet met ander voedsel in aanraking komen tot dat dit voldoende (zie het schema hierboven) verhit is.
 • Gaat u ergens bijvoorbeeld courmetten of steengrillen, vraag dan gerust naar een tweede vork, mes en/ of tang om het rauwe vlees mee te snijden of aan te pakken voordat u het op bijvoorbeeld de steengrill legt. En neem het gebakken vlees er met uw andere vork of tang weer vanaf. Accepteer ook niet dat u een bergje rauw vlees op uw/ het bord krijgt waarvan u ook moet eten.
 • Huisdieren zijn een bron van bacteriën. Geen enkel dier is daarvan vrij. Als u voedsel aan het bereiden of eten bent hou huisdieren dan verre van u. Aai ze niet of was uw handen direct voordat u verder gaat met bereiden of eten. Over u laten likken door dieren zwijg ik maar helemaal. Mensen die zich laten likken door dieren, zeker in het gezicht of zelfs de mond, hebben gewoonweg een ‘death wish’. Uw eten, zoals een ijsje delen met uw huisdier is gekkenwerk.
 • Over huisdieren gesproken: Welke idioot ooit bedacht heeft dat katten geen besmet voedsel eten is knotsgek. Een dierenmaag is niet te vergelijken met een mensenmaag. Dit gaat ook op voor de weerstand van dieren versus die van mensen. Zeker een buitenkat heeft een veel hogere resistentie tegen talloze bacteriën dan een mens. Wat voor een mens dodelijk kan zijn kan voor een kat geen enkel probleem zijn. Zet dus geen verdacht vlees neer voor een hond of kat in de veronderstelling dat als het beest het eet het ook veilig zal zijn voor u. Het kon wel eens uw laatste domme daad zijn.
 • Neem als zwangere vrouw geen enkel risico en volg altijd de voedselvoorschriften, ook al lijken die u soms overdreven, bij zwangerschap op. Uw ongeboren vrucht is extra vatbaar en kan permanente schade of erger oplopen door een besmetting. Ook u als zwangere vrouw kan een verminderde weerstand hebben waardoor u vatbaarder bent voor een besmetting.
 • Volg ook altijd uw instinkt. Om u daarbij van dienst te zijn schreef ik eerder al dit artikel dat met name handelde over bedorven vlees. Dat is natuurlijk heel iets anders dan met Salmonella besmet vlees, maar niet van een minder groot belang.
 • Eet, als het maar even kan, geen rauwe producten. Zeker geen vlees, liever geen kiemen (of dompel deze kort in kokend water) en het liefst ook geen rauwe (ongepasteuriseerde) eieren. Voldoende verhit voedsel zal in vrijwel alle gevallen de bacteriën doden.

Wat te doen bij een besmetting?

Voorkomen is beter dan genezen. Maar soms heeft een besmetting buiten uw invloed plaats. Zoals in geval van nu de zalmproducten die ergens langs de productielijn besmet zijn geraakt. Of als u in een restaurant of elders gegeten heeft. Maar ook dan kunt u de uitkomst en de mate waarin u ziek wordt of blijft beïnvloeden.

De verschijnselen van een Salmonella besmetting ontstaan meestal binnen 12 tot 36 uur. Dat wil zeggen, in de minder ernstige variant. Neem in dit geval rust en drink voldoende vocht om het verlies van lichaamsvocht door overgeven en/ of diarree te compenseren. De klachten verdwijnen doorgaans na circa 2 tot 4 dagen. Maar let op. U kunt nog lange tijd daarna drager zijn van de Salmonella bacterie. Dus zorg altijd voor goede hygiëne zodat her-besmetting of besmetting van andere personen vermeden kan worden. Spoor ook de bron van de besmetting op en ontdoe u daar direct van zodat andere mensen niet besmet kunnen raken.

Betreft het een jong kind (jonger dan 5 jaar) of juist een ouder of ziek persoon wees dan extra waakzaam. Bij een onderontwikkeld of sterk door ziekte of ouderdom ondermijnd afweermechanisme en weerstand kan het snel slecht uitpakken. Raadpleeg bij twijfel of bij een verergerende situatie, zeker als deze langer voortduurt dan enkele dagen of in heftigheid toeneemt, altijd een arts. Neem geen risico met uw of andermans gezondheid. Een ernstige of verergerende infectie kan blijvende schade aanrichten en, zoals gezegd, zelfs tot de dood leiden. Hou uzelf of een ander besmet persoon altijd heel erg goed in de gaten.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/10/04/salmonella-waarschuwing-adviezen/

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Thor

  Nou, het is toevallig dierendag vandaag, dus laat ik me eerst lekker aflebberen door mijn hond, geef ik de kat van de buren een klapzoen op zijn bekkie en mag de parkiet na het eten lekker de restjes tussen mijn kiezen uitpikken. Vind je het dan gek dat die schatjes een verhoogde weerstand hebben?

 2. MdJ

  Misschien interessant, bij de Albert Heijn zijn dit de artikelen die ik er uit heb moeten halen: ah gerookte zalmfilet – es gerookte zalmfilet – ah exc schotse zalmfilet – ah p&e d sockey zalm – ah sandwich zalmplakken – ah exc seizoenszalm – ah exc zalmhaasje gerookt – ah gerookte zalmsnippers – ah ger zalmblokjes – ah warmgerookte zalm – ah zalmsalade – ah warmgerookte zalmstukken.

  Maar uit principe worden alle zalm artikelen aangenomen en wordt geld teruggegeven. (excl. diepvries en blik zo ver ik weet)

 3. Meneer Veelkantie

  Dank je voor de aanvulling MdJ.

 4. Moon

  Pfff ik heb vandaag precies 25 dagen last van de salmonella bacterie! Het verbetert niet, blijf asn de diarree, vooral in de nacht. Ik heb niet het idee dat ik uitgedroogd ben maar raak wel uitgeput!

  Wat kan ik doen?

 5. Meneer Veelkantie

  Ben je al naar de dokter geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *