«

»

jul 02 2013

Bericht afdrukken

Een beetje mooi weer? Dan is Veelkantie de BBQ meneer!

SchortWe waren de laatste dagen gezegend met prachtig mooi zomerweer. Tja, dan kan het niet anders of meneer Veelkantie stookt de Smoker en/ of de BBQ op. Want de zomerse dagen in Nederland zijn de laatste jaren niet al te talrijk, dus moet je het er direct van nemen als de gelegenheid zich ook maar even een beetje voordoet!

Dit weekend was ik in de gelukkige gelegenheid om beide BBQ's, dus de Offset Smoker en de Big Bol BBQ, aan het werk te kunnen zetten. De eerste voor een lange rook en gaar sessie van een uurtje of 5, en de andere voor het wat snellere werk. Sterker nog, voor het supersnelle werk, want ik testen direct ook maar even wat voorgegaarde vleessoorten uit die ik van de Mega Food Stunter winkel in Almere, waar ik ook van dochter Veelkantie mijn nieuwe prachtige schort dat u hiernaast ziet kreeg, meenam. Daarover even verderop wat meer.

Eerst maar eens beginnen met een foto van het resultaat van de 5-urige rook en gaar sessie. Want ik wist bij de Worstenmakerij eindelijk weer eens wat lekkere vette, dikke en goed vlezige mooie brede spareribs te scoren.

Doorgaans zult u bij supermarkten, slagers en dus ook de Worstenmakerij, alleen maar loinsribs aantreffen. Dat zijn ribben die hoog van de varkensrug komen en daardoor veel minder vlees en vet bevatten. Grote nadeel daarvan is dat het een stuk lastiger is om daar hele mooie malse ribben van te roken en te garen.

Spareribs

Deze keer waren het, zoals gezegd, weer erg mooie ribben die heel dicht tegen echte spareribs aanhingen. Het kan nog wat vetter en vleziger, maar ik was hiermee wel aardig tevreden. We hebben ze met twee verschillende rubs (kruidenmengsel) ingesmeerd. De ene met Spicy Carlic en de andere met Smokey BBQ, Beide prima rubs uit het Lidl Grillmeister assortiment. Dus waarom zelf duur gaan lopen klooien en mengen?

De voorgaande twee à drie keer had ik, vanwege tijdgebrek, de ribben eerst even voorgekookt en daarna indirect direct naast de kolen verder gegaard en gebruind. Maar dat is toch niet te vergelijken met een uurtje of 5 op de offset smoker roken en garen. Mevrouw Veelkantie wilde gewoon weer eens mijn beroemde ribben eten. En gelijk had ze! Ze waren weer heerlijk mals en het vlees liet zich zo van de ribjes afhappen.

Even indirect bruinen en opwarmen 

Vandaag hadden we heel wat anders op het menu staan. Vorige week waren we in Almere, want dochter Veelkantie heeft een baantje en het geld moet natuurlijk wel rollen, en namen de gelegenheid ten baat en bezochten daar direct even de onlangs geopende Mega Food Stunter winkel. Naast nog een enorme keuze aan andere producten had men ook allerhande voorgegaard vlees. Eigenlijk bestemd voor bij de kant & klaar Ping maaltijden die ze o.a. bij Albert Heijn verkopen, maar niet voldeden aan volkomen triviale zaken als exact een x hoeveelheid gram per stuk of te groot of te klein en dergelijke, dus werden hele partijen doorgestoten naar Mega Food Stunter. Perfect vlees. Als het in principe goed genoeg is voor Ome Appie, dan is het ook goed genoeg voor meneer Veelkantie, en zeker voor die prijzen! Dus inladen maar die handel!

Speklapjes

Het eerste wat op de Big Bol BBQ belanden waren de voorgegaarde speklapjes die we meenamen. Of eigenlijk was het, het eerste wat van de BBQ afkwam, want daarnaast had ik indirect ook nog drie halve voorgegaarde kippen in Piri Piri marinade. Maar die mochten van mij wat langer doorbruinen en warmen. Want garen was eigenlijk niet meer nodig. Maar eerst maar eens de voorgegaarde speklapjes proeven!

We kunnen zeggen dat ze van prima kwaliteit waren. We hadden er alleen even aan moeten denken dat ze in de supermarktmaaltijden weinig zout gebruiken vanwege de 'zout is fout mythe'. Dus waren ze iets wat aan de flauwe kant. Je zou echter denken dat voorgegaard vlees, juist vanwege het voorgaren, misschien wel taai of droog zou zijn. Maar daar was gelukkig geen sprake van. Het waren prima sappige speklapjes. En natuurlijk binnen een wip klaar. En dat komt uit de mond van een hekelaar van zogenaamd 'minute vlees'.

Halve Kippen

De voorgegaarde halve kippen in Piri Piri marinade is een iets ander verhaal. Die zaten in een flinke hoeveelheid saus vacuüm verpakt. Het is ook eigenlijk de bedoeling dat je ze in een pan met water in de verpakking opwarmt. Maar dat gaat meneer Veelkantie natuurlijk niet doen. Zeker niet als ik twee type BBQ's tot mijn beschikking heb! Dus pakten we de voorgegaarde gemarineerde kippen uit en hop... op de BBQ!

Nu ben ik geen fan van gemarineerd vlees. Zeker op een ketel BBQ is het altijd lastig. Marinade heeft namelijk erg de neiging om heel snel te verbranden. Ook al grill je ze indirect (dus niet direct boven maar naast de kolen op het rooster). Het is praktisch niet te voorkomen. Het is dan ook lastig om ze echt mooi krokant aan de buitenkant te grillen op hoge temperatuur of direct boven de kolen. Want het resultaat is niet veel meer dan verkoolde marinade. Dat is niet lekker dus zijn we geen grote fans van al gemarineerd vlees.

Gelukkig waren deze halve kippen al goed voorgegaard dus hoefden ze ook niet heel lang op de BBQ. Het verhitten droeg zelfs alleen maar bij aan het nog gaarder maken van de kip. Zo gaar dat ik ze net niet van het rooster hoefden te scheppen. En zoals u kunt zien heb ik het verbranden van de marinade tot het minimum weten te beperken. Helaas daarom echter geen krokant velletje... En dat vonden we erg jammer.

Verder was er absoluut niets mis met de voorgegaarde halve kippen in Piri Piri marinade. Ze waren niet alleen lekker pittig maar ook nog eens super gaar. Het was zelfs lastig om ze met de tang van het rooster te pakken omdat ze van gaarheid dreigde uit elkaar te vallen. Op het bord konden we de kippen zo uit elkaar plukken zonder enige moeite. De botjes kwamen mooi schoon zo het kippetje uit rollen. En tot onze verbazing was er van enige droogheid van de kip nauwelijks sprake. Hooguit was de filet ietsjes droger dan wij normaal voor wenselijk houden. Maar dat kan natuurlijk gewoon niet anders. Het was echter zeker niet zo droog dat het niet weg te krijgen of taai was. We vonden ze lekker en het experiment was geslaagd.

Meneer Veelkantie, neem het me vooral niet kwalijk, is in dat opzicht misschien toch een beetje een purist. In ieder geval in die zin dat ik heel graag van A tot Z vlees wil bereiden en ook zelf invloed kan uitoefenen op de gaarheid, textuur en malsheid ervan. Maar zo, als probeersel... was ik bepaald niet ontevreden over de resultaten van het voorgegaarde vlees. Als u weinig tijd heeft en toch even lekker snel van de buitenlucht en de BBQ wilt genieten dan zouden we het voorgegaarde vlees van Mega Food Stunter zeker niet afraden.

Hoe dan ook, we hebben een paar heerlijke dagen achter de rug. In werkelijk ieder denkbaar opzicht!


Deze blogpost is 603 keer bekeken

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/07/02/een-beetje-mooi-weer-dan-is-veelkantie-de-bbq-meneer/

3 reacties

 1. MdJ

  De kip ziet er heerlijk uit anders :)

 2. Rob

  Tjonge jonge, wat ziet dat er allemaal lekker uit!

  “mijn nieuwe prachtige schort dat u hiernaast ziet kreeg, meenam. Daarover even verderop wat meer”.

  Nou vertel eens………?

 3. Meneer Veelkantie

  InRoMa,

  Hahaha, nee dat slaat op het voorgegaarde vlees ;)

  MdJ,

  De kip was ook lekker. Maar geen knapperig velletje…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *