Shoarma Variaties & Tips
Met enige regelmaat zie ik in de zoektermen dat mensen op zoek zijn naar tips over en variaties op shoarma. Vandaar dat ik deze ouder blogpost een schopje omhoog heb gegeven. Veel plezier ermee!
Van origine maakt men shoarma van lamsvlees, maar tegenwoordig is het ook geen schande dit van varkensvlees, kalfsvlees, rundvlees of kip te maken. Daarnaast kunt u het kant en klaar kopen in de supermarkt (waarbij het in 99% van de gevallen van reepjes varkensvlees is gemaakt).
Voorverpakt en voor u voorgesneden en gekruide shoarma kopen is wel zo eenvoudig, goedkoop en vaak best goed te eten. Vooral het shoarmavlees van de Albert Heijn is van prima kwaliteit, en ook de Lidl verkoopt prima grofgesneden shoarmavlees. Onze ervaring met de shoarma van de C1000, de Boni en Jumbo zijn wat minder.
Zelf Shoarma Maken:
Je kunt het shoarmavlees natuurlijk ook zelf maken. Bijvoorbeeld door lamsvlees (van bijvoorbeeld een lamsbout) of varkensvlees (bijvoorbeeld van de varkensnek) of kipvlees (van kipfilets) of kalfsvlees te gebruiken. Dit kunt u bijvoorbeeld eerst direct en daarna indirect op de barbecue grillen en versnijden tot shoarmavlees. U kunt natuurlijk ook wat geld investeren in een kleine verticale thuisgrill of in een rotisserie om daarop het vlees te rijgen en te grillen.
Hoe u het ook doet, het resultaat is in veruit de meeste gevallen erg goed eetbaar. Tenminste, als u wat tips in acht neemt en durft te variëren. Vandaar wat tips en varianten:
Kruiden:De voorverpakte pakken shoarmavlees (in de regel is dit varkensvlees) zijn vaak wat matig gekruid. Koop daarom ook een zakje shoarmakruiden en bestrooi de shoarma tijdens het bakken met ongeveer de helft (of naar smaak meer of minder) van het zakje kruiden. Uw shoarma zal nu een stuk minder laf zijn dan het in de regel na het bakken is. Wilt u shoarma van kip eten, dan kunt u de stukjes kipfilet met exact dezelfde kruiden kruiden. Smaakt heerlijk.
U kunt natuurlijk ook uw eigen shoarma kruiden maken. Echt goedkoop is dat niet, of u moet een flinke kruidenvoorraad hebben, dan zou het nog wel te doen zijn.
Ingrediënten Kruiden:- 8 eetlepels komijnpoeder
- 4 eetlepels paprikapoeder
- 2 eetlepels zout
- 1 eetlepel cayennepeper
- 1 eetlepel kurkuma
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 eetlepel ketoembar
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel kerriepoeder
Met bovenstaande ingrediënten heeft u een hele lekkere, best wel wat scherpe en flink kruidige shaormakruiden waarmee u heel wat vlees kunt kruiden. U snapt echter, als u het bovenstaande lijstje ziet, waarom het kopen van een zakje, of nog veel liever een hele bus, shoarmakruiden veel goedkoper is.
Kook Tips:
Maakt u de zelfgemaakte of voorverpakte gekruide vleesreepjes in de pan klaar dan komt hier meestal flink wat vocht vanaf. Giet dit vocht vooral niet af! U giet namelijk in de meeste gevallen de volledige smaak door de gootsteen. De kruiden 'zweten' namelijk tezamen met het vocht van en uit het vlees. Het vlees blijft veel beter op smaak als u het vocht inkookt en laat verdampen. Dit doet u door het vlees naar de zijkanten te duwen met een spatel zodat er in het midden een vrije ruimte ontstaat die weldra gevuld zal zijn met het vocht. Dit vocht kookt deels in en deels zal het verdampen. Roer zo nu en dan het vlees nog een goed door het vocht en herhaal dan het ritueel tot al het vocht ingekookt dan wel verdampt is. Wat u dan over zult houden is de kruiden. Door het vlees flink door te husselen brengt u het vlees en de kruiden weer samen waardoor u enorm veel smaak zult behouden.
Tips voor de Slanke Lijn:
Lekker eten is natuurlijk één van de voornaamste dingen in het leven. Maar u kunt wel eens uit uw velletje groeien door al dat smullen. Neem in dat geval kipfilet. Zo bevat één portie shoarma van varkensvlees van zo'n 100 gram circa 300 kcal. 100 gram kipfilet met shoarmakruiden bevat daarentegen slechts 100 kcal. En neemt u van mij aan dat kipshoarma heerlijk en in de regel spotgoedkoop is. Want wat kost immers een kilootje kipfilet tegenwoordig?
In een pitabroodje zoals je deze voorverpakt kunt halen bij de supermarkt of slager zit overigens zo'n 120 tot 165 kcal. En voor zo'n klein broodproduct is dat bepaald niet misselijk. Doet u al aan de lijn dan is het pitabroodje misschien wel een factor waarop u wilt beknibbelen. Vervang deze bijvoorbeeld eens voor een tortilla wrap (60 kcal.)
Variatie Tips:
- Of doe bijvoorbeeld eens iets anders met de shoarma dan in een broodje te proppen. Hussel de shoarma eens lekker door een mengsel van vers gesneden tomaat, komkommer, (rode) uienringen, wat gesnipperde ijsberg of gewone sla, beetje peper, zout, olijfolie en een scheutje magere yoghurt met lekker veel knoflook.
- Ook een ovenschotel van shoarmavlees is heerlijk. Zeker als u de even voorgebakken shoarma in een ovenschaal op een laagje (kaas)aardappelpuree legt. Leg vervolgens daaroverheen wat beetgare sperzieboontjes en rauwe uienringen en drapeert er dan nog een dun laagje (kaas)aardappelpuree overheen. Om het af te maken doet u hierover een lekker laag pittige geraspte kaas. Even in de oven tot de kaas gesmolten is en begint te bruinen. U eet de vingers erbij op! U kunt in plaats van sperzieboontjes ook spinazie gebruiken. In plaats van de (belegen) kaas kunt u natuurlijk ook mozzarella gebruiken. Maar maak het dan iets meer op smaak met wat peper en zout.
- Om de 'échte' smaak van shoarma te benaderen, als u deze thuis bakt uit de voorverpakking of van zelf gesneden vleesreepjes in de pan, kunt u de bijna gare shoarma even onder de grill in de oven plaatsen. Doe dit dan zo dicht mogelijk, is vaak de hoogste stand van het rooster, tegen het warmte element aan. Even regelmatig om husselen of omgooien zodat de boel niet verbrand maar een beetje minder vet, wat droger en iets knapperiger is geworden.
- Om nu echt eens een te gekke variant op shoarma te maken kunt u ook eens een mooi flink dik stuk rundvlees kopen en dit op een zeer hoge temperatuur grillen op de barbecue. Bestrooi het rundvlees met wat peper en zout en smeer het in met olijfolie. Snij nu telkens als de buitenkant wat knapperig aan het worden is deze buitenkant ruim af zodat er ook nog wat rood vlees mee komt. Herhaal vervolgens de peper, zout en olijfolie, en grill de buitenkant weer lekker knapperig aan op een hoge temperatuur. Herhaal dit tot u het vlees helemaal opgesneden heeft. Rol de stukjes vlees in bijvoorbeeld een warme tortillawrap met een beetje mager yoghurt met veel verse knoflook. Neemt u van mij aan dat u nooit zo iets lekkers en mals gegeten heeft!
- Restjes van de shoarma lenen zich uitstekend om te verwerken in andere gerechten. Heeft u bijvoorbeeld kip of varkensshoarma gebakken en daarvan nog een onsje of meer over, gooi dit dan eens in de champignonsoep. Desnoods uit een pakje of een blik. Doe er dan nog wat verse champignons doorheen en laat dit even garen en u heeft een heerlijke, nog net geen maaltijd champignonsoep met stukjes vlees die er qua smaak perfect bij combineren. Werkelijk te heerlijk!
- U kunt de restjes shoarma natuurlijk ook op een (desnoods bevroren uit de vriezer van de supermarkt, maar het liefst een zelfgemaakte bodem) pizza strooien. Nu lekker de pizza in de oven en zodra deze klaar is volgens de normale afbaktijd is het smullen geblazen. Wel altijd even een stukje ovenpapier onder de pizza leggen. Dit maakt de bodem zoveel knapperiger zonder dat deze keihard zal worden. En smeer de rand van de pizza eens in met wat olijfolie.
- Wat ook heel lekker is, zijn zelfgemaakte Shoarmarollen. Hoe u deze maakt kunt u eenvoudig lezen onder de genoemde link. Heerlijk met wat dikke knoflooksaus.
Voor zover even mijn tips. Heeft u echter nog lekkere tips met shoarma of op basis van shoarma dan verneem ik, en ongetwijfeld ook andere lezers het graag in de reacties onder deze blog.
En… eet vooral heel smakelijk!
Laat een reactie achter