«

»

Okt 12 2013

Bericht afdrukken

Voor u getest: Het Souvlakia Recept van Jolanda

Neptunes KitchenVorige week hadden we gasten. Echte Griekofielen zoals je dat noemt. Tja, wat schotel je die dan voor? Uiteraard onze inmiddels in Nederland wereldberoemde Tzatziki, onze overheerlijke Dolmadakia, Onze Saganaki uit de oven, een geweldige Griekse boerensalade met een overdosis Feta, en... Ja en... en wat nou nog meer?

We hadden mazzel, want het kwam ons dus prima uit dat Veelkantie lid Jolanda, die een geweldig leuk blog via de gratis blogoptie van Veelkantie voert onder de naam Neptunes Kitchen, net een recept voor Souvlakia op haar toen hagelnieuwe blog had geplaatst. Een uitstekend moment dus om Jolanda's recept eens lekker te testen.

Hieronder in ieder geval het visuele resultaat:

Souvlakia

Inderdaad, dat ziet er geweldig lekker uit! En dat was het ook beslist. Meneer en mevrouw Veelkantie volgde het recept tot in de details op. Inclusief de Ouzo in de marinade en de bereiding op de houtskoolgril (lees: barbecue). Het vlees (we gebruikte varkenshaas dat we nog hadden liggen) was heerlijk mals, precies goed getimed. En zowel de gasten als wij hebben intens genoten van de Souvlakia! Gewoonweg heerlijk!

Toch hadden we een klein puntje van 'kritiek' (erg groot woord in deze en meer als bijzonderheid bedoeld) voor Jolanda. Zo schreef meneer Veelkantie op haar blog onder het recept de volgende opmerking:

Zover alles oké natuurlijk. En zoals gezegd, het was heerlijk! Alleen, en nu komt de maar, kwam de smaak niet overeen met de souvlakia zoals we dit gewend zijn. Nu hoeft dat natuurlijk ook niet perse. En zeker gezien het feit dat het vlees heerlijk was vallen we hier natuurlijk absoluut niet over. Integendeel. Maar het zal een kwestie van de kruiding zijn.

Nu heb ik even een weekje de tijd gehad om er over na te denken, en mijn vermoeden werd ook wel min of meer bevestigd in een reactie van Jolanda op mijn 'kritiek', en ben tot de conclusie gekomen dat de Ouzo in de marinade wel eens de reden zou kunnen zijn, en vrijwel zeker is, van de afwijkende smaakbeleving.

Zoals Jolanda ook aangaf gebruikt men de Ouzo bij haar Griekse vrienden als middel of methode om te flamberen. Het resultaat is daarmee heel anders dan dat je het in de marinade verwerkt. En nogmaals, ik benadruk het graag, een buitengewoon lekkere en hele bijzondere enigszins zoetige en aparte... maar toch andere smaak krijgt dan we van de traditionele Souvlakia gewend zijn. En dat is natuurlijk niet zo vreemd!

In Ouzo zelf zitten behoorlijk wat kruidige en qua smaak behoorlijk dominante zaken. Zoals anijs (of venkel in de goedkope varianten), steranijs, kardemom, maïs, engelwortel, lindebloesem en koriander. Logisch dat deze de overige meer traditionele kruiden in de marinade overtreffen en flink naar de achtergrond drukken.

Conclusie:

Ja ja... het gevreesde onderdeel Knipogende emoticon

Jolanda hoeft zich zeker geen zorgen te maken hoor! Het is absoluut, inclusief de Ouzo, een geweldig recept. We hebben er enorm van genoten. Beslist het aanraden waard! Alleen gaan wij het nog eens een keertje proberen zonder de Ouzo in de marinade. Want dat lijkt ons, gewoon omdat we vooral graag de traditionele Souvlakia prefereren, net even iets lekkerder. En als ik het dan voor elkaar weet te krijgen om spiesen wederom zo precies op het goede punt van gaarheid te brengen dan kan ons geluk echt niet meer op!

Andere lezers kunnen we beslist aanraden om beide varianten, met en zonder Ouzo in de marinade, eens uit te proberen. Want het moet gezegd worden... Met de Ouzo in de marinade is een prachtige variant en interpretatie van de traditionele Souvlakia. Dus voor de medeliefhebbers van de Griekse keuken... Als jullie eens een andere Souvlakia dan de traditionele wil eten? Knal gewoon een beetje Ouzo in de marinade!

Het geweldige blog van Jolanda treft u onder deze link aan.
Zeker het bezoeken waard!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/10/12/voor-u-getest-het-souvlakia-recept-van-jolanda/

Laat een reactie achter