Tzatziki is een heerlijk Grieks gerecht met als ingrediënten komkommer, knoflook, peterselie, olijfolie, en Griekse yoghurt. Het is bedoeld als (voor)gerecht maar veel mensen eten het ook als saus bij een vleesgerecht.
Zelf Tzatziki maken is erg eenvoudig maar toch gaat het bij veel mensen mis. De yoghurt is te dun doordat de komkommer teveel water afgeeft en/ of omdat men de yoghurt stukslaat als men de ingrediënten door de yoghurt mengt.
Veel mensen zien er daarom maar vanaf terwijl het zo’n lekker en bovenal heel gezond gerecht is. Meneer Veelkantie helpt u daarom graag!
Lees verder voor de bereidingswijze in 10 eenvoudige stappen
Tip Vooraf: Neem ruim de tijd voordat u gaat eten om Tzatziki te maken. Het kan zeker geen kwaad om de Tzatziki een nachtje te laten staan in de koeling voordat u het opdient. De smaken trekken dan goed in en de ingrediënten zullen zachter worden.
Bereiding:
-
Schil 1 tot 2 komkommers (uw smaak, veel of weinig komkommer, bepaald), verwijder de zaadlijsten en rasp de komkommer grof. Stort de geraspte komkommer in een vergiet en voeg wat zout toe en roer het geheel even goed door. Laat dit enige uren in de koeling staan om uit te lekken.
-
Schil 4 tot 6 teentjes knoflook (uw smaak, veel of weinig knoflook, bepaald) en voeg dit tezamen met een flinke scheut olijfolie samen in een hakmolen en maak de knoflook klein.
-
Snij naar smaak wat peterselie fijn.
-
Stort een liter Griekse yoghurt (geen Turkse want die heeft slechts 3% vet en Griekse heeft 10% vet) in een mengkom en voeg hieraan de uitgelekte komkommer, de peterselie en de fijngehakte knoflook met olijfolie toe aan de yoghurt. U kunt ook nog wat dille, munt of andere kruiden naar smaak toevoegen.
-
Spatel dit mengsel rustig om, om zodoende de yoghurt niet al teveel stuk te slaan.
-
Voeg naar smaak peper en zout toe en meng dit wederom goed maar rustig door het mengsel heen.
-
Span een natte theedoek over een vergiet en stort hierop het yoghurt met komkommer, peterselie, knoflook, olijfolie, peper en zout mengsel en vouw de theedoek losjes dicht.
-
Laat nu het mengsel enkele uren (twee of zolang als nodig is) in de theedoek in het vergiet in de koeling staan. Uiteraard zet u het vergiet in een opvangbak.
-
Als het mengsel lekker dik is geworden en flink wat vocht heeft verloren is het mengsel klaar om overgegooid te worden in een serveerschaal of op een mooi bord.
-
Strooi wat verse gesneden of leg wat takjes peterselie op de Tzatziki en uw gerecht is klaar. Eet smakelijk!
13 reacties
1 ping
Naar het reactie formulier ↓
Dona
8 juni 2012 om 5:38 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Wat een prima recept, tzatziki staat nu ‘uit te lekken’ maar smaakt iig heerlijk! Dank voor het delen.
Peter
24 juni 2012 om 9:23 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Heerlijk en eenvoudig gerecht
en ook lekker met zelf gemaakte yoghurt ( staat ook op mijn to-do lijstje ):
http://www.levenvanhetland.nl/hoemaakjeyoghurt.htm
Jos W.
12 augustus 2012 om 10:03 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Ik maak al jaren zelf tzatziki en dat wie was prima. Gisteren exact bovenstaande bereiding gevolgd. De tzatziki was erg goed van structuur. Flinke dikke massa. Smaak ook ok, maar beetje aan de zure kant. Hoe kan dat? Ik heb geen citroensap gebruikt.
Enkele weken geleden waren we nog in Griekenland en daar was de tzatziki niet zuur.
Meneer Veelkantie
12 augustus 2012 om 11:26 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Jos,
Wat bedoel je met ‘een beetje aan de zure kan’. Het blijft immers yoghurt en die is licht tot, afhankelijk van het merk en het soort, goed zurig. Als je bedoeld dat het behoorlijk zuur was. In de zin van zuurder dan normaal of wenselijk dan kan het kan het niet anders dan dat er iets in de tzatziki heeft gezeten dat goed zuur was. Het kan zoals gezegd zijn dat de yoghurt erg zuur was. Maar wat ook een mogelijkheid is, is dat de komkommer tegen bederven aan zat of al bedorven was. In het eerste geval, erg zure yoghurt, kan het helpen om meer peper en zout te gebruiken. In het tweede geval helpt alleen verse(re) komkommer.
Jos W.
12 augustus 2012 om 11:48 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Het was de bekende Griekse yoghurt van LIDL. Ik zal wat meer peper en zout er doorheen mikken, dan gaan we vanavond opnieuw proeven.
Meneer Veelkantie
12 augustus 2012 om 11:58 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Jos,
Ook de ‘bekende’ (Eridanous) yoghurt van de Lidl kan van batch tot batch in smaak verschillen. Had je de yoghurt en de komkommer op voorhand geproefd? Achteraf is het namelijk lastig te bepalen wat het zo zuur maakt. Ik zou het inderdaad eens met wat meer peper en zout proberen en dan weer een paar uurtjes laten staan zodat het goed kan intrekken.
Willem
14 april 2013 om 9:18 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Ziet er lekker uit , ga het een keer maken .
Maar hoe lang kun je het bewaren ?
Meneer Veelkantie
14 april 2013 om 10:02 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Willem,
Tot het bedorven is
Denk een dag of drie…
Jeroen
5 juli 2013 om 1:40 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Dit is de LEKKERSTE Tzatziki die ik ooit gegeten heb!!!!!!!!
Heb gelijk 6 mensen laten proeven, deze vonden hem ook heerlijk. Die gaan hem ook maken!
Top gerecht! Zeker vaker maken!
Bedankt
Meneer Veelkantie
5 juli 2013 om 8:54 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Jeroen,
*Meneer en mevrouw Veelkantie maken een buiging voor het publiek*
Ingrid
21 augustus 2013 om 11:13 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Heel lekker ik doe de yoghurt een dag ervoor in een handdoek en knijp het vocht er regelmatig uit dan heb je ook een vastere textuur .deze was heel lekker !…is maar een tip;-)
NeptunesKitchen
23 september 2013 om 1:36 am (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Er is ook Turkse yoghurt van 10%, sterker nog de Lidl heeft tegenwoordig ook Turkse yoghurt (van 10%) in haar assortiment. Deze is nog iets voller van smaak en minder zuur (vinden wij dan) dan de Griekse yoghurt. De geraspte komkommer spreid ik uit in een zeef met zout en knijp hem na een tiental minuten goed uit. En uiteraard met dille
Addy
26 september 2013 om 10:59 pm (UTC 1) Koppeling naar deze reactie
Ook dit recept ga ik eens maken! Heb er nu al zin in!