Review: BestHome elektrische vleesmolen & modificatie
Een paar maanden geleden kwam ik op het idee om onze eigen worsten te gaan produceren. Ik ging daarom op zoek naar een niet al te dure machine.
Eerst was ik nog van plan om heel ambachtelijk een handvleesmolen te kopen maar dat leek mij toch niet zo handig gezien het feit dat ik artritis heb. Het moest dus een elektrische vleesmolen worden waarmee je ook direct te worsten kunt vullen. Het werd de BestHome MS-1105 zoals u naast afgebeeld ziet.
De machine is vrij compleet. Je ontvangt uiteraard de machine en daarbij de gebruikelijke onderdelen, maar daarbij ook drie verschillende maten snijplaatjes om het vlees fijn, medium of grof te malen, een vaag vuldingetje en een vulhoorn om worsten te stoppen. De machine kent de standen vooruit en achteruit. Op de machine zit 24 maanden garantie.
Machine in de praktijk:
De BestHome MS-1105 voldoet in principe aan alle eisen die je er als hobbyist aan kunt stellen. De machine is eenvoudig in gebruik, eenvoudig te monteren en demonteren en daardoor ook makkelijk schoon te maken.
De machine heeft 1200 Watt vermogen wat voldoende is om het vlees prima te malen en worsten mee te stoppen. De machine is nog geen enkele keer vastgelopen en heb daarom nog nooit gebruik hoeven maken van de achteruit stand.
Ik ontdekte echter al snel een probleempje aan de machine. Er zijn geen onderdelen en accessoires voor te krijgen. Ook onderdelen van andere machines passen niet vanwege de afwijkende maatvoering van de BestHome MS-1105. En dat kan best lastig zijn, want als er een onderdeel zoek raakt of kapot gaat, of je wilt zoals ik een andere maat vulhoorn gebruiken dan sta je voor het blok.
Ik had graag de mogelijkheid gehad om aanvullende accessoires te kopen. Want ik stuitte op nog een ander probleem. De machine voldoet als vleesmolen meer dan perfect, maar wil je er ook worsten mee vullen dan heb je een probleem.
De bijgeleverde vulhoorn loopt conisch maar is al snel te fors waardoor je niet al teveel darm over de tuit kunt schuiven. Dat is lastig want dan moet je met stukken darm gaan werken. Ook gebeurde het regelmatig dat de darm ondanks smering met olie van de vulhoorn en de natte darm vastliep.
Hierdoor gaat het verlies van materiaal maar ook de productietijd flink omhoog omdat je telkens de machine stil moet zetten om nieuwe darm op de vulhoorn te stropen. Maar dat is een overkomelijk probleempje die je met wat handigheid wel aankunt. Toch heb ik in een latere instantie besloten de vulhoorn te voorzien van een extra hulpstuk. Zie hiervoor Modificatie 2 verderop in deze review.
Er is een groter probleem als je worsten wilt vullen met de machine. Het voornaamste probleem is namelijk dat je het vlees twee keer door de vleesmolen moet voeren. Eerst om het vlees te malen en daarna nog een keer om het gekruide en op consistentie gebrachte vlees in de darm te persen.
Bij beide keren werd het vlees gemalen omdat de machine niet kan draaien zonder snijplaatje. Die houd namelijk het wormwiel dat het vlees naar de kop van de machine transporteert op zijn plaats. En dat is één keer teveel malen. Hierdoor ontstaat wat men in de worstwereld noemt 'smering van het vlees'. Dat wil zeggen dat het vet en het vlees zich scheiden en geen consistent geheel meer vormt. De worst zal hierdoor enerzijds te droog worden en anderzijds ranzig.
Dat probleem is redelijk op te lossen door het vlees in stukken te snijden en een nachtje te 'marineren' in de kruiden en vervolgens eenmaal door de machine zo de darm in te voeren . Maar dat is erg gokken qua kruiden omdat je het vlees niet op voorhand kan proeven. En er ontstaat ook een probleem qua consistentie van het gehakt.
In worst moet een flinke hoeveelheid vet zitten (minimaal 25%) om een smeuïge worst te krijgen. Je gebruikt bijvoorbeeld 1/3 speklappen of buikspek en 2/3 wat magerdere varkenslappen. Je zult dus moeten werken met verschillende soorten vlees om aan het vetgehalte te komen. Doe je echter het vlees maar één keer door de molen dan kun je de vleessoorten niet op voorhand door elkaar mengen.
Je zult dus of maar één vleessoort moeten gebruiken waardoor de worsten of te vet of te droog worden. Of je gebruikt wel twee soorten vlees maar dan kan het gebeuren dat de ene worst bestaat uit nagenoeg alleen maar vet en de andere worst alleen maar vlees. De ene worst is daardoor niet te eten omdat deze te ranzig is, en de andere niet omdat deze te droog is.
Maar ik heb daar een oplossing voor gevonden. Misschien niet de mooiste oplossing maar het blijkt prima te werken.
De modificatie I:
Ik liet mijn zwager, die een professionele klusser is, één van de snijplaatjes zover als mogelijk uithollen. Hetgeen een onvoorstelbare klus was want de snijplaatjes blijken uit bijzonder hard materiaal te bestaan. Bovendien moest het center van het plaatje in tact blijven om zo het wormwiel van de machine op zijn plaats te houden. Het resultaat ziet u hieronder.
En als het snijplaatje in de machine zit dan ziet het er zo uit. Het mes en de machine zijn overigens vies omdat dit een foto is na het testdraaien.
Nu ben ik dus instaat om eerst het vlees te malen met een gewoon snijplaatje, dan op smaak te brengen en de vleessoorten goed te mengen, en vervolgens het vlees via het gemodificeerde snijplaatje en de vulhoorn erop in de darm te persen. Het vlees maal ik zo slechts één keer en geen twee keer zoals voorheen. En ik kan zeggen dat dit perfect werkt. De laatste worsten die wij draaiden waren geweldig van smaak en consistentie.
UPDATE:
Modificatie II:
(Onder dit verslag van de tweede modificatie treft u de eindconclusie aan)
Eerder liet ik u al weten dat de vulhoorn vrij conisch loopt en daardoor erg weinig darm op past. Dat ging telkens als wij worsten maakten wel goed, tot ik de laatste keer dat wij heerlijke knoflookworsten draaien ons ermee geconfronteerd zagen dat wij een iets smallere darm dan gebruikelijk hadden meegekregen van onze huisslager De Worstenmakerij.
Die kregen wij met geen mogelijkheid over de veel te forse vulhoorn. En dan kun je het worstendraaien voor dat moment wel vergeten. En dat zou heel jammer zijn.
Daardoor was ik gedwongen een provisorische oplossing te verzinnen. Dus zocht ik me rot voor een stukje pijp in onze schuur en vond een stukje met een diameter van 8 mm. Erg dun maar dat moest lukken.
Ik vervormde één uiteinde van het buisje met hitte zodat deze zou blijven klemmen op het einde van de vulhoorn. Voor dat moment werkte dat prima. Maar het buisje was te kort en te dun.
Nu is dat laatste, het dunne, niet zo'n probleem want je zou worsten, ook dikke worsten, kunnen draaien met een kitspuit als je zou willen. Je houd de darm gewoon net zo lang tegen en vormt met de handen de worst tot deze de gewenste dikte heeft. Het werkt alleen niet zo prettig.
Het korte was een vervelender probleem. Daardoor kan er te weinig darm op waardoor je telkens tussendoor moet stoppen met vullen om nieuwe darm over de vulpijp te voeren.
Dat probleem moest dus definitief en iets professioneler uit de wereld geholpen worden. Dus haalde ik bij de bouwmarkt een stuk kunststof elektriciteitsbuis met een diameter van 12 mm.
Met wat hitte vervormde ik de buis aan één kant zodanig dat deze even conisch loopt als het uiteinde van de vulhoorn. Daarbij rekte ik een centimeter of twee van de buis zo op dat deze netjes klemt in het uiteinde van de vulhoorn.
Hierdoor past de elektriciteitsbuis perfect in het uiteinde van de vulhoorn waardoor deze mooi klem zit en geen vleesdeeg langs de buis kan passeren. En nu kunnen we voortaan met meer gemak en meer lengte van de darm over de vulbuis voeren. En dat ziet er dan zo uit.
Eind goed al goed. Maar het is natuurlijk een beetje van de gekke dat je een machine zo ongeveer moet verbouwen om deze te laten doen wat je er volgens de voorschriften mee moet kunnen doen. Dus niet alleen vlees malen maar ook worsten vullen.
Conclusie:
De BestHome MS-1105 is op zichzelf kwalitatief en in gebruik een prima machine als u het alleen bij het malen van het vlees wilt houden. Maar dan kunt u het in principe ook af met een doorsnee foodprocessor.
Wilt u de machine ook gebruiken om worsten te vullen dan voldoet de machine in niet-gemodificeerde vorm niet aan de minste eisen die u eraan mag stellen. In niet-gemodificeerde vorm kunt u er geen lekkere worsten mee draaien.
Ik heb ondertussen de machine twee keer moeten modificeren om er behoorlijk worsten mee te kunnen vullen. Dat kan niet de bedoeling zijn van een gloednieuwe machine die gekocht is met het argument dat je er worsten mee kunt maken. Hetgeen in de praktijk en in on-gemodificeerde vorm dus helemaal niet zo makkelijk blijkt te gaan.
Ik wil u de machine niet direct ontraden. Zeker niet als vleesmolen, want in dat opzicht voldoet de machine prima.
Maar… wilt u de BestHome MS-1105 net zoals wij gaan gebruiken als worstvulmachine, hetgeen waarvoor deze volgens de omschrijving geschikt zou zijn, dan moet u eerst even checken of u A. een handige zwager hebt om één van de snijplaatsjes aan te passen, en B. of uw lokale bouwhandel elektriciteitsbuis van 12 mm verkoopt. Wilt u zichzelf die moeite besparen voordat u een beetje prettig worsten kunt vullen, kijk dan uit naar een andere machine.
Ik ben inmiddels erg tevreden met de gemodificeerde machine, maar dat heeft best wat ergernis en moeite gekost voordat de machine eenmaal geschikt was voor hetgeen ik hem kocht.
Laat een reactie achter