«

»

Aug 10 2013

Bericht afdrukken

Review: Gegrilde Spareribs van de Jumbo

Als het weer het ook maar enigszins toelaat dan mag meneer Veelkantie graag barbecueën. Maar dat weten de vaste bezoekers van Veelkantie natuurlijk al. Het liefst bereid is het vlees voor de barbecue natuurlijk zelf. En dan, zeker als het bijvoorbeeld om zoiets heerlijks als spareribs gaat, bij voorkeur lekker low & slow.

Maar er zijn zo van die momenten, zeker door de werkweek heen, dat de gelegenheid en de tijd er niet is om een low & slow rooksessie van een uurtje of vijf te houden. En voor die gelegenheden waren wij benieuwd of dan bijvoorbeeld de alreeds gegrilde spareribs van de Jumbo mogelijk een alternatief konden zijn.

Het kort door de bocht antwoord is eigenlijk gewoon nee, dat is geen alternatief. Nu realiseren wij ons ook dat wij best op het gebied van vlees grillen en gegrild vlees erg verwend zijn. En dat 'the real thing' nooit vervangen kan worden voor zoiets als een voorverpakt en alreeds gegrild stuk, in dit geval, sparerib.

Bij de beoordeling van, in dit geval, de gegrilde spareribs van de Jumbo, proberen we daar rekening mee te houden. Dus verlagen wij onze verwachtingen naar een beduidend lager niveau. En dan krijg je dit:

Positief:

Het positieve aan de gegrilde spareribs is dat het an sich niet zo duur is met € 9,90 per kilo. Het is natuurlijk ook relatief snel klaar. Na een minuut of 15 á 20 heb je een flinke sparerib, van in dit geval 619 gram, op je bord liggen. Maar dan heb je het wat ons betreft wel een beetje gehad met de positieve kanten eraan.

Negatief:

Op zichzelf is de marinade dan wel sticky bast, alhoewel wat aan de zoetige kant, rondom de spareribs wel te doen. Een beetje neutraal en niet erg pittig en zoals gezegd ons wat te zoetig. Punt is echter dat de laag rondom de spareribs heel snel zwart zal worden. Nu warmde ik de sparerib op via de firebox van de offset smoker, dus met de hitte viel het erg mee (zo rond de 120 graden), maar toch werd de sparerib snel te donker. Moet u zich voorstellen dat u deze spareribs op de gewone ketel barbecue wilt opwarmen bij een graad of 240. Als u de sparerib echt lekker door en door warm wilt hebben, hetgeen wij u van harte aan kunnen raden om zo een voedselinfectie te voorkomen, dan komt hij er dus per definitie pikzwart af. Zeker gezien het feit dat de meeste mensen nog nooit van indirect grillen hebben gehoord en de sparerib boven de kooltjes zullen leggen. En neemt u van mij aan, verkoolde marinade dan wel bast is echt niet te vroten.

U zou, om dat enigszins te voorkomen, de sparerib in de aluminiumfolie kunnen wikkelen. Maar ja, dan ben je natuurlijk niet echt aan het grillen en heb je ook de toegevoegde smaak van het grillen op open kooltjesvuur niet. Nog erger zou zijn om de sparerib in de vacuüm verpakking op te warmen in een hele flinke pan met water. Maar dat heeft natuurlijk al helemaal niets meer met barbecueën te maken en lijkt meer op een gaarkeuken. Bovendien is de vraag dan maar of de sparerib dan wel te eten is. En dat denk ik van niet.

De structuur van het vlees vonden wij niet erg aangenaam. Het vlees was weliswaar warm en goed door en door gaar, maar het deed ons wat spekkerig aan. Het was ons direct duidelijk dat deze spareribs helemaal niet al gegrild zijn. Deze ribben zijn voorgekookt en daarna voorzien van een soort van coating om het te laten lijken alsof ze reeds gegrild zijn. Als ze bij de bereiding in de fabriek al in de buurt van iets dat op een gril lijkt geweest zijn, dan zijn ze hooguit laag overgevlogen zonder de gril echt aangeraakt te hebben.

Je merkt aan alles dat het vlees langzaam gekookt is, bij iets van 80 graden, om de malsheid te bewaren. Punt is daarbij dat het vet (collageen) in het vlees niet gesmolten is en zo niet omgezet kan worden in gelatine. De gelatine verlaat bij het koken het vlees en blijft achter in het kookwater. Dat is jammer want juist dat geeft het vlees smaak en een malse structuur. Bovendien komt er water in het vlees waardoor je eerder zompig aandoend, dus vettig en spekkerig, vlees in plaats van mals vlees zult krijgen. En dat is ook precies wat wij constateerde. En dat vonden wij, als misschien verwende/ fervente barbecueërs, niet lekker.

Samenvattend:

Ik realiseer me best dat er mensen zullen zijn die deze 'gegrilde' spareribs van de Jumbo erg lekker vinden. Maar dat heeft er meer mee te maken dat men doorgaans niet zoveel gewend is en de meeste barbecues veredelde cremeersessies zijn. Ik snap best dat er mensen zijn die zompig, vet en spekkerig niet of lastig kunnen onderscheiden van mals vlees. Is het zacht dan is het 'mals'. Ik weet dan ook dat dit voor de meeste mensen zelfs wel eens een hele vooruitgang kan zijn op wat men normaliter van de barbecue haalt of krijgt. Er zullen dan ook mensen zijn die claimen dat deze spareribs geweldig lekker zijn en ze lekker vinden.

En ik moet ook zeggen dat het hele goeie spareribs hadden kunnen zijn. De ribben zijn daarvoor vlezig genoeg. En met de juiste garing, en dat is niet in water en misschien heel kortstondig op de gril, absoluut heerlijk zouden kunnen zijn. Maar dat zijn ze door de foute bereiding en garing in water beslist niet geworden. Ik snap dat fabrieksmatig gegaard vlees nooit op kan tegen het ambachtelijke garen en grillen dat o.a. meneer Veelkantie doet. Maar dit is ver verwijderd van hetgeen men 'kwalitatief' lekker en goed vlees mag noemen. Maar, smaken verschillen zoals u weet. Maar dit heeft weinig met spareribs te maken.

Kortom... wij eten dan liever geen spareribs dan deze surrogaat 'gegrilde spareribs' van de Jumbo.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/08/10/review-gegrilde-spareribs-van-de-jumbo/

11 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Michiel

  Iew!!!!

 2. Martijn

  Als de spareribs niet gegrild zijn, maar het staat wel op de verpakking, hebben we hier met een gevalletje fraude te maken!

 3. Engel Kromhout van der Meer

  Eigenlijk was dit van te voren al een verloren race!
  Hoe makkelijk kun je mooi vlees verknallen, door de Jumbotechniek dus.
  Wederom bedankt meneer Veelkantie voor deze en andere tests!

 4. Edwin

  Als je eenmaal low and slow ribs gewend bent zijn bijna alle spareribs sowieso niet lekker meer naar mijn mening. Bij ons heb je die Berenrestaurants, vroeger vond ik daar de spareribs nog wel te eten. Maar toen ik eenmaal ribs volgens de low and slow methode gegeten had zijn die niet meer te eten voor mij. Laat staan, spareribs uit de supermarkt!

  1. Meneer Veelkantie

   Edwin,

   Hebben we ook eens een keer gegeten, bij de beren, en was inderdaad vergelijkbaar qua kwaliteit van de ribben. We hadden echter meer moeite met de wijze bediening. We vonden het al met al een matige ervaring, maar snappen wel dat sommige mensen de ribben aldaar, net als die van Jumbo wel lekker zullen vinden. Het is tenslotte vaak al 100% beter dan wat men zelf of elders van de BBQ eet.

 5. Cobus

  Ik heb/had een slab ribben van de AH-BBQ lijn in de vriezer liggen.
  Bij een sessie een paar weken terug deze meegenomen in het proces.

  Werkelijk, nog NOOIT zo’n zoute bek gehad erna, nooit meer !

  afgelopen week 4 ribs ( 2 halve lengtes, gehalveerd ) rauwe van de Jumbo ontdooid, en behandeld volgens de “regeltjes”
  ontmaagd ( vliesje eraf ), rub erop, en de dag erna langzaam op de bbq.
  ( eigenlijk uurtje te weinig, maar vanwege onverwachte afspraak maar toegegeven )
  Deze waren desondanks superieur.

  Mijn ega is geen kluiver, een hele kip ‘mag’ ik maken, maar ze wil GEEN botjes .. zo ook bij ribs…
  Ze pikte er één van de schaal, toch proberen, en tot slot had ze “gewoon” zonder te zeuren een hele lengte weggewerkt … ergo ik te weinig 😉
  Maar voor mij was dat een bevestiging van de kwaliteit ( van bereiden )

  Er liggen nu 6 lengtes van de ‘populaire’ makro ribben in de vriezer, deze waren dus eigenlijk voor vandaag, als ze aan het werken is, maar ik heb GEEN toestemming … ik moet wachten tot zondag, tot we beiden thuis zijn ( incl. nageslacht uiteraard )
  Mijn handen jeuken, ik WIL ribben .. maar de bekende regel betreffende baas in huis ….

  Ik zal het verslag van de vorige sessie eens op het forum plaatsen, de werkzaamheden van a.s weekend volgen…

 6. pai

  Wat zijn low en slow spareribs is dat een eet gelegenheid ??

 7. MdJ

  Dat is een kooktechniek voor de barbeque. Je gebruikt dan een lage temperatuur om je vlees of andere producten te garen. Rond de 120 graden ofzo. En dat duurt een paar uurtjes. Je hebt de producten ook niet rechtstreeks boven het vuur.

  Een detail, die spareribs (en de andere “verse” bbq producten) zijn bij elke supermarkt van de zelfde fabrikant. Gevacuumeerd maar met een andere sticker. Die speklappen en procureurlapjes wil je niet er op hebben. Die zijn echt 2 mm dik… brrr.

  Als ik lui ben koop ik wel eens zo’n doos spareribs uit de diepvries. Eerst een tijd in folie, daarna grill ik ze af. Het is te doen. Maar dan ook nét.

  1. Meneer Veelkantie

   Thanx MdJ 😉

 8. fernanda

  Al een tijdtje maak ik spareribs uit de oven met een droge rub. Erg lekker! Ik zou nooit kiesen voor een kant en klare gemarineerde sparerib, maar dat is omdat ik de mijne zo lekker vind. Als iemand intresse heeft in het recept, laat het me dan weten.

 9. balut

  Hoi Fernanda, laat maar horen. Ben al tijden op zoek naar een top recept.

Laat een reactie achter