«

»

mrt 15 2012

Bericht afdrukken

Is Vis in combinatie met Blad- of Knolgroente ongezond?



Veelkantie bezoeker en commentator MdJ stelde ons via het contactformulier de volgende vraag:

Ik wou deze week maar eens vis eten met de familie. Gepaneerd. Lekker! Voor het eerst (zelf) gepaneerd, we eten nooit veel vis. Dus ik had wat pangasius filet gehaald uit de diepvries afdeling. Ik dacht dan aan wat ik erbij zou serveren. Opgebakken aardappeltjes leek me lekker, ui, champignons erdoor hmmm. De groente, hmm misschien spinazie?

We kopen altijd de bekende iglo a la creme. Ik dacht, misschien eens een keer verse spinazie? Roerbakken, het leek me met spinazie altijd wel interessant. Dus dat ook gekocht. Later thuis gekomen was ik toch niet zeker van de hoeveelheid die ik nodig had, dus ik google even op wat qua spinazie per persoon nodig is. Ik had te weinig. Geen probleem, ik haal wel extra. Dan is de verse spinazie toch wel duur, als je ziet hoeveel het slinkt.

Maar ik kwam ook een aantal webpagina's tegen dat je blijkbaar vis niet mag combineren met nitraat-rijk voedsel als spinazie? Dit lijkt mij wel onzin zo als zoveel waarschuwingen. Nitraat word nitriet, en dat zou dan weer kanker verwekkend kunnen zijn. Heeft u een mening hier over? En ja, ik ga dit nog steeds combineren, en lekker opsmikkelen.

Beste MdJ, laat ik om te beginnen je smakelijk eten wensen en je geruststellen. Want het is een fabeltje dat je van de combinatie Vis en Bladgroente, zoals Spinazie, Sla, enz. kanker zou krijgen.

Het hele idee van Vis met Bladgroente combinatie die kanker zou kunnen veroorzaken is op een zekere mate van logica en wetenschap gefundeerd. Bladgroentes zoals Sla, Spinazie, Andijvie, enzovoort, maar ook knolgroentes zoals Bieten en dergelijke bevatten een zekere hoeveelheid Nitraat. Dit ontstaan van Nitraat is in wezen een natuurlijk proces dat de planten helpt te groeien.

De planten zelf maken in beperkte hoeveelheden dit Nitraat zelf aan uit zonlicht, koolzuurgas en water. Door de beperkte hoeveelheid die de planten zelf aanmaakt remt dit de groei van de planten. Om de planten een beetje te helpen (kunst)bemesten de telers de grond waarin en waarop de planten staan. Tot zover niets aan de hand zou je zeggen. En dat is in wezen ook zo.

Flink wat jaren geleden is er een beweging in werking gezet die zich verzet tegen het gebruik van kunstmest. Dat zou namelijk niet ‘biologisch’ zijn en onze grond en water vervuilen in die zin dat er door bemesting met mest en dus ook kunstmest Nitraat en andere stoffen in het milieu terecht zou komen. Omdat kunstmest geconcentreerder is dan mest bevat dit meer nitraat dan ‘gewone’ mest.

Kunstmest is overigens grotendeels een misleidende benaming. Het enige kunstige in kunstmest is dat de voedingsstoffen die planten nodig hebben op kunstmatige wijze onttrokken worden aan de bronnen, zoals in geval van Chilisalpeper. Vervolgens verwerkt men dit fabrieksmatig op om het geschikt te maken om te gebruiken als meststoffen voor planten. En omdat het uit een fabriek komt geeft men het de naam ‘kunstmest’ mee. Door alle anti-propaganda heeft de term kunstmest inmiddels de associatie meegekregen van ‘fout’ en ‘slecht’ voor mens, milieu en dieren.

Nu komen we bij het cruciale moment. Want daar waar de milieufanaten iets roepen zijn er altijd ‘wetenschappers’ die hen wel een helpend handje toe willen steken om dit ‘wetenschappelijk te onderbouwen’. Dus in dit geval was en is men erop gebrand om aan te tonen dat kunstmest schadelijk zou zijn voor mens, milieu en dier, dus heeft men zoals zo vaak een ‘probleem’ bij de ‘oplossing’ gezocht. En wat werkt er beter dan mensen angst aan te jagen en emotioneel te chanteren met termen als ‘kankerverwekkend’? Dus de aanname werd ‘bewijs’.

De logica die achter deze bewering zit is: ‘nitraat wordt in ons lichaam omgezet in nitriet’. Nog altijd niets aan de hand, want nitriet an sich is niet perse schadelijk voor het lichaam. Het mensenlichaam bevat enzymen die nitriet weer omzetten in het eiwit hemoglobine. Hemoglobine is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof en kooldioxide in het bloed. Er is één voorbehoud. Erg jonge baby’s beschikken nog over onvoldoende enzymen om het methemoglobine, dat zich vormt doordat het ijzer in hemoglobine door nitriet oxideert, weer om te zetten in hemoglobine. Dus in geval van hele jonge baby’s is het zaak om de hoeveelheid nitriet  die ze binnen krijgen te beperken omdat dit het vermogen om zuurstof op te nemen negatief kan beïnvloeden. Voor grotere kinderen en zeker voor volwassenen is nitriet geen enkel probleem.

Uiteraard, zoals met werkelijk alles, is het zaak om ervoor te zorgen dat we niet al te veel nitriet binnenkrijgen. Die kans is ook onwaarschijnlijk omdat, ook bij gebruik van kunstmest, de hoeveelheid nitriet in onze voeding zeer beperkt is. Een ‘overdosis’ is dus volstrekt uitgesloten.

Dat weten de ‘wetenschappers’ natuurlijk ook wel, dus dit was en is onbruikbaar om kunstmest een slechte naam te geven, en dus verboden te krijgen. Dus moest men wat anders verzinnen. Nu is het zo dat nitriet in zekere mate in het lichaam, en dan met name in het spijsverteringssysteem, onder bepaalde omstandigheden omgezet kan worden in nitrosamine.

Nu is de hoeveelheid nitrosamine die onder deze omstandigheden in ons lichaam gevormd zou kunnen worden (let vooral om alle voorbehouden in de zin die wetenschappers gebruiken) dusdanig laag dat de kans dat je kanker krijgt van deze nitrosamine om te beginnen al zo laag is dat het volkomen te verwaarlozen is. Vitamine C in groente maar ook in het lichaam breken vervolgens het grootste deel van deze nitrosamine weer af en neutraliseren het effect ervan. Ofwel, met andere woorden… de kans dat je kanker krijgt van blad- en knolgroente is minder dan nihil. Daarvoor zijn de concentraties in het lichaam, ook bij veel eten van groente, gewoon te laag.

De wetenschap, en dan bedoel ik de niet ideologisch en politiek gemotiveerde serieuze wetenschap, staat gelukkig ook niet stil. Er zijn inmiddels aanwijzingen dat mensen met een hoog gehalte nitraat en nitriet in hun speeksel juist minder kans op de specifieke soorten kanker, zoals darmkanker, die worden geassocieerd met nitrosamine, hebben in plaats van meer. Hoe dit precies komt weet men nog niet exact. Het staat echter haaks op allerhande oubollige eerdere aannames.

In dit geval zijn er al heel wat aannames en veronderstellingen gesneuveld. Zoals dat je bijvoorbeeld niet vaker dan 2x in de week blad- of knolgroente te eten. Onzin. Ook de aanname dat je blad- of knolgroente na het koken niet meer op zou mogen warmen is onzin gebleken. En u hoeft ook niet meer de bladnerven uit bijvoorbeeld sla staan te peuteren. Als u het lekker vind kunt u die ook voortaan er gewoon in laten zitten want het zal de kans op kanker niet verhogen.

Een andere belangrijke hardnekkige mythe, en dan komen we bij het antwoord op de vraag van MdJ aan, kan zo de vuilnisbak in. Namelijk de aanname dat de combinatie Vis met Blad- of Knolgroente, waaronder Spinazie, ongezond zou zijn. Er is totaal geen bewijs dat dit zo zou zijn!

Het is weliswaar zo, of dat moeten we maar aannemen, dat nitriet dat in aanraking komt bepaalde eiwitten die voorkomen in Vis en Schelpdieren nitrosamine kunnen vormen. Vervolgens heeft men deze nitrosamine ingebracht bij ratten en jawel hoor… er bleek bij ratten een hogere incidentie kanker voor te komen. Maar is het testen op ratten representatief voor de wijze waarom het menselijke lichaam reageert op bepaalde stoffen? Het antwoord is nee, beslist en zeker niet.

Ik verwijs graag naar het ontstaan van de ‘Zout is Fout’ mythe. Ook in het geval van zout is er een jarenlange en nog altijd voortdurende ban op zout in het leven geroepen op basis van testen op ratten. Wat men er niet bij vertelde is dat men de ratten een dagelijkse hoeveelheid zout toediende die equivalent is aan een pond zout bij de mens. Zou de mens dagelijks een pond zout wegwerken, zou dit al mogelijk zijn, dan werden we uiteraard ook ziek en is het zeker niet uitgesloten dat onze bloeddruk behoorlijk toe zou nemen. Feit is echter dat de mens geen pond zout per dag naar binnen krijgt. Hooguit een gram of tien. Dus op basis van de test met ratten constateren dat de consumptie van meer dan zes gram zout per dag kan leiden tot een hogere bloeddruk is belachelijke idiotie!Maar wel een idiote aanname die maar moeilijk uit te roeien is!

Zo ook bij het testen van het effect van nitrosamine op ratten. Het maakt nogal wat uit of je bij ratten een hoge concentratie nitrosamine kunstmatig en direct in het beestje inbrengt, of dat je als mens een zeer lage concentratie nitraat in het lichaam binnen krijgt via de voeding, dat mogelijk omgezet kan worden in nitriet dat weer mogelijk omgezet kan worden in nitrosamine.

Zoals gezegd staat de wetenschap niet stil, maar de organisaties die onzinnige achterhaalde propaganda (blijven) verkondigen helaas wel. Dus tot op de dag van vandaag roept het volstrekt onbetrouwbare Stichting Het Voedingscentrum dat de combinatie van Vis met Blad- en Knolgroente ongezond en niet aan te raden is, en geven ze de bevolking nog altijd het belachelijke advies dat ze niet vaker dan twee keer in de week Blad- of Knolgroente moeten eten.

Welk belang Stichting Het Voedingscentrum erbij heeft om jaar in jaar uit achterhaalde onzin en propaganda te blijven verkondigen die gebaseerd is op veelal rammelende propagandistische politiek ideologisch gemotiveerde nonsens, zoals nu ook weer de ‘Rood Vlees’ mythe die ik reeds tot op het bot fileerde, ontgaat me geheel. Of het moet zijn dat ook deze organisatie door en door geïnfiltreerd is met ‘milieu-lobbyisten’ of anderszins politiek ideologisch gemotiveerde ‘belanghebbenden’ die het in wezen helemaal niet te doen is om het welvaren van de bevolking.

Hoe dan ook beste MdJ, ik wens je alvast heel smakelijk eten. En maak je vooral niet ongerust over de onzin dat het eten van Vis in combinatie met Blad- of Knolgroente schadelijk voor je zou zijn. Want zoals je inmiddels begrijpt is het aperte nonsens die helemaal nergens op gebaseerd is.

Zie ook:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/03/15/is-vis-in-combinatie-met-blad-of-knolgroente-ongezond/

1 reactie

  1. MdJ

    Het was inderdaad heel smakelijk, de kant en klare spinazie valt in het niets met vers.
    De vis was simpel, maar heerlijk.
    Bedankt voor uw uitleg!

Laat een reactie achter