Kabeljauwfilet uit de oven
Een gerecht dat we zo nu en dan moeten eten, want zo lekker vinden wij het, is kabeljauwfilet uit de oven. Daar bestaan duizend en één varianten op die allemaal even lekker zijn. Want kabeljauwfilet is een vis die zich met talloze ingrediënten laat combineren.
Wij combineerde het deze keer met tomaat, ui, doperwten, roomboter, kruidenboter en wat verse peper en zout uit de molen. En dat was geweldig lekker.
U kunt daar, naar smaak, ook nog mosterd, citroen, kappertjes, augurk, geraspte kaas of een veelheid aan andere kruiden of groenten toevoegen. Of allemaal als u dat wil. De boter kunt u eventueel vervangen voor olijfolie. Zelfs de kabeljauw kunt u vervangen door een andere witte vissoort. Ik zou alleen geen Panga(sius)filet of Tilapiafilet gebruiken. Die zijn vrij smakeloos. Ik zou dan koolvisfilet gebruiken. Dat lijkt qua structuur en smaak nog het meeste op kabeljauw.
Wij kozen deze keer voor kabeljauw omdat dit nagenoeg even duur dan wel goedkoop was als koolvisfilet. En dan gaat de voorkeur toch uit naar de ‘real deal’.
We kochten deze keer blokken diepgevroren kabeljauwfilet. Normaal zouden we het liefst verse of hele kabeljauwfilets gebruiken. Diepgevroren blokken zijn echter in het algemeen stukken goedkoper dan vers of hele filets. Bovendien behouden de blokken, zeker als je deze in bevroren toestand in de oven plaatst, hun vorm. En dat is weer makkelijk verwerken en opdienen.
Om te beginnen legde we een laagje doperwten onderin de ovenschaal.
Daar overheen wat roomboter (kan ongezouten maar gezouten is lekkerder) en uienringen.
Daar overheen deden we wat tomaat.
Op dit bedje legde wij de kabeljauwfilets en bestrooide deze ruimschoots met peper en zout.
Als u mosterd wilt gebruiken, hetgeen eveneens heel lekker is, dan is dit het moment om de kabeljauwfilets daarmee in te smeren. Doe dit niet te dunnetjes want dan proeft u er niets van.
Wij lieten deze keer de mosterd achterwege. Wij legden op de kabeljauwfilets nog een flinke laag uienringen, tomaat en een behoorlijke hoeveelheid knoflook en kruidenboter.
Dat ging zo in de op 180 graden Celsius voorverwarmde oven. Na circa 30 minuten waren de kabeljauwfilets gaar. De kabeljauwfilet ovenschotel mocht dus uit de oven en de borden mochten opgemaakt worden. Lekker met wat aardappelpuree. En dat ziet er zo uit.
U kunt wat van de boter met visvocht uit de ovenschaal over de puree en de vis scheppen. Dat maakt de puree heerlijk romig en u schept eveneens de kruiden en andere toevoegingen die u gebruikten over de kabeljauw en puree. En dat is om te smullen!
Ik wens u smakelijk eten. En combineer en experimenteer er vooral op los. Mislukt het een keer, jammer dan, de volgende keer beter.
Geef een reactie