«

»

nov 08 2012

Bericht afdrukken

Witte Visfilet in een Krokant Jasje

Vorige week kregen we van vriendin en Veelkantie lid Rakker een kilozak mooie hele Pangafilets. Nu is Pangasius pangasius, zoals de vis heet die hiervoor zijn filets doneerde, van zichzelf een hele neutrale vis die zelf niet erg veel smaak heeft. Dat heeft zo z'n voordelen.

Pangafilet laat zich enigszins vergelijken met kipfilet in de zin dat het vooral structuur geeft en heeft maar an sich niet bijzonder smakelijk is. Maar het is makkelijk te bereiden, en juist door de neutrale smaak leent voor een veelheid aan bereidingswijze.  Het is vooral de kruiden en andere toevoegingen die het 'm doen in beide gevallen.

Vraag was dus 'wat gaan we met deze Pangafilets doen'.

Na wat brainstormen en overleg met mevrouw Veelkantie heeft meneer Veelkantie een recept uitgedokterd die het niet alleen heel goed doet op Panga- of Tilapiafilet maar ook op Kabeljauw-, Koolvis-, Heek- en diverse andere soorten filets van witte vissen die een relatief neutrale tot lichte niet vissige smaak hebben.

Uiteraard spreekt het voor zich dat u, welke filet u van welke soort witte vis ook gebruikt, deze eerst goed en in z'n geheel laat ontdooien. Dat kan wel enige uren in beslag nemen, dus haal de filets de dag ervoor uit de vriezer en bewaar deze op een bord of iets dergelijks in de koelkast. Mochten de filets de volgende dag niet helemaal ontdooid zijn dan kunt u de natuur een handje helpen door de filets in de zak, of in een waterdichte zak, even in gewoon koud kraanwater te leggen. Dan gaat het ontdooien flink veel sneller.

Hieronder eerst maar eens de benodigdheden voor vier stuks hele filets en daaronder het tomaten bedje:

[print_this]

Benodigdheden voor het korstje om de Panga- of andere Witte Visfilets

 • 4 filets van circa 20 centimeter
 • 6 eetlepels (magere) kwark
 • 2 flinke handen fijngesneden verse spinazie
 • 5 gram fijngesneden peterselie
 • 1 fijngesneden teentje knoflook
 • 3 eetlepels geraspte kaas
 • 3 eetlepels tomatenblokjes
 • 1 theelepeltje peper & zout

Meng deze ingrediënten goed door elkaar en laat het even staan zodat het tijd krijgt om op elkaar in te werken. Van de zuurheid van de kwark proeft u niets meer terug. Het is slechts de ingrediënten drager.

[/print_this]

Nu is het een kwestie van de filets te prepareren om het korstje erop aan te brengen. En dat betekend niet veel meer dan de filets wat droog te deppen en naar smaak te kruiden met bijvoorbeeld een viskruiden (bijvoorbeeld Verstegen met dille en citroen erin) of met wat peper en zout en een paar druppels citroen.

Nu is het slechts een kwestie van het kwarkmengsel met kruiden e.d. gelijkmatig op de filets aan te brengen.

Nu strooien we heel lichtjes wat paneermeel over het laagje voor het uiteindelijke krokante korstje.

Nu mogen de filets met kwark, kruiden en paneerlaagje om te beginnen een half uurtje in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven. Dat kan gewoon op ovenpapier, maar wij doen dat op een rekje in een ovenbak. Hierdoor kan het vocht uit de vis weglopen en zal het eindresultaat veel minder nattig worden.

Ondertussen hebben we even tijd om de aardappelpuree en het bedje waarop de vis komt te liggen te bereiden. Dat bedje voor de vis is te eenvoudig voor woorden, en u gebruikt gewoon de restproducten.

[print_this]

De benodigdheden voor het bedje voor de gebakken Vis

 • Een blikje tomatenblokjes (het restant)
 • Een paar handen spinazie (naar smaak)
 • Een fijngesneden kleine (rode) ui
 • 2 teentjes fijngesneden knoflook
 • 10 gram fijngesneden peterselie
 • Wat peper, zout en oregano
 • Eventueel andere kruiden naar smaak

Fruit de ui en knoflook even aan in olijfolie. Voeg de spinazie erbij en laat deze slinken. Voeg de tomatenblokjes erbij, breng op smaak met peper, zout, peterselie en oregano en laat het wat garen.[/print_this]

Ondertussen heeft u ook de puree gemaakt en zal de vis in de oven voorbij het eerste half uurtje zijn. Zet nu even de grill aan en laat het korstje op de vis mooi bruinen. De wat uitstekende puntjes en deeltjes van de korst kunnen door het grillen wat donkerder worden, maar dat voegt alleen maar smaak toe aan de korst.

Nu is het alleen nog maar een kwestie van de borden opmaken en het u allemaal goed te laten smaken...

We mogen wel zeggen, bescheiden als we zijn, dat het voortreffelijk smaakte. De vis was mooi sappig gebleven. Het korstje was mooi krokant en het bedje van tomaten, uien, spinazie, knoflook en kruiden voegde echt wat toe. Zo smaakte de wat smakeloze Pangafilet meer dan prima. We gaan hetzelfde ook eens uitproberen met de veel smaakvollere koolvis- of kabeljauwfilet. Dat moet helemaal een genot worden om te eten omdat de vis dan niet alleen structuur maar ook nog smaak toevoegt. Kortom, dit is een blijvertje!


Deze blogpost is 2299 keer bekeken

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/11/08/witte-visfilet-in-een-krokant-jasje/

1 reactie

 1. fernanda

  Ik ga het uitproberern, maar dan in plaats van aardappelpuree ga ik het met zoete aardappels proberen.
  Heb er nu al zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *