Lasagne met bladen van Prei
Meneer Veelkantie had er ooit eens iets over gezien, gelezen of gehoord, maar had geen idee waar en wanneer. Lasagne, maar dan niet met de normale bladen van pastadeeg, maar bladen van prei. Dus heb ik me een breuk gezocht, maar alles dat ik kon vinden was wat schrale informatie van Hairy Bikers (twee TV koks die onder die naam een programma hebben bij de BBC). Die zouden dit gerecht op de wereldkaart hebben gezet als een 'calorie-arme' variant op een gewone lasagne. De video die ervan schijnt bestaan te hebben kon ik nergens meer vinden. Alles dat ik er over terug kon vinden was dat je de prei bladeren moest blancheren voor deze te verwerken in de lasagne. Dat was alles.
Dus is meneer Veelkantie, uiteraard zeer behulpzaam bijgestaan door mevrouw Veelkantie, zelf maar een beetje aan het rommelen gegaan. En dat is uiteindelijk nog wat geworden ook. Niet helemaal wat we ervan verwacht en gehoopt hadden, maar daarover verderop mee, maar beslist een lekkere en zeer acceptabel maaltijd. Er had alleen pasta of bladen van pastadeeg bij moeten zitten wat ons betreft. Want dat, pasta, was eigenlijk het enige dat we echt miste aan het gerecht.
Desalniettemin ga ik u vertellen hoe u dit gerecht in elkaar zet, en dan vertel ik u later waarom we de pasta dan wel de bladen van pastadeeg, hebben gemist. U vertellen hoe en wat doe ik aan de hand van een reeks foto's zonder verder al teveel commentaar. Want ik ga er eigenlijk vanuit dat u op zichzelf wel weet hoe u lasagne moet maken. Het enige echte verschil zit 'm erin dat u geen lasagne bladen gebruikt maar bladen van prei. En het maken van de bladen van prei is zo eenvoudig als een ACD'tje is voor een niet-dyslecticus.
Lasagne bladen van prei maken:
Zoek bij de groenteboer of bij de supermarkt één à twee flinke dikke preien uit. Klief die tot halverwege in de lengte doormidden. Haal nu vel voor vel de prei(en) uit elkaar en was de vellen even af. Blancheer de vellen nu gedurende circa 5 minuten en laat de vellen op keukenpapier aan de lucht drogen en dep ze even na. Nu heeft u prei vellen die dienst kunnen doen als lasagne bladeren. Meer dan dat is het echt niet. It's simple!
De lasagne in elkaar draaien:
Voorts gaat u aan de slag zoals u dat normaal met een reguliere lasagne ook zou doen. Even het gehakt rullen, de groente, de kruiden, de tomaat of tomatenblokjes en wat u verder er nog aan wil toevoegen eraan toevoegen en bak de boel een beetje beetgaar. Schep dan een laagje van het groentemengsel in een ovenschaal, leg daarop een laag van de prei vellen, strooi een laagje geraspte kaas en vervolg uw weg met nog een laagje groentemengsel, doe er weer een laagje prei bladeren overeen, nog een laagje geraspte kaas en wederom de laatste laag groentemengsel. Sluit af met een bechamel- of andere saus en een flinke laag geraspte kaas. Even een minuut of 20 in de oven bij 180 graden Celsius, en de laatste vijf minuten eveneens even de grill aanzetten, en uw lasagne is helemaal klaar. En dat is dan ook wat u hieronder ziet.
De handelingen in beeld gebracht:
Maar nu wat wij ervan vonden!
Alles was prima in orde. Het groentemengsel was heerlijk, de saus (ik gebruikte een basilicum saus) was heel smakelijk, de kaas was voortreffelijk en het gerecht was mooi gaar, en bloedheet. Het enige dat we niet zoveel aan vonden waren de bladen van prei. Beslist niet vies van smaak, maar ook niet heel erg smaakvol. Een beetje aan de flauwe kant zeg maar. En... en dat vonden we wat minder, ze bleken erg lastig te snijden te zijn in de schaal. Ook al waren ze en geblancheerd en hadden ook nog eens lekker kunnen garen in de oven. Het was ook beslist niet dat de prei bladeren ongaar waren, maar ze lieten zich niet lekker even doorsnijden. Resultaat was dat je met een schep van de lasagne ook de bladeren in z'n geheel meetrok. En, als geen groot pastaliefhebber, vonden we toch dat we iets miste. Namelijk de pasta bladen!
Samenvattend:
We vonden het een leuk experiment. Maar... we hebben weer kunnen zien dat zogenaamde top dan wel TV chefs een recept heel leuk kunnen voorspiegelen maar dat het in de praktijk, als er geen 17 man/ vrouw van de 'food make-up' omheen staan om alles er zo gelikt mogelijk uit te laten zien, het toch niet zo'n doorslaggevend succes is. En nee, zoals ik u al eerder aangaf, zoek dan niet direct de fout bij uzelf. It's TV man! And TV is make-believe! Je moet van hele goede huize komen om dat in je Bruynzeel keukentje te reproduceren! Maar nogmaals, we zijn niet ontevreden. We hebben lekker gerommeld in de keuken en prima gegeten. Maar lasagne met reguliere pasta- dan wel lasagne bladen blijft eigenlijk toch wel het lekkerste.
Laat een reactie achter