«

»

apr 02 2012

Bericht afdrukken

‘Fastfood eten verkleint de kans op een depressie tot 60%’Bij onderstaande ‘Diederik Stapel/ Roos Vonk/ Marcel Zeelenberg’ onderzoeken slaat de ‘bullshit detector’ van meneer Veelkantie direct helemaal het rood in. Leest u even een stukje met me mee:

Verband tussen fastfood en depressie

bullshit_detectorEen nieuw onderzoek lijkt onomstotelijk vast te stellen dat er een verband is tussen fastfood en depressie. Dat schrijven wetenschappers in het blad Public Health Nutrition. Hun studie borduurt voort op eerdere onderzoeken waarin voorzichtig werd gesuggereerd dat er een verband is tussen fastfood en depressies.

Spaanse onderzoekers volgden 8964 proefpersonen gemiddeld zes maanden. Bij de proefpersonen was nog nooit vastgesteld dat ze een depressie hadden. Ook hadden de proefpersonen nog nooit antidepressiva geslikt. Na die zes maanden was inmiddels bij 493 mensen de diagnose ‘depressie’ gesteld.

<-knip->

Maakt fastfood dan depressief? Dat lijkt iets te kort door de bocht. Onderzoekers benadrukken dat mensen die veel fastfood aten ook vaker single waren, minder bewogen, minder fruit, noten, vis, olijfolie en groenten aten. Ook werkten en rookten mensen in deze groep gemiddeld meer. Onderzoekers zijn dan ook voorzichtig. Fastfood kan een nadelig effect op het risico op depressie hebben, zo concluderen ze.

Lees het hele artikel hier.

Leest u vooral de samenvatting even van het ‘onderzoek’ waarnaar men in het artikel verwijst. Het werk namelijk nogal verhelderend. Want niet alleen fastfood krijgt de zwarte piet toegeschoven!

Nee, het onderzoek betreft namelijk niet alleen het ‘gevreesde’ snelle hapje eten, maar ook ‘Fast-food and commercial baked goods consumption and the risk of depression’. Ja dat leest u goed. De vertaling leest: ‘De consumptie van fast-food en commercieel gebakken producten en het risico van depressie’. Uitermate vage terminologie die in linkse kringen populair is om ‘de commercie’, ofwel ‘het kapitalisme’ de schuld voor al het leed in de wereld in de schoenen te schuiven.

U snapt al direct uit welke politiek ideologisch windrichting dit ‘onderzoek’ komt aanwaaien. Geen wonder ook dat dit soort propagandistische peudo-wetenschappelijke prietpraat onmiddellijk overgenomen blijkt te worden door extreemlinkse sites als het door de VARA gesubsidieerde haathonk jegens ‘rechts’ joop.nl. Voor het vervolmaken van de propaganda verwijst men in het artikel nog maar eens naar een zoveelste variant op het ‘vleeseten maakt hufteriger’ onderzoek.

Het is ook heel ‘geruststellen’ dat ook dit onderzoek wederom gebaseerd is op de zeer onbetrouwbare en omstreden methode om ‘dieetpatronen’ vast te stellen. Namelijk de zogenaamde ‘Food frequency questionnaires (FFQ)’. En natuurlijk zo goed mogelijk negeren van andere indicators die kunnen verklaren waarom, in dit geval, bepaalde personen depressief zijn.

Omdat ik erg moe begin te worden van dit soort absurde linkse propaganda beperk ik me deze keer tot het simpelweg corrigeren van het eerder aangehaalde ‘nieuwsbericht’ en ‘onderzoek’:

Verband tussen minder depressies en het eten van fastfood

happy-mealEen nieuw onderzoek lijkt vast te stellen dat er een verband zou kunnen bestaan tussen minder snel ongelukkig dan wel gevoelig zijn voor ‘depressies’ en het (evt. tijdelijk overmatig) consumeren van fastfood en andere ‘snelle happen’.

Dat is een onderwerp bij uitstek dat volgens zichzelf ‘wetenschappers’ noemende linkse propagandisten uitstekend leent voor het omdraaien van feiten en oorzaak en gevolg.

Dus suggereren deze ‘wetenschappers’  in het blad Public Health Nutrition exact het omgekeerde. Niet door ongelukkigheid en eenzaamheid veroorzaakte depressies bij mensen zorgt ervoor dat men niet goed voor zichzelf zorgt en men daardoor weinig geeft om regelmatige en goede voeding, maar het zou exact andersom zijn. Hun studie borduurt voort op eerdere pseudo-wetenschappelijke ideologische gemotiveerde ‘onderzoeken’ waarin men eveneens wenst te suggereren dat er een verband zou zijn tussen het nuttigen van fastfood en het vermeende ontstaan van niet nader genoemde ‘depressieve’ gevoelens.

Dit is uitermate goed nieuws!

Spaanse onderzoekers volgden 8964 proefpersonen gedurende gemiddeld zes maanden. Bij de proefpersonen was niet vastgesteld dat ze een depressie hadden. Door dit onderzoek bracht men mogelijk latente ‘depressieve’ gevoelen bij deze personen aan het licht. Na die zes maanden werd bij 493 mensen de diagnose ‘depressie’ gesteld. Dat is relatief gezien een maar zeer gering aantal dan normaal!

Dat is eigenlijk heel goed nieuws, want dit is veel minder dan de helft van het gemiddelde aantal mensen (12,4% van de bevolking) die we in de volksmond ‘depressief’ zouden kunnen noemen. Dus kennelijk doet het consumeren van fastfood, door mensen met een verhoogde kans op een depressie, met meer dan 50% afnemen! Dat is een trendbreuk van ongekende proporties omdat in de laatste 30 jaar het aantal mensen dat ten prooi valt aan een vorm van ‘depressie’ nagenoeg gelijk bleef.

Het is misschien wat te vroeg om te juichen maar dit zou wel eens in kunnen houden dat het consumeren van lekker en gemakkelijk eten tijdens een wat mindere periode in het leven, bijvoorbeeld na het op de klippen lopen van een relatie en daardoor overmatig werken en even geen zin of interesse hebben in het zelf koken van eten, een gunstig effect kan hebben op het ontstaan van een ‘depressie’.

Zo, en nu de propagandisten weer. Ik moet nu weg. Mijn hamburger dreigt koud te worden ;)

Zie ook:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/04/02/fastfood-eten-verkleint-de-kans-op-een-depressie/

9 reacties

Naar het reactie formulier

 1. MdJ

  De Big Tasty komt terug!

  :)

  1. Meneer Veelkantie

   MdJ,

   Ja, maar de 1955 hebben ze net weer van het menu afgehaald :(

 2. henk

  er is wel degelijk verband tussen het eten van b.v de burgers van mac donalds en een depressie………1 keer in het jaar eten wij daar, en als de “frietjes”de “burger”en de “cola”op is dan slaat die meteen toe!! de trek naar lekker eten, en als de rekening komt,dan is de depressie compleet… daar eten we een week van met zijn tweetjes..
  we zijn dus duidelijk geen liefhebber van dat voedsel,en eten er alleen maar om daarna lekker sateh te gaan eten,welke dan nog veeeeel lekkerder smaakt als normaal. en de depressie is op slag verdwenen

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Hahaha, ja dat kan ik niet ontkennen. De prijzen zijn inderdaad nogal deprimerend. Zeker in Nederland waar je inderdaad schandalige prijzen betaald voor dit soort voedsel. En ik beken ook direct dat ik bepaald geen fan ben van de hamburgerketens. Ik eet er ook niet heel graag. Niet omdat het ongezond zou zijn, want zelfs dat kan zo nu en dan geen kwaad, maar gewoon omdat ik het niet zo lekker vind. Het is ook niet meer te vergelijken met de authentieke burgers waar bijvoorbeeld MacDonalds ooit in 1955 begon.

   Desalniettemin is het absurde onzin om zelfs maar te veronderstellen dat het eten van ‘commercieel geproduceerd voedsel’ depressies in de hand zou werken. De ‘wetenschap’ rond dit soort nep ‘onderzoeken’ is zo doordrongen van ideologische belangen en rammelen zodanig dat het een grove schande is voor de wetenschap. Ik hoop dan ook dat er eens een serieuze tegenbeweging ontstaat vanuit de wetenschap die dit soort idiote ideologisch gedreven pseudo-wetenschappelijke beweringen aan de kaak stelt. Maar goed, ik vrees dat ik dan kan wachten tot ik een ons weeg. Want wetenschappelijke instituten hebben er tegenwoordig een te groot financieel belang bij. Het houdt namelijk duizenden ‘wetenschappers’ van de straat en aan het werk.

  2. Meneer Veelkantie

   Toch opvallend hoeveel duizenden mensen op twitter momenteel dolgelukkig zijn met de terugkeer van de Big Tasty. Kunnen de mensen die zich na afloop depressief voelen zich even melden in de reacties hieronder?

 3. henk

  mijn nukken is, dat ik veel te lekker zelf kook………. een hamburger uit eigen keuken, daar kan nooit een mac of wat voor een keten dan ook op..
  ach je begrijpt wel wat ik bedoel.

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Ik snap wat je bedoeld. Het is maar zelden dat ik echt lekker gegeten heb bij de één of andere fastfoodketen. Maar ach, er zijn zat mensen die hamburgers van bijvoorbeeld McDonalds heerlijk vinden. Dus wie ben ik om er over te oordelen? Ieder zijn ding.

   Blijft het feit dat zogenaamde ‘wetenschappers’ mensen op basis van leugens en parasiterende op hun gebrekkig kennis van zaken angst aan proberen te praten voor voedsel in de breedste zin van het woord. Krijg je tegenwoordig, volgens deze ‘wetenschappers’ dan, van alles dat maar ook een beetje leuk of lekker is geen kanker, hartaandoeningen of ADHD dan wel een depressie of ander ongemak.

 4. Yvonne

  Beste Veelkantie,
  Die bullshitmeter – die is echt te briljant voor woorden!!!
  Groeten, Yvonne

  1. Meneer Veelkantie

   Yvonne,

   Bedoel je dan het plaatje of het artikel?

Laat een reactie achter