«

»

feb 21 2012

Bericht afdrukken

Recept Botercrème (Crème au Beurre)

Gereedproducte zonder toevoegingenBotercrème, of lekker sjiek op z’n Frans Crème au Beurre, is een product dat men veelvuldig gebruikt bij het bereiden van taarten.

Er zijn diverse soorten van die zich ieder weer lenen voor andere toepassingen. Zoals afsmeren of vullen.

Zo kunt u met de ‘basis’ Botercrème heel goed ‘dijkjes’ aanleggen om ervoor te zorgen dat uw taartvulling bijvoorbeeld de marsepein bekleding van uw taart niet doet smelten. Of bijvoorbeeld om rozetten me te maken.

U kunt de Botercrème gebruiken om uw taarten mee af te smeren. Dus van een laagje Botercrème te voorzien voordat u de definitieve laag van bijvoorbeeld marsepein aanbrengt. Voordeel daarvan is dat de ondergrond gladder is en de marsepein beter zal hechten aan de taart.

Een andere toepassing is voor het spuiten van bijvoorbeeld rozetten en vormpjes op de taart. U kunt dan door bijvoorbeeld een kleurtje en/ of een smaakje toe te voegen aan de Botercrème een heel ander en mooi resultaat bereiken. U kunt bijvoorbeeld een kleurstof toevoegen die mooi staat bij de bekleding van de taart. Of een essence toevoegen die lekker smaakt bij de taartvulling.

Om de Botercrème te gebruiken om bijvoorbeeld rozetten te maken op een taart en daar bijvoorbeeld een kleurtje (door toevoeging van een voor consumptie geschikte kleurstof) of een essence (bijvoorbeeld een likeur-aroma) toe te voegen is onderstaande recept prima geschikt.

Basis (stevige) Botercrème

Roomboter en PoedersuikerIngrediënten:

 • 200 gram (ongezouten!) roomboter
 • 200 gram poedersuiker

U kunt een paar druppels water of melk toevoegen maar dit is in principe niet nodig. U maakt daarmee weliswaar de Botercrème iets smeuïger, maar ook dunner. En dat is weer minder geschikt om bijvoorbeeld te dienen als afsmeer- en plakmiddel bij gebruik van een marsepeinen buitenkant.

Bereiding:

 1. Losgeklopte RoomboterZorg ervoor dat de Roomboter op kamertemperatuur is
 2. Snij de Roomboter in blokjes en doe deze in een mengkom
 3. Mix nu de Roomboter tot het zacht en romig is
 4. Zet even de mixer uit (tegen het stuiven) en voeg nu gezeefde (tegen klontjes) poedersuiker toe
 5. Mix nu de Roomboter en poedersuiker zeker 10 minuten lang op de hoogste stand
 6. Wilt u een kleurstof of een essence toevoegen dan doet u dat na circa 5 minuten mixen en mixt vervolgens het geheel nog eens minstens vijf minuten op de hoogste stand door

Uw Botercrème, geschikt om ‘dijkjes’ en rozetten te fabriceren, is nu klaar. Om een Botercrème te maken die geschikt is als taartvulling heeft u een aangepast recept met andere ingrediënten en bereidingsmethode nodig. De ingrediënten, de bereidingsmethode en varianten met toevoegingen daarop leest u hieronder.

Toevoegen Poedersuiker

Botercrème (luchtig) Vulling

Ingrediënten:

 • 200 gram Roomboter
 • 200 ml melk
 • 40 gram Bloem
 • Poedersuiker naar smaak

Bereiding:

 1. Kook van de bloem en de melk een papje en laat dit afkoelen
 2. Roer de Roomboter zacht en romig met de mixer op de hoogste stand
 3. Voeg het papje scheutje voor scheutje toe aan de boter tot het een luchtige massa is
 4. Voeg nu poedersuiker naar smaak toe (af en toe even proeven)
 5. U kunt nu een smaak of kleur, bijvoorbeeld een essence, naar smaak toevoegen
 6. U kunt ook een hazelnootvulling maken door een paar eetlepels hazelnootpasta toe te voegen aan de Botercrème. Of een advocaatvulling door een paar eetlepels advocaat toe te voegen. Of een chocoladevulling maken door een paar eetlepels cacaopoeder toe te voegen. Of een mokka smaak toe voegen door twee eetlepels oploskoffie op te lossen in één eetlepel water en dit toe te voegen aan de Botercrème. U kunt een rumsmaak toevoegen door een klein scheutje rum te gebruiken. Enzovoort. Zolang u niet teveel vocht toevoegt is uw creativiteit de enige beperking. U kunt combineren tot u een ons weegt
 7. Voegt u wel vocht toe, door bijvoorbeeld een likeur toe te voegen, dan dient u een deel van de melk voor aanvang van de bereiding te vervangen voor een evenredig deel likeur. Zo kunt u bijvoorbeeld een Amaretto, een Baileys, een Pisang Ambon, Tia Maria, Cointreau, of welke andere vruchten, noten of kruiden likeur dan ook, Botercrème maken
 8. U dient na het toevoegen van welke toevoeging dan ook er wel voor te zorgen dat de toevoeging goed door de Botercrème gemixt is voordat u verder gaat met verwerking.

U heeft nu een Botercrème gemaakt die uitstekend geschikt is om taarten, soesjes of andere zoete gerechten mee te vullen.


Deze blogpost is 37235 keer bekeken

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/02/21/recept-botercrme-crme-au-beurre/

20 reacties

Naar het reactie formulier

 1. henk

  @veelkantie;

  probeer eens om kristalsuiker in de blender te doen… hoge stand, en je poedersuiker heb je goedkoop en altijd in huis… beetje vanille als je van een smaakje houd en genieten maar..

  gr henk

 2. Meneer Veelkantie

  Henk,

  Dat zou alleen maar handig zijn als blijkt dat je geen poedersuiker meer in huis hebt. Want poedersuiker is werkelijk spotgoedkoop.

 3. henk

  @veelkantie, mijn ervaring met poedersuiker is dat als je het gebruiken wilt, het als een blok in de verpakking zit, en je met een mes of bbq pen moet wroeten om je suiker te bemachtigen…… dan vervolgens de boel door een theezeefje proppen omdat het een en al klont is..

  maar dat is mijn ervaring, zodoende maal IK een beetje suiker zodat ik heerlijke poedersuiker heb zonder klontjes of ergenissen van een lege bus die een ander leeg in de kast heeft terug gezet……..
  groetjes henk

 4. Meneer Veelkantie

  Henk,

  Dat zou natuurlijk best wel eens kunnen komen omdat er in Indonesië een hogere vochtigheidsgraad is. In Nederland hebben wij daar, met onze luxe huizen, gematigde klimaat en centrale verwarming gelukkig niet zo’n last van. Voor de kosten hoeven we het ook al niet te laten, want poedersuiker kost hier praktisch niets.

  Dat gezegd hebbende blijft het natuurlijk een handige tip voor als WIJ in Nederland even geen poedersuiker in huis hebben ;)

 5. henk

  @ veelkantie
  ik sprak over de tijd dat ik nog in nederland woonde… en ja het is hier vochtig, maar daar heb ik weckpotten voor om het vocht van mijn kruiden en suiker weg te houden..
  in nederland woonde ik op een boot, en daar was het ook vochtig, maar bij mijn ouders thuis stond de poedersuiker ook als steen in het pak..
  ik koop graag, heel graag zelfs………………. maaaaar als ik een rupiah uit kan sparen door wat suiker te malen omdat ik het toch in de kast heb staan, dan doe ik dat..
  heb ik weer wat meer geld om wat anders te kopen…
  zo genoeg over poedersuiker..

  gr henk
  ps weer wat opgeknapt??

 6. Meneer Veelkantie

  Henk,

  ps weer wat opgeknapt??

  Bedankt voor de belangstelling. En ach, wat moet ik zeggen… Ups en net even wat meer downs. Je gaat er aan wennen ;)

 7. Caroline1977

  Hoe lang kan je de luchtige variant om taarten mee te vullen zeg maar bewaren?
  Kan ik deze vandaag (vrijdag) al maken en morgen een taart mee vullen en dan bekleden en decoreren?

  Minpuntje is dat de taarten niet in mijn koelkast passen en dat ik ze enkel buiten kan parkeren (kouder dan kamertemp. iig) Is bedoeld voor verjaardag op zondag om 14.00uur.
  Zondag is er echter geen tijd meer s ochtend som te werken aan de taarten (3 stuks waarvan 1 stapel) dus moet ik wel vooruit gaan werken…en zaterdag alles af hebben…
  Bavaroise vulling is buiten de koelkast in een taart niet lang houdbaar begreep ik?

  Mijn vraag dus of de luchtige botercreme dat wel is…dan kan ik zaterdag alles vullen en bekleden etc en buiten stallen!
  HELP

 8. Mevrouw Veelkantie

  Hoi Caroline,

  De luchtige boter crème kun je vandaag gewoon maken en dan bewaren in de koelkast, het liefst in een luchtdichte doos of kom, Laat hem morgen dan weer even op kamertemperatuur komen en dan verwerk je hem in je taart. Roomvullingen, zoals bavarois of slagroom, kun je niet buiten de koelkast bewaren vanwege schiften.

  De taart zelf is, als je boter crème gebruikt, prima buiten de koelkast te bewaren. Maar…..ik zou de taarten niet buiten zetten! Er is grote kans dat er vocht bijkomt door condensatie, ook al zitten ze bv in een taartendoos en dan loop je de kans dat het marsepein, waar je je taarten mee gedecoreerd hebt, smelt. Zoek een koele plek in huis, bv de schuur of een koele slaapkamer om ze in te bewaren.

  Hier nog even een recept voor luchtige boter crème, mocht je die nog niet hebben. Let op, de hoeveelheden zijn voor een taart van 15 cm, dus voor grotere taarten de hoeveelheden aanpassen cq verdubbelen.

  Ingrediënten:

  100 gr boter
  1 dl melk
  20 gr bloem
  suiker naar smaak

  Werkwijze:

  Kook een papje van de melk en bloem
  Laat dit iets afkoelen
  Roer de boter zacht met een mixer
  Voeg het afgekoelde papje in gedeeltes erdoor
  Blijf kloppen tot de crème koud en luchtig is.
  Voeg suiker naar smaak toe

  Je kan zelf een smaakje toevoegen, denk dan aan advocaat, een likeur, citroensap etc.

  Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips en wens je veel succes ermee!

 9. inge

  Wist je dat door van kristalsuiker poedersuiker te maken met een blender er kans is op ontploffing?…zoek maar op google.. Heeft te maken met statische elektriciteit.. Is maar even een kleine waarschuwing. gebruik een vijzel.

 10. Meneer Veelkantie

  Inge,

  Ja dat klopt helemaal, maar dat is alleen als je de suiker mengt met de ingewanden van drie elfjes en twee theelepeltjes gemalen eenhoorn haar en het laat mengen door een kaboutertje terwijl er een vuurspuwende draak vuur spuwt in de blender.

  Met andere woorden… HELE DIKKE NONSENS! Hoe krijgen mensen het verzonnen ;)

  En gelukkig maar dat het onzin is Inge, want anders kochten moslims massaal poedersuiker op, stond poedersuiker op de lijst van verboden explosieve stoffen en vielen er jaarlijks naar schatting zo’n 3 miljoen doden en 7 miljoen zwaargewonden door poedersuiker explosies doordat het in contact kwam met statische elektriciteit. Laat staan met open vuur.

  Misschien moet je iets minder goedgelovig zijn Inge, en al helemaal dit soort nonsens niet op meneer Veelkantie’s blog plaatsen. Alhoewel, ik mag natuurlijk wel graag lachen ;)

 11. Tessa

  hoi hoi

  ik vroeg mij af of je de poedersuiker kan vervangen door zoetstof, om dan toch maar een klein beetje lijn bewust te zijn ;)
  het is meer dat ik dat in huis heb nu en poedersuiker niet.

  Greetz,
  Tessa

 12. Mevrouw Veelkantie

  Hoi Tessa,

  Ik heb, om eerlijk te zijn, geen flauw idee….
  Nog nooit gedaan, je kan het proberen, maar of het werkt?

  Succes!

 13. Ria

  Even een reactie op het ontploffingsgevaar van de blender: misschien is dat niet waar, maar ik heb in het verleden wel eens een electrische koffiemolen vernaggeld door er regelmatig poedersuiker in te maken, door het fijnstof wat vrijkomt bij het malen. De motor was volkomen vastgelopen door de suiker..
  Toch maar gewoon poedersuiker gekocht daarna.

 14. julia

  hoeveel gram botercreme is het??

 15. Mevrouw Veelkantie

  Hallo Julia,

  In het eerste recept staat 200 gram boter en 200 gram poedersuiker. Dat is dus samen 400 gram. Dus 400 gram botercreme.

 16. yasmijn

  maar ik snap niet hoveel poeder suiker ik moet toevoegen

 17. Meneer Veelkantie

  Yasmijn,

  Staat heel duidelijk in de tekst!

 18. Engel Kromhout van der Meer

  Er wordt in de receptuur ook gesproken over een bloempapje.
  Ik zeg doe dit niet!
  Veel lekkerder (en ja over smaken valt te twisten) is dit papje vervangen door een papje van kookroom.
  Men neme
  25 gram custard
  25 gram suiker
  250 gram water
  Dit kook je op de bekende wijze,(staat ook op de custardverpakking)
  Koel dit af en strooi wat suiker (klein beetje) op de bovenkant, zo ga je een dikke vel tegen.

  Dit draai je in gedeelten door de botercrème. Dit smaakt lekkerder dan een bloempapje en maakt de crème mooi luchtig. Het is het handigst wanneer je de crème meteen verwerkt!
  Het voordeel is hierbij dat de crème mooi luchtig is.

  Overigens hoeft niet alle custard door de crème, je mag dit zelf bepalen na het proeven.

  Succes!

 19. Anita

  Creme au beure met room .
  Doe de slagroom stijf kloppen met de mixer
  en voeg dan de gezeefde poeder suiker erdoor .
  En neem voor een taart eens lange vingers.
  Haal van de onderkant ongeveer 1 cm. af ( alleen die nodig zijn voor de buitenkant.
  Als eerst een laagje creme dan een kring maken van lange vingers dan in de kring ook lange vingers leggen. ( mogen stukjes zijn) tot het helemaal vol is .nu weer een laag creme en ga zo door en eindig met een mooie laag creme.
  Versier de taart boven op en bind er een rood lint omheen.
  Leuk met kest versieringen.

 20. Anke

  Laatste recept niet echt duidelijk.ga je uit van een bestaande taart? Anita?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *