«

»

Jul 23 2010

Bericht afdrukken

16 inch Oklahoma Smoker – mijn ervaringenIk heb al best wat jaren ervaring met het grillen van vlees en andere producten. Voorheen deed ik dit op een flink uit de kluiten gewassen tuinhaard annex barbecue. Deze is echter door een storm en zware regenslag in elkaar gestort, bleek reparatie ondoenbaar, dus was vervanging noodzakelijk.

Het grillen op een betonnen tuinhaard annex barbecue is niet eenvoudig omdat je bijzonder weinig controle hebt over het vuur en de hitte die je produceert. Je kunt dit hoogstens wat beïnvloeden door de hoeveelheid brandstof (bijvoorbeeld briketten) die je gebruikt. Je heb echter geen luchtschuiven en een schoorsteen waarmee je de lucht toevoer en afvoer, dus de felheid en intensiteit van het vuur dan wel het gloeien van de kolen kunt manipuleren.

Ik bleek er gelukkig aardig wat feeling voor te hebben waardoor ik het toch voor elkaar kreeg om er zeer acceptabele producten vanaf te krijgen. Maar nu de haard toch aan vervanging toe was kreeg ik de kans om eens te heroverwegen wat ik verwacht en wil van een barbecue.

Na zorgvuldig wikken en wegen heb ik besloten om een Offset Smoker te kopen omwille van zijn veelzijdigheid. Zo kun je er mee roken (via de firebox), indirect grillen (via de firebox of via het rook/ BBQ compartiment door kolen of houtskool op een deel van het rooster rechtstreeks in het rook/ BBQ compartiment te storten) en direct grillen (door kolen of houtskool op het gehele of een deel van het rooster te storten in het rook/ BBQ compartiment). Dat sprak me erg aan.

Ik ben dan ook behoorlijk wat reviews gaan lezen op zowel Nederlandse en buitenlandse (voornamelijk Amerikaanse) sites. Sommige mensen waren erg enthousiast over dit type Smoker. Andere hadden er behoorlijk veel commentaar op.

Het is altijd erg lastig om de negatieve commentaren van mensen te onderscheiden van oprechte kritiek op het product. Niet zelden speelt de onkunde van mensen een voorname rol bij hun beoordeling van een product. Soms heeft men simpelweg te hoge verwachtingen van het product of zichzelf en weet men dit door bijvoorbeeld ongeduld niet waar te maken. Of, en dat kan natuurlijk ook, is het een product van inferieure kwaliteit.

Er is een ongeschreven stelregel bij reviews die dicteert dat mensen met negatieve commentaren, wat daarvoor ook de reden is, door hun onvrede veel gemotiveerder zijn om hun 'ervaringen' met de rest van de wereld te delen dan mensen met positieve commentaren en ervaringen. Het is voor de lezer van deze reviews erg lastig om de echte van de onechte ervaringen en de ware redenen erachter te doorgronden. Ga er maar eens aanstaan.

Ik had al snel besloten om geen Offset Smoker van een berg geld te kopen. Want je kunt het zo gek maken als je zelf wilt in de Offset Smoker wereld. Prijzen kunnen variëren van enkele honderden tot vele duizenden euro's. Een beetje Offsetsmoker van een bekende fabrikant kost al snel € 1.500,00. En dat had ik er beslist niet voor over.

Niet in de laatste plaats omdat ik uiteraard incalculeerde dat het gebruik van de Offset Smoker in praktijk wel eens tegen zou kunnen vallen. En wat doe je dan met een apparaat waarvoor je anderhalf duizend euro hebt betaald maar er niet mee om kunt gaan? Dus ik besloot een zogenaamde 'imitatie' te kopen. En dan is 'imitatie' geen eerlijke benaming want het gaat vaak om een vergelijkbaar product maar dan zonder grote naam van de fabrikant op de voorkant.

Natuurlijk zitten er tussen de zogenaamde 'imitaties' en het 'echte' product wel opvallende verschillen. Zo hebben we het in het geval van de zogenaamde 'imitaties' over een plaatstaaldikte van circa 1 tot 1,2 millimeter. Bij de 'echte' kan dit al snel 3 tot 5 millimeter zijn. Maar daar betaald je in geval van een 'echte' 16" Offset Smoker al snel € 1.300,00 meer voor.

Volgens de reviews van de 'kenners' zou het grootste verschil zijn dat de Offset Smoker van dikker plaatstaal de warmte langer en beter vast zou houden. Nou ja, dat mag dan ook wel voor zoveel prijsverschil. Toch had ik daar, met mijn technische natuurkundige knowhow (heb een opleiding als fijnmechanicus gedaan) zo mijn twijfels over. Want is het immers niet zo dat het ook veel meer energie kost om al dat staal heet te krijgen en dan ook heet te houden? Het is immers plaatstaal en geen gietijzer dus veel warmte zal het niet vasthouden.

Gezien het oppervlakte plaatstaal van een Offset Smoker zal het in praktijk niet zoveel uitmaken. Dus dit argument klinkt als verkooppraatje erg aardig, maar is een beetje nonsens vanuit technisch en praktisch oogpunt.

Uiteraard hebben we het wel over een stukje duurzaamheid, maar waar hebben we het over als ik voor de prijs van een 'echte' ruim 8 (!) zogenaamde 'imitaties' kan kopen? Zou ik maar een jaar doen met een zogenaamde 'imitatie', en met een beetje onderhouden is dat zeer onwaarschijnlijk kort, dan kan ik dus 8 jaar lang ieder jaar een gloednieuwe kopen en toch niet duurder uit zijn.

Kortom, ik op zoek naar een zogenaamde 'imitatie' van Aziatische makelij. Na behoorlijk wat webshops geraadpleegd te hebben, want in de winkel kun je dit type barbecue haast niet vinden,  besloot ik bij http://gaswinkel.com te bestellen. Ik betaalde er totaal, inclusief verzendkosten slechts € 185,00 voor. Een koopje dus. Ondertussen zijn ze overigens wat duurder geworden, maar u heeft er nog altijd eentje voor even iets meer dan 200 euro.

Na enkele dagen was de Smoker binnen en na een uurtje montagewerk prijkte het ding in mijn huiskamer. Toen de tuin eenmaal aan kant was en het weer ernaar was sleepte ik het apparaat naar buiten om de verf volgens de instructies in te branden. En toen is het grote experimenteren begonnen. Als snel had ik de kunst aardig onder de knie en wist ik gezin, familie en vrienden op de lekkerste dingen te trakteren. Kortom, ik ben er erg gelukkig mee.

Waar ik eveneens erg gelukkig mee ben is dat veel van de kritieken die ik voorheen had gelezen simpelweg niet waar bleken te zijn. Zo is het reguleren van de warmte geen probleem, heb ik geen problemen om de warmte vast te houden voor langere tijd en werkt het apparaat gewoon naar behoren.

Wat ik ook veel heb gelezen en gezien is dat mensen allerhande kunsten uithalen om hun Offset Smoker aan te passen aan hun wensen. Ook dat is naar mijn bevinden niet nodig. Het is zelf totaal overbodig om er platen in te lassen, thermometers bij te plaatsen, schoorstenen te verplaatsen, stenen in te leggen, isolatie in aan te brengen, gasbranders te instaleren, peperdure (niet zelden twee keer zo duur als de hele smoker) automatische systemen in aan te leggen, en weet ik niet wat sommige mensen er allemaal mee doen. Jij zult jouw manier van werken moeten aanpassen aan het apparaat in plaats van andersom. Dat is nu eenmaal de uitdaging.

En mij is gebleken dat dit allemaal niet zo ingewikkeld is als men het wil doen voorkomen. Het is zelfs zo eenvoudig, als je weet wat je wil en weet wat je doet, dat ik denk dat daar misschien wel veel van de exorbitante aanpassingen en verhalen vandaan komen. Zo lijkt het immers nog heel wat, dat roken van vlees, vis of andere producten.

Waar al de kritiek vandaan komt weet ik niet. Deels zal het een stukje snobisme zijn. Er zijn nu eenmaal mensen die zweren bij merken en 'het echte ding' of niets. Anderzijds denk ik dat het, zoals ik reeds opmerkten, een stuk onkunde, ongeduld en gebrek aan ervaring en feeling is. Bovendien kopen mensen soms zaken met bepaalde ideeën en verwachtingen in hun hoofd maar kunnen dit om welke reden dan ook niet waarmaken.

Zo hebben wij familie te eten gehad en die hebben wij onze overheerlijke, en ik mag in deze best een beetje onbescheiden zijn, spareribs voorgeschoteld. Hierdoor vatte mijn zwager direct het idee op om ook een Offset Smoker te kopen. Gelukkig heeft hij zich bedacht want ik weet zeker dat het een telleurstelling had geworden. Het apparaat is immers maar een deel van de reden waarom het gerecht hem zo beviel. Het andere deel zit in je hoofd en je vingers. En zonder lullig te willen zijn denk ik niet dat hij het geduld kan opbrengen om 5 uur lang spareribs te roken. En dat even afgezien van de voorbereidingen die je moet doen om de spareribs rookklaar te maken.

Bovendien is mijn zwager iemand die hoogstens eens in de twee tot drie maanden eens de barbecue uit de stal trekt om zijn speklapjes om en om te cremeren. Zonder daar ook maar een moment op neer te kijken, want iedereen zo zijn liefhebberij, denk ik dat veel mensen zoals mijn zwager zijn. Kopen deze mensen een Smoker of een peperdure andere barbecue dan is het wachten op een telleurstelling. En we weten hoe mensen zijn. Dus het ding heeft het gedaan.

Ik geef mijn 'imitatie' 16 inch model Oklahoma Offset Smoker vooralsnog een dikke tien. Ik ben blij deze keuze gemaakt te hebben. Die dikke € 1.300,00 geef ik liever uit aan mooie stukken vlees en andere benodigdheden.

Zie ook:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2010/07/23/16-inch-oklahoma-smoker-mijn-ervaringen/

62 reacties

Naar het reactie formulier

 1. dirk

  een heel goed stuk
  ik zelf vind de zogenaamde professionele smokers ook veel te duur
  en zinspeel nu met het idee er zelf een te lassen
  mocht het dan voor mij niet werken (om bovenstaande redenen)
  heb ik altijd de lol nog van het construeren en bij elkaar scharrelen van onderdelen
  dirk.

 2. nardus

  goed artikel, Ik heb gisteren mijn smoker binnengekregen welke 2 uur later in elkaar stond in de woonkamer. (dezelfde als bovenstaand plaatje, deze was 108 euro incl verzend !) Je verhaal over de materiaaldikte snijdt wel hout denk ik zo. Ik “Weber” al een paar jaar indirect en ik denk dat die mods persoonlijk zijn. Niet omdat het nodig is maar omdat het kan zeg maar. Enige punt op dit model ook wel “El Cheapo” genoemd is dat je beter niet buiten kan laten staan ivm met roest. Z`on “echte” zal pas na 15 jaar doorgeroest zijn met 6mm. Even een passende hoes zoeken -of een afdakje maken. Denk aan het laatste. Ziet er wel leuker uit in de tuin.

 3. John

  Leuk artikel, ben zelf net in het bezit van een Oklahoma Smoker en heb hem in elkaar gezet. Ben nu op zoek naar demo’s, hoewel ik best bbq ervaring heb, wil ik graag alle info verzamelen/eigen maken die ik kan vinden. Dus wie een tip heeft, graag! Greetz, John

  1. Meneer Veelkantie

   John,

   Als je vragen hebt dan kun je deze gerust stellen en ik zal dan zien of ik ze zo volledig mogelijk kan beantwoorden. Verder kun je op Youtube kijken voor video’s. Ik stak daar niet al te veel van op, maar het is in principe relatief eenvoudig.

 4. John

  Bedankt voor je reactie, heb op Youtube gekeken en ben daar idd niet veel wijzer geworden. Lijkt me een kwestie van gewoon doen en je tijd ervoor nemen. Groet,John

 5. patje

  goed artikel
  heb sinds 2 weken een smoker 100 euro via koopgoedkoop. doet het super!
  heb wel wat kleine dingen afgekit(zoals schoorsteen en ruimte tussen branderkamer en hoofdkamer.) maar het belangrijkste de eerste spareribs waren super op de nieuwe smoker.een echte aanrader voor een hobby bbq er.
  oja kijk een op you tube of bbq pittboys leuke filmpjes
  groeten

 6. sprokkel

  Ik ben zelf net een paar dagen in het bezit van de smoker, en zou graag willen weten op welk rek je stookt in de stook ruimte, het bovenste rek of het onderste rek.
  alle tips zijn welkom

  alvast bedankt

  Mvg Sprokkel

  1. Meneer Veelkantie

   Sprokkel,

   Het bovenste rek is eigenlijk nogal overbodig en onhandig als je de kolen in de stookunit wilt storten. Je kunt dat (bestaat uit twee delen als het goed is) eruit halen en los bewaren. Het is bedoeld om vlees dat je gaat roken op aan te schroeien. Hetgeen niet nodig is en eigenlijk ook niet te doen is op zo’n klein rekje.

   De kolen, het houtskool of het hout stort je altijd op het onderste rooster. Het liefst nadat je het al hebt laten voorbranden in de kolenstarter.

   Veel plezier van je smoker en als je nog vragen hebt verneem ik het graag van je.

 7. sprokkel

  Bedankt, voor je tip.
  Heb het inmiddels uit geprobeerd en dit werkt prima. de sate was heerlijk.
  Wat voor houtskool of briketten gebruik je. ik heb wel vaak de ervaring dat de temperatuur een beetje blijt hangen rond de 94 graden, en soms wel een moeite om de die wat hoger te krijgen zonder dat het vuur vlamt en je klep van de smoker open moet. hoe ervaar jij dat?

  1. Meneer Veelkantie

   Sprokkel,

   Ik gebruikte op de 16″ reguliere briketten (van de Action) aangevuld met wat rookhout (in de vorm van snippers of kleine brokjes). Voor de 21″ ga ik experimenteren met andere brandstoffen (houtskool en hardhout) omdat deze veel lastiger warm te stoken is. Ik doe daar nog verslag van.

   Als de brandstof in de Fire Box, dus niet in het grillcompartiment ligt, is het niet erg dat als het vlamt. Zolang er geen roet of vieze luchten van afkomen is er niets aan de hand. Om de temperatuur op te krikken kun je tweemaal de kolenstarter vullen en de brandstof goed wit stoken. Gooi eerst de eerste kolenstarter leeg in de Fire Box, vult de kolenstarter opnieuw en laat dit wederom goed wit stoken. De tweede gevulde kolenstarter zal er, net als de eerste, ongeveer een kwartiertje over doen voordat het zover is. Gooi nu deze kolen of houtskool op de kolen of houtskool die al een kwartiertje in de Fire Box liggen en je drijft de temperatuur aardig op naar 125 tot 150 graden Celsius. Dat is meer dan voldoende hitte om een goede rooksessie te doen. Probeer het maar eens uit…

   Ik verneem het graag van je.

 8. thies

  Hee veelvakantie,

  Wederom bedankt voor je advies, heb nog even wat rond gekeken naar de rest van je geposte verslagen en foto’s.
  Leuk! ben benieuwd naar je ervaringen van de 21 inch smoker.
  Jullie zijn ook echt lekkere bourgondiers, keep on smoking zou ik zeggen.

  Mvg Thies

 9. Ribhead

  Hoi,

  Bij je ribs gebruik je daar ook een rub en baste voor? of doe je het au naturel?

  1. Meneer Veelkantie

   Beste Ribhead,

   Kijk eens verder op Veelkantie en je treft er een veelheid aan informatie aan over hoe, wat en waar.

 10. Alain

  Hallo Veelkantie,

  Gisteren heb ik mijn smoker chicago binnengekregen en ongeduldig en enthousiast als ik was meteen gemonteerd en opgestookt (overigens niet geheel volgens de 1e brandinstructies). Maar wat mij opviel was dat ik de temperatuur niet geheel regelmatig kreeg, het schommelde erg tussen 100 en 200. Nu wil ik niet meteen opgeven, want ik zou graag genieten van een goed stukje vlees ipv cremasteaks. Dus mijn vraag is, heb je tips voor mij om de temperatuur goed te kunnen regelen (wanneer de schoorsteenklep en wanneer de schuif op de stookketel?)
  En als ik dan toch zo brutaal mag zijn, heb je misschien ook wat recepten of aanbevelingen voor wat en hoe ik lekker vlees kan klaarmaken.

  Alvast heel erg bedankt voor je reactie.

  Groetjes,
  Een beginnende (enthousiaste) smoker.

  1. Meneer Veelkantie

   Alain,

   Ten eerste welkom natuurlijk 😉

   Leuke smoker. Ik ken ze. Toch niet bij koopernooit.nl gekocht hoop ik 😉

   De eerste keer stoken op een nieuwe smoker is altijd een beetje lastig. Waarom dat zo is heb ik nooit kunnen ontdekken. Maar het is zo.

   Belangrijke informatie om te beoordelen of en waarom het niet naar jouw zin ging is bijvoorbeeld: ‘welke brandstof (briketten, houtskool, hout, enz.) gebruikte je? ‘ En: ‘hoeveel brandstof heb je gebruikt in 1 keer?’ En: ‘hoe heb je de brandstof aangestoken/ doen gloeien?’. Dat zijn zo van die punten waaraan ik wat zaken kan aflezen. Een andere kwestie is de thermometer. Heb je gecheckt of deze het wel goed doet? Plaats er eens een oventhermometer, of liefst nog een digitale thermometer naast om een beetje te controleren.

   Overigens is circa 110 tot 140 graden Celsius een prachtige temperatuur om mee te roken en vlees langzaam te garen. Vlees garen via de firebox (kleine stookgedeelte links) is niet bedoeld om te grillen. Het is bedoeld om te roken en langzaam te garen. Ik weet niet of er een kolenrooster onder in het grill dan wel rookcompartiment ligt, maar wil je direct of indirect barbecueën dan kan ik je aanraden om de brandstof direct in het grill dan wel rookcompartiment te storten.

   In principe laat je de klep van de schoorsteen altijd minstens een stukje openstaan. Is goed voor de circulering van de rook en hete lucht (moet langs het vlees of de andere producten kunnen stromen) en met de schuif op de stookunit ofwel de firebox regel je uiteindelijk de temperatuur. Is het te koud dan open je de schuif wat meer, is het te heet dan sluit je de schuif een beetje meer tot zelfs helemaal dicht. Dit omdat brandstof zuurstof en luchtstroom nodig heeft om te branden. Als je dit wat afknijpt via de schuif dan brand de brandstof minder fel, en andersom. Maar het belangrijkste bij het bepalen van de temperatuur is toch wel de hoeveelheid brandstof in de firebox. Een kilo brandstof is meer dan voldoende. Meer zal de temperatuur eerder verlagen (op een verkeerde manier want je verstikt daardoor de brandstof door de hoeveelheid en door het as) en te weinig zal de temperatuur niet hoog genoeg brengen.

   Het is dus echt een kwestie van er een beetje feeling voor krijgen. En verwacht zeker niet dat je, zeker bij de methode via de firebox, heel snel klaar bent. Trek daar altijd langere tijd, en zelfs afhankelijk van het vlees dan wel gerecht dat je wilt maken, meerdere uren voor uit.

   Je moet maar even wat rondneuzen op dit blog. Klik bijvoorbeeld eens op de categorieën BBQ, BBQ Recepten, Roken, en van daar verder, in dit antwoord of onderaan de nodige blog-posten. Neus ook eens door het Archief heen.

   Laat je me nog even weten wat de antwoorden op mijn vragen zijn, en hoe het verder gaat?

 11. Alain

  Hallo veelkantie,

  Bedankt voor je reactie. Je tips ga ik volgende keer zeker meenemen als het weer even weer is om een nieuwe poging te wagen!

  Zoals je al zegt, het is een kwestie van proberen en feeling krijgen. En als ik foto’s zie van alle overheerlijke pronkstukjes, dan maakt mij dat enkel enthousiaster zover te komen.

  Overigens wat betreft de brandstof, ik ben begonnen met houtskool op het rooster onderin de firebox. Daaroverheen heb ik nog een redelijke hoeveelheid houtskool briketten gedaan. Het vlees heb ik vervolgens kort aangegrild in de firebox en verder laten nagaren in het rookgedeelte. Maar omdat ik de temperatuur maar slecht kort op 200 graden kon houden begon ik te twijfelen over of ik wel op de juiste manier bezig was.

  Volgende keer, iets eerder beginnen en ook iets meer de tijd nemen!!!!

  Groetjes,
  Alain

  1. Meneer Veelkantie

   Alain,

   En om te beginnen geen briketten meer op het al brandende houtskool storten want dat zal het houtskool eronder alleen maar smoren. Als je dit wilt doen, doe het dan andersom (minion methode). Dus eerst wat koude kolen en de brandende er bovenop. Dat moet beslist een stuk beter gaan 😉

   Om wat voor vlees ging het? Want aanschroeien is in principe niet nodig.

   Veel succes, en ik hoor graag van je.

 12. Alain

  Gisteren heb ik wederom een poging ondernomen. Met de ervaring van de vorige keer en de tips in mijn achterhoofd bij de visboer en heerlijke rauwe zalmfilet op de huid gehaald en wat ongegaarde spareribs bij de slager (die waren overigens voor vandaag).
  Zoals ik al zei, met de tips in mijn achterhoofd rustig de tijd genomen om de vis van wat lekkere specerijen te voorzien, alvast genietend van de pret die het smoken mij zou gaan geven. De smoker brande al mooi toen het tijd was om de vis naar zijn nieuwe tijdelijk onderkomen te brengen (ong een bodempje met houtskool briketten en wat kleine stukjes hardhout, perecte tip!!). 150 graden continue bleek precies goed te zijn om deze zalm in een kleine drie uur om te toveren van rauw, naar onweerstaanbaar! Die zelfde avond was hij dan ook totaal weer verdwenen, mijn vrouw schoonouder en mijzelf achterlatend met een heerlijke smaak en het verlangen naar meer. Mijzelf in het bijzonder ook nog eens super tevreden met het resultaat en vastberaden meer van dit soort heerlijheden op tafel te zetten. Dus vandaag een nieuwe poging maar met spareribs, zelfde recept voor wat betreft de brandstof, enkel het resultaat waar ik op hoopte was iets minder. Het vlees was heerlijk gaar daar niet van, maar het had iets malser gemogen. Meer het idee van: het vlees van de botjes af kunnen sabbelen ipv toch iets te moeten kluiven. Maar ach, de smaak was goed en het gevoel wat het gaf ook, volgende keer gewoon weer proberen. Aldoende leert men toch! Op het moment zit ik nog heerlijk buiten te genieten van mijn smoker en de gepekelde karbonde welke nu nog lekker liggen te roken.

  Al met al wil ik graag zeggen! Veelkantie heel heel erg bedankt voor je tips, ze hebben mij binnen twee keer al enorm geholpen en enkel enthousiaster gemaakt. Zou graag het resultaat van mijn zalm experiment met je delen, maar ik weet niet hoe men of er foto’s geplaatst kunnen/ mogen worden hier.

  Groetjes Alain

  1. Meneer Veelkantie

   Alain,

   Tof dat het al zoveel beter ging. En het kan alleen maar beter worden hoe meer ervaring je opdoet.

   Hoe lang heb je de spareribs op de smoker gehad? Ik doe ze circa 3,5 à 4 uur en dan nog een 0,5 tot 1 uur in zilverfolie met een scheut olijfolie. Dan vallen ze inderdaad net niet van het botje af.

   Je kunt inderdaad foto’s plaatsen in de commentaren. Graag niet groter dan circa 500 pixels breed. Lengte maakt niet zoveel uit. Als je ze host via bijvoorbeeld zoiets als Photobucket dan kun je de (HTML) embed code gebruiken. Lukt dat allemaal niet dan kun je ze ook nog naar [email protected] mailen. Zie de foto’s graag verschijnen want ik ben uiteraard erg nieuwsgierig 😉

 13. Alain

  Ik ga proberen ze erbij te zetten als mijn vrouw terug is (Ik heb meer verstand van de smoker, zij van computer 🙂 ). Anders zet ik ze zeker even op de mail! De spareribs heb ik ong 3uur laten liggen, vandaag had ik wat moeite de temperatuur constant en relatief laag te houden. En ondanks dat ik van plan was ze in de folie te laten nagaren was dat er bij ingeschoten waardoor ze eigenlijk iets te snel zijn gegaan. Maar ja weer een wijze les voor de volgende keer.

  1. Meneer Veelkantie

   Alain,

   Je snapt inmiddels dat 3 uurtjes te kort is. Doe volgende keer eens 4 uur en 0,5 tot 1 uur in de folie met olijfolie. Zorg dat ze niet uitdrogen en je hebt de lekkerste spareribs die je ooit hebt gegeten!

   De temperatuur constant houden is niet zo belangrijk. Als het maar niet onder de 100 en niet boven de 150 graden is, of het moet voor korte duur zijn, heb je geen probleem. Zou nauw luistert het nou ook weer niet 😉

 14. Alain

  Hallo Veelkantie,

  Het is al enige tijd geleden sinds de laatste ervaringen uitgewisseld zijn. Ik moet zeggen dat het smoken steeds beter gaat (foto’s plaatsen niet, da’s niets voor mij ha ha..) Het vlees wordt malser en sappiger, en de gezichten van mijn vereerde gasten steeds blijer 🙂
  Maar nu is het tijd voor wederom een nieuwe uitdaging, ik wil graag paling proberen. Nu heb ik wel gehoord dat je daar het beste beukensnippers voor gebruikt, eerst goed nat gemaakt en dan erop, maar waarop???? De verhalen die ik hoor is dat je dan met hout stookt, en als de vlammen eraf zijn en het smeult je de snippers erop legt. Heb jij tip, trucs of ervaringen hiermee die je wilt delen!?

  Alvast bedankt van een smoker die alles wil proberen en niet kan wachten tot het morgen weer zo’n mooie dag is.

  Groetjes,
  Alain

  1. Meneer Veelkantie

   Hoi Alain,

   Leuk om weer wat van je te vernemen. Mooi dat het met het roken steeds beter gaat. Jammer van de foto’s, maar je kunt ze altijd nog inzenden op [email protected].

   Roken van paling is uiteraard prima mogelijk.

   Haal de rekken en het kolenrooster uit de grillkamer van de smoker, steek metalen satépennen door de kop (nooit aan het vel want dan vallen ze eraf als het vel zachter is geworden door het roken) en hang ze op aan het warmhoudrooster. Hangt de paling op de bodem van de grillkamer dan moet je even kijken of je een oplossing kunt vinden om de paling hoger op te hangen. Wees creatief 😉

   Hang de paling nooit tegen elkaar aan. Dan plakken ze bij het roken aan elkaar. Geeft een hoop rommel en is zonde.

   Het roken heeft plaats via de firebox (dus geen vuur in de grillkamer!). Gebruik ongeveer 500 tot 700 gram houtskool (via kolenstarter gloeiend maken) zodat het vuur niet te heet is.

   Je moet de paling eerst drogen doormiddel van een klein vuurtje (in de firebox) waarbij de de temperatuur zo laag mogelijk (denk aan een graad of 60 Celsius, dus alle schuiven zo ver mogelijk open, of deurtje van firebox zelf gewoon open zetten) moet houden. Dit is omdat het vel van de paling anders snel zou scheuren bij het garen. Doe dit circa een half uur. Voelt het vel net na de kop crispy aan dan is het drogen klaar. Op naar stap 2.

   Nu ga je garen. Doe dit bij een temperatuur van circa 80 graden Celsius. Doe ook in dit geval het deurtje van de firebox open en de klep van de firebox dicht. Is de grillkamer toch te heet doe dan ook de klep van de firebox iets open. Hou het een beetje in de gaten. Te heet, klep open, te laag, klep dicht en indien nodig nog wat (droge) beukensnippers erop om de temperatuur weer in orde te krijgen.

   Bovenstaande is belangrijk! Te heet dan krijg je hele magere uitgedroogde paling. Iets te laag is niet erg. Dan duurt het roken misschien wat langer, maar je krijgt wel perfecte gerookte paling. Dus liever te laag dan te hoog!

   De paling is goed gaar als je deze bij het dikte deel van de paling (meestal ergens in het midden) het vel tot op de graat in kunt drukken het het vlees er bij de snede in de buik uit komt zetten en wat dunnig aanvoelt en eruit ziet. Dit duurt meestal een minuut of 20 tot 30. Dan deel drie.

   Deel drie is het eigenlijke roken!

   Voor het roken kan schorsvrij eiken, beuken, kersen en ook diverse andere soorten hardhout gebruikt worden. Maar let op! Gebruik altijd loofhout en nooit naaldhout!

   Je kunt bij tuincentra’s en dierenwinkels voor een paar euro grote zakken beukensnippers kopen. Dat is uitermate geschikt omdat andere houtsoorten bij overdadig gebruik wel eens een bittere smaak willen afgeven. Bij beuken heb je daar nagenoeg tot geen last van. Koop de grofste soort beukensnippers die men heeft (meestal meer soorten qua grofheid). Let op dat er geen parfums of andere rommel doorheen zit. Even vragen aan de verkoper/ ster en op de zakken kijken. Meestal is dit overigens niet het geval.

   Gooi de geweekte snippers op het houtskool (gebruik bij voorkeur houtskool voor de smaak, briketten geven veel minder rooksmaak). Dat weken heeft maar één doel. Dat is dat het hout optimaal rookt en niet zo snel zal opbranden. Het kan evenwel zonder het hout te weken. Dan moet je er gewoon iets meer op gooien, maar zorg dat je het gloeien van de kolen niet verstikt. Dus telkens een paar handjes en als die weer branden of goed smeulen weer een paar handjes. Je kunt ook de geweekte snippers in een aluminium wegwerp bak(je) op het hete houtskool zetten. Effect is nagenoeg hetzelfde.

   Hou tijdens het roken de temperatuur op circa 60 graden Celsius. Open zo nu en dan even de klep van de grillkamer korte tijd om de rook volledig te laten ontsnappen om te voorkomen dat de paling niet verzuurt door ‘oude rook’. Het eigenlijke roken kan een behoorlijke poos duren. Denk aan ergens tussen de 45 minuten en een uur en een kwartier.

   Als de paling mooi goudbruin is, je kent het wel van de paling in de handel maar dan iets lichter, dan is het tijd om de paling van de satépennen te halen. Rol nu de paling in krantenpapier en dan in het krantenpapier in zilverfolie, en laat dit circa 30 minuten nagaren. De paling is nu eetbaar.

   Wil je de paling bewaren (tot circa een week in de koeling) rol deze dan niet in de kranten en zilverfolie, maar laat deze aan de lucht drogen en afkoelen. Let op dat er geen vliegen op de paling gaat zitten want die leggen eitjes in de paling. Gebruik iets van een afdeknetje (bij blokker e.d. te koop) dat je over de paling zet.

   Ik raad je als laatste wel aan om de grillkamer van binnen goed in te pakken met zilverfolie want de geur van de paling, komt door het lekken van het vet, gaat er maar moeilijk uit en kan heel lang blijven hangen. Resultaat is dat al je vlees e.d. naar paling smaakt.

   Veel succes! En laat even weten hoe het gegaan is en of het je bevallen is 😉

   (Als je wat foto’s kunt maken en kunt insturen per mail kan ik er een blog-post van maken)

 15. Marja

  Wij overwegen ook zo’n bbq smoker te kopen. Ik vraag me alleen iets af ivm het bakken van spare ribs. Gebruiken jullie hele verse? Want wat zal de bereidingstijd ongeveer zijn voor voorgegaarde ribbetjes?
  Thanx!

  1. Meneer Veelkantie

   Marja,

   Ja wij gebruiken inderdaad alleen volledige rauwe ribben. Kijk eens onder dit topic (van onder naar boven lezen) om het fijne ervan te vernemen. De reden dat wij alleen volledig rauwe ribben gebruiken is omdat je dan vanaf het eerste moment de smaak en de wijze van garen bepaald.

   Bij voorgegaarde ribben is de smaak doorgaans al bepaald, want men marineert of kruid de ribben voor je, en de eerste mate van gaarheid is eveneens al voor je bepaald. Ik heb er geen ervaring mee, dus ik kan je niet vertellen of ze dan nog zo mals worden als wij ze altijd maken. Als het je gaat om de rooksmaak van de ribben dan vraag ik me af of ribben die al voorgegaard zijn de rooksmaak nog goed oppakken.

   Ik durf dan ook niet met zekerheid te zeggen hoe lang het duurt voordat ze mooi door en door gaar zijn. Dat is iets dat je in praktijk uit zult moeten proberen. Of één van onze lezers moet er ervaring mee hebben, dan hoop ik dat men het antwoord op jouw vraag kan geven.

   In het algemeen gesproken kan ik me alleen maar afvragen waarom je een smoker zou kopen, waarbij je dus bewust kiest voor ‘low & slow cooking’ vanwege de voordelen die dit heeft, als het niet je bedoeling is om ‘low & slow’ te koken. Dan zou een gewone barbecue volstaan waarop je bijvoorbeeld voorgegaarde ribben indirect grilt.

 16. Marja

  Bedankt voor de reactie. Wij hebben gewoon geen ervaring met verse ribs. Wij kopen ze tot nu toe altijd bij de super voorgegaard en er zijn echt hele lekkere. Maar inderdaad moet je met zo’n smoker voor het verse gaan.

  1. Meneer Veelkantie

   Marja,

   Zou ik zeker doen. En zo lastig is het niet hoor. Ik klets je er wel doorheen 😉

 17. Roger

  Hallo,

  Na 8 jaar op me Weber te hebben geBBQt wil ik nu graag een smoker aanschaffen.
  Nu kwam ik op de site van pricerebel.nl en daar is een 16 inch smoker 99,- euro en op de site van oklahomabbq.nl 159,-euro en naar mijn idee is het exact de zelfde smoker.

  Wie heeft ervaring met pricerebel.nl ?

  Alvast bedankt!

  1. Meneer Veelkantie

   Roger,

   Zo op het oog zie ik weinig verschillen tussen de twee door jou genoemde smokers. De maatvoering is wat anders, maar dat zou nog te verklaren te zijn door een andere manier van meten of het iets gunstiger ‘naar boven afronden’ van de maten door pricerebel.nl. Alleen de thermometer lijkt me een iets ander model. Het dus zomaar kunnen dat het om min of meer dezelfde smoker gaat.

   Ik heb geen ervaring met pricerebel.nl. Het is voor zover ik weet ook een vrij nieuwe webshop, want ik heb er tot voor kort nog nooit van vernomen. En ik ken de markt wat dat betreft redelijk goed.

   Wat ik wel weet is dat het om een outlet van CubeTrade BV gaat. Het kan dus gaan om niet veel meer dan iemand die op de zolderkamer een webshop runt, of het is de webshop van CubeTrade.

   In het eerste geval is het niet zo gunstig omdat men dan dus niet zelf voorraad heeft, maar men ontvangt alleen de orders van klanten en zetten dit door naar CubeTrade die vervolgens de verzending en vermoedelijk ook de facturering verzorgt. Dat kan nadelig zijn omdat pricerebel.nl daardoor minder accuraat op klachten en wensen van klanten kan reageren en afhankelijk is van dozenschuiver CubeTrade. In het tweede geval zou het moeten gaan om een handelsnaam van CubeTrade, maar pricerebel.nl staat niet als zodanig bekend bij de KvK. Je kunt je hoe dan ook afvragen waarom of pricerebel.nl, of CubeTrade zo geheimzinnig doet over het adres van pricerebel. Als dit niet al hetzelfde is als CubeTrade BV. Het geeft niet veel vertrouwen dat je pricerebel.nl niet kunt bellen of bezoeken. Je moet het af met een contactformulier en emailadres. Dat geeft zoals gezegd niet al te veel vertrouwen. Want is men bang voor klachten of boze klanten?

   Dat laatste zou zomaar eens kunnen. En als je de reviews en ervaringen leest lijkt het behoorlijk op de levering en aftersales te steken.

   Ik heb de volgende review site geraadpleegd: beslist.nl. Wat opvalt is dat men voor een zo jonge webshop toch al aardig wat ontevreden klanten heeft weten te scoren. Zeker als het de webshop van CubeTrade zelf is, dan is dit niet best.

   Ik heb, ook naar aanleiding van jouw vragen en een veelheid aan gelijksoortige vragen, een soort van handleiding geschreven hoe je betrouwbare webshops kunt herkennen en hoe het er in het webshopwereldje aan toe gaat. En daarin staan een aantal zaken die je zouden kunnen alarmeren in geval van webshops als pricerebel.nl! Kijk dus onder ‘Veilig Online Kopen – Tips en Hints‘ voor de antwoorden op veel van jouw en andermans vragen.

 18. Roger

  Ik had al zo’n vermoeden, vandaar dat ik hier een berichtje hebt geplaatst en aangezien ik liever iets meer betaal bij aklahomabbq.nl dan dat ik een hoop ellende op me hals haalt doordat ik een ander model krijg en het niet kan terug retourneren.

  Bedankt voor het reageren meneer Veelkantie:)

  mvg,
  Roger

 19. Frank

  Ik ben dus zo’n figuur die momenteel eens in de zoveel weken de bbq uit de schuur haal en m’n spekslagers cremeer. Maar ook iemand als ik ziet ooit het licht en ik wil meer. Mede door de vele Amerikaanse kookprogrammas die ik de afgelopen tijd heb gezien weet ik dat het ook anders kan. Spullen zoals ze in die programmas gebruiken zijn voor mij onbetaalbaar. Een Big Green Egg of een grote Weber is voor mij geen optie. Dat was voor mij reden eens te kijken wat er op dit gebied nog meer te koop was. Ik kwam al snel op sites van allerlei webshops waar offset pits te koop zijn. Eigenlijk wil ik ze eerst in het echt zien, voordat ik er een koop. Wellicht kan ik er dan ook meteen uitleg bij krijgen.
  Vraag is: waar koop je zoiets?

  1. Meneer Veelkantie

   Frank,

   Vergeet Weber en Big Green Egg. Mooie apparaten, maar peperduur en redelijk beperkt in gebruik. Je kunt het heel goed, misschien wel beter, af met een veelzijdige Offset Smoker Barbecue. Blij dat je het licht hebt gezien 😉

   Ik heb beide smokers, eerst een 16 Inch en later een 21 Inch XXL, bij http://gaswinkel.nl gekocht. Ik weet zeker dat je, als je even een belletje of mailtje doet, daar de smokers kan komen bezichtigen. Gaswinkel heeft, als ik me niet vergis, een aantal filialen. Mogelijk ook eentje bij jou in de buurt.

   Ik wens je veel succes. En ik hoop nog iets van je te vernemen.

 20. utrechter

  Erg handig deze teksten! Vraag: Mij is nog niet helemaal duidelijk hoe je de smoker optimaal gebruikt. Ik zou graag op grotere schaal doen wat ik nu op een Webertje doe: ik kook meestal voor 4-6 personen. Ik begin met grillen van aubergine, tomaten, sate, en iets later, terwijl de temperatuur nog wel redelijk hoog is, start ik met indirect grotere stukken vlees. Boven de kolen liggen dan nog steeds opvolgers van bovengenoemde groenten+portobello’s etc etc. Deksel gaat er helaas wel steeds af want ik moet de direct gegrilde spullen controleren. Gasten eten langzaam van wat er klaar is en als klapper aan het eind (na 45-60min gegaard te hebben) de indirect gegrilde vleesstukken, bv jerk pork, lamsbout of beercan chicken. Vraag is nu: hoe kan ik direct grillen en tegelijkertijd bbq/smoken? Klopt het dat je direct kunt grillen boven de firebox? Zo ja hoe groot is die ruimte dan? Als je daarvan steeds de klep open doet, gaat dit ten koste van het smoke/bbq-en? Kun je ook kolen in de smoke/bbq leggen en dan (in)direct bbq-en?
  Verder: klopt het dat de pijp naar achter kantelt, en je hem dus niet tegen een muur aan kunt zetten?
  En als laatste: als ik max en heel af en toe voor 8-10 mensen bbq, is dan de 16 of 21-inch het handigst? Prijs geen probleem.

 21. Frank

  Bedankt voor je reactie. Ik zal ze zeker bellen. Ik ben in de buurt van vaderdag jarig, dus hoop ik t.g.v. die gelegenheden de 16″ aan te kunnen schaffen.

  1. Meneer Veelkantie

   Frank,

   Veel succes en ik verneem het nog graag van je.

   Utrechter,

   Om heel kort te zijn, je kunt in het grill compartiment van de smoker prima doen wat je normaal op een Weber zou doen. Beter zelfs nog want je hebt daarvoor meer ruimte op een smoker gezien het langwerpige grotere grilloppervlak.

   Boven de firebox grillen is eigenlijk niet te doen. Daarvoor is de ruimte gewoon te klein.

   Onlangs schreef ik, naar aanleiding van vragen, het artikel Welk Formaat en Type Smoker moet ik Kiezen?. In dat artikel zie je veel van jouw vragen al beantwoord worden. Onder andere over het gelijktijdig garen, of zelfs roken, van vleessoorten met verschillende garingstijden. Zelfs het onderwerp schoorsteen en de plaatsing ervan komt aan bod. Lees dat eens rustig door en als je dan nog vragen hebt dan beantwoord ik deze graag.

 22. dutchie

  Hallo,
  Vandaag een 13 inch gehaald.
  Idee er achter is om te kijken hoe eea bevalt, om hierna eventueel over te stappen op een groter/beter model.
  DGelijk de staafjes beukenhout erbij genomen.
  Ik heb eerst briketten in de firebox gestookt, en hier vervolgens 6 beukenlatten op gelegd.
  Ik werd om te beginnen gek van de rookontwikkeling in en om de bbq…
  Nadat eea een beetje uitgerookt was, heb ik het vlees er op gelegd.
  Na een half uurtje was eea gaar.
  Vlees er af, en knagen maar…. Wat viel dat tegen zeg! Alles smaakte echt heel sterk naar rook. De helft van het vlees is uiteindelijk weggekieperd. Beetje een teleurstelling….
  Kan iemand me vertellen wat ik verkeerd doe?
  Een kleine “flavour” van rook is misschien lekker, maar dit was werkelijk te gek… Een paling is er niks bij…
  Ik hoor het graag.

  1. Meneer Veelkantie

   Dutchie,

   Wat voor vlees heb je gebruikt? Want een half uurtje is echt veel te kort en als het vlees al gaar was dan heb je de temperatuur veel te hoog opgestookt. Een smoker is er primair toe bedoeld om vlees ‘low & slow’, dus op lagere temperatuur (tussen de 80 en 120 graden Celsius) te garen en eventueel ook te roken gedurende een langere tijd. Alleen al voor een kipfiletje mag je een klein uurtje uittrekken. Dus dat is fout I.

   De Briketten (gebruik liever houtskool, maar jij bent natuurlijk de baas) stook je niet op in de firebox. Dan krijg je de eerste smerige zwarte walmende stinkende rook in de smoker. Ook aanmaakblokjes geven smerige zwarte dikke stinkende paraffine rook. Dus samen met de eerste smerige rook van de briketten en de aanmaakblokjes krijg een walgelijke rook in het apparaat. En nee, dat is beslist niet lekker. Heel smerig en ongezond zelfs. Gebruik voortaan een kolenstarter (lees hier hoe je de kolenstarter moet gebruiken). Intratuin heeft nu een hele goeie van Ganga in de aanbieding voor € 10,-. In eerste instantie roken met name briketten in combinatie met de aanmaakblokjes heel heftig en vies. Dat komt door de (ik meen dat het iets van zetmeel is) laag om de briketten en de paraffine in de aanmaakblokjes. Na een paar minuten zijn de aanmaakblokjes opgebrand en is ook de laag rondom de kolen verbrand. Dan wacht je net zolang tot je een witte laag om de kolen ziet ontstaan. Dan rookt de boel ook niet en zijn de kolen klaar om in de firebox gestort te worden. Dan stook je de smoker op tot (afhankelijk van de soort vlees en hoe mals je het wilt hebben en houden) ergens tussen de 80 en de 120 graden Celsius. Dan pas leg je het vlees erop en begint te garen. Dat was dus fout II.

   Je hebt veel teveel rookhout gebruikt. Zeker beuken rookt als een bezetene. Dat gebruikt men normaliter ook om paling en makreel intensief door en door te roken. Lees hier meer over rookhout. Een stukje rookhout had al meer dan voldoende geweest. Misschien zelfs al veel te veel omdat je zo´n (veel te korte) korte sessie deed. Je hebt dus buiten de smerige eerste zwarte walmende stinkende rook van de briketten en de aanmaakblokjes nog eens een gigantische totaal overbodige hoeveelheid rook toegevoegd waardoor je vlees smerig, ongezond en ongetwijfeld heel bitter heeft gesmaakt. Dus dat was fout III.

   Laatste, vierde en wat mij betreft grootste fout is dat je, je kennelijk totaal niet verdiept hebt in de materie. Beetje erg dom om nu achteraf je pas af te vragen hoe het werkt. Begin daar nu alsnog mee. Begin bijvoorbeeld eens hier. Heb je, je er een beetje in verdiept dan kom je de volgende keer veel beter beslagen ten ijs. Succes. En ik verneem het graag van je.

 23. dutchie

  Okee, dank voor de (wel wat scherpe) kritiek.
  De adviezen hebben wij gekregen van de dame die ons de smoker heeft verkocht, dussss…..
  Ook heb ik me wel wat ingelezen, en ben zo tot een smoker gekomen. Ik heb echter niet deze website gezien voordat ik hem kocht, anders had ik wellicht de 16 inch genomen ipv de 13 inch.

  Op dit moment zijn we weer aan het “smoken”.
  Ik heb een firestarter gekocht (een weber..) en dat gaat inderdaad verbazingwekkend goed. Komt in 1e instantie behoorlijk wat rookm vanaf, en ik had danook mijn 2e klacht van de buren te verduren.
  Ook heb ik van Weber “appelhout” snippers gekocht, daar deze een iets zoete rooksmaak aan het product zouden geven. Deze een kwartiertje in het water gelegd, en een klein handje op de briketten gegooid. Deze waren zo weg eerlijk gezegd, vervolgens wat speklapjes en hamburgers (even simpel beginnen) er op, temp. staat in het midden van “Ideal” (helaas geen temp. aanduiding).
  Na een kwartiertje een heel klein handje snippers toegevoegd, wat ca 5 minuten licht rookt.
  e.e.a. is nog niet gaar, we wachten nog even af. Ligt er nu een half uurtje op.

  Mij is nog niet ghelemaal duidelijk of het vlees er nou op moet liggen gedurende de 1e intensieve rook, of niet, en of je af en toe wat rookhout toevoegt, of dit alleen in het begin doet. Ik ben nu na mijn 1e rookervaring een stuk voorzichtiger eerlijk gezegd.

  Verder vraag ik mij ook af of het wellicht mogelijk is om in de firebox een gasspiraal te maken wat de hitte genereert, ipv houtskool of briketten. Dit ivm overlast voor de buren, en uiteraard een eenvoudiger regelbare temperatuur… Hoe zijn jullie ideeen hierover?
  Ik verneem het graag.
  Alvast dank.

  1. Meneer Veelkantie

   Dutchie,

   Inderdaad ben is (soms) wat scherp in mijn ‘adviezen’ omdat het zo jammer is als mensen afknappen op zoiets moois als een smoker. Bijvoorbeeld door adviezen van een verkoopster die dus kennelijk geen flauwe notie heeft wat ze verkoopt en maar wat uit haar nek kletst. Beetje lullig, want nu was jouw eerste gerecht grondig verpest. Waar heb je de smoker gekocht?

   Ik weet niet precies wat jouw situatie is. Ik bedoel dan waar jouw smoker staat, hoe ver dat van de buren af is, enzovoort. Want het voorbranden van de briketten geeft inderdaad een smerige stinkende rook. Doe je dit op een balkonnetje of iets dergelijks dan rook je de buren inderdaad uit 😉 Wel weer heel tijdelijk, dus mensen moeten elkaar ook een beetje de ruimte geven. Het is namelijk niet zo dat je urenlang smerige rook produceert. Hooguit eenmalig een minuut of tien. Probeer de kolen zo ver mogelijk bij hen vandaan voor te branden en let een beetje op de stand van de wind. Dan zou het allemaal goed moeten komen. Verder geeft Henk een prima advies. Nodig ze eens uit en ze snappen ook meer wat je aan het doen bent. En als je ze dan ook nog eens wat lekkers voorzet dan komt het helemaal goed 😉

   Ik weet niet helemaal wat je bedoeld met ‘de eerste intensieve rook’. Als je bedoeld van het rookhout dan is het antwoord ja. Appelhout geeft inderdaad een wat zoetige smaak, maar het hout rookt ook niet heel heftig. Dus je zou daar iets meer van kunnen gebruiken dan van bijvoorbeeld beuken, eiken, enz. Daarna voeg je inderdaad om de zoveel tijd wat rookhout toe om ervoor te zorgen dat je ook inderdaad een rooksmaak krijgt. Echter, of speklapjes zich echt lenen om ‘low & slow’ te garen… Hoe waren ze? Ik bedoel qua smaak, structuur, e.d.?

   Zoals Henk als aangaf verkopen ze bij gaswinkel.nl gasspiralen. Of deze past is een beetje de vraag, maar je kunt dat best goed vragen aan hen, en je krijgt altijd heel vlot antwoord. Maar het is natuurlijk geen roken en grillen zoals het bedoeld is. Maar ik snap wel wat jouw motieven zijn. Dus aan jou natuurlijk de keuze.

 24. henk

  dutchie, op de site van gaswinkel.nl verkopen ze zulke branders…. alleen roken is roken,en daar heb je dus rook bij nodig 😉
  al neemt de hoeveelheid rook wel af na enige minuten.
  staat de klep van je pijp soms helemaal open??
  nodig je buren eens uit als je aan de slag gaat…………. pak het slim aan en je buurman is ook aangestoken door het smokersvirus 😉

 25. dutchie

  Dank voor je reactie.
  Mijn smoker staat halverwege de tuin, tegen de schutting (van de buren), bij een tuin van 11m diep. Rijtje eengezinswoningen.
  Ik heb de smoker in zoetermeer gekocht.

  De speklapjes vond ik zelf heel aardig gelukt eigenlijk; Geen gecremeerde lappen, maar sappig, en zacht. De hamburgers vielen ook in goede smaak. Waren wat rood geworden, en idd een lichte rooksmaak er aan. So far so good 🙂

  Vandaag heeft mijn vrouw zelf een poging ondernomen terwijl ik nog aan het werk was. Bij thuiskomst bleek dat er wat te weinig kolen (briketten) op lagen. Snel een zakje bijgehaald, en nu eens houtskool geprobeerd. Dat vond ik wat tegenvallen; Er kwam erg veel gloeiende as vanaf wat de lucht in ging, knetterde een beetje, en veel kleine stukjes. Uiteindelijk in de smoker gekieperd, en de temp. wat verder omhoog. Uiteindelijk hebben de kipfilets er een behoorlijke tijd op gelegen…
  Resultaat was wat minder. Ik vond de filets wat droog en taai. (eerder al een stukje er af gehaald, maar was toen nog niet gaar.)
  Al met al vind ik het een flink leerproces….

  Wat de gasspiraal betreft: Hier kun je toch gewoon nog steeds hout op leggen en laten roken? Dan is het effect toch hetzelfde? En al helemaal (denk ik) als je er ook nog eens eerst lavastenen/lavabriketten op neerlegt…
  Iemand wel eens gespeeld met dit idee?

 26. henk

  dutcchie wat jij wilt gaat m.i alleen op met een electra spiraal.., in nederland had ik een rookkast met zo een systeem.. maar ik denk met alle respect dat je het wiel opnieuw wilt uitvinden.. 😉 gewoon oefenen en er handigheid in gaan vinden.,en goed je luchtstroom in de gaten houden………… als jij zegt dat je houtskool knettert denk ik dat je toevoer van lucht teveel openstaat, en je pijp.
  succes !!!
  kijk hier eens voor meer info rookoven.com

 27. dutchie

  Dat knetteren deed het in de chimney en bij het uitwerpen…

  1. Meneer Veelkantie

   Dutchie,

   Is het een optie om de smoker verder naar achteren te plaatsen? Misschien tegen het achterhek (als je dat hebt) zodat de buren er minder over kunnen klagen? Dat zou alweer heel wat schelen.

   Zoals ik aangaf denk ik niet dat speklapjes zich echt lenen om ‘low & slow’ te garen en te roken, maar als jullie ze zo lekker vinden, wie ben ik dan 😉

   Hoe bedoel je ‘de hamburgers waren wel wat rood geworden’? Het klopt wel dat vlees een andere kleur krijgt dan bij direct grillen of bij hoge temperatuur indirect grillen (dan worden ze donker). Maar ‘rood’ komt me niet echt bekend voor.

   Inderdaad zit er vaak in de zakken met houtskool onderin veel gruis en kleine stukjes. Maar aangezien de smaak zoveel beter is neem ik dat maar op de koop toe. Ik heb op het rekje in de firebox nog een rekje overdwars geplaatst zodat het kleine grut niet door het kolenroostertje heen valt. En dat werkt prima. Dat vonken is vrij normaal in de kolenstarter. Zal ook geen gevaar opleveren. Voordat het iets in de fik kan steken is het alweer afgekoeld.

   De kipfilets hebben er al met al toch te lang op gelegen waardoor ze zijn uitgedroogd. Ik denk ook dat de temperatuur in het begin te laag was en daarna net even te hoog. Maar ach, al doende leert men, toch 😉

   Ik ben het met Henk eens dat je min of meer een beetje het wiel opnieuw probeert uit te vinden. Uiteraard zijn meer mensen op het idee gekomen van gasbranders en lavastenen. Feit is dat het geen succes is geworden. Dus ik denk dat het niet echt een oplossing is. Het is inderdaad gewoon een kwestie van oefenen. Op den duur krijg je er vanzelf feeling voor. En moet je dan eens zien wat je van je smokertje haalt…

   Je weet dat ik je best een beetje wil helpen, dus misschien is het eens een idee om jouw plannen voor een bepaald stuk(je) vlees vooraf voor te leggen zodat ik je vooraf wat tips kan geven. Doe dit dan wel even ruim van te voren zodat ik wel tijd heb om erop te reageren.

 28. henk

  mijn eerste paling die ik rookte was een complete ramp!!! droog,allemaal van de pen afgevalln in de rookmot, maar ik heb toch genoten!! en elke keer ging het een beetje beter..
  karbonades,kip vis groente heb ik nog nooit in de rookkast gedaan,want dat lijkt mij nou niet je van het…. maar wie weet in een gekke bui 😉
  het is (het kan) een lange leerschool zijn…. gewoon doorzetten en in het begin niet teveel tegelijk roken…. gaat het dan mis, is het een kleine kostenpost..

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Ach, het is een kwestie van even de basis onder de knie krijgen. En ja, niet alles pakt altijd zo uit als je het voor ogen had. Maar is dat niet met het hele leven zo? Ik denk wel dat als je na een paar keer de feeling nog niet hebt en het basisprincipe niet snapt dat je eens diep moet gaan nadenken of het ‘low & slow’ garen en roken van vlees en andere producten wel jouw ding is.

   Roken in een rookkast is toch weer een heel ander principe dan ‘low & slow’ garen (want dat is en blijft de voornaamste doelstelling) en roken met een Offset Smoker. En dan lenen karbonades, kip, vis en groente, maar ook kaas (weliswaar koud roken) en tal van andere dingen zich prima om gerookt te worden.

 29. henk

  heb het een beetje haastig neergeschreven, maar groente heb ik nog nooit gerookt, de rest wel en is dan ook heerlijk, na een paar keer misklukken dan…
  heb een bestelling gedaan bij rookovens.com en als de verzendkosten een beetje meevallen dan mogen ze opsturen 😉 anders gaat het een en ander in een container mee hiernaartoe..

 30. Utrechter

  Henk,

  Ik heb zelf sinds een maand een smoker en ondanks het belabberde weer ben ik er vaak mee in de weer. Wat je naast vlees goed kan doen:

  Groente: heb ik gemengde resultaten mee bereikt.
  •(Zoete) paprika en pepers zijn geweldig. Halveren, pitjes eruit, roken tot ze zacht zijn, afkoelen en dan met peper, zout, bv koriander, munt of wat je ook in je kruidentuin hebt als salade eten.
  •Portobello: lekker.
  •Tomaten: halveren en oppassen dat er niet te veel rook in komt,, gaat prima. Ook lekker om in blender te doen en soep van te maken. Als je dit later opeet weet je niet wat je proeft.
  •Hele aubergine is niet gelukt, in plakken matig, beter om te grillen.

  Fruit: tot nu toe mooie resultaten.
  •Appels zijn een sensatie. Pureren en als appelmoes eten bij bv varkensvlees zou iedereen gedaan moeten hebben. Moet ook met peer kunnen.
  •Bananen werkt ook goed, ze moeten goed zwart zijn. Dan pellen en vrijkomend sap eventueel met beetje rum mengen. Room/ijs/yoghurt er bij en in een handomdraai een geweldig toetje.
  •Ananas: zie banaan, ook heerlijk. Eerst schillen heb ik nog niet geprobeerd.

 31. henk

  @ utrechter
  bananen hebben we genoeg hier! gisteren nog 1 tros afgehakt van mijn boom… pisang mas… kleine banaantjes,maar mierzoet!! zal dat een keer gaan proberen… vooral met de rum lijkt me wel een aardig medicijn.. pepers ken ik wel, maar rook ze in zijn geheel en eet ze ook zodanig… hoe heter des te beter 😉 als ik niet zweet tijdens het eten is mijn vrouw bang dat het niet lekker was ..

  succes met je rookexperimenten.. en dan bedoel ik geen zware shag!!

  gr henk

 32. Björn

  Beste Meneer Veelvakantie,

  Na veel lezen en speuren ben ik ook tot de conclusie gekomen dat het tijd is voor de aanschaf van mijn eerste smoker. Mijn oog is gevallen op het 16″ imitatie model zoals o.a. gaswinkel.nl ze verkoopt. Toen ik op het punt stond deze daar aan te schaffen kwam ik deze site tegen waar ogenschijnlijk dezelfde smoker voor weer een paar tientjes minder aangeboden wordt en de verzendkosten gratis zijn. Zou jij/jullie je ervaren ogen er eens aan willen wagen om vast te stellen of dit om hetzelfde apparaat gaat als gaswinkel aanbiedt?

  http://www.bbqshop.nl/barbecue-kopen/american-smoker/smoker-bbq-barbeques-type-l.html

  Bedankt alvast voor de hulp!

  1. Meneer Veelkantie

   Björn,

   Lijkt me op het oog inderdaad exact dezelfde smoker te zijn. En voor zover ik kan zien heeft bbqshop.nl een prima reputatie. En als er geen addertjes onder het gras zitten dan zie ik geen reden om hem daar niet te kopen.

 33. Björn

  Dank voor de zeer snelle reactie! Dan zal ik binnenkort overgaan tot de aanschaf en mijn eerste ervaringen hier met jullie delen!

  1. Meneer Veelkantie

   Björn,

   Top 😉

 34. Björn

  Zijn er inmiddels al ervaringen bekend met de webshop en de smoker van pricerebel.nl? In april dit jaar werd er hier nog wat minder ehtousiast over deze webhsop gesproken, maar als ik dit lees: http://www.beslist.nl/s0000016093/ dan zie ik toch overwegend positieve reacties.

  Begrijp me goed, ik hoef niet persé voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, maar om nou onnodig meer te betalen vind ik ook weer zonde….

 35. Björn

  Beste Meneer Veelvakantie,

  Heeft u ervaring met het verlengen van de schoosteen van de smoker? En dan bedoel ik niet het verlengen aan de binnenkant (een van de veel toegepaste mods op dit type smoker), maar juist het verlengen aan de buitenkant.

  Ik wil de smoker onder een afdak gaan plaatsen en dan met behulp van een verlengde schoorsteen de rook boven het afdak uit sturen. Ik wil hier denk ik een stuk vaste pijp in combinatie met een stuk flexibele pijp (het deel dat aan de smoker vast zit, moet immers kunnen blijven bewegen) voor gebruiken.

  Ik ben benieuwd of dit invloed heeft op de luchtstroom en brandstofverbruik.
  Alle ervaring is welkom.

  Dank!

  1. Meneer Veelkantie

   Björn,

   Zelf heb ik daar geen ervaring mee. En wat het een beetje lastiger maakt is dat op de meeste offset smokers het klepje op (dus niet onder of in) de schoorsteen zit. Een andere ‘probleem’ is dat veel schoorstenen, in ieder geval op de goedkopere type smokers, op de deksel zit dus meebeweegt met de deksel bij het openen. Bovendien, maar dat zul je ondertussen weten, komt er als je acht even flink aan het roken bent rook uit alle gaten en kieren bij de smoker. Dus hoeveel dit gaat helpen in de praktijk is maar de vraag.

   Maar als je voor deze zaken een oplossing voor weet te vinden is het slechts een kwestie van een kachelpijp, of eventueel als alternatief een aluminium buis die men ook wel in de keuken gebruikt, op de schoorsteen te plaatsen. Het verlengen van de schoorsteen kan wel de trek verhogen, dus de boel heter ‘trekken’, dus hou daar rekening mee.

   Een andere eventuele oplossing zou kunnen zijn om een soort van rookvanger onder het dak te plaatsen met een schoorsteen door het dak heen. Staat de wind een beetje gunstig dan trekt deze de rook weg van onder het afdak.

 36. Marleen

  Hoi,
  Ik heb deze zomer een BBQ bestelt bij PriceRebel.nl (eigelijk voor mijn man). Voor alsnog geen problemen mee, levering was ook gewoon binnen de 3 werkdagen. Prima bbq voor die prijs, ziet er nu ook nog goed uit (heb er wel zo’n afdekhoes bijgekocht). Als je het aan mij zou vragen zou ik die shop best aanbevelen.

  Heeft iemand nog tips voor het smoken? ik gebruik nu af en toe die houtsnippers van Jack Daniels, maar vind het roken wel erg lang duren. Is het ook mogelijk om snel te roken?

  Gr. Marleen

 37. Michiel

  De kracht van het roken zit em juist in de langzame garing.

  1. Meneer Veelkantie

   Michiel en Marleen,

   Roken kun je al in een oude schoenendoos doen. Maar inderdaad, het is juist de langzame garing via de Offset Smoker die het vlees zo onweerstaanbaar lekker en mals maakt. En dan ook nog de toevoeging van de barbecue en een lekkere lichte rooksmaak… Heerlijk!

 38. rene frangez

  Ik ga nu aan het vierde seizoen beginnen met mijn 21 Inch Oklahoma bbq/smoker. Met een beetje onderhoud van insmeren met lijnolie tijdens een rooksessie, en als je klaar bent goed schoon maken van de binnenkant kom je al een heel eind. Daarbij heb ik deze altijd buiten staan onder een bbq hoes. Ik gebruik hem het gehele jaar. Een heerlijke verslaving. Maar voor het volgend jaar ben ik mij heel langzaam aan het orienteren naar een zwaarder model om de isolerende waarde te versterken. Met name in de winter wordt het lastiger om de temperatuur goed te houden. 😉

 39. Alain

  Het is inmiddels al weer ruim een jaar gelden dat ik een bericht heb achtergelaten hier. Wel heb ik in de tijd tot nu uw site met veel plezier gevolgd voor raad, inspiratie en voor vermaak dankzij de vemakelijk verhalen en ervaringen. Maar nu na twee jaar op de “normale” smoker wil ik een rookhuisje gaan bouwen. Deze zou mooi passen onde de veranda achter in de tuin,staat ook nog gezellig lijkt mij. Nu heb ik wel ideeen over wat en hoe ik het huisje wil bouwen, maar over de manier van gerechten bereiden kan ik niet veel vinden. Ik kan me namelijk zo voorstellen dat het roken wel anders gaat dan in een “normale” smoker. Maar voordat ik ga knutsellen zou ik graag uw raad cq ervaring raadplegen en eventueel van andere lezers/medesmokers hier op uw site. Niet dat het bouwproject als een houten ruine eindigt 🙂

  Wellicht ten overvloede, maar hier een linkje naar wat ik in mijn hoofd heb te creeren.

  http://static.mijnwebwinkel.nl/winkel/rookoven/full24267981.jpg

 40. frank hansel

  Hallo ik ben frank uit zoetermeer wij hebben ook een oklahoma bbq gekocht bij gaswinkel .
  Daar ik niet zo een schrijver ben ga ik het toch proberen lees graag jullie ervaringen
  Ik heb de eerste keer spareribs (de grote ) besteld bij de slager temperatuur goed en smoken maar de 3.2.1 methoden uitgeprobeerd maar tot mijn verbazing was mijn vlees lekker maar droog dus eigenlijk een beetje een teleurstelling maar daar we het er niet bij laten zitten heb ik me scheel gegoogleden ik eigenlijk weer op deze site terecht ben gekomen en ik de uitleg van meneer vee
  lkantie over temperaturen goed heb gelezen en heb uitgevoerd we hebben vandaag buikspek op oklahoma bbq gelegt ik heb de temperatuur op 125 graden kunnen houden naar +- 4 uur heb ik de buikspek er afgehaald tot mijn verbazing was deze zo lekker dat dat ik morgen weer een stuk ga halen om uit te proberen gr frank

Laat een reactie achter