«

»

jan 24 2014

Bericht afdrukken

5 feiten over uw lichaam die u niet wilt weten 

Uw lichaam is een buitengewoon machtig en mooi stelsel dat normaal gesproken bijzonder goed in balans is. Toch kunt u onverwachte zaken doen om uw lichaam een handje te helpen en bestaat uw lichaam uit meer dan alleen uzelf. Sterker nog, u bent met één tegen tig triljoen in de minderheid. U wordt zelfs geleefd zonder dat u het in de gaten heeft. En zonder dat u er iets aan kunt doen. Zou u er iets aan kunnen doen dan is dit zelfs dodelijk. Dat en nog een aantal interessante feiten die u misschien helemaal niet wil weten heeft meneer Veelkantie voor u genoteerd. Lees vooral verder!

In je neus peuteren en je eigen snot eten is gezond

BeroepspeuteraarWe zijn zo opgevoed dat wij neuspeuteren, en dan vervolgens hetgeen we oogsten opeten, heel vies is. Maar wist u dat u daarmee uw immuunsysteem verbeterd? Dat zit zo: In uw snot zitten antiseptische enzymen die bacteriën verzwakken. Net als bij een inenting brengt u dus met het eten van uw eigen snot verzwakte dan wel dode bacteriën in uw lichaam waardoor uw immuunsysteem aangemoedigd worden om anti-stoffen tegen deze bacteriën aan te maken zonder ziek te worden. Want daarvoor zijn de bacteriën te zwak en inactief. Zorg wel voor schone handen voordat u aan uw maaltijdje begint! Want op uw handen kunnen weer hele andere bacteriën zitten.

Uw wimpers en wenkbrauwen zijn bewoond

WimpersU wilt het misschien niet weten, maar uw wimpers zijn bewoond. Mogelijk tot wel 25 bewoners per oogwimper! Het zijn mijten. De Demodex folliculorum (haarfollikelmijt), een gezichtsmijt die graag op en rond haarzakjes leeft, om precies te zijn. Althans, bij tenminste 80% van de mensen is dit het geval. De mijt heeft een voorkeur voor de wimpers, wenkbrauwen en de neus en uitwendige oren, maar kan op iedere plek op het lichaam, zeker als dit ook maar enigszins behaard is (bij de meeste mensen tref je over het gehele lichaam een donzig voor het oog nauwelijks zichtbaar laagje haar aan) aan. De haarfollikelmijt wordt ongeveer twee weken oud en hij voedt zich met de inhoud van de talgklieren of met huidcellen. De 0,1 tot 0,4 mm kleine beestjes zijn lichtschuw dus schuilen het liefst in de huid, en dan het liefst bij talgklieren. Alleen gedurende nacht is het één grote mijten, ja helaas geen meiden, orgie en wandelen de mannetjes mijten over uw gezicht op zoek naar een vrouwelijke partner om te paren. In veruit de meeste gevallen merkt u totaal niets van het feit dat het bijzonder druk ik op uw gezicht en met name op de genoemde plekken op uw gezicht. Mensen die daarvoor overgevoelig zijn kunnen er echter wel last van krijgen.

Onze lichamen vormen het universum voor levende wezentjes

Universum voor Micro-organismenMeneer Veelkantie twijfelt er geen moment aan dat u een buitengewoon schoon iemand bent. En toch vinden zo'n naar schatting 100 triljoen microben dan wel micro-organisme, dat zijn bacteriën zoals de hierboven genoemde haarfollikelmijt, virussen en andere micro-organismen, uw lichaam een geweldige 'planeet' om op te wonen. En dat is zowel op als in het lichaam! Met onze miljarden soortgenoten, en nog veel meer dieren die eveneens druk bewoond zijn door micro-organismen, vormen wij in wezen voor micro-organisme een soort van 'planeten' in een gigantisch 'universum'. Min of meer zoals de mens op zichzelf weer een soort van micro-organisme is voor het universum zoals wij dat beleven. Vraag is echter wie dan onze gastheer is. Maar goed, daar worden op onze kleine knikker in het universum hele oorlogen over gevoerd, dus laat meneer Veelkantie zich daarover even niet uit. Ter geruststelling: minder dan 1% van de micro-organisme op en in uw lichaam kunnen, met de nadruk op kunnen want meestal niet, gezondheidsproblemen veroorzaken. Merendeel zorgt met hun eco-systeem er juist voor dat u gezond blijft. Heel veel van deze micro-organisme heeft u ook nodig om te kunnen functioneren. Dus geen paniek!

Overgeven is een beschermingsreactie van uw brein

SpugenU wist het misschien niet maar u heeft een speciaal deeltje in uw hersenen dat het overgeven regelt. En dat kan om verschillende redenen alarm slaan en het lichaam opdracht geven om uw maaginhoud met kracht weer uit te werpen. Het kan zijn dat u een virus heeft of besmet bent met een bepaalde bacterie of parasiet. Het kan ook een bijeffect van een zwangerschap, medicijngebruik, een medische behandeling, enzovoort, zijn. Maar u kunt ook iets gegeten of binnen gekregen hebben dat uw lichaam als onacceptabel of schadelijk ziet. In geval van teveel alcohol kan het tweeledig zijn. Enerzijds is teveel alcohol giftig en schadelijk voor het lichaam, waardoor het 'kotscentrum' in uw hersenen opdracht geven om de boel even door te spoelen, maar anderzijds kan het ook zo zijn dat door de verstoring van het evenwichtsorgaan (dat bevind zich in het oor) uw brein een beetje de weg kwijtraakt, en daardoor uw maaginhoud via de omgekeerde weg weer prijsgeeft aan de buitenlucht. Of beide natuurlijk.

Uw maag is een wonder op zich

MaagDe maag kan in normale toestand circa 3 liter voedsel, vocht en andere stoffen bevatten. In voorkomende gevallen, bijvoorbeeld als u zich ernstig overeet of veel te veel drinkt, kan de maag oprekken en zodoende tot wel 5 liter voedsel, vocht en andere stoffen bevatten. In uw maag bevinden zich stoffen dan wel maagsappen, bedoeld om hetgeen u eet en drinkt af te breken dan wel te verteren, die dusdanig zuur zijn dat je er metaal mee zou kunnen doen oplossen. Dankzij een slijmlaag die de wanden van uw maag bedekken heeft het zuur geen invloed op de maagwand of andere ingewanden. Heeft u last van reflux, dus het regelmatig opgeven van maagzuur, dan kunnen delen van het spijsverteringssysteem zoals de slokdarm, wel aangetast raken. Door maagbeschermers te gebruiken kunt u dat minimaliseren. Maagtabletten, zoals Rennies bijvoorbeeld, bestaan vooral uit 'kalkachtige' stoffen. Deze zogenaamde basische stoffen neutraliseren het maagzuur tot in zeker mate maar kunnen bij langdurig gebruik schadelijk zijn. Om te beginnen doordat het de spijsvertering remt omdat daarvoor nu eenmaal een zekere zuurtegraad nodig is. Dat kan leiden tot al dan niet ernstige obstipatie. Maar de stoffen kunnen ook schadelijk zijn voor de nieren, doordat er een zekere opbouw kan plaatsvinden, en de opname van met name vitamine B en ijzer uit het voedsel verminderen. Het maagzuur dood ook bacteriën. Een vermindering daarin kan leiden tot hogere gevoeligheid voor infecties. Het is daarom onverstandig op regelmatige basis teveel te eten en teveel alcohol te drinken.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/01/24/5-feiten-over-uw-lichaam-die-u-niet-wilt-weten/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *