«

»

feb 01 2012

Bericht afdrukken

Griekse Keftédes (Kofta)

Het Complete Gerecht26 augustus 2011 aten wij onze tweede Knorr Wereldgerecht in het kader van een test van deze gerechtenlijn. Het betrof toen de Griekse Kofta. Na het eten van dit gerecht waren we beslist niet tevreden, maar ook niet zo ontevreden dat we toen al besloten om met de hele reeks testen te stoppen. Dat kwam 13 ‘Wereldgerechten’ later pas toen we er echt zat van waren telkens door Knorr diep teleurgesteld te worden. Dat we onze buik er vol van hadden kunnen we niet zeggen, want daarvoor serveert Knorr gewoon veel te kleine beetjes. Maar ik sloot toen af met de woorden:

Zouden wij dit gerecht vaker kopen? Nee. Als wij iets willen eten dat op Keftés lijkt dan maken we het zelf wel. Dan zorgen we dat de gehakt lekker pittig gekruid is, doen we de gehaktballetjes in een lekkere verse zelfgemaakte tomatensaus en dan maken we er lekker een Griekse Pilafi (rijstgerecht) bij. En dan maken we dus niet alleen iets dat echt Grieks is, maar ook voldoende zodat je nadien niet het gevoel hebt de voorraadkast leeg te willen roven.

Die belofte maakte we al eerder waar door een eveneens zeer teleurstellend Knorr Wereldgerecht, namelijk toen de Test van de Knorr Wereldgerechten – Mexicaanse Enchiladas, op een behoorlijke manier uit te voeren waarna we werkelijk Heerlijke Enchiladas aten.

Dat deden we vanavond weer. We voerden de Test met de Knorr Wereldgerechten–Griekse Kofta eveneens eens goed en smaakvol uit. Tenminste, we maakten zelf Griekse Keftédes (Kofta).

Zoals ik u toen al liet weten bestaat er niet zoiets als ‘Griekse Kofta’. Er bestaat wel Griekse Keftédes dan wel Keftedakia of gewoon kortaf Keftés. Dat is ook een behoorlijk euvel bij Knorr. Men eigent zich nogal wat vrijheid toe door gerechten totaal te verbasteren waardoor er een gerecht ontstaat dat nergens op lijkt en eigenlijk bijvoorbeeld de naam Grieks niet mag hebben.

Goed, genoeg gemopperd op Knorr. We gaan aan de slag en maken een behoorlijke variant van dit gerecht, met alleen maar verse ingrediënten, dat heerlijk smaakt en dat wel Grieks mag heten.

[print_this]

Griekse Keftedakia

Wat heeft u zoal nodig om dit gerecht (ruimschoots voldoende voor 3 tot 4 personen) te maken:

Ingrediënten:

1 - 500 gram Runder- of Lamsgehakt

2 - 1 flinke rode Paprika

3 - 2 flinke gegrilde Paprika’s (uit het zuur)

4 - 1 flinke of 2 kleinere Uien

5 - 1 Courgette

6 - 2 blikjes (à 400 gram p/s) Tomatenblokjes

7 - 1 groot Ei (of 2 kleintjes)

8 - 1 witte Boterham

9 - 20 gram platte Peterselie

10 - 10 gram Basilicum

11 - 4 theelepels gemalen Komijn

12 - 4 theelepels Kaneel

13 - 2 theelepels Oregano

14 - 4 theelepels zout

15 - 4 theelepels witte Peper

16 - 1 kopje Melk

17 - 3 tot 3,5 kopjes witte Rijst

18 - 1 kommetje Bloem

19 - 6 eetlepels Olijfolie

20 - 2 klontjes Bakboter

21 – 4 teentjes Knoflook

22 – 1 theelepel Cayennepeper

23 – 2 eetlepels (bij voorkeur Riet)Suiker

24 – Scheutje Ketchup

Bereidingswijze: Gesneden Groente
 • Snij om te beginnen alle groente, dus de Paprika, de Gegrilde Paprika (goed laten uitlekken), de Ui (maar leg de helft van de flinke Ui of één van de kleinere Uien even opzij), de Courgette, de Peterselie, en eventueel de verse (maar gedroogde uit een potje mag ook) Basilicum en de Knoflook even voor.

 • Voeg nu het Gehakt, de in Melk geweekte Witte boterham, het ei, de halve fijngesneden (eventueel met de machine) grote of één van de kleinere Uien, twee van de vier theelepels Komijn, twee van de vier theelepels Kaneel, twee van de vier theelepels Oregano, twee van de vier theelepels Zout, twee van de vier fijngesneden teentjes Knoflook en twee van de vier theelepels Gehaktrolletje in de BloemPeper samen in een mengkom en meng dit heel goed liefst langdurig door elkaar.

 • Doe wat bloem in een kommetje en draai van het gehaktmengsel kleine rolletjes van circa 5 centimeter lang tot het gehakt op is. Rol de rolletjes gehakt even één voor één door de bloem tot er een mooi laagje bloem opzit.

 • Doe de drie eetlepels Olijfolie en de twee klontjes Bakboter in een koekenpan en laat dit lekker smelten op een niet al te hoog vuur. Leg daar nu de rolletjes Gehakt in en bruin deze even rondom en laat ze nog een paar minuten even wat doorgaren. Neem de rolletjes uit de pan en leg deze even apart op een bord of Gebakken Gehaktrolletjesschaal.

 • Doe de overige drie eetlepels Olijfolie in een hoge hapjespan of een andere bakpan met een iets hogere rand. Zodra de Olijfolie heet is doet u daar de andere helft van de in halve ringen gesneden grote Ui, of de kleinere aan halve ringen gesneden Ui in de pan. Voeg daar na enige tijd fruiten de overige twee teentjes Knoflook aan toe. Fruit ook dit even en voeg er dan de twee blikje Tomatenblokjes aan toe. Laat dit even een paar minuten doorkoken.

 • Nadat bovenstaande mengsel even heeft doorgekookt voegt u daaraan ook de overige tweetheelepels Komijn, twee theelepels Kaneel, de twee theelepels Oregano, de gesneden Peterselie, de De Saus in Wordinggesneden of gedroogde Basilicum, de twee theelepels zout en peper, de twee eetlepels (Riet)Suiker en de theelepel Cayennepeper aan toe. Roer dit goed door terwijl u het mengsel weer aan de kook brengt. Proef nu of het mengsel naar uw smaak is of voeg anders nog wat kruiden e.d. naar smaak toe. Maar let op, het mengsel kook nog wat in en de kruiden zullen opgenomen worden in het gerecht, dus overdrijf niet. Wat je er teveel instopt kun je er niet meer uithalen!

 • Nu gaan we de groenten aan de hand van de hardheid met een tussenpozen van circa drie minuten toevoegen. Dus eerst de hardste groente, en als laatste de zachtste. Dus eerst de Courgette, dan de Paprika en dan de Gegrilde Paprika. Laat dit even een minuut of vijf, onder constant omscheppen, doorkoken.Voeg nu als laatste de Gehaktrolletjes toe en schep deze lekker onder de andere ingrediënten en Saus. Zet het vuur laag of neem een kleinere pit van het gasfornuis en schep het gerecht om tot de massa niet meer borrelt. Doe nu de deksel op de pan en laat het gerecht, onder af en toe omroeren, gedurende dertig (30) minuten doorstoven.

 • Kook terwijl het gerecht doorstooft de Rijst gaar en time het zo dat de Rijst en het gerecht gelijktijdig klaar zijn. Laat desnoods, als de Rijst nog niet gaar is, het gerecht nog doorstoven tot ook de Rijst gaar en uitgestoomd is. Dien het gerecht op. Doe wat Rijst op het bord en schep er flink wat van het gerecht bij. En als het allemaal goed is gegaan dan heeft u iets dat precies op het onderstaande gerecht lijkt.[/print_this]

Het Complete Gerecht

Ik kan u vertellen dat dit werkelijk te lekker voor woorden is. We zijn normaal niet zo’n liefhebber van Courgette, zoals u ook in de Knorr blogpost heeft kunnen lezen, maar als dit gestoofd is dan is het heerlijk en is de ‘bitterheid’ er vanaf en past helemaal bij het gerecht. De Saus was gewoonweg fantastisch. Heerlijk kruidig en je proefde heel goed een vleugje Kaneel, een vleugje Komijn en zo nu en dan een vleugje Oregano. De Peper en Cayennepeper gaven het wat pit.

De Gehaktrolletjes waren geweldig op smaak. Zoveel smakelijker dan met de Knorr variant. De groente in het gerecht, op de Geroosterde Paprika na want die moest juist smelten in de Saus, waren heerlijk gaar maar niet overgaar waardoor de groente klef en ‘snotterig´ zouden worden.

Kortom, het was heerlijk eten. En ja, het is een redelijk bewerkelijk gerecht, en dat is ook de reden dat we de Pilafi er deze keer niet bijmaakte, voor een doordeweekse dag. Maar het was beslist de moeite waard. Op deze manier lusten we er wel pap van! En we gaan dit gerecht beslist nog een keer maken. En wie weet maken we er dan ook een heerlijke Griekse Pilafi bij!


Deze blogpost is 2654 keer bekeken

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/02/01/griekse-keftdes-kofta/

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. KlaasVaak

  Klinkt wel erg lekker, ga ik zeker proberen.

 2. Ziet er goed uit Veelkantie. Peterselie, Komijn, Kaneel, Basilicum, Knoflook. ben heel benieuwd hoe dit gerecht smaakt. Staat op todo list. Eerst een grote pan ertensoep maken.

 3. Meneer Veelkantie

  Hylander,

  We hebben onze eerst pan erwtensoep al een poosje achter de kiezen… De volgende staat alweer in de planning ;)

  Ben benieuwd wat jij en KlaasVaak van de Keftedes vind… Maar jullie gaan het ons tzt vast laten weten!

 4. Meneer & mevrouw Hardwerkend

  Beste meneer Veelkantie,

  We zijn groot fan van uw reviews over de Knorr wereldgerechten. Met name de grappige en kritische toon spreekt ons aan. Een culinaire kenner als u, weet wat lekker is.
  Laatst stonden we in de super en zagen Knorr Kip Siam staan. Voordat we deze durfden te kopen, waren we benieuwd naar uw review van dit gerecht. Helaas heeft u die nog niet getest. Wilt u ook de Knorr Kip Siam reviewen en online zetten?

  We hopen van wel, zodat we met een gerust hart onze avondmaaltijd kunnen kopen.

  Groet,

  Meneer en mevrouw Hardwerkend

 5. Mevrouw Veelkantie

  Hallo Meneer en Mevrouw Hardwerkend,

  Sorry, maar wij wagen ons niet meer aan de Knorr wereldgerechten. Wij willen graag .
  lekker eten. U zult de kip siam dus zelf moeten revieuwen. :)
  En misschien kunt u dan u bevindingen op de site zetten.

 6. Marianne

  Wat een geweldige recepten. Ps courgette wordt naar mijn weten pas bitter als ie oud is, hoe ouder hoe bitterder. En nu ga ik uw tzatziki maken ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *