Test Knorr Wereldgerechten–Chinese Kantonese Kip
We hebben besloten om alle, 26 stuks in totaal op dit moment, Knorr Wereldgerechten voor u te testen. Een per week. We vergelijken Knorr Wereldgerechten niet met concurrenten of gelijksoortige producten, maar testen de gerechten op de smaak, kwaliteit, kwantiteit, originaliteit en op authenticiteit.
Het alweer negende gerecht dat wij proberen is Knorr Wereldgerechten – Chinese Kantonese Kip.
Dit gerecht kan alleen maar een afgeleide zijn van het Kantonese Chop Suey. In de Indonesische keuken kennen we het, van Chinese origineel afgeleide, gerecht ook wel als Cap Cay. Ofwel gesorteerde groenten met Kip of andere vlees soort of vis naar keuze.
Als men inderdaad Chop Suey wenst te serveren dan kan ik op het oog vaststellen dat men daar aardig dicht in de buurt weet te komen. Of dat qua smaak en structuur ook zo is lees u verderop.
Chop Suey is een behoorlijk liberaal gerecht in die zin dat je feitelijk alles kan en mag gebruiken dat je nog tot je beschikking hebt. Doorgaans gebruikt men kipfilet maar als u dat niet heeft of niet wilt dan kunt u ook andere vlees soorten zoals varken of rundvlees gebruiken. U kunt ook een vis Chop Suey maken. U kunt het gerecht met witte rijst, nasi, bami of een andere soort mie eten. Wat wel van belang is, is dat tenminste er buiten uw eigen eventuele toevoegingen wel witte of Chinese kool, taugé, wortel en het liefst ook bloemkool en mini-maïs als groenten in voor komen. Dat is… als je het een beetje authentiek wilt houden.
Goed, dat gezegd hebbende gaan we eens kijken wat Knorr te bieden heeft voor de € 2,62 die Knorr u per verpakking laat betalen.
In de verpakking treffen we aan:
-
1 zakje Mie à 200 gram
-
1 zakje Sausmix à 24 gram
-
1 zakje Marinademix à 17 gram
-
1 zakje Dressingmix à 10 gram
Zelf toevoegen:
- 500 gram Kipfilet
- 600 gram Oosterse Roerbakgroenten
- 3 Lente Uitjes
- 1 Komkommer (voor de ‘salade’)
We bereiden het gerecht geheel volgens de voorschriften op de verpakking. En deze voorschriften luiden als volgt:
Bereiding:
- Snij de Kipfilet in reepjes en voeg dit bij de Marinademix die u aangemaakt heeft met 2 eetlepels olie en laat de kip een minuut of tien marineren
- Kook de Mie in 10 minuten gaar in ruim water
- Trek de Mie met een vork uit elkaar en spoel de gare Mie met koud water af
- Roerbak de Oosterse Roerbakgroenten in 3 eetlepels olie (niet garen! – VK)
- Voeg eerst de Sausmix en vervolgens 150 ml water toe en laat geheel circa 3 minuten doorkoken
- Bak de reepjes Kipfilet in een beetje olie goudbruin en gaar
- Voeg de stukjes Lente Ui toe aan de gare Kip en laat dit 2 minuten doorbakken
- Snij de Komkommer in plakjes en voeg de Dressing en twee eetlepels olie en twee eetlepels water toe en roer het even goed door
- Serveer de Mie met Groenten en deponeer daar wat van de Kip met Lente Ui overheen
Ziet er zo behoorlijk smakelijk uit. Wij hadden echter een iets andere Groentenmix in gedachten dan de Oosterse Groentenmix die Knorr adviseert, omdat die het gerecht meer structuur, meer smaak en meer kleur zouden geven. Zie daarvoor het begin van deze blogpost.
Maar laten we het gerecht eens beoordelen:
De Mie met Groenten en Saus: Het had veel mooier en authentieker geweest als we de Mie met Groenten in een diep bord hadden geserveerd met flink wat saus. Was het niet dat de saus niet alleen zo dun als water bleef, maar ook nog eens zo smakeloos als water was. Dat zou dus zonde zijn van het gerecht. We namen de Mie met Groenten dan ook met de schuimspaan uit de wok.
De saus hoort veel dikker te zijn. Een beetje lijmerig zelfs. De saus hoort ook veel smakelijker te zijn omdat het er juist toe bedoeld is om de Mie en Groenten wat smaak te geven. Helaas slaat Knorr met de saus de plank nogal mis. Zoals gezegd smaakt deze nergens naar en is hoogstens een klein beetje pittig. Maar pittig is niet zozeer een smaak. Maar wees niet wanhopig, want dit gerecht is helemaal op te halen met onderstaande bereidingstip uit de keuken van Veelkantie!
Bereidings Tip! Ik kan u adviseren om de saus apart in een steelpannetje aan te maken, er een klein beetje sojasaus, een klein beetje Oestersaus, een beetje knoflook (desnoods poeder), wat fijngesneden ui (desnoods poeder) en wat zout en suiker aan toe te voegen. Om het wat in te dikken gebruikt u een klein beetje maïzena. Dan voegt u de saus pas toe aan de Mie en Groenten.
De Kip met Lente Ui: Ook hier stuiten we op het probleem dat de Marinade veel te weinig smaak heeft en de Kip dus nogal flauw uitvalt. De Marinade is op zichzelf wel lekker maar veel te weinig en veel te mild. Er mag best een zoutig en pittig kantje aan de Kip zitten. Dat missen we erg.
Ook in dit geval kunt u daar veel aan doen. Voeg bijvoorbeeld gerust zelf wat zout en een snufje peper toe, en ik zou u ook willen aanraden een beetje rode peper toe te voegen.
Conclusie: Het is mooi om te zien dat Knorr, die doorgaans de plank volledig misslaat als het aankomt op de authenticiteit van hun gerechten, deze keer het authentieke originele gerecht behoorlijk dicht weet te benaderen. Nu kan er ook niet zoveel mis gaan met dit gerecht. Het is evenwel toch weer jammer dat men qua marinade en saus redelijk ver afstaat van het origineel. Hierdoor is het uiteindelijk toch nog een relatief smakeloze hap geworden. En dat is eigenlijk doodzonde want anders had dit gerecht prima in orde geweest.
Het grootste probleem van Knorr, maar ook andere fabrikanten van ‘complete maaltijden’ is dat men naar alle monden wil ‘koken’. Het resultaat is een veel te neutraal gerecht waar je weliswaar geen aanstoot aan kunt nemen, waarvan je niet oprecht kunt zeggen dat het niet lekker was, maar ook een gerecht dat je niets doet. Het springt er op geen enkele manier uit. Het doet je eigenlijk niet zoveel. Je kunt achteraf dan ook niet zeggen dat het vies of juist heel lekker was.
Enerzijds begrijpen we dit wel maar betreuren het ook. De meeste gerechten van Knorr en van andere fabrikanten in dit segment springen er op deze manier totaal niet uit en spreken dan ook niet aan. De meeste mensen verwachten toch een echt specifiek Wereldgerecht maar krijgen een neutraal prutje dat ze eens maar niet snel weer zullen kopen want het maakt totaal geen indruk.
Het is erg jammer dat Knorr en andere fabrikanten niet het lef hebben om vrienden, maar desnoods ook vijanden, te maken door meer uitgesproken smaken te presenteren die veel dichter bij het origineel staan. Het is nu zo nikserig. Zoals gezegd hebben we niet slecht gegeten. Maar zelfs uren na het eten van de maaltijd kunnen we nog altijd niet definitief zeggen dat we ook goed en vooral lekker hebben gegeten. Daar was het gerecht wederom veel te neutraal voor.
Op de vraag of we dit gerecht nog eens zouden kopen moeten we in eerste instantie nee zeggen. Of we moeten alle genoemde aanpassingen, zoals de saus zelf opleuken, andere groentenmix samenstellen en de marinade lekkerder maken, doorvoeren. Maar dan kun je net zo goed het complete gerecht zelf maken en heb je Knorr of andere ‘kant en klaar’ fabrikanten niet nodig.
Rest mij de financiële kant van de zaak. De prijs is op basis van 1 verpakking (voor 4 personen).
Product | Hoeveelheid | Prijs | Waar |
Knorr Wereldgerechten Chinese Kantonese Kip | 1 pak | € 2,62 | Jumbo |
Kipfilet | 500 gram | € 2,25 | De Worstenmakerij of een andere kiloslager |
Oosterse Roerbakgroenten | 500 gram | € 1,39 | Jumbo |
Lente Ui | 1 bosje (circa 6 stuks) | € 0,49 | Turkse Supermarkt |
Komkommer | 1 stuk | € 0,39 | Turkse Supermarkt |
____________ Totaal | ______ € 7,14 |
Zie ook:
- Test Knorr Wereldgerechten–Amerikaanse Kip Jambalaya
- Test Knorr Wereldgerechten–Chinese Beef Shanghai
- Test Knorr Wereldgerechten–Turkse Dürüm
- Test Knorr Wereldgerechten–Mexicaanse Burritos
- Test Knorr Wereldgerechten–Mexicaanse Enchiladas
- Test Knorr Wereldgerechten–Italiaanse Lasagne Bolognese
- Test Knorr Wereldgerechten–Griekse Kofta
- Test Knorr Wereldgerechten–Griekse Gyros
Laat een reactie achter