Indonesische Rendang (Rundvlees Stoofpotje)
Onlangs plaatste ik een blogpost over de 50 lekkerste gerechten op de wereld. Op nummer 1 op dit lijstje staat het gerecht Rendang. Ofwel een heerlijk pittig Indonesisch rundvlees stoofpotje dan wel stoofschotel.
Nu hadden we dit al wel eens gegeten, gehaald bij een Indonesische toko en je kunt het ook wel krijgen bij Chinees Indische restaurants, maar hadden dit nog nooit zelf gemaakt. Terwijl het op zichzelf een heel eenvoudig gerecht is om te maken. Het kost alleen veel tijd. En dat heb ik wel. Dus hoogste tijd om dit alsnog eens te doen.
Nu hadden we grofweg twee keuzes. Of we maken zelf een boemboe om het vlees in te bakken en te stoven, wat natuurlijk erg leuk is, of we gebruiken een geprefabriceerde Rendang Boemboe.
Op zichzelf is het maken van een Rendang Boemboe niet erg ingewikkeld. Je hebt alleen wel behoorlijk veel en in de regel best wel dure ingrediënten nodig die de meeste onder ons niet in huis zullen hebben, dus speciaal voor de gelegenheid in zouden moeten kopen. Ingrediënten als:
- Uien
- Chilipepertjes
- Citroengras
- Korianderzaadjes
- Venkelpoeder
- Komijnpoeder
- Kruidnagel
- Kurkuma
- Knoflook
- Sjalotjes
- Geraspte kokos
- Kokosmelk
- Galangawortel
- Palm- of bruine suiker
Leuk en aardig, maar dit is en blijft een budget kookblog. Het is natuurlijk niet onze bedoeling u of onszelf op kosten te jagen. En we hebben prachtige geprefabriceerde boemboe’s in de handel. Daarin zitten nagenoeg alle bovenstaande ingrediënten in de juiste verhoudingen. En u heeft nog altijd de mogelijkheid om zo’n geprefabriceerde boemboe zelf nog wat verder op te leuken.
Daar hebben we dan ook voor gekozen. We kochten een Rendang Boemboe van Kokki Djawa (nummer 05) bij de C1000 supermarkt. Kosten? Slechts € 0,94. Dus we konden aan de slag.
Bij onze vaste kiloslager De Worstenmakerij kochten we een kilo magere runderlappen voor een habbekrats en sneden de lapjes thuis aan mooie blokjes.
Deze blokjes rundvlees zetten we even aan in een pan met wat gewone zonnebloemolie.
Nu gaf ik eerder aan dat u een geprefabriceerde boemboe best zelf een beetje kunt opleuken. En dat deden we ook door het voorgeschreven water te vervangen voor kokosmelk. De kokosmelk en boemboe mengde we en goten dit bij het rundvlees in de pan en brachten dit aan de kook.
Na het aan de kook gebracht te hebben zet u het vuur op bijna de laagste stand op een middelgrote pit op uw gasfornuis. Daarop laat u de pan met het gerecht lekker pruttelen. In eerste instantie ZONDER deksel op de pan. En dan is het gewoon een kwestie van geduld hebben.
U schept het gerecht om de dertig minuten even goed om zodat het niet aanzet aan de bodem. Doet dat het wel dan moet u het vuur iets lager zetten, of een kleinere pit kiezen. Het is overigens normaal dat zich een vlies vormt op het gerecht. Dit komt door het inkoken van de kokosmelk. U schept dit gewoon iedere keer door het gerecht heen. U zult daar later niets van terugvinden.
En dan na een uurtje of twee is het merendeel van de kokosmelk ingekookt.
Nu mag de deksel wel op de pan en schept u het gerecht om de 15 minuten even goed om. Heeft u toch wat aanzet op de bodem van de pan dan kunt u dit met de spatel even losmaken en gewoon door het gerecht scheppen. Zo laat u dit nog circa 1,5 tot 2 uur door pruttelen.
En dan is het gerecht klaar. Het is de bedoeling dat het vlees mooi donker en mals tot draderig is. Net als inderdaad gewone Hollandse draadjesvlees.
Wij kozen ervoor om de Rendang met witte rijst, zoals ook normaal de bedoeling is, en heerlijk Sajoerboontjes (ook gewoon gemaakt met behulp van een Conimex boemboe) te eten.
En mensen, wat is dat onvoorstelbaar lekker! Onvergelijkbaar veel lekkerder dan we van het Chinees Indonesisch restaurant kennen. Maar iets minder pittig dan we van de Indonesische toko kennen, maar dat vonden de meeste van ons niet zo erg. Bent u, net als ik, ook van lekker pittig dan let niets u om nog even wat sambal door het gerecht te scheppen.
Rest ons nog even de financiële verantwoording voor dit complete gerecht voor 4 personen:
Product |
Hoeveelheid |
Prijs |
Waar |
Magere Runderlappen | 1 kilo | € 5,75 * | De Worstenmakerij of een andere kiloslager |
Rendang Boemboe | 1 zakje | € 0,94 | C1000 |
Kokosmelk | 1 blikje (400 ml) | € 0,78 | C1000 |
Witte Rijst | 1/2 pak | € 0,39 | Albert Heijn |
Diepvries Sperziebonen | 1 zak (500 gram) | € 0,39 | Albert Heijn |
Sajoer Boemboe | 1 stuk | € 1,19 | Albert Heijn |
____________ Totaal |
______ € 9,44 |
* Magere runderlappen kosten normaal € 7,75 maar men had nog wat ‘minder mooie’ lapjes met een heel klein randje vet (gewoon eraf snijden) liggen die voor € 5,75 per kilo verkocht werden.
Laat een reactie achter