Zelf de lekkerste Tzatziki maken
Tzatziki is een heerlijk Grieks gerecht met als ingrediënten komkommer, knoflook, peterselie, olijfolie, en Griekse yoghurt. Het is bedoeld als (voor)gerecht maar veel mensen eten het ook als saus bij een vleesgerecht.
Zelf Tzatziki maken is erg eenvoudig maar toch gaat het bij veel mensen mis. De yoghurt is te dun doordat de komkommer teveel water afgeeft en/ of omdat men de yoghurt stukslaat als men de ingrediënten door de yoghurt mengt.
Veel mensen zien er daarom maar vanaf terwijl het zo’n lekker en bovenal heel gezond gerecht is. Meneer Veelkantie helpt u daarom graag!
Lees verder voor de bereidingswijze in 10 eenvoudige stappen
Tip Vooraf: Neem ruim de tijd voordat u gaat eten om Tzatziki te maken. Het kan zeker geen kwaad om de Tzatziki een nachtje te laten staan in de koeling voordat u het opdient. De smaken trekken dan goed in en de ingrediënten zullen zachter worden.
Bereiding:
-
Schil 1 tot 2 komkommers (uw smaak, veel of weinig komkommer, bepaald), verwijder de zaadlijsten en rasp de komkommer grof. Stort de geraspte komkommer in een vergiet en voeg wat zout toe en roer het geheel even goed door. Laat dit enige uren in de koeling staan om uit te lekken.
-
Schil 4 tot 6 teentjes knoflook (uw smaak, veel of weinig knoflook, bepaald) en voeg dit tezamen met een flinke scheut olijfolie samen in een hakmolen en maak de knoflook klein.
-
Snij naar smaak wat peterselie fijn.
-
Stort een liter Griekse yoghurt (geen Turkse want die heeft slechts 3% vet en Griekse heeft 10% vet) in een mengkom en voeg hieraan de uitgelekte komkommer, de peterselie en de fijngehakte knoflook met olijfolie toe aan de yoghurt. U kunt ook nog wat dille, munt of andere kruiden naar smaak toevoegen.
-
Spatel dit mengsel rustig om, om zodoende de yoghurt niet al teveel stuk te slaan.
-
Voeg naar smaak peper en zout toe en meng dit wederom goed maar rustig door het mengsel heen.
-
Span een natte theedoek over een vergiet en stort hierop het yoghurt met komkommer, peterselie, knoflook, olijfolie, peper en zout mengsel en vouw de theedoek losjes dicht.
-
Laat nu het mengsel enkele uren (twee of zolang als nodig is) in de theedoek in het vergiet in de koeling staan. Uiteraard zet u het vergiet in een opvangbak.
-
Als het mengsel lekker dik is geworden en flink wat vocht heeft verloren is het mengsel klaar om overgegooid te worden in een serveerschaal of op een mooi bord.
-
Strooi wat verse gesneden of leg wat takjes peterselie op de Tzatziki en uw gerecht is klaar. Eet smakelijk!
Laat een reactie achter