Kaasburger(tjes), snel, eenvoudig en zeer smakelijk
Miljoenen Nederlanders zijn erg tevreden met het traditionele aardappelen, groenten en vlees regime waarop zij al sedert jaar en dag leven. Maar gelukkig zien we een trend richting iets meer avontuur op het bord.
Maar dat betekend ook dat je vervangers moet zoeken voor de traditionele bestandsdelen. Kaas is zo'n product dat heel goed kan dienen als vervanger van aardappelen, groenten of vlees.
Kaas is namelijk een buitengewoon veelzijdig product waarmee je alle kanten op kunt. En nog voedzaam en gezond bovendien.
Vandaag laat ik u zien hoe u een eenvoudig blok kaas omtovert naar bijvoorbeeld kaashamburger(tjes). Alles dat u daarvoor nodig heeft is een blok kaas van circa een pond, wat bloem, wat eieren en paneermeel.
Om te beginnen is het natuurlijk zaak dat we het blok kaas omvormen tot burgers of burgertjes. Want hoe groot de kaasburgers worden bepaald u natuurlijk helemaal zelf.
Om te beginnen koopt u bij de supermarkt een zo rechthoekig als mogelijk stuk kaas. Ik kan u aanraden geen jonge kaas te nemen. Dat is namelijk niet zo smakelijk en veel te zacht om kaasburgers van te maken. Wij namen een extra belegen stuk kaas (48+).
Ontdoe dit van de korsten en snij er vervolgens 3 ongeveer even dikke plakken van. En dat is lastig genoeg zoals u aan onderstaande foto kunt zien. Het is echter geen probleem als de plakken niet helemaal symmetrisch zijn. Desnoods pakt u de kaasschaaf om de plakken iets rechter te krijgen. Dat deed ik namelijk ook.
Nu stansen we, met een serveerring uit de plakken rondjes. U maakt ze zo groot of zo klein als u zelfs wilt. Wij kozen voor kleine rondjes. Dit deden we ondermeer uit economische overwegingen zodat we zo min mogelijk kaas overhouden en zoveel mogelijk burgertjes krijgen.
We gooien de kaas die overbleef overigens niet weg. Die te raspen we gewoon voor gebruik bij een ander recept in de nabije toekomst. We gooien dus niets weg!
Nu dippen we de kaasrondjes eerst in de bloem.
Daarna dippen we de kaasrondjes eerst een keer in het geklopte ei en daarna in de paneermeel. Heeft u de kaasrondjes allemaal gehad, dan herhalen we het ei en paneermeelbadje nogmaals. We willen namelijk dat de kaasrondjes goed ingepakt zijn in een korstje van paneermeel. Dit om te voorkomen dat de kaasburgertjes later in de frituur leeglopen.
De kaasburgertjes hebben maar even nodig in de frituur om gaar te worden. Zodra het korstje een beetje goudgeel begint te worden zijn ze al klaar. Is de olie te heet, of u laat de kaasburgertjes te lang in de frituur zitten dan blazen ze als het waren op, en lekt het vloeibare kaas in het vet.
Ongeveer 120 tot 130 graden Celsius is heet genoeg. Doe ook niet teveel kaasrondjes per keer in het vet. Gebruik het liefst een frituurmandje zodat u de kaasburgertjes direct uit het vet kunt lichten als eentje tekenen zou vertonen dat hij lekt. U kunt dit zien door het borrelen.
Zelf gebruikte ik onze oude frituurpan zonder frituurmandje. Zoals u aan de foto kunt zien was ik daardoor iets te laat toen een kaasburgertje knapte omdat ik ze met een gaatjeslepel uit het vet moest vissen. Hierdoor spilde er wat restanten van het geknapte kaasburgertje (onderste in het midden) op de andere hele kaasburgertjes.
Voor de smaak van de kaasburgertjes maakte het gelukkig niets uit. Ze waren heerlijk.
De kaasburgertjes combineerde heerlijk met de gegrilde kip en de suikerboontjes. Maar ze zouden wel eens met veel meer gerechten prima kunnen combineren. Of bijvoorbeeld op een broodje of als snack.
Hoe u ze ook eet… eet vooral heel smakelijk!
Laat een reactie achter